Slovenija

Kako varno na pot? 'Ko voznik vidi, da se mu zapirajo oči, je že prepozno'

Ljubljana, 09. 08. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
24UR ZVEČER, Uroš Ferrari Stojanović
Komentarji
3

Objestni vozniki res ne poznajo meja. Primitivno, egoistično, nevarno in prepovedano, so odzivi na voznika, ki je objestno vozil za reševalnim vozilom na nujni vožnji. Kaj se dogaja na cestah? V nedeljo huda prometna nesreča na gorenjski avtocesti, v soboto tragedija na Hrvaškem. Kako varno na pot? Kako zmanjšati poletne zastoje na evropskih cestah? V oddaji 24UR ZVEČER je bil gost predsednik AMZS Andrej Brglez.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Andrej Brglez o tem, kako varno na pot
    06:29
    Iz 24UR ZVEČER: Andrej Brglez o tem, kako varno na pot
  • Iz 24UR ZVEČER: Prometna varnost
    02:47
    Iz 24UR ZVEČER: Prometna varnost

Še zmeraj odmeva tragična nesreča poljskega avtobusa na Hrvaškem. Vzrok je zdaj razmeroma jasen, menijo tamkajšnji strokovnjaki – vozniku je za dve sekundi upadla zbranost in zletel je v jarek ali pa je doživel nenadno zdravstveno težavo.

V nedeljo se je na gorenjski avtocesti smrtno ponesrečil voznik, ki je z osebnim avtomobilom zapeljal z voznega pasu, vozilo je trčilo ob odbojno ograjo, se preobrnilo, na boku pristalo v jarku ob avtocesti in zagorelo. Zakaj je voznik zapeljal s ceste, še ni znano. Ceste so letos vzele 60 življenj, v enakem obdobju lani 65. Toda prometnih nesreč je letos za 12 odstotkov več, prav tako hudih telesnih poškodb.

"Poostreno bomo nadzirali hitrost voznikov, neprilagojena hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov nesreč z najhujšimi izidi," pravi pomočnik načelnika na postaji prometne policije Ljubljana Uroš Renko. Že pri hitrosti 50 km/h je namreč sila ob trku avtomobila v pešca enaka padcu z višine 9,8 metra, kar je približno tri nadstropja. 

In še nekaj ekstremov, ujetih v radarje: v Rečici ob Savinji in Ljubnem so bile na odsekih, na katerih je hitrost omejena na 50 km/h, nedavno izmerjene hitrosti do 137 km/h, v Juršincih pri Ptuju 138. Čeprav so najranljivejši udeleženci v prometu pešci in kolesarji, težka noga ubija na obeh straneh pločevine. Prav zato tudi naslov akcije Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj.

Prometni zastoji so tekom poletja stalnica.
Prometni zastoji so tekom poletja stalnica. FOTO: Luka Kotnik

Kot je v oddaji 24UR ZVEČER povedal predsednik AMZS Andrej Brglez, so že pred začetkom poletnih počitnic opozarjali, da se bodo mnogi Evropejci zaradi težav v letalskem prometu na pot odpravili z avtom. Posledično so ceste tekom poletja hudo obremenjene, gneče pa niso samo pri nas in na Hrvaškem, ampak tudi drugje po Evropi. 

Na AMZS rešitev vidijo v spremenjenih potovalnih navadah, zato apelirajo predvsem na starejše in morda družine z majhnimi otroki, da se na oddih odpravijo v prometno manj obremenjenih mesecih. 

Brglez je komentiral tudi nesrečo na Hrvaškem. Kot je dejal, zaznavanje utrujenosti zahteva veliko mero samokritičnosti. Ko voznik vidi, da se mu zapirajo oči in da ni več povsem zbran, je že prepozno. Ustaviti se je namreč treba že prej. Klasična napaka voznikov je tudi ta, da so na dan odhoda na dopust še do zadnje minute v službi, posledično pa gredo utrujeni na pot, je še dodal Brglez. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Novak 13
09. 08. 2022 11.06
+4
Kako varno na pot? Doma ostanemo, ker itak nimamo za dopust.
travc
09. 08. 2022 10.04
+3
Ne bi bilo toliko nesreč,če bi vozili po predpisih in seveda brez alkohola. Jaz sem imel problem,ko sem delav ponoči in sem moral prevoziti 30 km do doma.Vsaj 4 krat sem moral ustavit,ker sem postal zaspan.Enkrat sem tako zapeljal s ceste.Samo za sekundo zapreš oči in je lahko štala.
PetindvajsetUR
09. 08. 2022 09.21
+7
Na cestah se samo odraža trenutno stanje v druzbi: primitivni egoizem.