Slovenija

Kako voziti v zimskih razmerah?

Ljubljana, 18. 11. 2018 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Prva pošiljka snega je že na poti, na vozilih pa mora že biti ustrezna zimska oprema. Toda, tudi če vreme marsikje še ni zimsko, je treba vožnjo prilagoditi voznim razmeram. Preberite nekaj nasvetov za varno vožnjo v tem letnem času.

Tudi jesensko vreme z velikim nihanjem temperatur in občasnim dežjem lahko skupaj s krajšim dnevom voznikom postavlja nekatere pasti. Na AMZS voznike opozarjajo, naj ne podcenjujejo voznih razmer na cesti in naj prilagodijo svojo vožnjo.

Jesen je čas z velikimi temperaturnimi razlikami. Zjutraj je termometer lahko že blizu ledišča, pojavljajo se lahko pasovi megle, čez dan so temperature višje, vseeno nas lahko preseneti dež, mokro vozišče, dnevi so krajši, vidljivost je slabša. Dodatno težavo lahko predstavljata listje in pesek na cesti. Vse to so spremenjeni vozni pogoji, ki jih morajo vozniki prepoznati in upoštevati, je opozoril inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan.

Na cestah je lahko še vedno jesensko listje, kar lahko poslabša vozne razmere.
Na cestah je lahko še vedno jesensko listje, kar lahko poslabša vozne razmere. FOTO: iStock

Izpostavil je tudi na pomen dobro videti in biti viden v prometu ter voznike spomnil na pomen uporabe luči. V novejših vozilih namreč pri funkciji dnevnih luči te na zadnjem delu avtomobila ne svetijo. Kot so spomnili na AMZS, je bilo to uvedeno zaradi varčevanja z energijo, a v praksi to pomeni slabšo opaznost vozila na cesti. Zato voznikom svetujejo, naj namesto funkcije dnevnih luči v razmerah slabše vidljivosti raje uporabljajo zasenčene luči, saj jih bodo le tako drugi vozniki pravočasno opazili.

Tudi meglenko je treba uporabljati pravilno – torej le takrat, ko je megla. Meglenka je v pogojih, ko megle ni, za druge voznike moteča.

Legan pa je voznike opozoril tudi na pravilen položaj sedenja v avtomobilu. "Da bomo ob morebitni kritični situaciji ustrezno reagirali, moramo imeti pravilen sedežni položaj in razmeram prilagojeno hitrost vožnje ter ustrezno varnostno razdaljo. To velja v vseh voznih razmerah, še zlasti pa takrat, ko je cesta zasnežena, poledenela, v takih situacijah pa je neprilagojena hitrost eden največjih problemov," je spomnil.

Poleg hitrosti vožnje bi morali vozniki upoštevati tudi zmogljivost pnevmatik in zavorno pot pri določeni hitrosti, razmere na cesti pa spremenijo tudi to, kako obvladovati vozilo.

Nekaj nasvetov za boljšo pripravo na zimo in zimske razmere:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na AMZS voznikom svetujejo, naj preverijo delovanje vseh svetlobnih teles na avtu. Pred vožnjo naj temeljito očistijo vse steklene površine. V jesenskem in zimskem času naj tudi podnevi prižigajo zasenčene luči in se ne zanašajo zgolj na avtomatsko funkcijo dnevnih luči, ob kateri ponavadi zadnji del avtomobila ostane neosvetljen. Ob slabi vidljivosti naj vozniki zmanjšajo hitrost in močno povečajo varnostno razdaljo.

Zimskim razmeram so lahko kos le kakovostne zimske pnevmatike

Nobena pnevmatika ni popolna, je pokazal zadnji test zimskih pnevmatik, ki so ga opravili pri Avto moto zvezi Slovenije (AMZS). So pa med njimi boljše in slabše in zimskim razmeram so lahko kos le kakovostne, opozarjajo.

Da je letna pnevmatika pozimi neustrezna oziroma da nam lahko varno vožnjo v tem letnem času zagotavljajo le kakovostne zimske pnevmatike, opozarja tudi inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan.

Globina profila pnevmatik naj bo vsaj štiri milimetre.
Globina profila pnevmatik naj bo vsaj štiri milimetre. FOTO: Thinkstock

"Osnovna razlika med letno in zimsko pnevmatiko je v tekalni površini, njeni obliki in širini kanalov. Zimska pnevmatika ima gumeno zmes, ki ostane prožna tudi pri nizkih temperaturah. Ker ima zimska pnevmatika globlji profil, bolje odvaja vodo izpod tekalne površine. Lamele na tekalni površini zagotavljajo boljši oprijem v snegu, posebna gumena zmes s kombinacijo silike in kavčuka pa ne zagotavlja boljšega oprijema le na snegu in ledu, temveč tudi na namočenih cestah," je pojasnil Legan.

Zimska in letna pnevmatika sta si glede zmogljivosti enakovredni do sedmih stopinj Celzija, pri nižjih temperaturah pa letna pnevmatika izgublja oprijem, ker se ne uspe segreti. Pri vožnji z letnimi pnevmatikami je pri nizkih temperaturah zavorna pot precej daljša, pa tudi v ovinku bo vozilo po Leganovih besedah prej zdrsnilo.

Veliko vlogo imata tudi globina profila, ta naj bo vsaj štiri milimetre, in tlak v pnevmatikah, ki ga je treba preverjati vsaj enkrat mesečno, je še svetoval Legan.

Vozniki bi pri nakupu novih pnevmatik morali izbirati pravo glede na svoj način vožnje. Pri izbiri prave pnevmatike se vozniki lahko oprejo tudi teste pnevmatik, ki jih različne potrošniške organizacije in združenja voznikov opravljajo vsako leto.

Velike razlike v odzivnosti pnevmatik v različnih pogojih

Letošnji test zimskih pnevmatik, ki so ga opravili pri AMZS in partnerskih organizacijah, je med drugim pokazal velike razlike v odzivnosti pnevmatik v različnih pogojih, ki se pozimi pojavijo na cesti.

Tako je bila razlika pri zaviranju na suhi cesti pri hitrosti 100 kilometrov na uro pri najboljši in najslabši pnevmatiki 5,4 metra, na mokri cesti pa že več kot 13 metrov. Po kriteriju splavanja je najslabša pnevmatika splavala pri hitrosti 68 kilometrov na uro, najboljša pa pri 83 kilometrih na uro, kar je že velika razlika, je izpostavil Blaž Poženel iz Motorevije AMZS.

Pnevmatike se zelo razlikujejo tudi pri porabi goriva. Najbolj varčna pnevmatika porabi 0,3 litra na 100 kilometrov manj od tiste, ki se je po tem kriteriju odrezala najslabše. Velike razlike pa so tudi pri obrabi: z najboljšo pnevmatiko lahko prevozimo kar 40 odstotkov več kilometrov kot z najslabšo, je razlike še povzel Poženel.

Da bi se lažje odločili, katero izbrati, je AMZS pod drobnogled vzel 28 zimskih pnevmatik. Razlike so velike, a dejstvo je, da nobena ne zmore vsega. Pri nakupu pa je treba upoštevati tudi vozne navade posameznika. Preverite izsledke testa.

Na letošnjem testiranju zimskih pnevmatik so bile najbolje ocenjene tiste pnevmatike, ki imajo najbolj uravnotežene lastnosti in dobijo zelo dobro oceno pri vseh kriterijih, je navedel Poženel. Ki pa voznikom priporoča, naj se ne osredotočajo le na skupne ocene, temveč izberejo pnevmatiko, ki bo najboljša glede na njihov življenjski stil in način vožnje.

"Tisti, ki se veliko vozi po gorskih cestah, naj izbere pnevmatiko, ki je dobra za vožnjo v snegu. Nasprotno naj tisti, ki se veliko vozi po avtocesti, izbere pnevmatiko, ki je dobra za vožnjo na mokri podlagi, ob splavanju," je pojasnil.

Letošnji test je po Poženelovih besedah tudi pokazal, da so za vožnjo po snegu in ledu boljše ožje pnevmatike. Lastnikom vozil s širšimi pnevmatikami, če jim to seveda dovoljuje homologacija, zato na AMZS priporočajo, naj izberejo ožje pnevmatike. Večja in širša kolesa na vozilih, kar je zadnja leta trend v avtomobilski industriji, pa lahko predstavljajo oviro pri uporabi snežnih verig, je opozoril Poženel in voznikom še svetoval, naj v navodilih za uporabo avtomobila natančno pogledajo, za katere dimenzije pnevmatik ni mogoče uporabljati snežnih verig.

Pomembno je tudi, kako so pnevmatike nameščene

Montažo pnevmatik naj vedno opravlja le strokovno usposobljen vulkanizer, ki ima ustrezno opremo. Doma opravljena premontaža pnevmatik lahko lastnika avtomobila stane več kot storitev vulkanizerja, opozarjajo na AMZS.

Le če so pnevmatike na vozilu ustrezno nameščene na kolesne obroče, bodo z uporabo ostale nepoškodovane in ustrezno uravnotežene. S tem bo zagotovljena varna in udobna vožnja, brez nepotrebne obrabe in tresljajev. Strokovno usposobljen vulkanizer bo znal tudi oceniti in preveriti stanje pnevmatik, med drugim globino profila, kakovost gumene zmesi in druge morebitne poškodbe, saj lahko le kakovostna in brezhibna pnevmatika opravi svojo vlogo ter vozniku zagotavlja varno vožnjo, voznike opominjajo na AMZS.

Pnevmatike na vozilu morajo biti ustrezno nameščene.
Pnevmatike na vozilu morajo biti ustrezno nameščene. FOTO: Thinkstock

Zaradi neustrezno nameščenih pnevmatik lahko pride do nenadnega padca tlaka, pnevmatika pa se lahko zaradi tega popolnoma uniči. Poškodujejo se lahko tudi platišča ali podvozje vozila. Neustrezna pritrditev kolesa lahko povzroči, da to pri vožnji odpade, kar je zopet zelo nevaren položaj z zelo nepredvidljivimi posledicami, opozarjajo.

Stroški, povezani s poškodbami pnevmatik oziroma vozila, ki so lahko posledica nestrokovno nameščenih pnevmatik, so lahko zelo visoki in zato odtehtajo ceno vulkanizerske storitve, pravijo. Na AMZS pa opozarjajo tudi na posledice morebitne prometne nesreče, do katere bi prišlo zaradi slabše nameščenih pnevmatik. Pri tem je treba poudariti, da voznik s tehnično neustreznim vozilom ne ogroža le sebe, temveč tudi sopotnike in druge udeležence v prometu, še dodajajo.

V hladnejših dneh je treba biti še posebej pozoren na obrate motorja

Nižje temperature lahko vplivajo tudi na delovanje motorjev v avtomobilih. V AMZS tako svetujejo, da naj bodo vozniki v hladnejših dneh pozornejši na število obratov in se zavedajo, da nekateri deli vozila potrebujejo več časa, da začnejo optimalno delovati.

Ko voznik zažene motor avtomobila, zanj ni dobro, da se ga pusti več minut teči na mestu. S takšnim dejanjem se motorju bolj škodi kot koristi, opozarjajo v avto-moto zvezi. Motorji so namreč zasnovani tako, da morajo čim prej doseči temperaturo, potrebno za optimalno delovanje, kar pa s tem, ko se motor pusti teči v prostem teku, ne doseže dovolj hitro. Nikakor pa to ne pomeni, da je treba motor siliti v višje vrtljaje, saj se tako lahko poškoduje pogonski agregat, še opozarjajo v zvezi.

V AMZS svetujejo, naj bodo vozniki v hladnejših dneh še posebej pozorni na število obratov. Nekatera vozila na svojih števcih celo prikazujejo priporočeno število obratov glede na temperaturo motorja. A v primeru nižjih temperatur se je treba zavedati, da tudi takrat, ko kazalec že pokaže želeno delovno temperaturo, drugi deli avtomobila, ki so pomembni za njegovo ustrezno delovanje in varnost voznika – na primer zavore in menjalnik – tudi potrebujejo nekaj več časa, da se segrejejo in da začnejo optimalno delovati.

So pa pri nižjih temperaturah vozniki vozil z bencinskim motorjem v prednosti pred lastniki avtomobilov na dizelski pogon. To je posledica razlike v načinu vžiga zmesi v valju, navajajo v AMZS. Dodajajo še, da se pri nižjih temperaturah zmanjša zagonska sposobnost baterije, kar tudi vpliva na sam zagon in se zopet bolj odraža pri vozilih na dizelski pogon.

Ob krajših dnevih je za pešce pomembna tudi boljša vidljivost

Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil. A veliko nesreč se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. V mesecih, ko tema nastopi prej, je še toliko bolj pomembno, da pešci poskrbijo tudi za svojo vidnost.

Pešci so namreč še pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne, na primer zaradi megle ali dežja, svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, opozarjajo na policiji.

Na policiji tako pešcem svetujejo nekaj ukrepov, s katerimi lahko tudi sami prispevajo za svojo varnejšo udeležbo v prometu. "Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise, prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih, kjer ti obstajajo, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. In poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu," svetujejo pešcem.

Voznike pa policisti opominjajo, naj imajo v zavesti, da so na cestah tudi pešci, jim odstopijo prednost in hitrost prilagodijo razmeram ter dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. "Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, na primer pred šolami, v naseljih, vozite še posebej previdno. Izven naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču," še svetujejo policisti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Do amena
19. 11. 2018 19.52
-1
Naš predsednik vlade bi reku...kukr da...
Brakedirt
19. 11. 2018 17.46
+0
meglenke,ko ni megle najvec prizigajo taki,ki bi radi izstopali,pa si zaradi financnega stanja ne morejo privosciti mocnega avta...
PIKAPOLONICA1994
19. 11. 2018 15.09
+7
..še bolj prestrašite prestrašence, kaos je potem samo vprašanje sekund......ko vidiš posamezne prestrašenec kako lezejo po cesti ti gre na bruhanje....Predlagam, da se taki in podobni ne podajo na pot, ker bo kaos zaradi njih in nezaradi snega....
Romantik
19. 11. 2018 15.06
+4
v snegu? najbolj zabavno je drifranje!
DirtySanchez
19. 11. 2018 13.43
+2
Kako voziti v zimskih razmerah? na silo.
jolo78
19. 11. 2018 12.25
+6
Končno bo zadek avta ponovno poplesaval, meni je všeč :)
kameltrajbar
19. 11. 2018 11.56
+5
Gas do daske....zaviraš tik pred ovinkom...in driftaš čez....mega....)
redtraktor
19. 11. 2018 11.42
+3
PO PAMETI! Tako obširen članek je pa verjetno napisal nekdo, ki še vozniške nima?!
felix59 drugič
18. 11. 2018 22.41
+1
felix59 drugič
18. 11. 2018 18.24
+34
Vse dotične , ki NISO sposobni upravljati z vozilom v snežnih razmerah , vljudno naprošam , naj za boga milega pustijo svoja plehnata jajca doma , da NE bodo ogrožali ostalih udeležencev in povzročali nepotrebne zastoje. Priznajte si že enkrat , da vaš intelekt seže samo do polovične dovoljene hitrosti in to na suhi in prazni cesti . Ostali udeleženci vam bomo hvaležni v dno srca !!
Do amena
19. 11. 2018 19.53
natolcevanjenapolno
18. 11. 2018 16.45
-5
kako ste nekateri pametni, da se kar kadi...
BroNo1
18. 11. 2018 16.08
+30
Vem samo to, da folk pr treh snežinkah ne zna več vozit!?
SLO-SURVIVAL
18. 11. 2018 16.35
+14
pri prvem snegu bo itak pol folka v jarku, znano je da se je iq zmanjšal za 10-15% in je folk vedno bolj bebav, zato pa jim morate pisat kako naj vozijo, isto kot pri prvem mrazu, ko poročate, da se morajo oblačiti čebulno!
PIKAPOLONICA1994
19. 11. 2018 15.11
+1
res je, polno takoh na cestah....verjetno uživajo v strahu, da jih snežinka ne poškodje...hahahah
flojdi
18. 11. 2018 16.07
+20
. ja madonnca, kaj tega dandanes ne NaUčijo več v avtošoli? ( meni je bilo dano delat izpit v letu 1984. pozimi. pri najmanj 10cm snega. po nespluženih domžalskih ulicah.) pa naj Danes dajo izpit vsakemu šele, ko si bo Videl kaj takega. vsaj pri enem cm; ker očitno že en sam cm dela enim hude probleme
Ramzess
18. 11. 2018 17.50
-7
Bimbo, bi vsaj počakal na pomlad, da bi videl cesto kot je treba, kot drugi pametnejši kandidati, z mano vred. Sneg ni za začetnika na izpitu, že tako je dovolj nervoze.
Eastman
18. 11. 2018 15.37
+18
Ojoj spet tisti čas v letu, ko bodo spet vsi nergali kako niso ceste takoj splužene, kako se plugi mimo njih vozijo z dvignjenim plugom, jok jok smrk smrk
upornik19
18. 11. 2018 14.36
+18
bencinarji so zakon vžge tud pri minus 50
scipio
18. 11. 2018 14.26
+48
Všeč mi je ta o dnevnih lučeh na novejših avtomobilih podnevi, ko ostanejo zadnje luči neprižgane. Jih srečujem vsak dan kar nekaj, celo na gorenjki, pa je tukaj največ pametnih in zmernih. Tole v članku o zadnji meglenki, ki da je moteča. Prižgem jo vsakemu nabijaču, tudi podnevi in poleti, ko ga norca spet dobim na svoj zadnji odbijač pri polni brzini. Moja rdeča meglenka je je vendar manj moteča in nevarna kot je zame on nabijač na mojem odbijaču pri 140km/h in ne more in ne more počakati 5 ali 10 sec, da se mu umaknem, verdammt. Sem videl mnoge hude poršeje in maseratije po nemških avtobanih, ki lepo ostanejo 100m za tabo, počakajo, da se jim umakneš desno in nato elegantno in varno v naslednjih dveh treh sekundah zdrsnejo mimo tebe v svoj in tvoj vsakdan, ki ga zato vedno znova mirno in brez nepotrebnih pretresov doživita oba, človek v hitrem avtu in jaz v povprečnem. Pri nas pa nabijanje norcev in zakompleksancev iz dneva v dan, naleti in potem žalostne usode, britof in sveče ob cestah, soča, solze in to. Štajerska šola dobre vožnje, ali kaj takega sploh lahko obstaja? mar je res , da ne znamo voziti kulturno in varno in ali nam je tega res treba? Smo res ene navadne cestne opice?
glava2
18. 11. 2018 15.45
+13
v nemčiji vejo tudi razliko med voznim in prehitevalnim pasom, žal pri nas ni tako...
trdovrat
18. 11. 2018 16.08
+15
Zelo zelo malo voznikov se pri varnostni razdalji sto metrov umakne na prazen vozni pas! Večina si misli, da je dovolj tistih 110, ker drugače je pa prevelika poraba goriva! Veliko prevozim po gorenjski avtocesti, pa vidim umetnike ki v dežju in meglenju pnevmatik, vozijo brez prižganih zadnjih luči in so praktično vidni na majhni razdalji! No, da pa to kompenzirajo, pa ob izvozu, pred rdečim semaforjem, držijo nogo na zavori, da oslepljujejo za njim stoječega! Ljudje božji, med vožnjo je treba misliti na promet, ne pa na nedeljsko kosilo! Srečno vsem, tudi v slabem vremenu!
LUPE
18. 11. 2018 14.08
+35
čist normalno brez panike....če pa ne znaš pa ostaneš doma