Slovenija

Akcijski načrt UKC Ljubljana – dokument, ki naj bi preprečil zlorabe pri poslih z dobavitelji

Ljubljana, 21. 04. 2023 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
32

Predstavniki UKC Ljubljana so predstavili akcijski načrt za zagotavljanje skladnosti poslovanja z dobavitelji, ki je sestavljen iz treh stebrov – preprečevanje in odkrivanje odklonov ter ukrepanje. Po besedah generalnega direktorja bo načrt postal temelj poslovanja večine zdravstvenih zavodov v Sloveniji in je trenutno najbolj kvaliteten dokument, ki bo pokazal smer, v katero se morajo ti premikati. Sprejeli so nov pravilnik o integriteti, v prenovi je tudi etični kodeks. Ker je največje tveganje na področju nabave povezano z drobljenjem naročil, bodo do konca leta vse nabave razdelili v 133 klasifikacijskih skupin, ki jim bodo omogočile pravočasno načrtovanje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Poseben akcijski načrt
    03:36
    Iz 24UR: Poseben akcijski načrt
  • Jug: Izobraževanje kadra je izjemno pomembno
    05:16
    Jug: Izobraževanje kadra je izjemno pomembno
  • Kreš o aktivnostih, ki so jih v UKC Ljubljana že sprejeli
    08:35
    Kreš o aktivnostih, ki so jih v UKC Ljubljana že sprejeli

Kot je uvodoma povedal generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marko Jug, je akcijski načrt, ki so ga pripravili, odgovor na Revizijo sklenjenih poslov z dobavitelji, ki jo je med 1. 1. 2019 in 31. 10. 2022 izvedlo podjetje Ernst & Young, in na revizijsko poročilo Računskega sodišča iz leta 2018. Pripravljen je na predvsem 17 kritičnih tveganjih, ki jih je izpostavila revizijska hiša, in je usmerjen v preprečevanje zlorab teh tveganj. 

Obseg nabav, vezan na UKC, je velik – gre za 290 milijonov evrov v enem koledarskem letu, zato je pomočnik generalnega direktorja za nabavno dejavnost Drago Kreš predstavil že izvedene aktivnosti na področju nabavne dejavnosti. Te zajemajo nove tehnike naročanja, ki omogočajo dinamičen nabavni sistem, postopke e-dražbe, izločene sklope in seznanjanje javnosti oz. potencialnih dobaviteljev preko različnih združenj, v katera so vključeni, da izvedejo nabavo na podlagi konkurence oz. da se ta ne omejuje. Spremenili so postopek razkritja razpoložljivih sredstev, kar naj bi pripeljalo do več milijonov evrov  prihrankov. Z enakim ciljem je v postopek pogajanj z dobavitelji po novem vključeno tudi vodstvo. Odslej bodo objavljali javna naročila za nabave z največjim deležem nepokritih nabav (cca. 50 milijonov evrov). Med že izvedenimi aktivnostmi sta tudi izvedba javnih naročil v sodelovanju z drugimi javnimi zdravstvenimi zavodi in javnih naročil za nabave, ki več let ali nikoli niso bile pokrite, ter zagotovitev bolj transparentnega poslovanja nabave – oblikovanje odbora za javna naročila večjih vrednosti, beleženje telefonskih pogovorov in javni sestanki. 

Kot je povedal Kreš, se je v zadnjih petih letih na njegovi poziciji zamenjalo 7 ali 8 oseb, zato je bilo težko vzpostaviti vzdržen sistem, ki bi zagotavljal rezultate. Zato zdaj delajo na kadrovski reorganizaciji nabave – oblikovali so službo za javna naročila in posamezne enote v njej, ki bodo osredotočene vsaka na svoj del. 

Zelo pomemben del in velik hendikep za nabavo so bila po njegovih besedah tudi neobstoječa izobraževanja, kar se zdaj spreminja. Uvedli so namreč izobraževanja zaposlenih na nabavi in na klinikah, ki sodelujejo v postopku nabave. Uvedli so postopek preverjanja lastniške strukture dobaviteljev in njihove povezanosti z zaposlenimi na UKCL. "V bazi jih je več kot 14.000, nekaj sicer ni več aktivnih, ampak to je velika številka, ki jo je moč obvladovati samo z ustrezno informacijsko rešitvijo," je dejal. Prav tako je potrebno stalno nadgrajevanje informacijskega sistema – brez tega bi bilo vse naštete ukrepe nemogoče izpeljati.

Drago Kreš je povedal, da je največje tveganje na področju nabave povezano z drobljenjem naročil.
Drago Kreš je povedal, da je največje tveganje na področju nabave povezano z drobljenjem naročil. FOTO: Bobo

Jug o akcijskem načrtu: V tem trenutku najkvalitetnejši dokument, ki bo pokazal smer vsem javnim zdravstvenim zavodom

Jug je opozoril, da to, kar je naštel Kerš, ni akcijski načrt. "To so postopki, ki so v zadnjih mesecih že bili izvedeni in so bistveno spremenili poslovanje UKC Ljubljana. Včeraj pa smo svetu zavoda predstavili akcijski načrt, ki je bil soglasno sprejet. Zanj si upam trditi, da bo temelj poslovanja večine zdravstvenih zavodov v Sloveniji," je dejal. Po njegovih besedah gre za zelo zahtevno intelektualno delo, v katerega so vključili tudi pomoč zunanjih pravnih pisarn in "verjetno predstavlja dokument, ki je v tem trenutku najkvalitetnejši dokument in ki bo pokazal smer, v katero se morajo premikati javni zdravstveni zavodi". 

Akcijski načrt je po njegovih besedah v grobem sestavljen v treh stebrih – preprečevanje, odkrivanje odklonov in ukrepanje na vseh področjih. Naloge bo izvajalo tako poslovodstvo kot vodje na nižjih segmentih UKC Ljubljana, odgovornost pa se bo izkazovala svetu zavoda in ustanovitelju. "Poskušamo obvladovati kakršnekoli zlorabe in izvajati najvišjo možno skladnost poslovanja UKC Ljubljana. Spremljali bomo rezultate, v roku enega leta bomo s kazalniki pokazali, ali smo bili uspešni ali ne, vse pa bo transparentno," je zagotovil. 

Kar se tiče preprečevanja, je bil že narejen prvi korak, je dejal, saj so sprejeli nov pravilnik o integriteti. "S tem smo želeli izobraziti naš kader, da ve, kaj je integriteta, kaj je konflikt interesov ... in lahko v skladu s tem posluje." V prenovi je tudi etični kodeks, za katerega predvidevajo, da bo končan do oktobra 2023. Jug je opozoril še, da bo treba spremeniti številne postopke, predvsem pri nabavi.

"Ta akcijski načrt je orodje, ki ljudem omogoča, da bodo ponoči lahko mirno spali." – Marko Jug

Vse nabave bodo razporejene v 133 klasifikacijskih skupin 

Kreš je opozoril, da je največje tveganje na področju nabave povezano z drobljenjem naročil. Gre za eno najbolj perečih problematik v zadnjih letih, s katero se soočajo številni zavodi, UKC ni izjema. Akcijski načrt tako vidijo kot priložnost za odpravo dosedanjih nepravilnih praks in izvedbo ukrepov z namenom, da spoštujejo Zakon o javnih naročilih (ZJN). 

Do konca leta bodo vse idente (vse, kar nabavijo) razdelili v 133 klasifikacijskih skupin. "Govorimo o 50.000 identih, ki jih je treba razdeliti v te skupine – če so enakomerno razporejeni, to pomeni 375 identov v eni skupini. Da bi pravilno uporabljali ZJN, moramo vse te idente pravočasno planirati in ugotoviti potrebo znotraj zavoda. UKC pa ni ena bolnišnica, ampak šteje za kakih 10 bolnišnic skupaj. Gre torej za zelo kompleksno nalogo."

Te klasifikacijske skupine bodo osnova za celotni sistem in jim bodo omogočile pravočasno planiranje. Na podlagi tega bodo dobili nove sezname evidenčnih naročil in ugotovili, na katerih so tista z največjo vrednostjo. Tistih se bodo lotili najprej. Njihov cilj je, da izvedejo cca. 250 javnih naročil v enem letu. 

Napovedal je še, da bodo pripravili kratka navodila za vse zaposlene, ki so vključeni v nabavni proces, dopolnili pravilnik o javnem naročanju ter tako v nabavi kot na posameznih klinikah vzpostavili klicne centre za tekočo izmenjavo informacij v zvezi s potrebami, ki se pojavljajo na posameznem oddelku. Ko bodo ustrezno usposobili vse, ki so vključeni v nabavni proces, bodo del odgovornosti razpršili znotraj klinik. "Na ta način bomo v večjem številu lažje obvladovali proces nabave oz. vzpostavili vzdržen poslovni model," je dejal Kreš.

Jug ga je dopolnil in napovedal tudi nadgradnjo informacijskega sistema in pripravo pravilnikov, ki bodo dali jasna navodila tudi na ravni finančnega poslovanja in politike plačil. S temi postopki bodo imeli jasen evidenčni izpis zamudnih obresti in bodo lažje obvladovali stroške. Po njegovih besedah so se naučili, da morajo biti vsi, ki so vključeni v proces nabave, izobraženi, zato načrtujejo, da bodo v roku pol leta celotno kritično strukturo izobrazili do te mere, da "ne bo dvoma, kako izpeljati pravilen postopek". Poskušali bodo tudi najti vzpodbude, s katerimi bi lahko nagrajevali dobre prakse.

Odkrivanje napak:  Služba za korporativno varnost, revizijska služba, pooblaščenec za skladnost poslovanja 

Ker pa bo kljub vsemu še vedno prihajalo do odklonov, je za odkrivanje zelo pomembno, da v takšni bolnišnici, kot je UKC Ljubljana, deluje zelo suverena in samostojna služba za korporativno varnost, v kateri je posebna enota za integriteto, ki obravnava vsak odklon skladno z zakonom o žvižgačih, je poudaril Jug. 

Zelo pomembni so tudi notranji pregledi. "Že nekaj let UKC Ljubljana nima revizijske službe, sedaj jo ustanavljamo, a imamo težave, ker so dohodki v UKC Ljubljana za takšno službo precej nižji od primerljivih v gospodarstvu. Ni še popolna, a upamo, da jo bomo v nekaj mesecih izpopolnili." 

V UKC Ljubljana imajo komisijo, ki bo preverjala kakovost izbranih produktov in pooblaščenca za skladnost poslovanja, ki do zdaj še ni bil prisoten in bo vsako pogodbo še enkrat neodvisno pregledal in tudi nosil odgovornost, da bo ta pogodba skladna z zakoni. 

Za kabinet generalnega direktorja in službo za korporativno varnost bo zelo pomemben odziv, ki ga bo vzpostavil nadzor rednega poslovanja nad samo nabavo in drugimi deli poslovanja. Vsi skupaj bodo sprožili ustrezne postopke odkrivanja, in če bodo odkriti, bo sledilo ukrepanje, je še dejal Jug. "Tukaj ima zelo pomembno vlogo neodvisna drža službe za korporativno vrednost, ki bo skupaj z enoto za integriteto peljala naprej, našla nepravilnost, odkrila, za kaj je šlo in če bo obstajal sum kaznivega dejanja sprožila postopke v ustreznih službah."

Če bodo ugotovili škodne dogodke, bodo ta denar izterjali in zahtevali povračilo stroškov.

"Ta akcijski načrt je orodje, ki ljudem omogoča, da bodo ponoči lahko mirno spali," je dejal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug.
"Ta akcijski načrt je orodje, ki ljudem omogoča, da bodo ponoči lahko mirno spali," je dejal generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug. FOTO: Bobo

Kaj je ugotovila revizija?

Kot je znano, je revizija poslov UKC Ljubljana z dobavitelji zadnjih štirih let pokazala več kritičnih točk. Osredotočili so se na postopke izbora dobaviteljev, njihovo ustreznost, ustreznost obstoječega modela plačevanja in predvsem opredelitev tveganj v sodelovanju z dobavitelji. 

Med ugotovitvami 160 strani dolge revizije, ki je sicer poslovna skrivnost, je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan izpostavil dve kritični točki – oddajo naročil brez predhodno izvedenega postopka javnega naročanja ter razkorak med tveganji in kontrolo pri ključnih aktivnostih. Konkretneje: obstajajo znana farmacevtska podjetja in tudi zaposleni v UKC, ki so posle v ljubljanskem kliničnem centru dobivali brez razpisov, tako da so drobili naročila, da ta niso presegala 40 tisoč evrov, za kar je potreben javni razpis. Revizorji so ugotovili tudi, da del javnih naročil nima končnega poročila, da je bilo nekaj naročil oddanih po objavljenem zakonskem roku, da manjkajo izjave o lastniških strukturah dobaviteljev in da se pojavljajo nedoslednosti pri objavi elektronskih kopij sklenjenih pogodb. Do odklonov prihaja pri ponudbah za evidenčna naročila, manjkajo zapisniki o odpiranju ponudb, pa tudi naročilnice. Revizorji so zaznali določeno neskladje pri prednostni obravnavi dobaviteljev pri plačilih, manjkajo tudi pravilniki o prejemanju daril. Prav tako so ugotovili nespoštovanje določb zakona o javnem naročanju za zagotavljanje konkurenčnosti med dobavitelji. Z UKC milijonske posle očitno sklepajo tudi nekateri zaposleni. Revizorji so doslej odkrili več deset takih primerov. 

Bešič Loredan je poročilo označil kot veliko delo za preprečevanje korupcijskih tveganj, kar bo pomenilo več denarja za zdravljenje pacientov. Jug pa je poudaril, da to poročilo pomeni velik mejnik za UKC Ljubljana, morda celo za vso slovensko družbo, saj gre za prvo poročilo v javnem zavodu. Tako ministrstvo za zdravje kot vodstvo bolnišnice sta napovedala ukrepanje, poročilo so predali Komisiji za preprečevanje korupcije in NPU.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Groucho Marx
22. 04. 2023 09.30
+1
Po treh desetletjih se oni zdaj nekaj prebujajo. Ja saj vemo, pod zemljaričem se ni smelo niti pisnit...
flojdi
21. 04. 2023 17.54
+4
Kaj so pa delali dozdaj???
Jožajoža
21. 04. 2023 16.37
+1
a se bodo morale provizije vračat, ali ne. imamo pravno podlago
kr--en
21. 04. 2023 16.34
+1
Direktorju dajte spodobno plačo, pooblastila in odgovornost.
Jožajoža
21. 04. 2023 16.39
-3
??????ni potrebno. slovenija ima ogromno poštenih ljudi .te rabote so se vedno razpasle pri janšističnih vladah
Anion6anion
21. 04. 2023 15.59
+4
Aja ,kaj je že z Bošnjakovo provizijo v Hongkongu?
Jožajoža
21. 04. 2023 16.40
-2
a to je ta janšev žlahtnik.janšisti pač tako delujejo.vreči jih iz službe,pa naj gredo na trg.
Anion6anion
21. 04. 2023 15.58
+6
Poudarek je na NAJ BI🤔
marker1
21. 04. 2023 15.28
-1
Tak zakon je sprejela že vlada JJ, pa ste ga levaki ukinili, ker je posegal v vaše posle. Zdaj pa ste sestavili takega po svojem okusu, da ne bo mogoč nadzor.
Jožajoža
21. 04. 2023 16.41
+2
na jahtah je janša sprejemal take "zakone",godec joža pa je v parlamentu ljudi zavajal o korupciji v zdravstvu.
MiiH
21. 04. 2023 15.27
+3
Koliko denarja je šlo mimo oddelka za 'Korporativno varnost'. Basni niso iz trte zvite. Volkci ovce čuvajo? Ali se dotični oddelek zmiga le ob aferi? Lahko novinarjo raziščete koliko so delovali in odkrivali samoiniciativno, koliko po aferah in koliko po političnih urgencah.
Jožajoža
21. 04. 2023 15.11
+1
Kaj bo pa sedaj,ko so dobavitelji že plačali provizije.tega se sedaj bojijo hanßisti.mafija tudi Roke lamle
Frotirka
21. 04. 2023 14.56
+2
leta 23 oni razlagajo zaposlenim, kaj je integriteta… sramota;
Zemljan
21. 04. 2023 14.49
+1
Madona, kakšna senzacija. Realno pa.. 3 mesece nič, potem afera neki neki.. mal potihne in konec.. pa se zopet obudi čez 12 let ko bo na vlado prišela Nika Kovač, kot primer kako je bil sprejet Akcijski načrt vendar.... zaradi... grozili so.... dokumenti so se zgubili... kdo je odgovoren.... eeeehhhh
Fery Zaka
21. 04. 2023 14.40
+5
Uffff, zdaj pa bo. Javni sektor gre v akcijo. Film ne bo dovolj, morali bomo posneti kar nadaljevanko o tem. In jo razvleči vsaj čez par desetletij. Ker prej sprememb ne bo.
XVXC
21. 04. 2023 14.36
+2
AKCIJSKI NAČRT UKC...doktor bil pijan. Posnetke zbrisali. Groza !!!!!! SLOVENSKI ZDRAVNIKI... 2 leti med epidemijo ni bil nihče zdravniško odsoten, ter dal odpoved. 2 leti niso delali nič. Dodatke dobili. Sedaj treba delati in hop odpoved. En zdravnik dobil 40.000 eur kovidnega dodatka. KLINIČNI CENTER....v garaži avti...audi, mercedes, audi, bmw, audi...samo še Bentley fali. BITENC MLC med epidemijo zaslužil 11 mio eur. Vidim ga v BTC. Marko vozi 2 novi S klasi.in Bentley bel nov. Na tablici piše...emil frey. KIRURGIJA FABJAN...Kranj. A še.nimate dovolj ??? A še.ni dovolj ??? Tukaj pri nas v naselju za bežigradom v bs3 zavarovalnice gradijo novo zdravstveno.ustanovo. Pri Soči. Samo privat. Bogovi v belem ??? Zaslužkarji. IN NIČ DRUGEGA. Pika.
XVXC
21. 04. 2023 14.32
-1
Nekoč ste bili spoštljiv poklic. Danes Vam je v glavi samo denar. Kljub temu ste namrščeni in nesrečni. Siti smo Vas !!! Siti !!! Zaslužkarji. Loredan se krega z Jankovič za neko zemljo blizu mojega naselja. Ma poberte se. Vsi !!!
Levcekk
21. 04. 2023 14.07
+1
Predvsem je kritično to,da politika zlorablja zdravstvo za dosego svojih ciljev.Tako so mi 2012 v UKC.LJ po ukazu politike in spolitizirane policije oz.države in v sodelovanju z njimi načrtno uničili transplantirano ledvico(za kar obstajajo vsi dokazi) in me tako želeli ustrahovati,izsiljevati in utišati,ker sem glasen in kritičen do politične mafije in njihovih kriminalnih dejanj ter njim podrejenim institucijam,ki se jih zlorablja ter nasploh sistema in države.
+4
unga ravnatelja ko se je pozabaval z učiteljico ste mediji pod rušo spravl, sedaj pa tega ni dovoljeno komentirat ko je "samo" koko vzel
jodr
21. 04. 2023 13.49
-3
Odkar ni več Janeza, je v UKC LJ vse narobe; povsod sama korupcija.
btbslo
21. 04. 2023 14.01
+4
jodr
21. 04. 2023 14.03
+3
Prej je bilo vse tiho; ni ga bilo junaka, ki bi si upal Janeza kaj povprašati.
Sventevith
21. 04. 2023 14.04
+1
Odkar ga ni, korupcijo razkrivajo. Pa ne, da se postavljam na stran kogarkoli, le neumno je misliti in govoriti, da korupcije prej ni bilo. To bi bila precej neumna trditev, na nivoju te, da je ta vlada boljša kot prejšnja. Vse so slabe, to kar pa beremo in o čemer se.menimo so pa rezultati. Rezultati koruptivnega uma in delovanja posameznikov, ki imajo priložnost okoriščati se in izkoriščati obstoječ sistem.
kiropraktik
21. 04. 2023 13.45
+3
Imajo časovnice? Brez tega ne gre!
Slab moderator
21. 04. 2023 13.42
+1
Dajte fopat koga drugega glavno da date zdravnikom place zraven a osnovne opreme van primankuje sej neves vec kdo placa kdo pije za vas medije pa skoda besed g…d
boris c
21. 04. 2023 13.35
+6
Da ne bo to na koncu posrednik posrednikov.