Slovenija

Znana večina kandidatov za ministre, za pet resorjev še usklajevanja

Ljubljana, 11. 05. 2022 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Gorenc
Komentarji
3998

Nova vlada bo imela 19 ministrstev z resorjem in enega brez resorja, to bo ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu, pravi predsednik Gibanja Svoboda in najverjetnejši novi mandatar Robert Golob. Koordinator Levice Luka Mesec je kandidat za ministra za solidarno prihodnost, Bojan Kumer za ministrstvo za podnebje in energija ter Igor Papič kandidat za ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Kandidatka za ministrico za zunanje zadeve je predsednica SD Tanja Fajon, za notranje zadeve Tatjana Bobnar, za obrambo pa predsednik LMŠ Marjan Šarec. Finančno ministrstvo bo predvidoma prevzel Klemen Boštjančič.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinašajo predlagana ministrska imena?
    14:57
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj prinašajo predlagana ministrska imena?
  • Iz 24UR ZVEČER: Je prav, da je minister Tonin podpisal?
    06:18
    Iz 24UR ZVEČER: Je prav, da je minister Tonin podpisal?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo se bo poslovil od svojega stolčka?
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo se bo poslovil od svojega stolčka?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kdo so predlagani kandidati za ministre?
    04:55
    Iz 24UR ZVEČER: Kdo so predlagani kandidati za ministre?
  • Iz 24UR: Nova vladna ekipa
    08:11
    Iz 24UR: Nova vladna ekipa

 

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je v izjavi medijem dejal, da so zelo zadovoljni z zaključkom koalicijskih dogovorov. "Končalo se je nekaj več kot tedensko usklajevanje koalicijske pogodbe. Programski del je v celoti usklajen in pripravljen za usklajevanje na programskih odborih," je pojasnil. Pripravljen je tudi razrez ministrstev med bodočimi koalicijskimi strankami - torej med Gibanjem Svoboda, SD in Levico. Dogovorili so se tudi o ključnih imenih kandidatov za ministre in ministrice.

 

Prihodnja vlada bo tako po besedah najverjetnejšega mandatarja Goloba imela tri podpredsednike - poleg predsednice SD Tanje Fajon in koordinatorja Levice Luke Mesca bo tretji podpredsednik iz Gibanja Svoboda, to bo Danijel Bešič Loredan. Ta je tudi kandidat za ministra za zdravje.

Vlada bo povečala število resorjev, tako bo imela 19 ministrstev z resorjem in enega brez resorja; to bo ministrstvo za zamejce in Slovence po svetu, katerega kandidat za vodenje je Matej Arčon. Nova ministrstva pa bodo za  solidarno prihodnost, ki jo bo vodil Mesec, za podnebje in energijo, ki ga bo predvidoma prevzel Bojan Kumer, ter za visoko šolstvo, znanost in inovacije, kandidat za vodenje je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič. "Namen novih in okrepljenih ministrstev so hitre spremembe na tistih področjih, kjer jih do sedaj ni bilo," pravi Golob.

Kandidatka za ministrico za zunanje in evropske zadeve je Fajonova, vodenje ministrstva za notranje zadeve bo predvidoma prevzela nekdanja generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, kandidat za obrambnega ministra pa je Marjan Šarec, sicer predsednik LMŠ.

Nad financami bo predvidoma v prihodnje bdel Klemen Boštjančič, Alenka Bratušek pa je kandidatka za ministrico za infrastrukturo - ta resor je vodila že v vladi Marjana Šarca. Uroš Beržan je kandidat za ministra za varstvo narave in okolja, Amalija Žakelj pa je kandidatka za ministrico za vzgojo in šolstvo.

Kandidatka za vodenje pravosodnega resorja je podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan. Iz kvote SD je kandidat za ministra še njihov dosedanji vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki bo predvidoma prevzel vodenje ministrstva za gospodarstvo, šport in turizem. Za ministrico za javno upravo je predlagana Sanja Ajanović Hovnik, danes vodja programskega odbora stranke Gibanje Svoboda, v času Šarčeve vlade pa namestnica direktorja vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Glede petih ministrstev pa se po Golobovih besedah še usklajujejo med več kandidati. Na njihova imena bo tako treba počakati še kakšen dan ali dva, je dejal. Gibanje Svoboda bo prevzelo še resor za digitalno preobrazbo in ministrstvo za kmetijstvo, SD bo prevzelo ministrstvo za regionalni razvoj in kohezijo. V Levici pa bodo imeli še ministra za delo, socialo in družino in ministra za kulturo.

Kadrovska popolnitev bo znana konec tega tedna, je napovedal Golob. Odprta ostajajo interni izbori v strankah med dvema kandidatoma za omenjene resorje. "Strinjamo se s kandidati, ki jih bo predlagala Levica in SD, in ne bomo dajali veta na predloge kandidatov. Nič ni odprto, da bi lahko kakor koli ogrozilo časovnico," je zatrdil. Za ključna ministrstva, kjer bi dejansko lahko imeli drugačne poglede glede vodenja, so že danes predstavili kandidate za ministre. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Usklajeni v nasprotovanju nakupa boxerjev, ukiniti nameravajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Koordinator Levice Mesec je dejal, da je z izkupičkom pogajanj zelo zadovoljen in se veseli sodelovanja v prihodnji vladi. Fokus novega ministrstva, ki ga utegne prevzeti, so stanovanja, ekonomska demokracija in dolgotrajna oskrba. Skupaj s prevzemom vodenja resorja kulture ter za delo, socialo in družino naslavljajo teme, na katerih so v Levici v zadnjih osmih letih največ delali, izpostavljali so jih tudi v predvolilni kampanji - "Blaginja za vse, ne le peščico". 

Dejal je, da so se prihodnji koalicijski partnerji poenotili tudi na nekaterih točkah, za katera se je zdelo, da smo najbolj narazen. Tako nasprotujejo nakupu oklepnikov boxer, za nakup katerih je danes podpisal memorandum še aktualni minister za obrambo Matej Tonin.

Če sedanja vlada, ki je v odhajanju že ne želi prisluhniti volji ljudstva, da so dejansko v odhajanju, bi si želeli, da ne dela škode, je dejal Golob. "Ker če povemo, da je naše stališče zelo jasno, da ne podpiramo tega nakupa zaradi spremenjenih okoliščin, ker okoliščine so spremenjene v primerjavi z obdobjem, ko je bila ta odločitev o nakupu v preteklosti sprejeta, in bomo uporabili vsa pravna sredstva, da ta naša stališča tudi uveljavimo, potem bi vsak normalen dober gospodar to upošteval in ne povzročal gospodarske in ekonomske škode svoji državi,"  je dejal. Ali premorejo kanček razuma v tej vladi, bodo pokazali sami v prihodnjih dneh, je dodal.

Prav tako so se po Meščevih besedah poenotili, da bodo odpravili dopolnilno zdravstveno zavarovanje v okviru celostne prenove financiranja zdravstva. Tako napoveduje, da bo prihodnja vlada razvojno naravnava in prva vlada, ki podnebja ne bo postavljala v drugi plan.

Fajonova je dejala, da so bila pogajanja naporna in da so naporno delali. "S tem, ko smo trdo delali in tudi danes dosegli dogovor, izpolnjujemo naša pričakovanja in zaveze do državljanov, da bomo to vlado postavili močno in trdno, zelo hitro in v časovnih rokih, ki smo si jih zadali," je dejala.

Glede na to, da bo vodila ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, se je dotaknila vstopa Hrvaške v območje schengna. Dejala je, da je treba slednjega čim prej obnoviti, postaviti jasna in transparentna pravila, po katerih se bo vanj lahko vstopalo. Prizadeva si za čim prejšnji vstop Hrvaške v območje schengna in da v omenjena pravila spada tudi implementacija arbitražne razsodbe. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3998)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
27. 05. 2022 09.32
+2
Višji davki za vse, ne le za peščico.
fb_100001690570046
13. 05. 2022 16.59
+1
Strokovnjak za metanje puške v koruzo in polen pod noge bo naš novi obrambni minister. A obljube o strokovnosti pred politiko, pa so bile "golob" na strehi...
bronco60
13. 05. 2022 11.03
+0
Ministrstvo za solidarnos, Mesec, jemal bo pridnim in prizadevnim, dajal pa vsem, ki ne delajo, ne ustvarjajo in bluzijo o uravnilovki.
Sputnik8
12. 05. 2022 12.40
-2
Zelo resno je vzel Erjavčev komentar. Novi obrazi, nova napaka. Zelo dobro razume ta stavek in zato je na ministrske stolčke posadil stare obraze. Sarkazem za leve.
jutri_pa_res
12. 05. 2022 12.23
-1
Največji vic je Ministrstvo za solidarno prihodnost, minister pa Mesec. Ubogi Golob, na kaj je moral pristati. Mislim, da bi imel manj težav s problemi, če bi se dogovoril z NSi. Vendar, stric iz ozadja ordinira...
SlobodaNE
12. 05. 2022 16.33
+1
Ugovor vesti 133.člen
12. 05. 2022 12.07
+2
Zanimive bodo predstavitve kandidatov za ministre. Še posebej tistih, ki to ne bi nikoli postali, če ne bi bilo "referenduma" za zamenjavo Janše, s komerkoli in če bi Gibanje Svoboda imelo kakršenkoli oprijemljiv program. Eni kandidati, zaradi različnih razlogov niso primerni za ministre: Fajon, Mesec, Han, Bratušek, Šarec, Bešić Loredan, Švarc Pipan! Nekateri so pogojno primerni in moramo spoznati njihove strokovne in človeške lastnosti, ker so bolj anonimusi (ni nujno slabo). Sploh ne vem za koga bi pa dal roko v ogenj in rekel, to pa je to. Mogoče samo Bobnarjeva (če je apolitična) in Papič, ter Arčon, ki bo vodil takšen resor, ki je bolj obroben in je imel največjo podporo volilcev. Predsednik GS in verjetni mandatar nam je zakuhal pravo "čorbo". Zanimivo bo že na "zaslišanjih". Stari prekaljeni mački iz SDS in mladi sposobni poslanci, sploh bivši ministri iz NSi, se ne bodo pustili, kot volilci, žejne pripeljat čez vodo. Kljub glasovalnemu stroju, naj ljudje sami ugotovijo kapacitete kandidatov. PLEŠITE do imenovanja vlade, ker vas bo ples kmalu minil, nekatere levičarje pa je že, ko so se pojavili "odpadniki" iz parlamenta kot kandidati za ministre.
plotter123
12. 05. 2022 12.58
-1
Tvoj idol je zapufal slovenijo za dodatnih 30 miljard evrov obenem izpraznil zdravstveno blagajno kjer se sedaj čaka na urgentne preglede 2 leti in pol in pokojnisko blagajno kjer dobivajo kmetje ki so plačevali 8000 tolarjev za vse prispevke...a od delavskih plač katere branko grims imenuje socialistični KLOŠARJI SO pobrali polovico dohodka.
zoran pušenjak
12. 05. 2022 12.03
+3
Čisto navadno norčevanje iz Slovenk in Slovencev
mali.mato
12. 05. 2022 11.47
+5
Glede na to kakšne ministre je Holoberto predlagal, se lahko za zmago na lokalnih volitvah obriše pod nosom!
zoran pušenjak
12. 05. 2022 11.23
+8
Vse skupaj bo žalostna komedija za navaden narod.
robespierre16
12. 05. 2022 11.23
+5
Škoda k tole niso bile volitve,ampak referendum o tem a Vodja ostane na oblasti al ne.....če bi ble tole normalne volitve se bi ti golobe izognu na unmu listku tri kilometre proč.....
trabakula
12. 05. 2022 11.17
+4
a za imet solidarno prihodnost rabimo ministra? verjetno bomo rabili kaj drugega za bit solidarni in začet normalno živet
zibertmi
12. 05. 2022 11.15
-4
Nič bolj me ne spravi do smeha kot kratek spomin janšistov in njihovo zgražanje nad Luko Mescem, ki je pač povedal da tu pa tam kakšnega smota. Za osvežitev spomina izpoved vnovičnega Janezovega "ljubljenčka" .. Andrej Čuša,ki v žurnalu razkriv,kdo poleg njega so bili na posnetku iz podmladka sds in kdo jim j takrat dogo dobavil
User2127030
12. 05. 2022 11.22
+4
To je žalostno. Minister, ki ne razmišlja trezno. Mislite, da ste face, če kadite travi in ste najbolj pametni. Ne vidite pa meter okrog sebe in vam realnost polzi iz življenja. Odmirajo vam možganske celice. Mogoče mislite da ste zdravi ampak kakšne neumnosti letijo iz vaših ust potrebujete enega konkretnega doktorja.
Švejk 123
12. 05. 2022 11.12
+2
HAN spokaj se učit tujega jezika in procenti račun.
Prinašalec
12. 05. 2022 11.06
-4
Potrebna o prenova in to hitro, tudi na županskih volitvah. Lopovov je dovolj.
Spužva
12. 05. 2022 11.09
+4
Do lokalnih volitev ljudje Golobu na bodo več nasedli. Že ta vlada bo šlamastika 😉
mali.mato
12. 05. 2022 11.49
-1
Glede na to kakšne ministre je Holoberto predlagal, se lahko za zmago na lokalnih volitvah obriše pod nosom!!!!
prašek
12. 05. 2022 11.03
-2
Koliko enega obupa od pridnih , delovnih, ki imajo cele dneve čas komentirati 😆😆😆😂😂
Spužva
12. 05. 2022 11.06
+3
sky100
12. 05. 2022 11.07
+4
alam12
12. 05. 2022 11.03
+4
Ko sem izvedel iz medijev, čeprav so volitve tajne, da so Janšo volili ljudje z nižjo izobrazbo, sem pričakoval, da bodo v Golobovi vladi med poslanci ljudje z dokončani univerzami z več letnimi izkušnjami na področjih, ki so kompetentna z funkcijo ministra.. Lp
zibertmi
12. 05. 2022 11.06
-3
ja janeza ne morejo volit višje izobraženi.če je predsednik po poklicu politik,taka šola ne obstaja,kako so lahko podrejeni višje izobraženi
User416781
12. 05. 2022 11.09
+2
Poklic ni enako izobrazba, brihta. Po poklicu si lahko smetar, pa za to ne obstaja šola.
Victoria13
12. 05. 2022 11.09
+4
Glede izobrazbe je bolj verjetno, da so to volilci od Goloba...
User416781
12. 05. 2022 11.10
-1
...in kaj je po tvojem Janša, drugo kot poklicni politik? Eni ste res tako butasti, da sploh ne vem, kako funkcionirate v vskadanjem življenju.
zibertmi
12. 05. 2022 11.10
-1
a je smetar poklic,to je delo ko ga opravljaš.na to delo si razporejen.šole za smetarja še nisem videl.ti pač
User416781
12. 05. 2022 11.16
+1
Pa kaj tebi ni jasno? Delo ki ga opravljaš, je poklic. Navadno te vprašajo le za izborazbo in poklic? A si ti videl kje še dodatno vprašanje, delo, ki ga opravljaš?
muci007
12. 05. 2022 11.16
+2
Soseda upokojenca s sramotno nizkimi penzijami, ki so jih zvišali v prejšnji vladi, vztrajno volita rdeče levake. Izobrazba nizka, hiša podedovana, nič nista ustvarila v svojem življenju. Njun vsakdanjik je iz rok v usta.
Spužva
12. 05. 2022 11.03
+2
Minstrstvo za solidarnost??????? W.t.f!!!!!😨😨😨😨😨😨
zelen
12. 05. 2022 11.02
-2
jaz priznam spet so me nasral ampak še vedno pravim vse je bol kot diktator ivan
Spužva
12. 05. 2022 11.06
+7
Holob je diktator. Ampak to boš šele spoznal! 😉
Victoria13
12. 05. 2022 11.11
+1
Saj ne moreš verjeti kakšne volilce imamo....
Švejk 123
12. 05. 2022 11.02
+4
To ni levosredinska vlada, ampak, enoumna komunistična partija. V Evropi se nam vsi smejijo, kako smo se skregali z demokracijo.
Sopab
12. 05. 2022 11.06
+0
Prinašalec
12. 05. 2022 11.02
+1
Vse niti se vlečejo iz ozadja, vemo od koga, ......katerega komunista, še iz časov YU. Ne bom ga omenjal, ker tako vsi veste kdo je to.