Slovenija

Kakšen je seznam čakajočih, ga sploh imamo in kateri je pravilen?

Ljubljana, 16. 01. 2020 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Živa Salobir / Veronika Lavrenčič
Komentarji
28

Dobrih šest let je že minilo, odkar se politika ukvarja s čakalnimi dobami v zdravstvu. A pred pol leta je vlada ugotovila, da o tem nimamo niti točnih podatkov. In zakaj jih še vedno ni? Nova Slovenija in zdravniška zbornica bi čakalne vrste medtem reševali s predlogom interventnega zakona. Kaj konkretno predlagata in kakšni so odzivi?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Čakalne dobe v zdravstvu
    02:35
    Iz 24UR: Čakalne dobe v zdravstvu
  • Iz SVETA: Problem čakalnih dob
    01:50
    Iz SVETA: Problem čakalnih dob
  • Iz SVETA: Čakalne vrste vse daljše
    03:11
    Iz SVETA: Čakalne vrste vse daljše
  • Iz 24UR ZVEČER: Še daljše čakalne dobe
    04:33
    Iz 24UR ZVEČER: Še daljše čakalne dobe
  • Iz 24UR ZVEČER: Matevž Gorenšek o interventnem zakonu
    05:32
    Iz 24UR ZVEČER: Matevž Gorenšek o interventnem zakonu

Po sinočnjem gostovanju predsednika vlade Marjana Šarca v oddaji 24UR ZVEČER in govoru o čakalnih dobah, so se v oddajah Svet na Kanalu A in 24UR lotili vprašanja, kakšen je seznam čakajočih bolnikov in ali ga sploh imamo ter katere številke so pravilne.

Številke se iz meseca v mesec še slabšajo, medtem ko krivca za tako stanje premier Marjan Šarec - kot je dejal v sinočnji oddaji 24UR ZVEČER - vidi predvsem v napačnih številkah, ki jih podaja inštitut za javno zdravje.
Številke se iz meseca v mesec še slabšajo, medtem ko krivca za tako stanje premier Marjan Šarec - kot je dejal v sinočnji oddaji 24UR ZVEČER - vidi predvsem v napačnih številkah, ki jih podaja inštitut za javno zdravje. FOTO: POP TV
Še resnejša težava od (ne)točnosti evidenc, pa bi morale biti nedopustno predolge vrste. Za posege na hrbtenici zaradi vnetja se denimo povprečno čaka več kot štiri leta. Namesto tega pa se že vsaj pol leta vrtimo le okoli tega kako in na kakšen način sešteti ljudi, ki umirajo še preden bi prišli do ustrezne zdravstvene obravnave.

Že dobrih šest let je minilo, odkar se v državi resno pogovarjamo o nedopustno dolgih čakalnih dobah v zdravstvu in odkar je to vprašanje, kot trdi politika, ena pomembnejših političnih prioritet.

Čeprav je ministrstvo za zdravje v času mandata Milojke Kolar Celarc za skrajševanje čakalnih dob vložilo več kot 30 milijonov evrov, se do danes - leto in pol, odkar je vlado prevzel Šarec - stanje ni bistveno spremenilo. Že prvi zdravstveni minister Šarčeve vlade Samo Fakin je bil sicer prepričan, da lahko v roku enega leta čakalne dobe spravi na minimalno, pa mu to ni uspelo.

Ampak ne samo, da predolgih čakalnih dob do zdaj še nihče ni učinkovito odpravil, zdaj se pogovarjamo celo o tem, da ves ta čas podatkov o čakalnih dobah v državi niti beležili niso pravilno.

Kako torej rešiti problem čakalnih dob, če pa se sploh ne ve, kakšno je dejansko stanje, v kar sta prepričana tako minister za zdravje Aleš Šabeder kot premier Šarec. Predvsem pa: če je ministrstvo za zdravje že lani ugotovilo, da evidence niso točne, zakaj potem še nimamo pravih?

Po edinih podatkih, ki jih ta trenutek imamo v državi, in jih zbira Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), nad dopustno mejo ta trenutek na zdravljenje in prvi pregled v Sloveniji čaka več kot 75.000 ljudi. Kar je ogromno. Predvsem pa več kot pred dobrim letom, ko je mandat prevzela Šarčeva vlada. Toda premier Šarec je sinoči v te podatke podvomil. A v čem je sploh težava?

Ko je bil premier sinoči postavljen pred dejstvo, da se po podatkih NIJZ-ja čakalne dobe v času njegove vlade podaljšujejo, je odgovoril: "Še vedno od inštituta za javno zdravje nimamo pravih evidenc in pravih podatkov in dvomim, da so ti podatki točni. Mi imamo namreč posamezne čakajoče zavedene tudi po večkrat in to je resen problem, s katerim se minister tudi ukvarja."

Že pred enim letom je NIJZ ugotovil, da ima težave v informacijskem sistemu. Tehnične težave so nato odpravljali več mesecev. Aprila lani, ko naj bi bile končno odpravljene, pa so se pokazale prave razsežnosti problema. Takrat so v evidencah znova postali vidni pacienti, ki so bili zaradi napak prej skriti. In teh naj bi bilo kar 55.000. Kar pomeni, da smo mesece in mesece vedeli samo za dve tretjini čakajočih pacientov. In kljub temu, da NIJZ sedaj trdi, da so težave odpravljene in da so trenutno objavljeni podatki o čakalnih dobah pravilni, pa predsednik vlade pravi, da številke, s katerimi razpolagajo, niso verodostojne.

V evidencah je znova postalo vidnih okoli 55.000 pacientov, ki so bili zaradi napak prej skriti. Predsednik vlade je sicer podvomil v število čakajočih pacientov, ki ga navaja NIJZ.
V evidencah je znova postalo vidnih okoli 55.000 pacientov, ki so bili zaradi napak prej skriti. Predsednik vlade je sicer podvomil v število čakajočih pacientov, ki ga navaja NIJZ. FOTO: Thinkstock

Kaj je torej res in kaj ne? Kakšne so prave številke o čakalnih dobah v zdravstvu? Ali drži, da morate na operacijo nožnega palca čakati 13 let in več ali ne? In na podlagi katerih podatkov je Nova Slovenija (NSi) danes vložila interventni zakon o zmanjševanju čakalnih dob, če pa vlada trdi, da pravih sploh nimamo. A odgovora, kdaj bomo imeli točne evidence, kakršne hoče ministrstvo za zdravje, še ni.

Na reformi zdravstva si je zobe polomila že prejšnja vladna posadka pod vodstvom Mira Cerarja. Koliko časa naj bi odpravljanje čakalnih dob vzelo sedanji pod taktirko Marjana Šarca pa zdaj niti še napovedati ni mogoče.
Na reformi zdravstva si je zobe polomila že prejšnja vladna posadka pod vodstvom Mira Cerarja. Koliko časa naj bi odpravljanje čakalnih dob vzelo sedanji pod taktirko Marjana Šarca pa zdaj niti še napovedati ni mogoče. FOTO: iStock
Več kot 200.000 Slovencev ta trenutek čaka na pregled pri zdravniku specialistu, od tega jih več kot 75.000 čaka nad dopustno dobo. To so številke Nacionalnega inštituta za javno zdravje, a premier Šarec in minister Šabeder menita, da niso prave. Na inštitutu očitno ne znajo ali nočejo urediti načina zbiranja podatkov o čakalnih vrstah, pravi minister, na inštitutu pa zatrjujejo, da so podatki 90-odstotno natančni.

NIJZ sporoča: podatki za čakajoče so več kot 90-odstotno natančni

Zdravstveni minister tudi danes potrjuje, da pravih številk še nimajo. "Na žalost pravih številk še nimamo. Sedaj je samo ključno vprašanje ali na nacionalnem inštitutu ne znajo ali pa nočejo urediti teh podatkov," pravi.

Na inštitutu odgovarjajo da jih "izjava ministra čudi, saj da ve, da so podatki za čakajoče več kot 90-odstotno natančni" ter nadaljujejo, da "teza, da nimamo na pacienta natančnih podatkov o čakalnih dobah, ne more biti razlog, da se ukrepi za skrajševanje čakalnih dob ne izvajajo".

Šarec pa medtem v bran Šabedru: "Minister dela v tej smeri in se ves čas ukvarja ravno s čakalnimi dobami".

Ob sporu med Inštitutom za javno zdravje in vlado sta Nova Slovenija in Zdravniška zbornica predstavili svoj predlog za skrajšanje vrst.

Zdravniška zbornica pa je, prav na podlagi (po vladnem prepričanju netočnih) NIJZ-jevih podatkov, spisala zakon za skrajševanje čakalnih dob. "Podatki niso zanesljivi in morda bi ta zakon spodbudil tudi k temu, da bi te podatke nekoč v bližnji prihodnosti kakovostno uskladili," meni predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik.

Ministrstvo: ni enotne definicije, seznam ni 'očiščen', netočni podatki izvajalcev, izbor storitev ...

Na ministrstvu težavo vidijo v tem, da ni enotne definicije čakalne dobe. Na seznamih pa ostajajo tudi tisti pacienti, ki so se med čakanjem že odločili za samoplačniško storitev in pregleda ali posega ne potrebujejo več. Težave so tudi pri pridobivanju pravih podatkov s strani bolnišnic, ter pri samem izboru storitev na podlagi katerih se določajo čakalne dobe.

Svojo rešitev oziroma rešitev zdravniške zbornice so danes predstavili v Novi Sloveniji, kjer predlagajo, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije lahko s primernimi izvajalci sklenil začasne pogodbe za opravljanje dodatnih zdravstvenih storitev. Finančno breme bi v celoti prevzela država.

"Kljub temu, da je več denarja, se čakalne vrste ne zmanjšujejo, torej ni glavni problem v denarju, ampak v organizaciji slovenskega zdravstva," pa izpostavlja Matej Tonin (NSi). "Cilj Nove Slovenije in tega zakona je, da zagotovimo vsem dostopno javno zdravstvo, z vsemi razpoložljivimi kapacitetami, ki obstajajo v Sloveniji," še dodaja.

Levica prepričana: pri predlogu gre za jasno in očitno privatizacijo zdravstva

Njihovo rešitev marsikdo - tudi Levica - vidi kot prvi korak k privatizaciji javnega zdravstva.

"Predlog zakona zagotovo ne pomeni privatizacije zdravstva, saj predvideva zgolj možnost, da bi dodatni izvajalci v breme zdravstvene blagajne začasno izvajali na področju, kjer so čakalne dobe najdaljše oziroma nedopustno dolge," odgovarja Čebašek Travnikova.

Zaenkrat prave rešitve nima niti zdajšnji zdravstveni minister Šabeder, ki meni, da se bodo problema lahko uspešno lotili le, ko bodo imeli prave številke.
Zaenkrat prave rešitve nima niti zdajšnji zdravstveni minister Šabeder, ki meni, da se bodo problema lahko uspešno lotili le, ko bodo imeli prave številke. FOTO: Bobo

Šabeder pa pravi, da so predlog Nove Slovenije pregledali in tudi tu ugotovili napake pri številkah, a da so se z njimi in z zdravniško zbornico pripravljeni pogovarjati.

Na ministrstvu rešitve medtem vidijo v upoštevanju odpovedi operacij pri vodenju evidenc, operiranje v popoldanskem času in ob sobotah, dodajanje začasnih zmogljivosti za izvajanje operacij in povečanje kapacitet. Torej več operacijskih dvoran in dodatne kirurge in spacializante. A na trenutno ključno vprašanje, kdaj bodo evidence urejene, in kdaj čakalne dobe, ki jih nihče ne zanika, krajše, pa odgovora iz vlade še ni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simoni?
17. 01. 2020 15.09
+2
Čudno da državni organi tako kot naročajo izdelavo sezname priljubljenosti politikov, ne naročajoov tudi izdelavo čakalnih dob v zdravstvu, kar pri Ninamedii. Če bi se to zodilo, bi bila čakalna doba na operacijo srca dva dni in ne dve leti in pol...
FC Chelsea2
17. 01. 2020 13.02
+0
Glede nato, da premier pravi, da minister za zdravje ves čas dela samo na čakalnih vrstah ja ga je kar javno opredelil kot zelo zelo nesposobnega, ker če delaš praktično eno leto samo na eni stvari in še to stvar poslabšaš kot je bila prej ja potem drug izraz kot zelo nesposoben ne pride v poštev. In hkrati minister govori, da inštitud ne zna urediti evidence naj se potem vpraša ali on tudi ni znal ali hotel urediti stvari na Ukc ljubljana?
Rastan Ra
17. 01. 2020 08.45
+5
nenehno zahtevajo milijone, ne stotine miljonov, odgovornosti pa nobene. Ko bodo zaradi šalabajzerstva začele leteti glave, ko bodo zaradi šalabajzerstva začeli zgubljati službe v zdravstvu in na ministrstvu, potem se bo začelo kaj premikati. Odgovornost se začne pri vrhu piramide, ne na dnu.
noire
17. 01. 2020 08.11
+3
Dobrodošli na planetu Javni sektor!
srecnokekec
17. 01. 2020 07.02
+7
Tole zdravstvo drvi po klancu navzdol kjub velikim finančnim injekcijam. Sam sem na listi za nujno op.oči od septembra 2019. S tem da me je dal na na seznam doktor na UKC-ju kateri naj bi opravil OP. Očitno , da v zdravstvu beseda nujno ne pomeni nič več.
Sortegilio
16. 01. 2020 21.37
+14
Jaz pridem k zdravnici pa povem za težave pa se mi smeji, ker nisem takoj prišel, ampak po parih mesecih težav. Dajte zdravniki resno jemati poklic. Pol pa mene sprašuje kaj naj naredi, ker sama ni vedela. Neizkušena.
Sortegilio
16. 01. 2020 21.30
+13
Frendica je bila zadnjič na urgenci. Eden je prišel zaradi prehlada, ena ženska pa zaradi testa nosečnosti. Obup.
Geres
17. 01. 2020 07.26
+4
To bi moral dobiti taki račun, da bi jim ne prišlo več kaj takega na pamet. Ampak kaj, ko pri nas za to noben nima ja*jc. Tudi zaradi njih in zaradi ljudi, ki izkoriščajo bolniške, je naš sistem tako kot je.
Sortegilio
16. 01. 2020 21.29
+8
Čakalne dobe so že naročanje katastrofalne. Potem pa se spuščajo nenaročene in take, ki stokajo za vsako malenkost.
krtaksn
16. 01. 2020 21.27
+10
Cuj v Avstriji ni vrst, samo njihovo zavorovanje nucas. Gkk je zakon!
Dracul Va Domni DinNou
16. 01. 2020 21.24
+7
Jaz sem pa mislila da so vrste v zdravstvu danes krajse, ker ljudje stojijo bolj skupaj 😆
FC Chelsea2
16. 01. 2020 21.22
+13
Zakaj nimamo še sistema o podatkih čakalnih vrst? Odgovor je preprost, ker levim vladam pride prav pred kakšnimi volitvami, da preprosto ponaredilo podatke, da so vsaj za kratek čas boljši, ko pa so volitve mimo pa se začnejo delati junake češ kako je to mogoče, da niso pravi podatki se sliši znano? Ja pred EU volitvami se je z veliko krajšimi čakalnimi vrstami hvalil sam premier Šarec in se ni nič spraševal, če je z podatki kaj narobe nato pa dva dni po volitvah pa minister pride na dan, da je neki narobe zanimivo kajne.
whatelse
16. 01. 2020 21.09
+20
Že večkrat prišlo na uho... Zavarovalnice, ki jim plačujemo dodatno zavarovanje, določajo norme izdanih napotnic in specialističnih pregledov na mesec. Torej specialist, ki bi lahko pregledal, recimo da 10 pacientov na mesec več, jih ne sme, ker je že izpolnil normo.
Frane Šajn
16. 01. 2020 20.34
+9
Tolikšen,da po štirje "vštric" lahko destkrat obkrožijo vse klinike v Sloveniji. No b+vam je sedaj jasno! pa kaj bo treba ravno revolucijo speljat , da pridemo zopet na vzdržni nivo Vi "mešetarji!" z zdravjem???
yokerxdinterfan
16. 01. 2020 20.22
+7
mislim če je upokojenec ob pokojnino če se hoče iti še kakšen biznis zakaj se potem plačuje zdravnike ki se gredo privat zadeve.
yokerxdinterfan
16. 01. 2020 20.21
+14
mogoče če se ne bi tako kradlo....pa to
Mirko Igor
16. 01. 2020 20.17
+2
G. Šabeder se trudi. Vendar sam, brez podpore strokovnega kadra, še z kako dezinformacijo in namernim zavlačevanjem..... Upam, a ne verjamem. Nemogoče.
jolanka
16. 01. 2020 20.15
+12
en za druzga ne vejo
Machetekills007
16. 01. 2020 20.08
-29
upokojenci so uničili zdravstvo.
bik730
16. 01. 2020 20.17
+42
če bi bil tvoj fotr bi ti eno prpelov zdele...očitno si generacije generacija x , ki pojma nima koliko so morali tvoji predhodniki delati , da danes lahko ti greješ rit pred kompom...in zgarani za borih 500 evrčkov pentzije životarijo...sram te bodi in tudi tvoje starše, ki te niso podučili o spoštovanju starejših...
Lazanja365
16. 01. 2020 21.01
+29
Upokojenci !!??!! Moraš bit pa kar močno neuravnovešen, nevzgojen pa podstrešje imaš tudi čisto prazno, da kaj takega napišeš. Ti upokojenci ki jih kriviš so s svojimi rokami in garaškim delom zidali in gradili državo u kateri živimo, danes pa jih večina nima ne za zdravnika ne za hrano, ne za osnovne življenske potrebe. Ta današnje mladine nas je lahko kar malo groza.
26277
16. 01. 2020 19.58
+13
Če si zdrav, ni čakalnih vrst. Kuštrin je slika zdravstva v Slo - najstarejša obrt... blaga primerjava.
AlternativeFacts
16. 01. 2020 19.53
+15
Kakšen je seznam čakajočih, ga sploh imamo in kateri je pravilen? .....@Pravilen je tisti, ki bolj šelesti na bančnem računu. Tako da počakajmo da tale neoliberlni minister zmeče ene par lopat denarja za čakalne vrste seveda, pa boste dobili odgovor, kateri seznam je pravi.....