Slovenija

Kako varne bodo kadilnice?

Ljubljana, 30. 07. 2007 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Biba Jamnik
Komentarji
103

Čez teden dni v notranjih prostorih ne bo več dovoljeno kaditi, izjeme bodo le posebni prostori.

Trideset dni po uveljavitvi zakona, torej do 5. septembra, morajo biti objavljene še dodatne tehnične zahteve, ki bodo med drugim določile, kakšne morajo biti kadilne kabine.

Petega avgusta bo v veljavo stopila novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Ta prepoveduje kajenje v notranjih prostorih gostinskih lokalov in tudi v zaprtih delovnih prostorih. Ker pa še ni znano, kakšne bodo morale biti kadilnice, bodo kadilci vsaj mesec dni promorani kaditi le zunaj.

Kadilna kabina podjetja SmokePoint
Kadilna kabina podjetja SmokePoint FOTO:


Na tržišču različne ponudbe kadilnih kabin

Blaž Gorjup iz podjetja SmokePoint je za 24ur.com povedal, da je njihova kadilska kabina domače proizvodnje, sistem so začeli razvijati že pred tremi leti. "Gre za patentirano kadilnico s filtracijo zraka, ki omogoča celovito rešitev kajenja v javnih in delovnih prostorih in je narejena v skladu z novo kadilsko zakonodajo.“

Na Ministrstvu za pravosodje so potrdili, da so kadilno kabino podjetja SmokePoint postavili jeseni 2006. "Nismo imeli primernega prostora za kadilce, zato smo se odločili za eno izmed kadilnic, ki jih ponujajo na našem tržišču. Izbirali smo med domačim in Švedskim proizvajalcem in se na koncu odločili za domačega," je povedala Mojca Hardi iz Ministrstva za pravosodje. Kaj bodo naredili, če kadilnica ne bo ustrezala tehničnim zahtevam, nam niso povedali.

Luka Pengov iz podjetja Genera je za 24ur.com povedal, da so njihovo kadilnico že pred časom predstavili v ljubljanskem lokalu Klub Metropol. "Naša kabina ima ventilator z zelo veliko zmogljivostjo, ki je dvakrat večja od najbolj zahtevnih kuhinj. Vsako minuto zamenjamo zrak v kadilnici.“

Slavko Kovačevič iz podjetja MM Surgical pa je za 24ur.com povedal, da njihovo podjetje prodaja kadilne kabine švedskega proizvajalca Smoke Away AB, ki je na tržišču prisotno že več kot deset let. "Naša je na eni strani odprta v prostor, kadilci tako niso ločeni od nekadilcev. Kabina ulovi in prečisti 100 odstotkov tobačnega dima, posebni hepa filtri, ki jih uporabljajo tudi v bolnišnicah, pa zadržijo več kot 90 odstotkov umazanije iz zraka. Tako očistimo tudi zrak izven kadilnice.“

Kaj ponuja SmokePoint?

V standardne kabine gredo lahko štirje kadilci, kabine pa lahko zelo preprosto dograjujejo in sicer brez vmesnih sten. Osnovna kabina za štiri kadilce stane 7.500 evrov. V ceno je všteta montaža, zagon in testiranje. V kabini je vgrajen senzor, ki pokaže kdaj je potrebno zamenjati filter – navadno je to med 3 do 6 mesecev. Cena novega filtra pa je 180 evrov.

"Podjetje se dogovarja z večino največjih slovenskih podjetij, gostinski lokali so bolj izjeme, doslej smo prodali že več kot dvajset kadilnih kabin.“ Za njihovo „kadilnico“ so se odločili tudi na Letališču Jožeta Pučnika in na Ministrstvu za pravosodje," je povedal Gorjup iz podjetja SmokePoint.

Kakšno kadilnico ponuja Genera?

Kadilna kabina s prozornimi steklenimi stenami meri dva metra v dolžino in 1,2 metra v širino, stoje se lahko v njej zadržujejo štiri osebe. Deset centimetrov visoka reža pod vrati omogoča dovod svežega zraka, ventilator pod stropom pa odvaja onesnaženi zrak. Ker v kadilnici vlada podtlak, tobačni dim tudi ob odpiranju vrat ne uide v nekadilsko cono. Ko kadilec zapusti kabino, ventilator deluje dodatnih deset minut, da docela očisti zrak.

Cena kabine za štiri osebe je 5.800 evrov. V ceno je všteta dobava, montaža, zagon, šolanje upravljavca in vsa potrebna dokumentacija z ustreznimi certifikati. "Za naše kadilnice se zanimajo predvsem gostinski lokali, manj podjetja. Do sedaj smo prodali vzorčno kadilnico lokalu Metrpol, ostali kupci, ki jih je precej pa z nakupom še čakajo,“ je povedal Luka Pengov iz podjetja Genera.

Kadilna kabina podjetja MM Surgical
Kadilna kabina podjetja MM Surgical FOTO:

In kako je to pri MM Surgical?

Podjetje deluje že deset let, kabine pa prodajajo šele dober mesec. Prodajajo pa kadilske kabine za 3 in 4 osebe. "Naša rešitev kajenja temelji na visoko učinkoviti filtraciji (čiščenju) tobačnega dima. Smoke Away kadilna kabina je samostojno stoječa, s tremi stenami. Uporabnik jo mora le priključiti na električno vtičnico. Oblikovana je tako, da se jo lahko postavi v katerikoli normalno prezračevan prostor. Prostor lahko istočasno uporabljajo tako kadilci in nekadilci, brez da bi le-ti bili izpostavljeni pasivnemu kajenju," je povedal Slavko Kovačevič iz podjetja MM Surgical.

Cena kabine za štiri osebe, ki vključuje kabino, montažo in vzdrževanje je 11.500 evrov. Do sedaj še niso prodali nobene kadilne kabine, zanimanja, pravijo v podjetju, je veliko.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brencl
31. 07. 2007 17.43
+1
Tudi A320, ki prileti nad našo firmo ne more toliko zasmradit okolice, kot en ku...ev cigaret.
Prvo Bore
31. 07. 2007 17.14
5oulwav3 mi kadimo zaradi dolgočasja, ali moram še naprej razlagat, upam, da ne
FIGEC
05. 08. 2014 19.55
Mi vas pa sovražimo zaradi smradu. Vse jasno...?
Prvo Bore
31. 07. 2007 17.03
+1
5oulwav3 no v tem je problem, ker po zakonu bi morali biti takšni lokali, ampal lažji je bedakom, da ukinejo cigarete, kot pa da bi šli k šiptarjem dajati kazen, ker bi jih napičil. Sedaj si prav povedal in v bodoče povej lastniku, zakaj si odšel ven. Kurc vse gleda !! Nekateri sploh ne veste, ampak še prvega zakona se niso držali, kar je prvo država kriva insedaj je prva kupila kadilnico. Pa smrdi ta vlada kot moja rit. Ku** jih gleda.
FIGEC
05. 08. 2014 19.56
5oulwav3
31. 07. 2007 13.20
+1
Zakaj že? meni pač kajenje ne paše, so what?! me to naredi dolgočasnega? pa tud če kdo kadi zravn mene, naj kadi kaj, ampak mi je bolj všeč če ne kadi. a zdaj pa bi jaz moral prenašat tisti smrad al kaj? Saj te razumm PrvoBorec, kot gostinc itak morš, tko al drugače, podpirat kajenje - itak denar je sveta vladar... Če je lokal lepo prezračen, če ni dima in smrada v lokalu mi je prav všeč, pa tud če usi kadijo poleg mene....sam nažalost v takem lokalu še nisem bil.
FIGEC
05. 08. 2014 19.57
Prvo Bore
31. 07. 2007 12.59
5oulwav3 Če kdo kadi zraven tebe si dolgočasen tip.
5oulwav3
31. 07. 2007 12.38
+1
a je potrebno kadit v družbi v lokalu? se neda zadržat?! je tko težko?
polo19sdi
31. 07. 2007 12.03
-1
Tonček...točno tako je. Se strinjam, da kajenje škoduje...sicer čisto vsaka stvar škoduje. Količina dela stvar strupeno oziroma škodljivo. Potem takem je najbolje da se vsi ne kadilci, zaprejo v neprodušne prostore ker imam slabo novico za njih, plini iz vozil, pretirana raba elektrike, pretirana raba vode, da ne govorimo koliko je spornih snovi vgrajenih v razne naprave in aparazure, koliko E-jev pojeste, ker greste v špar, mercator, tuš in na veliko iščete akcije in kupijete škrt robo. Sam da dobim teh 5 procent popusta.
jantal@mail386.com
31. 07. 2007 11.58
-1
Večje oslarije še nism slišu kot so kadilnice. Sigurn je kir iz vlade umešan v njihovo prodajo. Lepo vas prosim no. Do sedaj je šlo brez njih. Eni se pač preseravajo in bi radi bili bol papeški od papeža. Ko da smo v nevem kako bogati državi in da ne vemo kam bi z euri. Pa je ja čist jasn da je v državah kjer je revščina tud več kadilcev in se več pije alkohola.
FIGEC
05. 08. 2014 20.13
in so socialni kontrasti večji, in je več korupcije, in so zaporniki med parlamentarci, in za isti kvadratni meter stavbenega zemljišča preplačuje uporabo toliko ljudi, koliko je nadstropij v stavbi, itd, itd... Pa naj tisti v večnadstropnih stavbah smrdijo samim sebi v svojih luknjah, ne pa smrdeti s čiki v gob-cih po balkonih, da se potem kadi in smrdi drugim. Toliko! Kje te piše, da moramo nekadilci trpeti smrad kadilcev??? Če mi spodnji začne smoditi, pa sem mu že 100 krat rekel, da naj sebi v stanovanju smrdi, nemudoma prižgem 2 lističa žvepla za ajnšloganje in se lahko pritoži na sončno upravo. Pa še poceni je. Pa nisem jaz začel...
Tonček Balonček
31. 07. 2007 11.12
Če bi bili ljudje malo bolj uvidevni, bi šli v trgovino in po opravkih malo manjkrat, peš ali s kolesom, javnimi prevoznimi sredstvi itd. Ta preganjavica s tobačnim dimom je prav smešna, pravzaprav pesek v oči. Namesto da bi gradili hiše iz opeke in drugih ekoloških materialov, imamo same stekelne stanovanjsko poslovne objekte, ki pokurijo na milione litrov nafte in premoga za hlajenje in kurjenje. So pa, kar se cigaretnega dima tiče, zelo čiste, naj smrdi v Trbovljah in Šoštanju, v Mostah in še kje, mi itak energijo dobimo po žicah in veeck, ostalo me pa en zanima, le da se ne kadi tukaj, ne iz dimnikov, ne iz cigaret. Imamo tudi klimatske naprave , po 3-6 kW, s filtri za čiščene in "raz" ter "in" vlaženje zraka, aromatika, krasno! Krasni novi svet, brez cigarete seveda. Kokain ekološko ni sporen.
Prvo Bore
31. 07. 2007 11.10
nemejugat živjo kak si ? Mi sploh nimamo več problemov v Domžalah, v določenih lokalih. Kazen za kajenje je 100 € po osebi in za lastnika 1000 €. Če lastnik ne bo poskrbel za nižje cene pijače in če ne poskrbel, da bo svoj lokal spremenil v Klub, potem mu bomo kadili v lokalu. Ne vem v kakšne lokale hodite, ampak Vam svetujem, da zamenjajte lokal. Saj itak, bodo najbolj najebali šiptarji. nemejugat zakoni so za to, da se kršijo, še posebno, če so idiotski. Kje je alkoholni zakon ? Koliko daleč je prišel ? Prometni zakon ? Še več mrtvih !!!
nemejugat
31. 07. 2007 10.55
+1
PRVOBOREC, dober dan...kako kaj...vidim da imaš še vedno iste probleme...oziroma ti se kar kopičijo... ...žal glede kajenja vemo kako je, polemika je čisto nepotrebna, zakon je napisan, 05.08.07 preide v veljavo, in upoštevati ga treba...komur se bo zahotelo kajenja bo odšel pred lokal pokadil in se vrnil. Kaj je tu tako narobe?? ...če bi bili kadilci uvidevni do drugih okoli sebe tak zakon sploh nebi potrebovali in nekateri ob tem nebi sklepali posla (s kabinami).
FIGEC
05. 08. 2014 20.16
Prvo Bore
31. 07. 2007 09.42
hinko.murovec LOL,LOL,LOL
hinko.murovec@siol.net
31. 07. 2007 09.35
Vse to me spominja na prizor iz filma , Tistega lepega dne, ko se med pretepom nekdo spomni in vpraša , ja zakaj se pa sploh tepemo in dobi pameten odgovor, saj ni važno da se le tepemo. LP?
ekolog
31. 07. 2007 09.33
+1
:)) kadilci grejo v celice ko judi v II svetovni.... Upam da bodo ventilatorji čim prej crknili pa naj se zadušijo v lastnem izpuhu...
Prvo Bore
31. 07. 2007 09.31
+1
civitasstain saj sem Ti povedal, da zamenji sredino. Tudi sam ne hodim v lokale, ki nimajo poskrbljeno za ventilacijo.
Tonček Balonček
31. 07. 2007 09.25
Takorekoč pred očmi nam propada narava in se dušimo v plehu, izpušnih plinih in ostali svinjariji, vso energijo pa posvečamo cigaretnemu dimu. Spominja me na tiste 40 W žarnice, ki jih je propagiral Al Gore. V Iraku vojska vsak dan v zraks pusti toliko škodljivega, da bi lahko vsi na zemlji kadili noč in dan, pa se na zraku ne bi nič poznalo. Zakaj se ne bi ukvarjali z marginalnimi problemi, če za pri velikih ne moremo nič. Najbolj bo smešno, ker bo po zakonu prepovedano kaditi npr. v kakšni livarni ali cementarni, asfaltni bazi itd., da ne bi zastrupljal neposredne okolice.
civitasstain@gmail.com
31. 07. 2007 09.17
+1
Zdaj je nesmiselna gonja kadilcev. Kaj pa do zdaj, ko smo moral mi nakadilci vaš smrad in dim požirat, kaj pa to imenuješ?????
FIGEC
05. 08. 2014 20.17
Prvo Bore
31. 07. 2007 09.17
civitasstain pri nas V Domžalah so rekli, da bodo naredili kadilske lokale, ker se jim jebe za vas nekadilce, ker ste v manjšini.
rokenrol
31. 07. 2007 09.13
Ja, pri sosedi je tanajtaboljša... V glavnem pa sem hotel poudariti to nesmiselno gonjo kadilcev proti nekadilcem... Vlada naj bi se raje najprej spravila na problem drog v nočnih lokalih pa alkohola na cestah... pa še več pomembnih zadev bi bilo potrebno prej urediti, kot pa škodljivost cigaretnega dima... Sej ni vredno se obremenjevati... bomo kadili tam in takrat, kjer bomo lahko. Kaj zna narediti problemov folk zaradi ene malenkosti...
civitasstain@gmail.com
31. 07. 2007 09.01
Kaj boste vi kadilci delal, če ne boste mogl ravno kaditi, "Baš me briga". Ampak pred nami nekadilci, ga ne boste več vlekl. Ha, ha, ha............