Gospodarstvo

Boscarol ob prodaji: Zaposlenim tri evre za vsak dan v podjetju

Ajdovščina, 18. 03. 2022 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
0

Večinski lastnik Pipistrela bo s prodajo postalo ameriško podjetje Textron, ki ima po besedah Iva Boscarola podobne programe, a je finančno močnejše, zato so imeli veliko srečo, da so ga dobili za partnerja. Textron je namreč na trgu že več kot 80 let in je zelo trdno podjetje, ki se je zavezalo, da lokacij Pipistrelovega delovanja ne bo spreminjalo. Ekipo bodo povečali, blagovno znamko pa bodo ohranili tako v Ajdovščini kot v Gorici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: 'To sem naredil zaradi svojih zaposlenih'
    06:20
    Iz 24UR ZVEČER: 'To sem naredil zaradi svojih zaposlenih'
  • Iz 24UR: Prodaja Pipistrela
    03:00
    Iz 24UR: Prodaja Pipistrela

Ivo Boscarol je na začetku novinarske konference pojasnil, zakaj se je odločil za prodajo Pipistrela. To je naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja, v katerem delujejo, in zaradi uspešne zgodbe, ki je sicer ne bi mogel uresničiti. Včeraj so tako postavili temelj slovenske letalske industrije, ki bo lahko odslej konkurirala vsem največjim tujim igralcem. Boscarol je pojasnil, da zapušča to, kar je ustvarjal 30 let, v tem času pa je nastala prava zgodba o uspehu. V tem času so dosegli veliko mejnikov; vsako leto je bilo uspešnejše, tudi lani so dosegli najboljši rezultat v svoji zgodovini, je pojasnil. Osemkrat so bili med desetimi najboljšimi delodajalci v Sloveniji, leta 2010 so bili izbrani tudi kot najbolj inovativno podjetje v Evropi. Pipistrel je zmagal tudi na najpomembnejšem razpisu za indijsko vojsko. Boscarol sam pa je bil že večkrat izbran tudi za najbolj zaupanja vrednega poslovneža.

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ajdovščini Igor Benko, župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, Ivo Boscarol in izvršni direktor podjetja Textron eAviation Rob Scholl.
Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite v Ajdovščini Igor Benko, župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin, Ivo Boscarol in izvršni direktor podjetja Textron eAviation Rob Scholl. FOTO: 24ur.com

Pipistrel je trikrat zmagal tudi na Nasinem tekmovanju, osvojili so tudi najvišjo finančno nagrado v letalstvu. S prepoznavnostjo podjetja pa so v Ajdovščino prišli tudi številni prepoznavni ljudje, tako tuji kot domači. 

Sicer pa Pipistrel prodaja električna letala, in sicer že 15 let, proizvedli pa so jih že 10-krat več kot vsi ostali skupaj, je pojasnil Boscarol in dodal, da je Pipistrel pionir električnega letalstva. A zdaj je prišel čas, da gre zgodba naprej. Odločitev o prodaji je bila sicer težka, a edina racionalna, je pojasnil Boscarol. O prodaji so se pogovarjali že leto dni, včeraj pa se je to uresničilo. Gre za partnerja, ki ima podobne programe, a je finančno močnejši, in takih ni veliko, je pojasnil, zato so imeli veliko srečo, da so ga dobili. Textron je na trgu že več kot 80 let in je zelo trdno podjetje, ki v Pipistrel vstopa kot večinski lastnik. "Kupnina je poštena," je pojasnil Boscarol in dodal, da je kompromis sprejemljiv za obe strani.

Izvršni direktor podjetja Textron eAviation Rob Scholl je pojasnil, da gre za veliko priložnost, da se povežejo s pionirjem električnega letalstva. Poudaril je, da lokacij delovanja ne bodo spreminjali, ekipo bodo večali, blagovno znamko pa bodo ohranili tako v Ajdovščini kot v Gorici. Slovenija in Italija tako postajata globalno stičišče proizvodnje električnih letal. Gre za zgodbo o rasti, ki jo je mogoče zagotoviti le s tem, da pripeljejo več ljudi in se tako širijo, je še povedal Scholl. 

Boscarol se je tudi lepo zahvalil vsem zaposlenim, ki so verjeli vanj, tudi ko ni bilo lahko. Zato bodo za vsak dan dela v Pipistrelu prejeli tri evre. "Če ne bi zaupal kolektivu, da bo šel naprej, dvomim, da bi se to zgodilo. Imam najboljši kolektiv na svetu, zato vem, da Pipistrel ne bo ugasnil," je dodal Boscarol. 

Donacija 25 milijonov evrov občini Ajdovščina

Pojasnil je tudi, da je ves dobiček vsa leta puščal podjetju, da se je razvijalo, tudi s pomočjo subvencij, zdaj pa bosta s hčerko občini Ajdovščini donirala 25 milijonov evrov od kupnine. Gre za največjo zasebno donacijo v Sloveniji. Boscarol upa, da bo to zgled tudi za druge podjetnike, ki so prodali podjetja. Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin se je najprej zahvalil za donacijo, ki jo namenjata splošnemu družbenemu razvoju območja. "Današnji dan se zapisuje v zgodovino občine Ajdovščina," je pojasnil. 25 milijonov evrov bo Ajdovščini omogočilo dvakrat hitrejši napredek kot sicer – tak znesek ima občina na razpolago za razvoj v štirih letih. Največji del donacije (20 milijonov evrov) bo namenjen izgradnji in vzpostavitvi zdravstvenega centra ter vzpostavitvi helikopterskega centra za večnamensko reševanje, poleg novega zdravstvenega doma bodo zgradili tudi novo enoto lekarne. Drugi del donacije bo namenjen izgradnji muzeja letalske zgodovine in interaktivnega centra znanosti z otroško igralnico, tretji del donacije (milijon evrov) ozelenitvi območja občine Ajdovščina. "Celotna donacija nam ogromno pomeni," je še povedal Beočanin.

S čim se bo Boscarol ukvarjal po prodaji?

Kot je pojasnil, ima še dve podjetji, ki nista del pogodbe, tudi Timtec iz Vipave, ki se ukvarja s programom za aktivno varovanje pred droni. S hčerko pa bosta velik del kupnine namenila tudi ustanovitvi sklada za slovenske startupe, saj bi jim rada pomagala, ker iz prve roke vesta, s čim se soočajo. Boscarol pa bi rad nazaj v Slovenijo pripeljal tudi kakšno podjetje, ki se je preselilo v tujino, npr. Fructal ali Elan.

Spomnimo

Pipistrel bo po prodaji ameriški družbi Textron postal del novega poslovnega segmenta Textron eAviation, ki bo osredotočen na razvoj trajnostnega letalstva. Textron bo novi segment ustanovil ob zaključku transakcije, Pipistrel pa bo imel pod okriljem družbe dostop do več virov, tehničnega in regulatornega strokovnega znanja ter globalne mreže za prodajo in poprodajno podporo. To mu bo omogočalo pospešitev razvoja in certifikacije produktov električnega in hibridno-električnega letalstva. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja