Magazin

'Kakšen zipline? Na Veliki planini? Japajade! Naj ga kar imajo kje drugje'

Kamnik, 31. 07. 2021 07.00 |

pastirja na Veliki Planini
Avtor
Maja Račič
Komentarji
114

Prostrana travnata planota, posuta z mičnimi lesenimi hišicami, nekje v daljavi pa le žvenket kravjih zvoncev. Ko se dolina duši v vročinskem valu, na več kot 1500 metrih nadmorske višine vlada povsem drugačna klima, iz planinskih domov in pastirskih koč pa diši po domačih žgancih, pečenicah, slastnih štrukljih ... Vse to v teh poletnih dneh ponuja Velika planina. A blažen mir, ki ga še lahko užijemo na tej edinstveni planoti nad Kamnikom, ni in ne sme biti samoumeven, opozarjajo pastirji, ki vsako poletje svojo živino priženejo na pašo. Le še 14 jih je in bojijo se, da bo od njihovih "nebes, kjer se čas ustavi" v kratkem ostalo le še hrupno turistično naselje.

Na spodnji postaji nihalke v Kamniški Bistrici nas pričaka 23-letni Žan Potočnik. Bacov Žan, kot ga poznajo domačini, je najmlajši pastir na Veliki planini. Prizna, da je v zadnjih poletjih "gor" manj, kot bi si želel, a življenje pač narekuje svoj tempo. "Na planini se čas ustavi in le malokdo si še lahko privošči, da se za dva meseca ali še dlje popolnoma odklopi od vseh obveznosti," iskreno pove.

Žana je že v najzgodnejših letih za pastirja izučila babica. Z njo je na planini preživljal vsa poletja in to so bile njegove najljubše počitnice. V zadnjih letih pa je na pobudo svoje mame postal tudi turistični vodnik. "Mi je pravila, da sem tak, da veliko govorim, pa da znam z ljudmi, in da naj že grem naredit tisti tečaj. Najprej nisem bil za, zdaj pa zelo rad opravljam to delo in mi mama velikokrat reče: 'No, no, vidiš, da je bilo prav, da sem bila sitna'," se široko nasmehne.

Čeprav je zdaj že nekaj časa razpet med planino in dolino, ga imajo pastirji še vedno za svojega. "Veste, mi znamo biti tudi 'zagamani'. Pred leti se je nekdo turistom predstavljal kot pastir, pa v življenju ni gnal živine na pašo. So ga hitro spodili s planine. To, da se oblečeš v pastirsko nošo, te še ne naredi pastirja. Zame vedo, čigav sem, zato me, čeprav sem veliko mlajši od njih, vseeno spustijo medse," je ponosen.

"Tlaka" za šest evrov na uro

Na tisto torkovo jutro, ko smo se vkrcali na nihalko, kljub poletni visoki sezoni ni bilo posebne gneče. "Korona je tudi naredila svoje," skomigne Žan in doda, da je julija sicer navadno manj turistov, več jih je avgusta, "ko se ljudje po večini že vrnejo z morja". Kolikokrat se je peljal z nihalko, ki pelje s hitrostjo osem metrov na sekundo (slabih 30 kilometrov na uro), ne šteje več. Strah ga ni, za varnost je dobro poskrbljeno, zatrdi. Dobrih 850 metrov višinske razlike s pomočjo nihalke, ki je tudi najdaljša v Evropi brez podpornih stebrov, premagamo v manj kot petih minutah.

Od tam pot nadaljujemo s precej dotrajano dvosedežnico, ki so jo na Veliki planini postavili leta 2000, pred tem pa je 14 let služila že na Rogli. O postavitvi nove in hitrejše štirisedežnice se v Kamniku intenzivno pogovarjajo že slabo desetletje, a se za zdaj denarja za to še ni našlo. No, do leta 2025 jo bodo morali zamenjati, saj je pristojno ministrstvo že sporočilo, da obratovalnega dovoljenja za obstoječo sedežnico ne namerava več podaljšati.

"Takole pa pastirji opravljajo tlako," iznenada pove Žan in s sedežnice pokaže na skupino pastirjev, ki globoko pod nami ročno kosijo travo. "No, sami temu tako rečejo tlaka," se nasmehne in pojasni: "Nekatere rastline so za živino nevarne, še posebej za teličke. Zato jih takole vsak dan odstranjujejo." Iz evropskega sklada za opravljeno delo dobijo plačilo – šest evrov na uro.

Letos je na Veliki planini le še 14 pastirjev, glav živine pa precej več. "Več kot 1000," nas preseneti Žan in opozori, da dodelovanje subvencij iz evropskih skladov po njegovem ni povsem pravično razdeljeno. "Subvencije se kmetom dajejo glede na količino živine, ki se pase na planini," pove. Torej za vsako kravo, bika ali teleta toliko in toliko evrov. "Pastirji pa za to, da so na planini, ne dobijo dodatnega denarja, torej enako za vsako žival dobi tisti, ki je med poletjem na planini, in tisti, ki tja le prižene živino, nato pa se vrne v dolino. Mislim, da bi se to moralo urediti drugače, da bi se pastirje spodbujalo, da ostanejo na planini, saj njihov način življenja tudi pripomore k ohranjanju kulturne dediščine," meni Žan.

"Ni vse samo rožnato, kot si to predstavljate v dolini"

Z Zelenga roba, do koder smo se pripeljali s sedežnico, se napotimo do približno 15 minut hoje oddaljenega pastirskega naselja. "Skupno je v tem naselju 63 koč, vključujoč muzej, kapelo, parlament in plesišče," pojasni Žan. Parlament? "Ja, tako se reče hišici sredi pastirskega naselja, ki jo je zgradila Pašna skupnost med letoma 1995 in 1996. Tam se pastirji dobijo na kavi, se malo podružijo ..."

Žan nas nato privede do koče, kjer je gospodarica 81-letna Fani Trobevšek, po domače Zabrška Fani, najstarejša pastirica na planini. "Hitr' mi pomagaj cunje pobrat', da ne bom takle imela, če bodo kej slikal'," ga hitro zaposli in pomigne proti vrvi, napeljani ob hiši, kjer ima obešeno perilo. Žan se takoj loti dela in vmes razloži, da je pri njej pač domač. "Pozna me že od majhnega, vedno rad pridem k njej," se zareži. Fani iz hiše prinese sveže ocvrte flancate, ki omamno zadišijo. "Zadnje čase je pa b'l' mal' pr men', 'ma preveč druzga dela," ga mimogrede okara, a s pogledom razkrije, da je med njima posebna vez. Oba sta iskreno vzljubila pristno pastirsko življenje na Veliki planini, ki ga pozna le malokdo.

Dan na planini se za pastirico Fani začne pred peto zjutraj. "Najprej krave pomolzem, pa hlev sčistim," pove 81-letna ženica. Hlev je čez dan prazen, živina se pase. Le Šoja, krava vodnica, se vsake toliko vrne domov.
Dan na planini se za pastirico Fani začne pred peto zjutraj. "Najprej krave pomolzem, pa hlev sčistim," pove 81-letna ženica. Hlev je čez dan prazen, živina se pase. Le Šoja, krava vodnica, se vsake toliko vrne domov. FOTO: Luka Kotnik

Da ni vse tako rožnato, kot si to pogosto predstavljamo v dolini, se strinjata oba. "Vstaja se zgodaj, pred peto zjutraj," pove Fani in doda: "Najprej krave pomolzem, pa hlev sčistim." Žan se hitro spomni, kako je bilo, ko je Fani dopolnila okroglih 80. "Smo žurali pozno v noč, šli spat za dve, tri ure, nato pa vstali, kot vsak dan." "Ja, krave je treba zrihtat'," hitro prida Fani.

"Veš, da mi je Klinkon (veterinar, ki skrbi za živino na planini, op. a.) rekel, da bo Šoji nov zvonec prinesel, da ta ni več za nikamor," se zasliši izza vrat. Iz hleva stopi Dragi, Fanina nekoliko mlajša pomočnica. "Ta mladi ostanejo v dolini, kjer imamo tudi kmetijo. 'Mama, za planino, pa za med krave si še dobra,' mi rečejo," se poheca Fani in prizna, da bi brez Dragijine pomoči težko shajala. "Veliko je za opraviti," potarna.

Za kilogramski hlebček trniča, znamenitega kamniškega sira, Fani porabi dva do tri litre mleka.

Kaj pa je najtežje? "Ko se kakšna krava polomi, se kam zapleza," odgovori brez pomisleka. Pa ko je kakšno neurje in "vse poka okol' bajte". Takrat krave, če ne pridejo pravočasno domov, zatočišče poiščejo v kakšni kotanji, teh na Veliki planini res ne primanjkuje. A ko je hude ure konec, je prestrašeno živino treba poiskati in jo prignati domov. "To lahko traja dolgo, več ur, tako daleč lahko zbežijo. Se je že zgodilo, da kakšnega teleta tudi nismo več našli. Se je že kam zaplezal, pa je poginil," navzven ravnodušno reče Fani. Pa z mimiko ne more skriti, da ji je za svojo živad še kako mar.

Šoja, tista krava, ki bo dobila nov zvonec, ima sploh poseben status – in kotiček v srcu obeh pastiric, Fani in Dragi. Slednja se pohvali, da sta ji "že trikrat rešili življenje", ki je na kmetih včasih tudi surovo. Šoja bi namreč že dvakrat morala v zakol, pa so nato namesto nje poslali telici, ki nista mogla teliti. Na jesen pa jo bodo prodali, tako da je to njeno zadnje leto na planini. Kam točno, Dragi ne pove, le da nekam v Ljubljano. "Ji pravim, da zdaj bo pa fina gospa, Ljubljančanka," se zasmeji.

Šoja je zadnje leto na planini, jeseni jo bodo prodali v Ljubljano. "Samo da ne gre v zakol, njenega mesa ne bi mogla jesti," pravi Fanina pomočnica Dragi.
Šoja je zadnje leto na planini, jeseni jo bodo prodali v Ljubljano. "Samo da ne gre v zakol, njenega mesa ne bi mogla jesti," pravi Fanina pomočnica Dragi. FOTO: Damjan Žibert

Čez dan se na Zabrški planšariji izdelujejo mlečni izdelki. Fani pri izdelavi sira prisega na slanico. V njej pusti obtežen modelček svežega sira čez noč, solnico pa, kot pravi, dela vsak teden znova. To ni zahtevno, doda in pove, da je treba slano vodo le prevreti in ohladiti. Potem pa sir iz slanice, ki ga položi na lesen pladenj s prtičkom, večkrat na dan obrača. Pladenj s sirom postavi na prepišno mesto, sir pa pokrije z mrežastim pokrivalom, da ga ne obletavajo muhe. Kot še pravi, potrebuje za kilogramski hlebček sira 12 litrov mleka, za kilogramski hlebček trniča, to je poseben kamniški sir, pa dva do tri litre mleka.

Sir zvečine dela le prve tri dni v tednu, saj že v četrtek večino mleka skisa za obiskovalce, ki jih je ob koncu tedna veliko več kot med tednom. Kislo mleko imajo radi predvsem domači obiskovalci, tudi Nemci, drugi turisti pa ga bolj poskušajo in po trije naročijo po eno latvico kislega mleka. Od njih ni kakšne bogatije, "radi pozabijo 'tošl' doma", se zareži.

Trnič je znameniti kamniški sir, oblikovan v žensko dojko. Na svoji planšariji ga izdeluje tudi Fani. Po njenih besedah je tudi afrodiziak. "Mor'š pa oba pojest', sam' od en'ga ne bo n'č," je navrgla našemu fotografu.
Trnič je znameniti kamniški sir, oblikovan v žensko dojko. Na svoji planšariji ga izdeluje tudi Fani. Po njenih besedah je tudi afrodiziak. "Mor'š pa oba pojest', sam' od en'ga ne bo n'č," je navrgla našemu fotografu. FOTO: Luka Kotnik

Širše ceste, več avtomobilov, koče s savnami in jacuzziji, kmalu še zipline?

Že med vožnjo s sedežnico smo v daljavi opazili bagerje, ki so kopali po hribu med zgornjo postajo nihalke in Zelenim robom, pa tudi po vrhu Velike planine. Kot izvemo, širijo ceste, saj vse več ljudi do hiš iz doline dostopa tudi z avtomobili. "Tukaj je tak mir, posebna energija ... Ta hrup strojev in avtomobilov prav nič ne paše sem gor. No, tako pač je, ampak všeč mi pa ni preveč," se priduša ena od lastnic koč v turističnem naselju, kjer so sicer arhitekturna pravila nekoliko bolj ohlapna kot v starem planšarskem naselju malo nižje in kjer smo pred tem obiskali Fanino kočo.

To se kar pozna, meni naša sogovornica, ki želi ostati anonimna. "Vse več hiš ima savne, jacuzzije, pa laminat po tleh in keramične ploščice v kuhinjah in kopalnicah. Meni osebno se to zdi zgrešeno, čeprav po svoje razumem, sploh pri tistih kočah, ki se oddajajo in si turisti pri nastanitvah pač želijo več udobja," nadaljuje.

Bi lahko interes kapitala prevladal nad ohranjanjem tradicije, ki je na planini sicer še vedno živa? "Zato je treba biti zelo pazljiv, ko se pripravljajo različne vizije za Veliko planino," pravi Žan, ki je prav iz tega razloga postal tudi svetnik na kamniški občini. "Oboje mora biti," je odločen. "Turizem in skrb za kulturno in naravno dediščino – z roko v roki," razkrije, v katero smer si želi, da bi šel nadaljnji razvoj na njemu tako ljubi kamniški planoti.

Pred kratkim so se na občini začeli pogovarjati tudi o tem, da bi zapuščene žičniške naprave, ki roko na srce res kazijo podobo planine, preuredili v zipline. A temu so se močno uprli staroselci na planini, vključno z lastniki koč v pastirskem naselju. Bojijo se dodatnega hrupa, poleg tega v svojem pismu, ki se je pred časom pojavilo na družbenih omrežjih, izpostavljajo: "Kakšno je stanje rastlinstva po maši in veselici ob 15. avgustu, si lahko ogledamo vsako leto. A ta sodi k tradiciji, je del avtohtonega življenja planine. Število poletnih obiskovalcev je treba zmanjšati, ne zvečati, ali jih vsaj razpršiti."

"Kakšen zipline? Na Veliki planini? Japajade! Naj ga kar imajo kje drugje," tudi Fani ne špara z jezikom.

Nemški vojaki pred požigom rešili oltar Marije Snežne

Zgodovina Velike planine sega že v čase Marije Tereze, ki je takratnim kmetom iz okoliških vasi podelila pašne pravice (ena pašna pravica je ena krava na planini). Takrat so bili na Veliki planini zgrajeni prvi skromni leseni objekti, ki so sprva nudili zatočišča za živino ponoči in v primeru slabega vremena.

In tako so se vsako pozno pomlad oziroma na začetku poletja pastirji s svojo živino odpravili peš proti Veliki planini. Hoja je bila dolga in naporna, trajala je okoli pet ur. "Včasih je bil to poseben obred, dandanes pa vse to izumira, saj krave na planino večinoma pripeljejo s traktorji, peš pa se jih odpravi le še peščica," pripoveduje Žan.

Žan si je med obiskom muzeja ogrnil še pvajš, znamenito pelerino, ki je narejena iz lipovega lubja. "Pastirja v soncu hladi, v dežju pa varuje pred mokroto," nam pojasni 23-letnik.
Žan si je med obiskom muzeja ogrnil še pvajš, znamenito pelerino, ki je narejena iz lipovega lubja. "Pastirja v soncu hladi, v dežju pa varuje pred mokroto," nam pojasni 23-letnik. FOTO: Damjan Žibert

V času druge svetovne vojne so Nemci na planini požgali celotno pastirsko naselje – ohranili sta se le dve koči, in sicer na Mali planini. Pastirji pa so v želji po bolj udobnih in lažje dostopnih kočah začeli graditi nove, modernejše koče. "Na srečo pa je Preskarjev Andrej razmišljal drugače in je na temeljih prejšnje, požgane koče zgradil novo. Ognjišče mu je ostalo, ker v vojni ni pogorelo," pove Žan. V tej koči je danes urejen muzej, imenovan Preskarjev muzej.

Izpred časa vojne se je ohranil še oltar iz kapelice Marije Snežne. Tega so pred požigom rešili nemški vojaki, ki so oltar odnesli do bližnje cerkvice svetega Primoža, ki je postavljena na manjši vzpetini pod Veliko planino. "So se že bali tist'ga zgoraj," ob tem navrže Fani. Ti isti vojaki so kasneje sicer požgali tako rekoč celotno naselje na planini, vključno s kapelo, ki so jo kasneje ponovno postavili, vanjo pa umestili originalno ohranjeni oltar.

Na vratih pastirske hiše pločevina iz ameriškega bombnika, ki je leta 1944 strmoglavil na Mali planini

Preskarjev muzej, edina originalno ohranjena pastirska koča, ima dva prostora. V njenem jedru je pastirjevo bivališče, okoli njega hlev za živino, vse pa prekriva ovalna skodlasta streha. "To je bilo zelo praktično, saj koča ni bila izolirana in so bile živali dodatni vir toplote pastirju," razloži Žan. Pastirjev prostor nima stropa, okna, dimnika, stranišča, mize, stolov ... "Pastirjevi pripomočki so narejeni ročno in predvsem iz naravnih materialov, kot sta les in glina," nam pove turistična vodnica Ana, ki na planini med poletjem vodi ogled po muzeju, ter pokaže na ročno izrezljane lesene žlice, nože, kuhalnice ...

Pastirjev prostor je nekoliko dvignjen, tako da je bil ločen od živali. Vrata, ki so ta prostora ločevala, pa so posebna, saj naj bi bila na njih pločevina iz ameriškega bombnika, ki je leta 1944 strmoglavil na Mali planini. 

Zelo pomemben za muzej pa je bil tudi Vlasto Kopač, ki je bil arhitekt. "Ta gospod je zaslužen, da je Preskarjeva stara bajta danes muzej. Gospod Andrej je preminil in za njim je prišel sin Lojze, ki je želel kočo prenoviti, a ga je Vlasto pravočasno ustavil. Predlagal mu je, da obiščeta občino in staro bajto poskušata urediti v muzej, njemu pa so dali postavit novo nadomestno bajto in danes tako tudi je poleg muzeja je še nova Preskarjeva bajta, v kateri med pašno sezono prebiva Lojzetova žena," nam ob zaključku ogleda še pove Žan.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovencelj1302
02. 08. 2021 11.49
+2
Kar ne spada na veliko planino ,kot na primer savna,jacuzzi.itdto je crna gradnja in podret
_endrug
01. 08. 2021 10.17
-3
Ko pastirji vodijo politiko turizma...
daiči
01. 08. 2021 11.46
+2
včas so ljudje delali na veliki planini, dons bi se šli pa turistične neumnosti..
Space Voyager
01. 08. 2021 13.07
+2
daiči, žal je to danes bolj dobičkonosno. Planšarstvo pa bolj hobi.
SlobodaNE
01. 08. 2021 08.18
-3
Direkt ta naše svečke
Space Voyager
01. 08. 2021 13.07
+0
He he he, pravi svečkar si ti, eno imaš zatlačeno v tazadnjo. Do vratu.
rekapaka
01. 08. 2021 08.16
+7
Ni čudnega, da manjka pastirjev, če so pa enega poslali za veleposlanika v Republiko srbsko!
Tomy Bananas
01. 08. 2021 08.15
+5
Prvo bo treba kaznovati vse te tako vestne lastnike koč ,ki se jim gre za ohranitev VP.Namreč na planini je znano da se koče premažejo z odpadnim oljem iz električnih transformaterjov. Veste pa kam to vse se spira v dolino
Špartanec
31. 07. 2021 20.44
+3
Zipline je kadar si pastir durca zapne ajga
papi1
31. 07. 2021 20.05
+5
Toliko nakladanja na tem mestu človek težko prenese. Vsaj jaz, ki imam opraviti z živino.
marzo
31. 07. 2021 17.48
+8
Zipline je problem. Niso pa problem motorne sani, s katerimi so celo zimo prdeli po planini in niso problem štirikolesniki in kros motorji poleti. Naj razume kdor more to pastirsko pamet...
Tomy Bananas
31. 07. 2021 17.40
-3
Veliko planino treba močno posodobiti.Če so naredili plačljivo parkirišče ki ga nihče ne ureja prav tako cesto. Zip line ,poletno sankališče,malo več luksuza in krave z planine dol da ne bo kdo stopil v kravjak. Trenutni pastirji in lastniki so v izumiranju ker niso šli z časom naprej.Vsi samo čakajo subvencije od katerih živijo. Absolutno več luksuza da lahko zapravimo denar
User468584
31. 07. 2021 17.13
+12
Ta planina je res čudovita s temi kočami. Menda so hoteli v 80ih te koče podreti in zgraditi tiste grde socialistične štale, pa se je en arhitekt, ne vem imena, boril z vsemi štirimi, da je to preprečil. Ali si predstavljate, kaj bi ostalo od planine........
odpisan2x
01. 08. 2021 09.24
+0
Vlasto Kopač, varuh Velike planine.on je projektiral tri vrste koč na veliki planini ka tere stojijo v turističnem naselju katero so sedaj postale vikend hišice z parkiranimi avti/podn/. o tistem v planšariji pa ne bi.pleh ,kar nekaj
AdolfH
31. 07. 2021 16.47
+5
rajši naj podrejo tiste hiške, ki imajo pralne stroje notri in podobno....
Mamuth
31. 07. 2021 16.45
+14
Saj je lepo na veliki planini, ni pa to kakšna oaza miru....trume glasnih ljudi ,ki se pripeljejo z gondolo in za sabo pustijo samo smeti, pijani vikendaši ..itd. Pravi ljubitelji planin in narave se veliki planini izognejo na daleč.
flojdi
31. 07. 2021 16.39
+4
. moj ati je ime eno kočo v najemu , nekoč. tudi tam so bile moje najlepše počitnice . in samo to rečem : ceste na velko sploh nikoli ne bi smelo biti. meni je gor prvič uspelo priti peš iz črne pri štirih letih.
User1536496
31. 07. 2021 16.30
+6
Dvopasovnica bo premalo, da bo čimveč turistov mora bit štiri pasovna, pol pa še enih pet hotelov s petimi zvezdicami, lastniki multimilijonarji iz vzhoda, domačini bodo pa hišniki, sobarce in čistilke, a si res to želimo
rvvv
31. 07. 2021 16.11
+10
Ne me basat, rajši naj postavijo še kakšno kočo z domačim dobrotam, poleti so vse koče nabito polne
big_foot
31. 07. 2021 16.10
+0
Gondola, vlečnice, truma naroda, urbanijine hiške ki so v bistvu hoteli jih pa ne motijo? Pa naj podrejo vseskupaj in razrijejo cesto pa bo mir in dejanska neka oaza v planini. Potem jim bom pa verjel. Sedaj jih pa zipline moti ker oni od tega ne bi imeli profita. Če bi pa investitor rekel da je od vsake karte 10. % njihovega bi pa verjetno sami zajle vlekli.
linkok
31. 07. 2021 16.02
-10
a zdaj bojo pastirji urejal kako pa kaj,zaplankanci...
Tomy Bananas
31. 07. 2021 17.42
+2
Pastirji kot lastniki Veliko planino samo izkoriščajo vlaga pa nihče samo čakajo na denar od države in da jim občina kaj popravi. To so novodobni socialni problemi.
Nidani
31. 07. 2021 14.56
+6
Če kdo kaj kupi od njih, pa nimajo nič proti gužvi in plehu...sam tolk...
Periot222
31. 07. 2021 14.32
+10
GLEDE NA TO DA DOBRO SLUZITE Z GONDOLO BI LAHKO VSAJ KAMERO POPRAVILI NA ZELENEM ROBU!
gaf
31. 07. 2021 14.25
+3