Slovenija

'Leta 1967 je na dan peljalo čez do 4.000 tovornjakov. Danes 20.000'

Slovenska Bistrica, 25. 08. 2018 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
12

Dejstvo je, da tako trdnih mostov, kot so rimski, ki držijo že 2000 let, ne gradimo več. A kako je mogoče, da konstrukcije, o katerih mislimo, da so praktično nezrušljive, na koncu klonijo? Zakaj se je zrušil most v Genovi? Je danes, ko se uporabljajo trdnejši materiali, možnosti za take nesreče manj? Kakšna je prihodnost mostov? Pogovarjali smo se s slovenskim projektantom svetovnega kova Marjanom Pipenbaherjem.

Marjan Pipenbaher je velik strokovnjak projektiranja mostov, cenjen po celem svetu. Njegov zadnji večji projekt je most na Pelješac. O njegovem izjemnem delu, vizijah, izzivih, o tem, kako most najprej zraste v njegovi glavi, nato še v naravi, in kje vse se lahko zaplete, si lahko preberete tukaj.

Prejšnji teden, ko se je v Italiji zrušil viadukt Morandi, so na plano privrela številna vprašanja – kako se je to sploh lahko zgodilo, kaj je povzročilo, da je most na enkrat popustil, je bila res ključna strela, ki je udarila vanj? Poleg tega pa smo se začeli spraševati ali se tudi nam lahko nekega dne zgodi, da se bomo nič hudega sluteč peljali čez viadukt ali most in bomo na lepem zgrmeli v globino? Kako varni so sploh mostovi, je vprašanje, ki te dni odmeva po celi Evropi in tudi svetu.

Preden se posvetimo varnosti in temu, kako se sodobni mostovi gradijo danes, poglejmo, kaj je pripeljalo do tragičnega dogodka v Genovi, kjer je zaradi človeških napak moralo življenje zaključiti 43 ljudi.

Most v Genovi ni več zdržal obremenitve 100.000 vozil na dan. Zato so mu odpovedali kabli.
Most v Genovi ni več zdržal obremenitve 100.000 vozil na dan. Zato so mu odpovedali kabli. FOTO: Miro Majcen

Nevihta, strele – je slabo vreme lahko razlog za zrušitev?

Ko smo Marjanu Pipenbaherju zastavili to vprašanje, se je nasmehnil. "Ne," je odgovoril odločno. "Viadukta ni podrla strela. Zrušil se je zaradi dotrajanosti." Odpovedale so mu zatege, sidrišča. "Kabli oziroma zatege so bile kombinacija prednapetega beton in zateg za prednapenjanje – bile so popolnoma drugačne kot danes, ko se uporabljajo jeklene," je pojasnil. Poleg tega je bil most zgrajen leta 1967, kar pomeni, da je star 51 let. V tem času je bil saniran kar trikrat. "V Italiji je velik problem vzdrževanje. Na primer, investiranje v gradnjo in obnovo ceste je v času krize padlo iz 14 na 4 milijarde. Kar pomeni, da Italijani zadnjih deset let niso praktično nič vlagali v izgradnjo novih objektov," je povedal, zakaj ga ni presenetil tragičen dogodek. Številni inženirji so sicer že dolgo časa opozarjali, da ga nima smisla več sanirati, da je treba zgraditi novega. Je namreč eden izmed prvih mostov s poševnimi zategami. "Stanje v stroki je bilo v tistih časih popolnoma drugačno, kot je danes. Tudi materiali so bili drugačni. Problem je tudi sam koncept mostu – tako se danes ne gradijo več. In če smo odkriti, leta 1967 so se čezenj vozili 60 tonski tovornjaki, 25 tonska druga vozila in mogoče tri do štiri tisoč tovornjakov na dan. Danes se je promet čez ta most povečal na 100.000 vozil na dan, od tega je 20.000 težkih tovornjakov. Na takšno dinamiko pa so prednapete zatege zelo občutljive," je problematiko mostu izpostavil Pipenbaher.

'Da bi se most kar zrušil, se ne zgodi pogosto'

V zadnjih desetih letih se je po svetu zgodilo nekaj podobnih hujših nesreč: v osrednji Kitajski, na Portugalskem, v Mardeni v Pakistanu, v Indiji kar tri zrušitve in v Boliviji. A Pipenbaher je poudaril, da so take nesreče, ko bi most popustil zaradi dotrajanosti ali potresa, redke. "Sodobni mostovi se večinoma rušijo v fazi gradnje, zelo malo pa v fazi uporabe. Čeprav so nekateri sodobni mostovi kvalitetno projektirani, pa se porušijo, še preden so zgrajeni. Spomnimo se lahko na most s poševnimi zategami, ki so ga lani gradili v Kolumbiji. Zgradili so že pilon in del vozišča, a se je enostavno porušil zaradi inženirske napake. Največ tveganj je torej v fazi gradnje. Takrat namreč most ni povezan, imaš zgolj samostojne pilone. To pomeni, da je precej manj odporen na vse vplive in obtežbe. Zato je treba ves čas paziti in opazovati, kaj se z mostom dogaja v fazi gradnje," je razložil Pipenbaher. Poleg tega so so lahko problem tudi izkušnje. "Software danes marsikaj omogoča. Ampak za gradnjo zahtevnih mostov niso dovolj le najsodobnejši računalniški programi, ampak je treba imeti izkušnje – rasti je treba od malega proti velikemu, tako kot v vsakem poklicu. In kriterij izvajalskih podjetij nikoli ne sme biti samo cena," je pojasnil Pipenbaher, kako se lahko možnost, da bi pri gradnji šlo kaj narobe, zmanjša na minimum in tako zagotovi, da je most zgrajen kvalitetno.

Slovenski mostovi so varni, a jih bo nekaj treba kmalu na novo zgraditi in ne zgolj obnavljati.
Slovenski mostovi so varni, a jih bo nekaj treba kmalu na novo zgraditi in ne zgolj obnavljati. FOTO: Miro Majcen

Se Genova lahko zgodi tudi v Sloveniji?

V Sloveniji imamo na državnih cestah 1415 mostov in viaduktov, od tega jih je 57 v zelo slabem stanju. Zato smo se Slovenci vprašali, ali se po njih še vedno lahko vozimo povsem brezskrbno? Medtem ko na Direkciji za ceste mirijo, da so naši mostovi varni, pa Pipenbaher bolj kompleksno pristopa k tej problematiki. "Vsi mostovi, ki so bili zgrajeni v drugem valu avtocestnega programa, torej pol letu 1995, so sodobno in kvalitetno zasnovani, saj so projektanti pri njih upoštevali trajnost. Problematični so tisti, ki so bili zgrajeni od leta 1972 do 1980, na primer na avtocesti Hoče-Levec in Razdrto-Postojna. Tedanja stroka je namreč objekte gradila drugače. Konstrukcije so bile veliko bolj filigranske oziroma manj robustne, zaščitni sloji so bili tanjši. Ker so mostovi ali viadukti ves čas izpostavljeni vetru, potresom in vodi, armatura hitreje korodira. In ko kabli in armatura skorodirajo, se zgodba z nosilnostjo konča. Tudi ti mostovi se sicer ne bodo kar zrušili, saj jih Dars redno vzdržuje – Ravbarkomanda je bila sanirana trikrat. Vendar prihaja čas, ko bo treba sprevideti, da se te objekte, ki so že toliko stari in so bili večinoma dvakrat sanirani, ne splača več popravljati. Treba jih bo zamenjati. Tako kot to delajo na primer Nemci," je prepričan Pipenbaher.

Tako kot vsaka stvar ima namreč tudi konstrukcija mostov življenjsko dobo. Danes jih projektiramo za dobo 100 do 120 let. Ampak to ne pomeni, da je njihov rok trajanja toliko let, je poudaril Pipenbaher: "To pomeni, da so ob rednem vzdrževanju sposobni toliko let funkcionalno prenašati določeno obtežbo. Enako kot v Italiji se je namreč tudi v Sloveniji enormno povečala. Teža in frekvanca vozil sta bili včasih popolnoma drugačni kot danes. Če je včasih čez nek most peljalo nekaj tisoč vozil na dan, gre danes na primer čez viadukt na Črnem Kalu 47 tisoč vozil na dan, od tega okrog od 6 do 7 tisoč težkih tovornjakov. In to so tovornjaki, ki dosegajo težo 40 ton. Konstrukcije so torej danes mnogo bolj obremenjene."

Koncepti gradnje mostov so danes drugačni, kot so bili pred leti, trdi Pipenbaher.
Koncepti gradnje mostov so danes drugačni, kot so bili pred leti, trdi Pipenbaher. FOTO: Miro Majcen

Kakšni so izzivi gradnje mostov, kaj se z leti spreminja?

Podobno kot vse druge stroke in znanosti, zori, raste tudi konstruiranje mostov. Z leti se spreminjajo koncepti, materiali, načini gradnje in nenazadnje tudi odnos do teh ogromnih struktur. Če so bili prvi mostovi, ki so jih gradili stari Rimljani, iz kamna, njihova osnovna konstrukcija pa je bila lok oziroma obok, se danes kamnitih podvigov ne bo lotil nihče več, pa čeprav so tako trdni, da po 2000 letih stojijo še danes.

In kaj so bile največje spremembe v zadnjih letih, s katerimi so se srečali inženirji, nas je zanimalo. "Velik napredek je v kvaliteti materialov. Če so imeli betoni včasih trdnost MB 30, imajo danes trdnost 1000. Kar pomeni, da zdaj zdržijo približno trikrat večjo obremenitev. Na primer: danes se lahko brez problema naredijo dvakrat bolj trdni betoni, kot so jih uporabili za most v Genovi. Betoni so tudi bistveno trajnejši, veliko več vemo o njihovem krčenju in vseh pojavih, ki se dogajajo znotraj njih. Danes se uporablja samozgoščujoči beton. Enostavno se ga vlije v opaž, tako kot smo to naredili na viaduktu na Črnem Kalu, nato se zalije in zravna sam. Že samo zgodba o betonih je svoja znanost," je pojasnil Pipenbaher.

Naslednja stvar, ki se je izpopolnila, so jekla. Tudi ta so bistveno trdnejša, kot so bila včasih. A kar je še pomembneje, niso več tako krhka in lomljiva. Za še boljšo predstavo, kako so se materiali do danes izboljšali – današnji beton visokih zmogljivosti je tako trden, kot je bilo jeklo pred 100 leti, je ponazoril Pipenbaher.

Ko Pipenbaher zagleda neko okolje, se mu v glavi v hipu izriše 3D slika, kakšen most bi lahko na tem mestu stal.
Ko Pipenbaher zagleda neko okolje, se mu v glavi v hipu izriše 3D slika, kakšen most bi lahko na tem mestu stal. FOTO: Miro Majcen

Temeljito spremembo in velik zasuk pa je pomenil prihod računalnika. S PC-ji postanejo dragi računalniški programi dostopnejši širšemu inženirskemu krogu, kar pomeni, da danes lahko računajo in gradijo bistveno bolj zahtevne konstrukcije. "Včasih se enostavno ni dalo izračunati. A kaj se dogaja danes? Da se da izračunati, na koncu pa se ne da izvesti," je sodobne zagate izpostavil Pipenbaher. "Zato je pomembno, da mladi inženirji prehodijo celotno pot konstruiranja postopoma – od tega, kako konstrukcija sploh nastaja do tega, kako boš to konstrukcijo sestavil," je prepričan.

Danes torej ni več predstavljivo, da bi se karkoli naredilo brez računalniških izračunov, izrisov. "Tako kot je na primer brez pomoči računalnika nastalo Zagrebško letališče, ki ga je projektiral Jure Radić in še dva arhitekta. Danes nihče več ni sposoben za tako konstrukcijo narediti niti načrtov brez računalnika, kaj šele vse ostalo. Računalniki so torej prinesli drugi pristop, poleg tega pa več svobode, tudi umetniške," je Pipenbaher razložil, kaj mostovom prinaša nova tehnologija.

A kar se Pipenbaherju zdi še posebej pomembno je, da si inženirji prizadevajo sprojektirati trajnejšo konstrukcijo: "Ne razmišljaš samo, kako ga boš zgradil, ampak tudi, kako se bo most obnašal čez pet, deset let, kako ga boš primerno vzdrževal in kakšni bodo stroški vzdrževanja. Na to se včasih ni gledalo, danes je to zelo pomembno. In ti stroški vzdrževanja so v 100 letih približno enaki, kot je investicijska vrednost mostu, ali pa še 20 odstotkov višji."

Izziv projektantov je, kako narediti most, ki bo imel čim daljši razpon med dvema pilonoma.
Izziv projektantov je, kako narediti most, ki bo imel čim daljši razpon med dvema pilonoma. FOTO: Miro Majcen

Kakšna je prihodnost mostov?

Kam se širi znanje o teh ogromnih skulpturah, kaj lahko še izboljšamo, kakšni so izzivi modernih snovalcev mostov, nas je zanimalo. Prihodnost nam bo prinesla še boljše materiale, je prepričan Pipenbaher: "To so novi kompozitni materiali – karbonska vlakna, ki bodo skoraj dvakrat bolj trdna kot jeklo. Poleg tega so izziv vedo daljši razponi med dvema pilonoma. Na primer: most, ki je bil predviden na Siciliji je imel razpon tri kilometre, kmalu se bo gradil most v Turčiji, ki bo imel razpon dva kilometra."

Pri projektiranju mostov mora sodelovati cela ekipa, tudi mladi. Včasih imajo lahko boljše ideje kot starejši, je prepričan Pipenbaher.
Pri projektiranju mostov mora sodelovati cela ekipa, tudi mladi. Včasih imajo lahko boljše ideje kot starejši, je prepričan Pipenbaher. FOTO: Miro Majcen

Slovencem ne bo zmanjkalo strokovnjakov mostov

Marjan Pipenbaher je tudi predavatelj na mariborski fakulteti za gradbeništvo. Nenehno si prizadeva, da bi ne le navdušil mlade inženirje nad prestižno vejo v gradbeništvu, ampak tudi prenesel vse svoje izkušnje, ki jih je nabral pri projektiranju več kot 200 mostov po celem svetu. A ob tem je poudaril, da glavne izkušnje pridejo šele potem, ko se bodo zaposlili. Podjetja, ki jih bodo vzela pod svoje okrilje, pa morajo biti odgovorna in poskrbeti za njihov strokovni razvoj ter in jih že na začetku vključevati v projekte, da hitro dobijo konkretna znanja in izkušnje.

Sicer pa se nam Slovencev ni treba bati, da bi nam zmanjkalo strokovnjakov, saj navdušencev nad to vejo gradbeništva ne manjka, je sklenil Marjan Pipenbaher.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix58
25. 08. 2018 14.00
-1
cement...tega pa pri tem ne smeš šparat
lahunin
25. 08. 2018 12.00
-13
DOBRO PLACANA SLUZBA ZA NESPOSOBNEZE ZATO JIH JE TOLIKO VELIKO KARAVANKE NA SAMEM ZACETKU OBNOVA ZAKAJ BETON ODPADA OD VIJADUKTOV ZA NJIH JE TO VSE NORMALNO
felix59 drugič
25. 08. 2018 11.17
+1
Tudi jaz vsak mesec premišljujem kako preMOSTtiti mesec z minimalcem.
b75
25. 08. 2018 11.25
-1
sigurno nisi edini...zal...zaaaal....in nespostljivo do naroda,ki ves dobicek tudi.ustvarja!!! nasa drzava je pokvarjena,podkupljena in.se.bi.lahko nastevali... a ste zasledili, da se je pripravljal projekt s strani Tonina,da dvignejo place poslancem...to je v poplavi drugih novic iz DZ izzvenelo... in mi se kr ovce...
mejacrnikal
25. 08. 2018 13.49
+4
leond1
25. 08. 2018 11.00
+3
most se ne sme zrušit. zrušitev je posledica slabe izgradnje
ne rabimo predsednika
25. 08. 2018 10.42
+7
v redu, ampak tako piše na Wik.; Most Rio-Antirrio Grčija, leta 2005, le šest mesecev po odprtju mostu, se je ena od kabelskih povezav mostu snela z vrha pilona M1 in strmoglavila na vozišče. Prva preiskava je trdila, da je na vrhu pilona M1 izbruhnil požar kot posledica udara strele v enega od kablov.
Kollerik
25. 08. 2018 10.31
+5
treba je šparat in si po drugi strani velike jahte kupovat...naj zgradijo kaj bolj ajnfoh...
b75
25. 08. 2018 10.21
+24
koncno konkreten clanek,kjer nekaj izves, se naucis in ni kr neki, pa ceprav je to zal zaradi podrtega mosti v Italiji
mackintosh
25. 08. 2018 09.55
+15
dobro povedano. če bi na vseh podrocjih delo opravljali strokovnjaki bi bilo na svetu precej lepše živeti.
oježeš
25. 08. 2018 09.39
+24
Dejstvo zaradi česar zdržijo 2000 let stari mostovi je, da v teh 2000 letih niso bili niti desetino toliko obremenjeni kot dandanašnji mostovi. Najtežje kar je peljalo čez te mostove je bil naložen voz na konjsko vprego. Kdor pa pogleda kaj in kolikšen promet se odvija danes preko takih in drugačnih mostov, ter s kako težo samega tovornjaka kaj šele naloženega z nekaj tonami, pa ve, da je primerjava nemogoča.
ti?2
25. 08. 2018 08.49
+1
peračica je kar načeta.