Slovenija

Kakršni državljani, takšna oblast

Ljubljana, 02. 11. 2019 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
131

V politološki literaturi je obče sprejeto stališče, da naj bi strankarske delitve in smeri strankarskega združevanja v osnovi odsevale temeljne razredne, rasne, socialne, etnične, kulturne, religijske in druge delitve v družbi.

Na zgodovinskih primerih Aristotelovega raziskovanja "strank", bogatih in revnih v državah antične Grčije, Michelsove, Webrove in Marxove teorije razredne borbe ali Paretove funkcionalistične teorije družbenega sistema je bila potrjena teza, da so stranke kanali za izražanje in realizacijo interesov in vrednot različnih družbenih skupin. Stranke naj bi artikulirale, promovirale, filtrirale in usklajevale družbene delitve in politične interese različnih družbenih skupin in predstavljale ključne politične akterje v političnem sistemu.

Dr. Alem Maksuti, Inštitut za politični menedžment
Dr. Alem Maksuti, Inštitut za politični menedžment FOTO: osebni arhiv

Družbene delitve naj bi torej temeljile na socialnih razlikah, ki jih sicer ni mogoče definirati kot objektivne razlike v smislu položaja posameznika v družbi. To, kar ločuje družbene delitve od socialnih razlik, so elementi kolektivne identitete oziroma kolektivne mobilizacije. Ko objektivne razlike v kulturnih, vrednostnih in drugih elementih vzpostavljajo zavest o pripadnosti določeni družbeni skupini in njeni različnosti v odnosu do drugih družbenih skupin, govorimo o družbenih razcepih. Ko družbeni razcepi postanejo politično artikulirani, govorimo o političnih razcepih. Stranke naj bi imele najpomembnejšo vlogo pri artikulaciji političnih razcepov, s čimer naj bi definirale vsebino strankarskega tekmovanja in osrednje konflikte v družbi.

Tako je v obdobju narodnega prebujanja osrednjo politično formulo pri Slovencih predstavljala ideja o oblikovanju oziroma ohranjanju lastne nacije, v obdobju SFR Jugoslavije ideja o nadnacionalni egalitarni družbi, v obdobju politične tranzicije (transformacije) pa antikomunizem in oblikovanje neodvisne države. Za obdobje demokratične konsolidacije bi lahko rekli, da je politično formulo ponazarjala ideja o skupni evropski identiteti oziroma o integraciji v nadnacionalni politični sistem Evropske unije (EU). Ta ideja je v Sloveniji svoj višek dosegla v času uresničevanja sanj o polnopravnem članstvu Slovenije v EU. Vsako obdobje je prineslo zaupanje v določene osebnosti v političnem razredu, ki so ponazarjale politični prostor in determinirale kampanje strank v različnih obdobjih. Nekaterim posameznikom se je na politični sceni uspelo ohraniti vse do danes, saj jim volivci še vedno (inercijsko) namenjajo podporo, najverjetneje na temelju starih navad.

Za obdobje demokratične konsolidacije bi lahko rekli, da je politično formulo ponazarjala ideja o skupni evropski identiteti oziroma o integraciji v nadnacionalni politični sistem Evropske unije (EU).
Za obdobje demokratične konsolidacije bi lahko rekli, da je politično formulo ponazarjala ideja o skupni evropski identiteti oziroma o integraciji v nadnacionalni politični sistem Evropske unije (EU). FOTO: Levica

Obdobje, ki smo mu priča danes, odpira prostor za oblikovanje nove politične formule, ki jo determinirajo različni procesi ne samo v Sloveniji, ampak v celotni Evropi. Ker smo ujeti v pasti krize – ki se kaže kot kumulativni rezultat krize finančnih trgov, zadolženosti suverenih nacionalnih držav, gospodarske krize oziroma krize brezposelnosti in institucionalne krize EU – se pred politični razred v Evropi postavlja naloga oblikovanja ideologije, ki mu bo dala novo legitimnost. Politični razred zato spreminja odnose med volivci. Najbolj neposredno s spreminjanjem vrednot in zavesti o pripadnosti ljudi družbenim skupinam.

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega think tanka Inštituta za politični manedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Čeprav je v Sloveniji pogosta parola o neideološkosti (t. i. sredina oziroma pozicija "ne levo, ne desno"), politika temelji na vrednotah oziroma na določeni ideologiji. Danes je to neoliberalni kapitalizem. Protagonisti neoliberalne politike prisegajo na integracijo skupnega trga z enotnim regulacijskim mehanizmom, ki v okviru evropskega projekta predstavlja normativno nezahtevno depolitizirano silo, ki žene ekonomsko modernizacijo, utemeljeno na neomejeni konkurenčnosti. Osnovni cilj te ideje je, da na skupnem vseevropskem (globalnem) trgu brez demokratične institucionalne strukture ekonomska pravičnost premaga socialno pravičnost.

Za zagovornike neoliberalizma demokratični deficit predstavlja vrlino, saj prispeva k izničenju političnih motenj in omogoča dinamiko transnacionalnih trgov, kot jih definirajo štiri osnovne svoboščine. Poudarek je na proizvodnji, podjetništvu, prostem pretoku kapitala, zmanjševanju stroškov dela, stalnem večanju učinkovitosti in na maksimalni integraciji človeških virov v produkcijski proces. Enako kot v primeru konkurenčnosti ekonomij držav politični voditelji držav, ki so ekonomsko bolj uspešne od drugih, uveljavijo premoč svojih politik, odločitev in institucij, ki jih vodijo. Kot predpogoj, da komu pomagajo, zahtevajo, da se relativni poraženci po aktualni politični formuli reformirajo tako, da posnemajo njihov uspeh kot primer dobre prakse.

Čeprav je v Sloveniji pogosta parola o neideološkosti (t. i. sredina oziroma pozicija "ne levo, ne desno"), politika temelji na vrednotah oziroma na določeni ideologiji.
Čeprav je v Sloveniji pogosta parola o neideološkosti (t. i. sredina oziroma pozicija "ne levo, ne desno"), politika temelji na vrednotah oziroma na določeni ideologiji. FOTO: Damjan Žibert

Ideološka oziroma programska identiteta današnjih strank v Sloveniji je nejasna, njihove volilne kampanje pa v glavnem temeljijo na blagovni estetiki in novih orodjih politične komunikacije. Z gledišča pozicijske in časovne dimenzije strukture političnega tekmovanja in tipologije načinov, po katerih poteka strankarska tekma v državi, velja izpostaviti naslednje. Pozicijska dimenzija strukture strankarskega tekmovanja na Slovenskem je že od časov osamosvojitve sama po sebi velika enigma. Pri časovni dimenziji strukture strankarskega tekmovanja imamo dvojno situacijo, ki je nekoliko bolj kompleksna. Prvič, obstaja povezanost med preteklim in sedanjim vedenjem nekaterih organizacijsko dobro organiziranih strank (SDS, NSi in SD), za katere volivci danes očitno glasujejo po inerciji oziroma skladno s svojimi starimi navadami. In drugič, v časovni dimenziji strukture je zaznati nestabilnost, ki je še posebej v obdobju od leta 2011 pripeljana do paroksizma. V slovenskem političnem prostoru je v zadnjem času prišlo do zamenjave razmerij med strankami in volivci ter do pojava novih in novejših strank.

Pojavile so se stranke, ki ne odražajo spremenjenih strukturnih razcepov v družbi, ampak predstavljajo odgovor na obdobje, zaznamovano z globalno gospodarsko krizo in moralno krizo v zahodni civilizaciji. Gre za oblikovanje politične formule, ki zagotavlja legitimnost politični eliti oziroma političnem razredu. Identiteta teh strank ne odraža družbene realnosti, ampak temelji na ideološkem dojemanju politične realnosti. Politična formula, ki bi jo v Sloveniji simbolično lahko poimenovali "odgovor na gospodarsko krizo", "moralno odgovorna politika" ali "novi obrazi v politiki", je zamenjala dosedanje politične formule, v okviru katerih je politična elita dobri dve desetletji reproducirala ekonomske, politične in ideološke pogoje, potrebne za ohranjanje svojih izbrancev (dela političnega razreda) na politični sceni.

Obdobje, ki smo mu priča danes, odpira prostor za oblikovanje nove politične formule, ki jo determinirajo različni procesi ne samo v Sloveniji, ampak v celotni Evropi.
Obdobje, ki smo mu priča danes, odpira prostor za oblikovanje nove politične formule, ki jo determinirajo različni procesi ne samo v Sloveniji, ampak v celotni Evropi. FOTO: POP TV

Vzporedno s tem smo prišli do točke, v kateri se življenjski slog buržoazije in socialnih demokratov praktično ne razlikuje, saj vsi živijo zelo podobno, ne glede na strankarski predznak. Prišlo je do povečane horizontalne mobilnosti in večje povezanosti med sferama politike in ekonomije oziroma med politično-administrativnimi in kvazipolitičnimi poklici. Nekdanji predsednik vlade je postal dvakratni predsednik države, isti ljudje v vlogi ministrov v (ideološko) različnih vladah prehajajo iz enega resorja v drugi, nekdanji ministri in vodje državnih in paradržavnih agencij pa postajajo rektorji javnih univerz, dekani fakultet, direktorji v podjetjih ali pa se po izteku mandata preprosto vračajo v varno službo v javnem sektorju.

Dejstvo je, da nove stranke v slovenskem političnem sistemu (na primer LZJ-PS, DLGV, SMC, Levica ali LMŠ) nagovarjajo "stare" volivce, ki niso čez noč spremenili svojih prepričanj in vrednot. Gre preprosto za okoliščine, v katerih je družba dosegla določeno stopnjo kulture, ki zagotavlja, da oblast v državi temelji na zaupanju ali občutku, ki ga v določenem trenutku državljani splošno sprejemajo. Odvisno od konkretnega primera se ti občutki lahko manifestirajo kot volja ljudstva, zavest o tem, da se oblikuje narod oziroma nacija, ki je po nečem posebna (zadostuje že dikcija "moj narod"), kot tradicionalna zavezanost dinastiji ali zaupanje v neko osebnost, ki jo dejansko ali vsaj na videz odlikujejo izjemne lastnosti (utemeljitelj nacije ali države, osamosvojitelj, Evropejec ipd.).

Družbene delitve naj bi torej temeljile na socialnih razlikah, ki jih sicer ni mogoče definirati kot objektivne razlike v smislu položaja posameznika v družbi.
Družbene delitve naj bi torej temeljile na socialnih razlikah, ki jih sicer ni mogoče definirati kot objektivne razlike v smislu položaja posameznika v družbi. FOTO: Damjan Žibert

Vse to kaže na delovanje Michelsovega železnega zakona oligarhije, po katerem je razmerje med vladajočimi in vladanimi naravno dejstvo človeške družbenosti. Z drugimi besedami, ne gre za noben inovativen koncept. Vse, kar je v slovenski politiki inovativnega, je to, da so novi politiki nas državljane prepričali, da gre za nekaj novega oziroma inovativnega. Na delu je večkrat preverjena formula: kakršni državljani, takšna oblast.  

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
03. 11. 2019 12.16
-1
Kakršni državljani - takšna oblast. Se popolnoma strinjam. Torej nisem državljan!
ecnarf
03. 11. 2019 07.10
-1
Recenzor
02. 11. 2019 19.30
-1
Očitno nam je jugo-rdečuharskamentaliteta prevladala
Kollerik
02. 11. 2019 19.16
+11
Torej je narod kriv, da imamo takšno pokvarjeno elito? In lopovi so nedolžni.... samo na Balkanu....
Amasakul
02. 11. 2019 15.45
+3
nekaj smrdi, a-ha takšna oblast smrdi.
ina5785
02. 11. 2019 17.11
-2
buf - Tudi men je prismrdelo od zgoraj, najbrž od tebe. . . . . . . .
detect
02. 11. 2019 13.39
+2
Dejstvo je, da je kapitalizem komunizem za 1 % najbogatejših. Dejstvo je tudi, da imajo ti ljudje velikansko veliko moči, ne le denarja. Revnejši ljudje, to je 99 % vseh drugih, nimajo te sreče, da bi živeli v komunizmu
korintos23
02. 11. 2019 14.47
+5
NoviceResnice
02. 11. 2019 13.35
+13
Pri nas se razredne, rasne, socialne, etnične, kulturne, religijske in druge delitve v družbi v politiki odražajo v nategu manipulaciji korupciji kraji, zaposlovanju nesposobnih, praznim obljubam in nakladaštvu...od kjerkoli kdorkoli prihaja vedno prihaja po lahek plen ker butalsko volivno telo to dovoli
korintos23
02. 11. 2019 14.48
+1
kakafonijaprava
02. 11. 2019 12.47
+21
eh, kolk imamo teh inštitutov, le od kod se finanncirajo....
Zelo123
02. 11. 2019 14.11
+10
Le od kod, državo molzejo in stalno barvo spreminjajo. Enkrat so rdeči, drugič beli, pa črni, vedno brez hrbtenice. Tudi za revije in časopise iz katerih plonkajo, koristijo subvencije. Klinc pa takšni pametnjakoviči.
Zelo123
02. 11. 2019 14.23
+5
Ki nekaj bluzijo, pa še sami ne razumejo kaj hočejo povedati.
ahim1225
02. 11. 2019 12.46
+2
Kakršni državljani, takšna oblast, jaz jih že nisem volil.
Škrat na kvadrat
02. 11. 2019 12.38
+17
Se zaklučuje poslovno leto, vse javne institucije bodo na veliko trošile, ker morajo priti na nič €. Če bi bile v plusu, naslednje leto ne bi dobili v enaki meri. Bolano, zato se € zapravlajo za neumnosti, enako v firmah za zmanjšanje dobička. Zato pa ni denarja za razvoj.
D3MoN
02. 11. 2019 13.06
-3
Vsi vemo, vključno z tvojo pametno ritjo - spremeni nekaj...
Domendo
02. 11. 2019 13.45
+7
Še malo pa se bo začelo odpuščat v JU, ker jih je preveč takšnih, ki so pametni delajo pa nič. To bo prava sprememba.
Škrat na kvadrat
02. 11. 2019 12.32
+3
Saj so stvari čisto enostavne. Kako zaslužiti :) Iz realnega sveta Slovenije. Zaposliš se v šoli, kot hišnik, odpreš popoldanski normirani s.p. In bogato služiš 2x. Tip ima firmo, žena učiteljica popoldanski normirani s.p., opereta € ....legalno. Enako politiki....itd
D3MoN
02. 11. 2019 13.05
+1
Fery Zaka
02. 11. 2019 12.27
+3
Joj, nakladanja!!! Povedanega pa točno nič. Kot bi bral Šarca ali barbiko. Škoda mučenja tipk.
nebel
02. 11. 2019 12.24
+6
Mnogo megle za nič kaj posebnega. Naš politično prostor obvladuje JU skoncentrirana v Ljubljani in (mnogo preveč) občinah. Volilci, ki hodijo voliti, so iz tega bazena. Razmerje levi, desni, znotraj pa je enako kot je razmerje levih in desnih zaposlenih v Ju, skoraj do glasu razdeljeno na pol. Znotraj teh dveh polov pa se stranke rojevajo, izginjajo, med sabo kradejo kadre in procente. Vsakokraten parlament je sestavljen iz glasov kake polovice volilnega telesa, zmagovalec pa predstavlja slabo četrtino telesa. Vse skupaj je v mrtvem teku in blokira kakršnokoli spremmebo in akcijo, saj ti poslanci najprej in skoraj izključno skrbijo samo za to kako bodo prišli med poslance tudi v naslednjem mandatu, skrbijo torej samo zase in niso v službi prizadevanja za dobro vseh drugih. Nastaja entropija, ki nas bo vedno hitreje pojedla in ne bo ostalo nobene energije za najprej spremembe, zatem pa še obstanek sploh. Vedno več energije bo potrebne za kakršnokoli spremembo, to pa pomeni vedno večjo verjetnost tudi brutalnih sprememb. Več energije = bolj brutalno.
CtrlDelete
02. 11. 2019 12.23
+19
Rabimo stranko Normalnih, s potrdilom iz Polja.
morituri
02. 11. 2019 12.23
+15
Moja domovina....narod moj trpi...…………………...
Ramzess
02. 11. 2019 12.14
+7
Kakšni državljani, takšna oblast. Ni tako enostavno, ker za oblastjo in njeno ureditvijo stoji nekdo drug, ne toliko odločitve državljanov na navideznih volitvah. Kar pa se strank tiče jih je preveč, v pravem sistemu pa so povsem odveč, praktično so sebi in posameznikom v njih namen.
Malinha
02. 11. 2019 11.57
+4
".. kakršni državljani, takšna oblast", bi lahko avtor članka bolj podrobno anticipiral, konceptualiziral skozi nek 'modus vivendi' samega antagonizma, ki se dejansko na različnih 'ideoloških' poljih dogaja tako v ekonomiji kakor socialnosti ("ekonomska pravičnost premaga socialno pravičnost"). To bi članku vrinilo več pogojene analitičnosti ter njegove zanimivosti in 'inovativne konceptualnosti'.
pravisprehajalec
02. 11. 2019 12.01
-1
Malinha
02. 11. 2019 14.12
+4
pravisprehajalec: "Kljub temu so pa imeli naprimer ameriški sužnji v ZDA višji standard življenja, kot njihovi rojaki v Afriki". Ta stavek izpričuje višek cinizma, arogantne, brezsramne samovšečnosti, sprenevedanja, šovinizma, nacionalizma, ter skoraj sovražnega govora, konec koncev apelira na sužnjelastništvo v današnjem času, saj, če je "višji standard" še višji, potem opravičuje suženjstvo; standardizacija, kakovost življenja opravičuje suženjstvo. Svečkarji ste tako dušebrižni pri svojih apelih, da ne prepoznate pocenkarskega populizma, ta je pa, vsekakor, standardiziran.
Qualisvirtalisoratio
02. 11. 2019 15.09
+9
Če je za nekoga višji standard pomanjkanje osebno svobode, možnosti samoodločanja in na biti isti stopnji hierarhije kot pes v tedanjih časih, potem tako imenovani "višji standard" v primerjavi z njihovim prvotno "nižjim standardom", v realnosti dejansko nižji. Kar pomeni je zgornji citat nesmisel oz. blodnje materialista, ki bi sovje človečnost prodal za prgišče materialnih dobrin.
Krainerland
02. 11. 2019 11.56
-9
Slovenija ima samo dva profesionalna politika, Janša in Peterle, vprašanje je samo še koga od teh dveh bomo nastavili. Razen če vi veste še za kakšna druga imena.
pravisprehajalec
02. 11. 2019 12.02
+2
Ima pa polno penzioniranih politikov. To je problem Slovenije.
Rudar
02. 11. 2019 12.23
+10
Odsluženih bi blo bolj prav, Vključno z omenjenima.
pravisprehajalec
02. 11. 2019 12.48
+0
@Rudar, tudi odsluiženi ima spleteno široko socialno omrežje povezav, kar pa v primeru Slovenije, s šibko in nekompetentno centralno oblastjo predstavlja veliko težavo...
Schnitzel
02. 11. 2019 11.56
+23
Menim, da bi bilo na volitvah potrebno poleg kandidatov uvesti tudi možnost "nikogar od naštetih". In če zmaga "nikogar od naštetih", potem bi bilo to jasno sporočilo volivcev, da naj se stara nesposobna in pokvarjena banda spoka.
pravisprehajalec
02. 11. 2019 12.03
-3
Vsaki dve leti dobiš serviran Nov obraz, Šnicl. Bi ga rad imel vsaka dva meseca?
Malinha
02. 11. 2019 12.06
+4
Ali pa, če podaljšaš tvojo tezo, da na volilnem mestu kandidatov, ali pa recimo predsednika, če bi bile volitve za predsednika, ostane, postane, nastane dobesedno nihče. Prazno mesto. Mesto, ki ga ne zaseda nihče. Nič. Kar bi pomenilo, da je izbira nemožna in to bi bilo zelo blizu dejanskemu družbeno realnemu (ki bi med drugim demaskiralo fetiš demokracije); nek partikularen 'znak' nemožno zaseda mesto univerzalnega, mesto naj ostane prazno. :)
Qualisvirtalisoratio
02. 11. 2019 13.58
+2
Posledično lahko pridemo do zaključka, da tega mesta ne potrebujemo in bi ga lahko tudi ukinili. Kar postavi pod vprašanje smiselnost volitev za voljo tako imenovane demokracije.
Malinha
02. 11. 2019 14.33
+3
Pa, če vzamem teoretično, potem demokracija obstaja samo pri Sokratu, že tam je pa nemožna. Btw.: Mladen Dolar je napisal dobro knjigo, 'Kralju odsekati glavo', ki omenja tudi to.
Škrat na kvadrat
02. 11. 2019 11.47
+4
Pač imamo mentaliteto, da mora uspešen biti povprečen, da priden ne sme imeti 2000€ neto plače. Boljše je, da se kregamo levi desni, državno "zastonj" zdravsvo in šolstvo, da smo vsi "enaki". Enako neumni.
D3MoN
02. 11. 2019 13.07
+0
Pač si danes vstal z polno skodelico pametovanja. Vzami šotor, fukni vstran telefon in pojdi.... pojdi...globoko v hosto...dokler ne srečaš zadnjega partizanskega bataljona in ostani tam.
aloalo
02. 11. 2019 16.25
+3
Ne pluvaj čez partizane, ker oni so tebi omogočili da zdaj kle bluziš, JASNO!