Slovenija

Kako v času pandemije možgani prepoznavajo obraze, prekrite z maskami?

Ljubljana, 17. 03. 2021 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Petrič Cvet
Komentarji
5

Kaj lahko shranjuje 2,5 milijona gigabajtov oz. 300 let televizijskega programa? Takšna bi bila namreč zmogljivost naših možganov, če bi bili računalnik. In vsak dan se učijo in prilagajajo na spremembe. V času pandemije se znova učijo tudi, kako prepoznati nekaj, kar za razliko od drugih stvari prepoznamo že kmalu po našem rojstvu - človeške obraze. Možgani shranjujejo vse obraze, ki jih vidimo v življenju, a zdaj so ti z maskami delno prekriti. Kako se na to odzovejo naši možgani?

Pravijo, da so oči okno v dušo, ampak za prepoznavo človeka so možgani vajeni cele naše podobe. Kako naši možgani delujejo? Obraz možgani zaznavajo kot celoto, v trenutku preračunajo razdalje med obraznimi potezami. Z zaščitno masko pa jim to onemogočimo.

Če je bila pred pandemijo pri tem bolj aktivna desna možganska hemisfera, pa zdaj leva obraze preučuje bolj zaporedno in analitično. "Spodbudimo možgane k drugačnemu procesiranju, da se bolj ustavljajo na posameznih značilnostih, kot so oči, obrvi, čelo," razloži nevrolog Zvezdan Pirtošek

Psiholog Erez Freud z univerze York v Torontu je vodil raziskavo, kako čas pandemije vpliva na naše družbene interakcije in sposobnosti. V študijo so vključili 500 oseb in jim pokazali različne obraze z maskami, te pa so morali povezati s slikami istih ljudi, prikazanih iz drugih zornih kotov. 

Imajo pri prepoznavanju večje težave otroci ali odrasli?

Pri odraslih se sposobnost zaznavanja obraza zmanjša za okoli 15 odstotkov, pri otrocih pa za 20. Percepcija obraza je najpomembnejša vizualna sposobnost, ki jo človek ima, je za CBC povedal Freud. "Evolucijsko je obraz tisto, kar mi bo povedalo, ali si mi nevaren, ali se ti lahko približam," pa dodaja Pirtošek.

Pri uvajanju otrok v vrtec se je pokazalo nekaj manj zaupanja in sproščenosti otrok.
Pri uvajanju otrok v vrtec se je pokazalo nekaj manj zaupanja in sproščenosti otrok. FOTO: Shutterstock

Pri uvajanju otrok v vrtec se je pokazalo nekaj manj zaupanja in sproščenosti otrok, ko so jih vzgojiteljice na vratih sprejele z maskami, pravi ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec. "Pri spoznavanju novih oseb ne prepoznaš mimike obraza, torej ali je ta nežen, nasmejan. Stiske so zagotovo bile," pravi.

Čeprav zakriti, pa morda kdo nekomu zdaj prej pade v oči. Ameriški raziskovalci so v svoji raziskavi udeležencem pokazali fotografije ljudi povprečnega obraza in kar 70 odstotkov jih je ocenilo, da so z masko privlačnejši. "Nekateri pravijo, da nam takšno nedokončano delo vzbuja večji estetski užitek, ker lahko tja proeciramo tisto, kar nam je lepo," pove Pirtošek.

Ena od teorij pa je tudi, da je zgornji del obraza bolj simetričen in lepši. A verjetno nam kljub temu maske ne bodo nič bolj privlačne.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Millady
18. 03. 2021 09.54
-1
Ko berem takšne in podobne članke imam vtis, da bomo maske nosili leta in leta, za prazen nič!
odpisan2x
18. 03. 2021 09.27
+0
sem sosedo vprašal zakaj tako vneto nosi masko.mi je povedala,da ji je mostiček dol padu
devlon
17. 03. 2021 21.47
-2
maske so kul, mnoge tudi polepšajo.
Anonymus
17. 03. 2021 21.32
+1
Ma kakšno prilagajanje! Be.bci smo s temi maskami, kot da smo brez ust. Otroci ne zaznavajo več mimike obraza. Dol-mi-visi za maske. Vi pa jih še propagirate.
Killing floor
17. 03. 2021 20.15
+0
No ce je zdej se leva hemisfera bolj aktivna, zakaj se potem levicarji bunijo?