Slovenija

Zdravniške organizacije: Evtanazija je v nasprotju s poslanstvom zdravnika

Ljubljana, 25. 07. 2023 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki Zdravniške zbornice Slovenije, Slovenskega zdravniškega društva, Komisije za medicinsko etiko, Slovenske medicinske akademije in ljubljanske medicinske fakultete so izrazili nasprotovanje predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Ta je v neskladju z medicinsko etiko in ustavo, so poudarili.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Proti predlogu Zakona o evtanaziji
    03:07
    Iz 24UR: Proti predlogu Zakona o evtanaziji
  • Iz SVETA: Proti predlogu o evtanaziji
    03:21
    Iz SVETA: Proti predlogu o evtanaziji

 

Pobudniki zakonskega predloga, ki so ga 17. julija vložili v parlamentarni postopek, želijo s predlogom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

"To seveda ne more držati," je bil do zagotovil o varnosti evtanazije pred zlorabami kritičen predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš. Zlorabe se v Belgiji in na Nizozemskem po njegovih besedah dogajajo v tretjini primerov. Na Nizozemskem se je, tako Poredoš, pred štirimi leti, v času pred dopusti, število evtanazij povečalo za več kot 20 odstotkov, kar pomeni, da "so se svojci želeli znebiti starejših". Poudaril je, da so zdravnikom danes na voljo možnosti za lajšanje tako fizičnega kot psihičnega trpljenja ljudi. 

Kakršno koli aktivno sodelovanje zdravnika pri smrti sočloveka je v nasprotju z medicinsko etiko, je dodal predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. "Zdravniki smo zavezani k ohranjanju človekovega zdravja in življenja, kar je tudi naše osnovno poslanstvo. Predlagani zakon zdravnikom nalaga izvedbo evtanazije, kar je v diametralnem nasprotju z našim osnovnim poslanstvom, zato smo tudi večinsko proti in ne želimo prevzeti vloge izvajalca zakona," je dejal.

Zdravniške organizacije so proti predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.
Zdravniške organizacije so proti predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. FOTO: Shutterstock

Predlog zakona po oceni predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović "zelo na široko odpira vrata za ljudi, ki bi želeli končati svoje življenje". Akutni psihiatrični bolniki za evtanazijo po predlogu zakona sicer ne bi mogli zaprositi, lahko pa bi to storili kronični psihiatrični bolniki, je opozorila.

Na vprašanje, ali so stališče zdravnikov do zakonskega predloga preverjali z anketo, je Beovićeva odgovorila, da ne. Zdravniške organizacije so po njenih besedah organizirane tako, da v največji možni meri odražajo mnenje zdravnikov. Tako predlogu večina zdravnikov zagotovo nasprotuje, nekateri pa ga tudi podpirajo, je povedala in pojasnila, da zdravniki z manj izkušnjami z umirajočimi na zakon gledajo drugače kot tisti, ki so spremljali že veliko umirajočih in praviloma zakonu nasprotujejo.

Na vprašanje, kako bodo zdravniki postopali, če bo zakon sprejet, je predsednik Komisije RS za medicinsko etiko Božidar Voljč poudaril, da "reakcija zagotovo bo", saj da zdravnikom vsiljujejo izvajanje storitve, ki ni v skladu z njihovim kodeksom.

Po trenutnem predlogu zakona bi imeli sicer zdravniki možnost ugovora vesti na izvajanje evtanazije. "To je ena od možnosti, želimo pa seveda si, da v Sloveniji ne bi imeli zakonov, ki bi se jim morali zdravniki izogibati z ugovorom vesti," je dodala Beovićeva.

Stališče, ki predlogu zakona nasprotuje, so oblikovali tudi na Katedri za medicinsko etiko na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, soglasno pa ga je sprejel tudi senat medicinske fakultete. Po besedah predstavnika katedre  Štefana Groska predlog ni v skladu z ustavo, ki v 17. členu govori o nedotakljivosti življenja.

Zdravniška zbornica je sicer po tem, ko je bil predlog zakona vložen v DZ, danes prejela prošnjo ministrstva za zdravje, naj se do njega opredeli.

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anonymus
27. 07. 2023 11.06
Tudi cepljenje z strupenimi zvarki je v nasprotju. Pa pohlep tudi.
Betuul
26. 07. 2023 16.21
+0
Neki podoben diskurs se je pojavljal: pri upepeljevanju⚱️umrlega ! pred leti nazaj! Eni so bili zz eni proti! Pol se je oglasu 📿duhovnik Geza Erniša in se je rešil!
Betuul
26. 07. 2023 16.18
+0
Čist takole je: smo slo in katoličani! Umiramo v domačem krogu! Bolnici! Domu starejših! Hiši hospic in drugo razen takojšnih nesreč! Vsekakor se upošteva želje umirajočega: prisotnosti duhovnika / zadnja grevenga&spoved itd/ morda prisotnost željene osebe itd! In tako bomo imeli še dolgo siva👵🏻!
Kaveljc
26. 07. 2023 13.38
+1
Pred letom je umrl moj kolega v peklenskih bolečinah. Zaradi kovida spomladi leta 2020 so mu prestavljali pregled eno leto. Ko je končno prišel na pregled so odkrili rak na črevesju z metastazami. Revež se je mučil leto dni v zadnjih treh mesecih v strahotnih bolečinah.-Trpela je žena, trpela sta sin in hčerka, trpeli smo kolegi. Bog ne daj, da to trpljenje doživi kdo od pametnih zdravnikov.
JApajaDAja
26. 07. 2023 12.35
-1
"pravna mreža za zaščito demoNkracije" dela pogrom nad ex ministrom bešićevim loredanom glede zaposlitve na zasebni kliniki....sedaj, ko je "truplo" ga brcajo-prej ,ko je tam bil "le pogodbenik"so molčali....pa da vas ni sram!
TO-91
26. 07. 2023 12.17
-1
Nimate pravice zdravnikov siliti v to, ustanovite si smrtnice in rable 🙉
JApajaDAja
26. 07. 2023 12.44
+1
"na srečo" tistih, ki smo za evtanazijo pri sebi,se bodo našli tudi zdravniki, ki že ali bodo razumeli,da to ni "umor" ampak pomoč, reštev bolečin ,nemoči in trpljenja nas in svojcev!
trdovrat
26. 07. 2023 11.12
+0
Zadnja tri leta, pa to menda ni veljalo, ali kako? SMRT FAŠIZMU
zmerni pesimist
26. 07. 2023 10.20
+3
Saj že same čakalne dobe so neka vrsta evtanazije
cirenij
26. 07. 2023 09.41
+1
težko je, ko si v stanju, ko bi rad odšel, pa ne moreš. In danes je tako, da ljudem podaljšujejo življenja razne tablete, s katerimi so na veliko nafilani. Sem za dostojen odhod. Ampak če pomislim, da bi moral nekomu vzet življenje, bi imel X pomislekov. Zato razumem tiste, ki temu nasprotujejo.
cirenij
26. 07. 2023 09.41
-1
težko je, ko si v stanju, ko bi rad odšel, pa ne moreš. In danes je tako, da ljudem podaljšujejo življenja razne tablete, s katerimi so na veliko nafilani. Sem za dostojen odhod. Ampak če pomislim, da bi moral nekomu vzet življenje, bi imel X pomislekov. Zato razumem tiste, ki temu nasprotujejo.
minnaema@yahoo.com
26. 07. 2023 09.09
+6
JA smrt je za vse NEizbežna do zdaj je tako a oprostite o mojem življenju bom pa jaz osebno odločala in nobeden drugi in čau iz sončne strani
OrodniK
26. 07. 2023 09.52
+3
Ti kar odloči o svojem življenju, izvoli, kdo ti brani?!? Samo ne vleci v to še dohtarjev zaradi tvojih osebnih občutenj,...
Medo1964
26. 07. 2023 08.48
+1
Imam predlog "zakonite evtanazije": avto star 15 let, zavore bodo odpadle, gume profil 0.1 mm (odtis bolje receno), avtomatski menjalnik blokira med pospesevanjem,... Aja, ne velja za dobavitelje medicinske opreme in radiologe,, ,,itak
zvoneti
26. 07. 2023 08.43
+6
Zakaj pa bi kdorkoli imel pravico odločati o človekovem življenju, ko mu medicina ne more več pomagati. Menim, da je to samo osebna odločitev posameznika.
Julijann
26. 07. 2023 08.40
-1
Glede evtanazije me skrbi edino to, če smo zato že dovolj razvita družba, da ne bi prihajalo do zlorab tega posega.
rb63
26. 07. 2023 08.26
+8
Stari nedotakljivi zdravniški vsevedneži modrujejo o humanosti in zlorabah. Pa o neki paliativi, ki so jo deležni le nekateri, ti kakor da živijo v nekem drugem svetu, nimajo stika z realnostjo. Koliko starejših živi človeka nevredno življenje, brez dostojanstva, tam nekje v neki brezosebni inštituciji. Saj ti bogatuni v zdravniških haljah res nimajo vpogleda v življenje navadne raje. Oni živijo čisto nekje v drugem svetu. Je pa žalostno, da nimajo nobene empatije, ki bi jo zdravniki pač naj imeli.
AlexReal
26. 07. 2023 08.19
+4
Spada med poslanstvo zdravnika tudi to, da pacientu zavrnejo cepljenje, abortus, pregled lbgt osebe.... ?
Foxn.ca
26. 07. 2023 08.06
+5
Na tisoče ljudi je bilo cepljenih zavoljo kovida....ali je bila tudi zdravniška etika...?
pešec
25. 07. 2023 21.38
+8
Za denar bodo spremenili mnenje. Sicer pa evtanazijo že imamo, saj prej umreš kot prideš na vrsto. Nakladajo.
Jani.
25. 07. 2023 21.22
+7
Jaz bi celo omogočil, če se nekdo, ki ni neozdravljivo bolan odloči, da mu več ni smisla živeti, da se mu dostojno pomaga končati. Ne pa samomori, ki se končajo na tak ali drugačen način in se potem prizadene še koga drugega mimo idočega ipd.
rb63
26. 07. 2023 08.32
+5
Se popolnoma strinjam. Non stop nakladajo o neki demokraciji pa o človekovih pravicah, potem pa človek ne sme odločati o lastnem življenju. Kaj pa je to za logike. Če nočeš več živeti pač nočeš.
Jani.
25. 07. 2023 21.19
+7
Sem za zakon! Kaj se oni oglašajo? Življenje ne bi smelo biti trpljenje do samega bridkega konca. Saj smo vendar ljudje! Humani
oježeš
25. 07. 2023 21.52
+7
Saj se marsikdo neznosno muči, ker je čisto na koncu vrste in dobi datum za obravnavo čez leto ali dve. A to pa ne vedo vsi zdravniki, da je nehumano?