Volitve

Erjavec ni bil izvoljen v parlament, njegova stranka bo imela pet poslancev

Ljubljana, 03. 06. 2018 18.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
STA, Karmelina Husejnović
Komentarji
79

Predsednik SMC Miro Cerar je po prešteti večini glasov, od katerih jih je SMC dobila dobrih devet odstotkov, ugotovil, da njegova stranka ostaja pomemben akter v slovenskem političnem prostoru in tudi parlamentu. Ne glede na to, ali bomo v opoziciji ali koaliciji, počeli bomo vse, da realiziramo naše obljube, pa pravi prvak SD Dejan Židan. Stranka DeSUS je prejela okoli pet odstotkov glasov, prvak stranke Erjavec pa ni bil izvoljen v parlament.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V SD so kljub slabemu rezultatu zadovoljni
    01:51
    Iz 24UR: V SD so kljub slabemu rezultatu zadovoljni
  • Iz 24UR: Erjavec: Počakajmo na dokončne rezultate, še bodo spremembe
    01:45
    Iz 24UR: Erjavec: Počakajmo na dokončne rezultate, še bodo spremembe
  • Iz 24UR: Brglez: Glede na vse, kar se je dogajalo, je rezultat za SMC dober
    02:02
    Iz 24UR: Brglez: Glede na vse, kar se je dogajalo, je rezultat za SMC dober
  • Iz 24UR: Kešeljević: Dokazali smo, da znamo voditi to državo
    04:00
    Iz 24UR: Kešeljević: Dokazali smo, da znamo voditi to državo
  • Iz 24UR: Židan rezultat ocenil kot uspešen
    01:35
    Iz 24UR: Židan rezultat ocenil kot uspešen
  • Iz 24UR: Lukšič: Vedno je problem s pričakovanji
    03:47
    Iz 24UR: Lukšič: Vedno je problem s pričakovanji
  • Iz 24UR: Kaj, če Janša pokliče DeSUS?
    02:59
    Iz 24UR: Kaj, če Janša pokliče DeSUS?
  • Iz 24UR: Cerar: Ostajamo pomemben akter na političnem prizorišču
    01:09
    Iz 24UR: Cerar: Ostajamo pomemben akter na političnem prizorišču
  • Iz 24UR: Bulčeva: Rezultati še vedno niso stabilni
    04:41
    Iz 24UR: Bulčeva: Rezultati še vedno niso stabilni
  • Iz 24UR: Nagovor Mira Cerarja
    02:49
    Iz 24UR: Nagovor Mira Cerarja
  • Iz 24UR: Cerar: Zagotavljali smo stabilnost, upam, da jo bodo tudi drugi
    02:08
    Iz 24UR: Cerar: Zagotavljali smo stabilnost, upam, da jo bodo tudi drugi
  • Iz 24UR: Nagovor Dejana Židana
    01:15
    Iz 24UR: Nagovor Dejana Židana
  • Iz 24UR: Cerar o sodelovanju z NSi in Levico
    02:15
    Iz 24UR: Cerar o sodelovanju z NSi in Levico

Stranka modernega centra (SMC) Mira Cerarja, ki je v primerjavi z volitvami leta 2014 izgubila največ, kar 26 poslanskih mest, je po izidih vzporednih volitev na tretjem mestu prehitela obe koalicijski partnerici. Dobila je 9,8 odstotka glasov. "Izjemno smo zadovoljni. SMC si je upala delati tiste korake, ki so peljali Slovenijo naprej," so na Twitterju ob objavi izidov vzporednih volitev zapisali v stranki. 

Predsednik SMC Miro Cerar je po prešteti večini glasov, od katerih jih je SMC dobila dobrih devet odstotkov, ugotovil, da njegova stranka ostaja pomemben akter v slovenskem političnem prostoru in tudi parlamentu. "Skupaj gremo naprej za moderno in svobodomiselno Slovenijo, da bo bolje za vse," je dejal.

Cerar je zagotovil, da bodo v SMC še naprej ravnali tako odgovorno kot doslej, ko so vodili vlado. Najprej pa je treba počakati na dokončne rezultate. "Da zadeve malo prespimo, premislimo in se potem preudarno odzovemo na situacijo, kakršna bo," je dejal in se zahvalil volivcem, ki so odšli na volišča zato, da "so odločali o naši skupni prihodnosti".

Po rezultatih vzporednih volitev je bila Cerarjeva SMC na tretjem mestu z 9,8 odstotka glasov. Židanova SD na petem mestu z 9,3 odstotka glasov. Na osmem mestu je bil DeSUS, ki naj bi tokrat prejel 5 odstotkov glasov. 

Stališče SMC do koalicijskih povezav so po Cerarjevih besedah zelo jasno povedali v kampanji. "Vsekakor bom danes predsedniku SDS Janezu Janši čestital za zmago, od tu naprej pa počakajmo, kdaj bodo prinesli prihodnji dnevi," je napovedal Cerar.

SMC je, ko je leta 2014 dal obljube volivcem, prevzel tudi največjo odgovornost v koalicijski vladi, pa je v izjavi novinarjem dejal predsednik programske konference SMC Aleksandar Kešeljević. "Razumljivo je, da je SMC glede na vse reforme, ki smo jih skušali izvesti, drugi tir in privabljanje tujih investicij, plačala največjo ceno," je dejal. Kljub temu, da so dosegli slabši rezultat kot pred štirimi leti, pa so po njegovih besedah v stranki z rezultatom relativno zadovoljni.

Prepričan je, da bo SMC tudi v prihodnje ostala pomemben dejavnik v slovenskem političnem prostoru. O sestavljanju morebitne koalicije še ni želel špekulirati, zagotovil pa je, da bo predsednik stranke Cerar tudi po današnjih volitvah "ostal in obstal" na vrhu stranke.

"Zadovoljen sem. Glede na vse, kar se je dogajalo v volilni kampanji in zadnjega pol leta, je rezultat dober in je osnova za pozitivno vzdušje," je v prvem izidu dejal Milan Brglez (SMC). Dejal je, da je še prezgodaj ocenjevati rezultate. "Situacija izgleda veliko bolj kompleksna, kot je bila prej," je ocenil. Zato meni, da je bolje ne govoriti veliko, ampak si vzeti čas za premislek in s trezno glavo razmisliti, kako naprej. "Zdaj je veliko akterjev, kjer je vsakdo pomemben, skoraj neodvisno od tega, koliko poslancev bo dejansko imel," je še dejal Brglez.

Evropska komisarka Violeta Bulc je v štabu SMC po objavi izidov vzporednih volitev, ki so SMC z 9,8 odstotka glasov umestili na tretje mesto, dejala, da so lahko izjemno zadovoljni. "V tem trenutku je težko dajati kakršnekoli komentarje o koaliciji, pomembno je, da smo dosegli dovolj visok rezultat, da smo v pogajalski skupini," je dejala.

SMC je bila ustanovljena leta 2014 kot Stranka Mira Cerarja, leta 2015 se je preimenovala v Stranko modernega centra. Na parlamentarnih volitvah leta 2014 je dobila 34,5-odstotno podporo in s tem 36 poslancev, mandat pa je končala z 32 poslanci.

Predsednik stranke Miro Cerar je na ustanovnem kongresu SMC označil kot samostojno stranko, ki se ne umešča v nobenega od obstoječih političnih polov in je "brez kakšnih ozadij, botrov, pokroviteljev". Pred kongresom pred tokratnimi volitvami pa je SMC opredelil kot socialno-liberalno stranko, stabilno levosredinsko opcijo, ki združuje svobodomiselne, povezovalne in verodostojne predstavnike.

SD ta hip ne vidi nobene možnosti za koalicijo z Janševo SDS

Socialni demokrati (SD) Dejana Židana so tokrat merili visoko – napovedovali so zmago, a javnomnenjske ankete niso sledile njihovim smelim napovedim, pač pa so jih praviloma uvrščale na 3. oziroma 4. mesto. Po preštetih skoraj večini glasovnic je za SD glasovalo dobrih 10 odstotkov volivcev, kar v novem sklicu DZ pomeni deset poslancev. Stranka se je tako uvrstila na tretje mesto po številu glasov.

Dejan Židan je zadovoljen z rezultatom, ki ga je dosegla SD.
Dejan Židan je zadovoljen z rezultatom, ki ga je dosegla SD. FOTO: POP TV

Predsednik SD Židan je vesel desetodstotne podpore, ki se njegovi stranki po delnih neuradnih izidih nakazuje na današnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. Ko je pred štirimi leti postal predsednik stranke, je SD skoraj izpadla iz DZ, zdaj pa se je vrnila močna. "Vesel sem, socialna demokracija je ponovno živa," je dejal.

Židan se je zahvalil za vsak prejeti glas in spomnil, da je stranki pred pred štirimi leti grozilo, da postane nepomembna in da izpade iz DZ. A zdaj so se ponovno vrnili. "V štirih letih smo okrepili stranko, zavedanje o našem pomenu v družbi in tudi pozitiven odnos volivk in volivcev o nas. Vesel sem, da je tako, socialna demokracija je ponovno živa in pred nami so pomembne naloge, ki jih bomo uresničili," je zatrdil.

Pripravljeni biti tako v opoziciji kot koaliciji, če jih povabi kakšna od levih strank

Na vprašanje, ali pričakuje desno vlado, je Židan odvrnil, da si želi takšno vlado, ki bo koristna za Slovenijo in nas bo umestila v prostor tistih držav, ki so napredne in gredo skupaj naprej. Sicer pa ni SD tista, ki bo sestavljala vlado, je spomnil na prepričljivo zmago, ki se nasmiha SDS, ob tem pa dodal, da so pripravljeni biti tako v opoziciji kot koaliciji, če jih povabi kakšna od levih strank.

Klica s sedeža SDS Židan ne pričakuje, na vprašanje, ali vidi možnost za črno-rdečo koalicijo, pa je odvrnil, da se mu zdi možna kombinacija "SD in NSi, kaj drugega pa ne".

V vsakem primeru pa naj državljani vedo, da je SD stranka, ki se zaveda svoje odgovornosti, katere del je po Židanovih besedah tudi, da ne podpirajo politike, ki temelji na tem, da širi neresnice, seje sovraštvo in razdvaja ljudi. "Nismo del takšne Evrope, smo del napredne Evrope," je poudaril.

Sicer pa je Židan že ob objavi izidov vzporednih volitev dejal, da je vesel, da je stranka za vsaj 50 odstotkov izboljšala rezultat iz leta 2014. Zbranim na vrtu ob vili strankinega sedeža na Levstikovi ulici v Ljubljani je zagotovil, da jih socialni demokrati ne bodo razočarali. "Naša zaveza je naslednja: ne glede na to, ali bomo v opoziciji ali koaliciji, počeli bomo vse, da realiziramo naše tri osnovne obljube," je dejal. Med temi je izpostavil zmanjšanje nepravičnosti v naši družbi, denimo glede čakalnih vrst v zdravstvu in položaja najšibkejših, izboljšanje položaja srednjega razreda z davčnim prestrukturiranjem s ciljem slovenskega gospodarstva, da se nikoli ne bi ponovilo leto 2008, ter večjo varnost.

Dejan Levanič je dejal, da SD ne vidi možnosti, da bi sestavljali koalicijo z Janševo SDS.
Dejan Levanič je dejal, da SD ne vidi možnosti, da bi sestavljali koalicijo z Janševo SDS. FOTO: POP TV

Dejan Levanič (SD) je dejal, da so z izidom zadovoljni, da so ga v primerjavi s prejšnjimi volitvami nekoliko celo povečali. Kot je dejal, ta trenutek ne vidijo nobene možnosti, da bi stranka vstopila v koalicijo s stranko Janeza Janše, ki je dobila največ glasov. "Zato ker je treba jasno povedati, da sta SDS in Janez Janša vodila zelo negativno kampanjo. Veliko neresnic je bilo v tej kampanji in je temeljila na strahu. To moramo odvreči. Treba je pozitivno povezati vse stranke na levici in skušati doseči boljšo Slovenijo," je dejal Levanič. 

Evropska poslanka Tanka Fajon je zatrdila, da so poskušali v volilni kampanji dati vse od sebe. "Zelo hitro smo po dolgem obdobju predstavili jasen program za samozavestno Slovenijo, ki smo ga pripravljali skupaj s številnimi akterji. Predstavili smo listo dobrih kandidatov," je dejala in dodala, da so v SD že dokazali, da imajo potencial, zdaj pa bodo lahko samo še izboljšali tiste ukrepe, na katerih so v preteklosti že delali, ter izpolnili dane obljube.

Tudi Fajonova ne vidi možnosti povezovanja s SDS in Janezom Janšo. "To smo že večkrat nakazali. Vse ostalo bo vprašanje naslednjih dni, tednov in mesecev," je dejala. Pričakuje, da bo sestavljanje vlade kar naporen zalogaj, sama pa bi si želela levosredinsko vlado, saj bi to pomenilo, da je Slovenija tudi progresivna članica EU. V takšni vladi bi lahko sodelovala tudi SD.

Evropska poslanka je pogledala še širše v Evropo ter dejala, naj Slovenija ostane zelo verodostojna partnerica EU. V SD si želijo ambiciozno zunanjo politiko, vključno z gospodarsko diplomacijo, kot tudi jasno povezanost ter enotnost EU, kjer bo Slovenija imela svoj prostor. "Za nas je ključnega pomena, da ostanemo aktivni in verodostojni v EU," je povzela.

SD je na predčasnih volitvah leta 2014 dobila 5,98 odstotka glasov in s tem šest poslancev v DZ. V poslanske klopi so sedli Matjaž Han, Andreja KatičBojana Muršič, Matjaž NemecJanko Veber in Dejan Židan.

DeSUS kaže na pet poslanskih mest, a v DZ ne bo šefa stranke

DeSUS je na volitvah v DZ glede na delne izide prejel okoli pet odstotkov glasov, s čimer je prepolovil tako delež podpore kot tudi število poslanskih mest. Poleg tega v DZ ni bil izvoljen prvak stranke Karl Erjavec. "V politiki je tako, da doživljaš velike zmage, lahko pa tudi poraze," je dejal Erjavec in priznal, da je to zanj oseben poraz.

DeSUS se po trenutnih delnih izidih z nekaj manj kot petimi odstotki glasov uvršča na osmo mesto s petimi poslanskimi mesti.
DeSUS se po trenutnih delnih izidih z nekaj manj kot petimi odstotki glasov uvršča na osmo mesto s petimi poslanskimi mesti. FOTO: Aljoša Kravanja

Predsednik DeSUS je spomnil, da se je v času volilne kampanje razdajal po vsej Sloveniji, saj je želel, da bi stranka dosegla čim boljši rezultat. Razočaran je sicer, ker ni dobil ustrezne podpore, zlasti na Gorenjskem. Je pa voljo volivk in volivcev treba spoštovati, je poudaril.

Dejstvo, da ni bil izvoljen, ga ni šokiralo, tudi to ni bilo prvič, saj se je to že zgodilo tudi leta 2008. Glede svojih prihodnjih korakov pa je dejal, da je treba počakati na to, da bodo sklicani organi stranke. "Ne skrbite, bom že sprejel prave odločitve," je dejal.

Tudi dosedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša meni, da je razmišljati o menjavi v vodstvu stranke prezgodaj. Organi stranke bodo izide volitev analizirali in podali svojo oceno, tudi predsednik DeSUS jim bo predlagal svoje predloge rešitev, je pojasnil.

DeSUS je bil na zadnjih volitvah tretji, Erjavec je, kljub anketam, za danes napovedoval presenečenje. Ob objavi prvih rezultatov vzporednih volitev je še vedno upal, da bo po preštetih vseh glasovih prišlo do sprememb. "Če bo ostalo pri 5 odstotkih, bo to najslabši rezultat, odkar sem prevzel stranko," je dejal Erjavec.

Karl Erjavec je bil prepričan, da bodo uradni rezultati drugačni od izidov vzporednih volitev.
Karl Erjavec je bil prepričan, da bodo uradni rezultati drugačni od izidov vzporednih volitev. FOTO:

Rezultat, kot ga nakazujejo vzporedne volitev, Erjavec sicer pripisuje tudi temu, da so v tokratni kampanji vse politične stranke obljubljale upokojencem zelo veliko, pri čemer je poudaril, da pa je stranka DeSUS tista, ki dejansko tudi dela za upokojence.

"Žalostno je, da nobena klasična leva stranka ni dobila več kot deset odstotkov in zato sem sledil pobudi, da oblikujemo levi blok. Prepričan sem, da če bi prišlo do oblikovanja levega bloka, bi stranke levice dosegle boljši rezultat in tudi nasproti SDS bi bili prava utež," je menil prvak DeSUS, ki je na čelu stranke od leta 2005.

Na vprašanje, ali bo v primeru, da obvelja rezultat vzporednih volitev, razmislil o odstopu, pa je dejal, da se s tem v tem trenutku ne ukvarja. Po njegovih besedah je to stvar organov stranke, pri čemer je znova pozval, naj se najprej počaka rezultate in vidi tudi, kakšna bo politična prihodnost Slovenije, kakšna bo vlada, ali bo sploh prišlo do njenega oblikovanja. Lahko pride tudi do predčasnih volitev, je dejal Erjavec, ki je znova potrdil tudi, da bodo vztrajali, da v koalicijo s SDS ne gredo.

Takšen rezultat namreč za DeSUS pomeni prepolovitev izida izpred štirih let, ko je DeSUS pripadel 10,2-odstoten delež in s tem deset poslanskih sedežev, mandat pa je stranka celo končala z enim poslancem več, saj se jim je, po izstopu iz stranke ZaAB, leta 2015 pridružil še Peter Vilfan.

Odziv iz tujine: Le levosredinska vlada lahko Sloveniji zagotovi proevropsko napredno prihodnost v EU

Vodja evropskih socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu Udo Bullmann je po drugi strani v tvitu izpostavil, da lahko le levosredinska koalicija Sloveniji zagotovi progresivno prihodnost v EU.

"Janša beleži rezultat za desni populizem in je brez jasne večine. Le levosredinska vlada lahko Sloveniji zagotovi proevropsko napredno prihodnost v EU. Ostajamo zavezani tem prizadevanjem," je zapisal Bullman.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Thinc25
10. 06. 2018 08.21
Erjavec je sama zguba.
vomo
05. 06. 2018 12.41
+1
zelo pozitivno je, da smo različno misleči,narobe je sovražiti nekoga ker drugače misli in ga zaničevati. s tem pokažeš, da ne toleriraš drugačne, pa čeprav na veliko govoriš da si boljši in drugačen. imamo samo ta svet in si ne želite, da bi vsi enako mislili in se drug drugemu smehljali in kimali da pravilno in tebi povšeč misli. če bi bilo tako bi se med seboj pojedli...srečno vsem po volitvah in vedite, da je različnost in drugačnost v resnici naše bogatsvo na tem svetu.
Kollerik
05. 06. 2018 11.29
Korl, tako ti je to, ko tvoji lobiranci (Gantar & co.) skupaj s še nekaterimi drugimi podkupljenci...rušijo reformo zdravstva in s tem skrbijo, da lopovske zavarovalnice služijo še naprej desetine milijonov!
brezveze13
05. 06. 2018 08.50
+2
naveza kohla z jankovičem o spodbijajnju JJ je odnesla prav njega tako je tudi prav dvoživki
puspan
05. 06. 2018 08.43
Korl je že pred volitvami slutil, da bo padel, zato je tako hvalil Zorana in s tem upal, da dobi kakšno drobtinico v Ljubljani. Mogoče pa pri Snagi napovedujejo kakšne zamenjave v štabu.
bojer
04. 06. 2018 20.38
+2
Splačalo se mu je spetljati....
Mich Diam
04. 06. 2018 20.37
+4
Na zavod z njim, na zavod!
gusar.
04. 06. 2018 19.50
+8
Škoda, vsak grad je imel grajskega norčka, parlament je imel Karla...
volos
04. 06. 2018 19.50
+9
Kako je pa mogel izpasti stari obraz? bo sploh mogla vlada brez njega ? kakšna škoda sedaj penzionisti ne bomo imeli koga da bi glasoval proti regresu .
krmeki
04. 06. 2018 19.21
-10
Mislim, da se ni za bati. Edina možna koalicija je LMŠ+SD+SMC+SAB+DeSUS+Nsi
Jože Fortuna
04. 06. 2018 18.32
+6
LEVE VLADE --- JE KRAJA IN ZAPRAVLJANJE DENARJA... !
Kollerik
05. 06. 2018 11.29
leond1
04. 06. 2018 18.23
+5
najbolje da se zaposli pri zokiju
kapljač1
04. 06. 2018 17.14
+4
Morda je celo bolje da se erjavec zaposli na stranki in se malo bolj začne ukvarjat z njo.
pbjr
04. 06. 2018 17.00
+6
Nič bat! Carlo se bo vrnil, kajti nove predčasne volitve so na vidiku, kajti ta politična"mavrica" se ne bo mogla zediniti, pri tem pa bo vlada, ki opravlja "tekoče" posle zagrenila življenje vsem nam!! Kriza!! "Italijanska shema"! (po kahltragerju) Avtor tega vzdevka nisem jaz, povzel sem ga po nekem forumašu iz tega portala!
Mungos2
04. 06. 2018 16.52
+14
Sedaj se bo pa Korl lahko bolj posvetil svojemu pralnem stroju in svoji hišici v lepi njihovi!!
rovte
04. 06. 2018 15.00
+22
Hvala dragemu Bogu, skrajni čas, da ne bo imel možnosti nobenega izsiljevati več!!
bmwgs
04. 06. 2018 14.40
+29
Mene pa moti in me malo boli ,ko vsi omenjajo upokojence ki jih je treba imet in penzijo dat ,ne zavedajo se pa da so ti ljudje delali 40 let in plačevali v blagajno to kar sedaj dobivajo je njihov denar.Tale rrrrr pa nabija tja v tri dni.
DAEMONIUM
04. 06. 2018 14.25
+40
Navaden slepar in prevarant in pravo cudo je, da se je desus spoh obdrzal v parlamentu. Tako slabo kot gre upokojencem sedaj jim se nikoli ni slo in najvecjo krivdo nosi DESUS! Lani so jim povecali pokojnine za 1.1% predlani pa za 0.8% kar ni vse skupaj niti 5 eur. Po zaslugi Erjavca se je pokvarjeni Cerar delal norce iz njih! In po vsem tem Erjavec cisto brez sramu spet stopi pred njih in jih spet zacne zavajati. Se dobro jo je tako poceni odnesel
resslovenka
04. 06. 2018 14.05
+36
Naslednjič bo šla stranka DeSuS v zgodovino, če se bodo tako še naprej igrali z našim potrpljenjem! Gotovo dejstvo!
resslovenka
04. 06. 2018 14.02
+38
"Moji upokojenci" so ga postavili na realna tla. Tako kot je on upokojence vsa dolga leta, ko je bil v vladi. Vrag je vzel šalo.