Slovenija
Oglas

Kako spodbujati ustvarjalnost pri naših najmlajših?

Ljubljana, 15. 04. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustvarjalnost je sposobnost in jo lahko tako kot druge sposobnosti, spodbujamo. Izr. prof. dr. Mojca Kukanja Gabrijelčič, predavateljica in predstojnica Centra ustvarjalnosti in nadarjenosti na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, je z nami delila nekaj nasvetov, kako otrokom zagotoviti okolje za ustvarjanje in tudi nekaj idej za spodbujanje ustvarjalnosti pri otroku.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

»Ustvarjalnost je nemalokdaj razumljena napačno. Pogosto je interpretirana kot dar, ki ga imajo zgolj nekateri ljudje in ga drugi ne morejo razvijati. To je vsekakor napačno izhodišče, saj lahko vsi razvijamo lastne ustvarjalne sposobnosti,« razlaga Izr. prof. dr. Kukanja Gabrijelčič. Ustvarjalnost se torej lahko spodbuja tudi pri naših najmlajših. Pri tem je najbolj pomembno okolje, v katerem otroci odraščajo, kasneje pa tudi vrtec in šola. Staršem svetuje, da ustvarijo varno in spodbudno okolje, ki omogoča otroku svobodo, igranje in svobodno izražanje. Otrok ne sme imeti občutka, da mora ustvarjati pod prisilo in predvsem, da napake niso zaželene ali da bo zanje kaznovan. Z aktivno vključenostjo, reševanjem problemov in spodbudo, pa lahko otrokom pomagamo tudi odrasli.

Mercator s svojimi izdelki Lumpi in zabavnimi liki, ki jih predstavljajo, vseskozi spodbuja otroke k igrivosti in ustvarjalnosti. Lani so izvedli natečaj, na katerem je več kot tisoč otrok, starih med 4 in 10 let, risalo Lumpi junake. Prejeli so več kot 1000 risbic, strokovna komisija pa je izbrala 5 originalnih predlog za 5 likov. Ti so s pomočjo ilustratorja Gorazda Vahna postali novi obrazi Kluba Lumpi. Aprila se Lumpijev poligon za ustvarjanje še razširja – Mercator se je povezal z različnimi dobavitelji, ki so se z omejeno nepotiskano serijo izdelkov, belo embalažo, pridružili projektu. »Bele embalaže izdelkov Lumpi ustvarjamo skupaj z dobavitelji, ki so se ekskluzivno za potrebe projekta odpovedali vseh svojih prepoznanih detajlov in tako za otroke ustvarili enkratno prazno platno za ustvarjanje,« je povedala Majda Vodopivec, direktorica za marketing lastnih blagovnih znamk pri Mercatorju.

 

Bele embalaže za spodbujanje ustvarjalnosti

Izr. prof. dr. Kukanja Gabrijelčič je z nami delila tudi nekaj nasvetov za ustvarjanje z našimi najmlajšimi. Predlaga, da otrokom postavljamo raznolika vprašanja (kot npr. »Kaj bi bilo, če …?«), ki predstavljajo izhodišče za nove pogovore. Dober primer spodbujanja ustvarjalnosti so tudi bele embalaže izdelkov Lumpi, ki otrokom dajejo možnost za ustvarjanje na številne možne načine. Bele embalaže zaradi svoje odprtosti predstavljajo poligon za igrivo in predvsem svobodno ustvarjanje. Nanje lahko otroci rišejo, pišejo, jih izrezujejo, zlagajo v konstrukcijo. Dva mogoče malo drugačna načina spodbujanja ustvarjalnosti sta, da si otrok izmisli konec zgodbe ali celotno zgodbo, ki jo zapiše na embalažo. Nanjo lahko narišemo črto ali krivuljo ter opazujemo, kaj bo iz tega nastalo izpod rok ustvarjalnega otroka. Bele embalaže nam torej dajejo resnično brezmejne možnosti ustvarjanja.

Na beli embalaži izdelkov se otrokom predstavljajo novi Lumpiji in jih spodbujajo, da iz nje ustvarijo nekaj povsem novega. »Vodila nas je želja, da nove Lumpije zares vzamejo za svoje. Navdušeni smo nad odzivom najmlajših, prijetno pa nas je presenetil tudi odziv dobaviteljev na projekt. Ti so nemudoma prepoznali njegov kreativni potencial, kar me osebno zelo veseli,« dodaja Majda Vodopivec. Uporaba je brezmejna, potrebna sta le domišljija in pogum! Izdelki, ki jih bodo samostojno, brez usmerjanja odraslih ustvarili, bodo odraz njihove bogate domišljije. Prisrčen Lumpi projekt ima tudi trajnostno noto, saj na zabaven način spodbuja recikliranje preko ustvarjanja. To ponuja možnost za zgodnje privajanje na večkratno uporabo izdelkov, namesto da gredo ti naravnost v smeti.

 

Naročnik oglasa je Mercator d.d.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja