Slovenija

Namesto Brežana začasno Bratuškova, namesto Šinkove pa Šarec

Ljubljana, 04. 10. 2023 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.P., D.L., T.H., Svet na Kanalu A, STA, 24UR
Komentarji
556

Premier Robert Golob je koalicijske partnerje na sestanku pred sejo vlade seznanil, da dva ministra iz kvote stranke Gibanja Svoboda, Uroš Brežan in Irena Šinko, ne uživata več njegove podpore. V državni zbor je nato poslal predlog za razrešitev Šinkove in odstopno izjavo Brežana. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, kmetijskega resorja, če bo DZ podprl Golobov predlog in Šinkovo razrešil, pa obrambni minister Marjan Šarec. Kot razlog za predlagano razrešitev Šinkove so v premierjevem kabinetu navedli njen neustrezen odziv pri kriznih dogodkih, povezanih z (ne)varno hrano, Brežanovo ministrstvo pa je bilo po avgustovskih poplavah premalo odzivno, je dejal Golob.

Svojo odločitev, da prevetri ekipo, je danes ob robu seje vlade - brez pojasnil - premier Robert Golob sporočil koalicijskima partnericama SD in Levici ter članom vlade.

"Kot povsem običajne seje vlade, se je tudi današnje udeležila od premierja odslovljena kmetijska ministrica, pred kamerami pa ni bila - za razliko od marsikaterega drugega odstavljenega ministra - prav nič zadržana," je za Svet na Kanalu A poročala Kaja Kobetič. Precej manj zgovoren pa je bil drugi minister na izhodnih vratih Uroš Brežan, ki se današnje seje ni udeležil. Po telefonu pa nam je zgodaj popoldan povedal, da ne ve kdaj oziroma ali bo odstopno izjavo podpisal - da pa bo, ko bo znanega več, stvari pojasnil na izjavi, dodaja Kobetičeva.

"Meni je prav, da grem. Ker dejansko jaz sem prišla, in ko se nekdo z mano ne strinja, grem tudi, tako da jaz s tem nimam nobenih težav," je Irena Šinko zagotovila zbranim novinarjem.

Kmetijska ministrica je danes v parlamentu sicer razpravljala prav glede neobveščanja državljanov o prisotnosti pesticidov v sadju, zato je, še preden se je seja vlade, ki je imela zamudo, začela, morala oditi.

Premierjevih razlogov Šinkova sicer, kot pravi, ne pozna. Neuradno pa: neučinkovitost uprave za varno hrano in različna mnenja glede odlova nutrij ter zakona o zaščiti živali. Iz nekaterih krogov se sliši, da je bila "neposlušna" in da mora zato oditi. "Kaj pomeni neposlušnost, ne vem. Jaz sem jasno in glasno povedala svoje stališče in tudi strokovno zagovarjala. Ocenjujem, da sem delala pošteno, korektno, strokovno in tako, kot se za ministra spodobi," odgovarja ministrica, ki jo je premier odslovil.

Uraden razlog za razrešitev: neustrezen odziv pri kriznih dogodkih, povezanih z (ne)varno hrano

"Razlog za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je v odsotnosti ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil," so pozneje sporočili iz premierjevega kabineta. 

Kot pravijo, se ministrica  ni ustrezno odzvala na situacijo v zvezi z obveščanjem pri Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), ko uprava ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o  živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.

"Še več, ministrica je tudi, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče UVHVVR ter ga prepoznala kot ustreznega," dodajajo v kabinetu, kjer pravijo, da je ministrica zato izgubila premierjevo zaupanje.

"Neodgovorno od kateregakoli ministra je, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi," je Golob dejal za STA. Ob tem je dejal, da ga je presenetilo, da Šinko ne želi sama odstopiti. Drugače je bilo z ministrom Brežanom, s katerim se je pogovoril v preteklih dneh, je dejal Golob. "Tudi njemu sem razložil, od kod izvira moja izguba zaupanja v njegovo delo, minister Brežan je to sprejel in sam podal odstop. Tako da je s tem zame zgodba zaključena," je dejal.

Brežanovo ministrstvo premalo odzivno

Kot je pojasnil premier, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. "Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," pravi Golob.

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Ob tem je dejal, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, "ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev," je ocenil premier.

Pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša.

Kadrovski cunami v Golobovi vladi
Kadrovski cunami v Golobovi vladi FOTO: Bobo

Tudi informacija o tem, da bo ministrstvo začasno prevzela Bratuškova, je že romala v DZ, je dejal Golob. Njeno izbiro pa je pojasnil s tem, da je iskal izkušenega ministra, ki lahko hitro zagrabi to področje, obenem pa sta oba resorja zelo tesno povezana.

Na vprašanje, ali obžaluje, da so z zakonom o vladi to področje razbili v dve ministrstvi, pa je Golob priznal, da je bila vlada organizirana na način, da bi lahko čim bolj izkoristila razvojne potenciale, ne pa toliko za krizne razmere, kjer je seveda boljše imeti manj razvejano strukturo.

Interne odločitve stranke, koalicijski partnerji seznanjeni

"Če bi beseda tekla o rekonstrukciji vlade, moramo o tem govoriti koalicijski partnerji skupaj. Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam, mi smo z informacijo seznanjeni," je po dopoldanski seji vlade dejala predsednica SD Tanja Fajon. Beseda pa takrat ni tekla o tem, kdo naj bi ju nasledil.

Prav tako Fajonova ni želela napovedovati, ali bo o razrešitvi ministrice za kmetijstvo Irene Šinko glasoval DZ. Kot je dejala, je ministrica še pred začetkom seje odšla z vlade, premier pa ni komentiral, ali lahko odhod ministrice pričakujejo že danes, ali pa bo prišlo do razprave v DZ.

V SD sicer upajo, da bo premier Golob zamenjavi za okoljskega ministra Uroša Brežana in kmetijske minsitrice Šinko dobil v krajšem času, kot je dobil zamenjavo za zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana. Po treh mesecih, ko je začasno sam vodil zdravstveni resor, je v torek vendarle predlagal novo kandidatko za ministrski stolček, Valentino Prevolnik Rupel.

Koordinatorka Levice Asta Vrečko je glede menjave Šinkove in okoljskega ministra Uroša Brežana dejala, da gre za interne odločitve stranke, iz katere prihajata ministra, in jih bodo v Levici spoštovali.

Ministra Šinko in Brežan sta se po mnenju prvaka NSi Mateja Tonina pri svojem delu dejansko izkazala za neučinkovita. "Če bo do glasovanja v parlamentu prišlo, bo NSi glasovala za njuno razrešitev, prav tako tudi za razrešitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik," je dejal. Ob tem je poudaril, da kadrovske spremembe ne bodo rešile situacije, če vlada ne bo bistveno spremenila svojih politik, je izpostavil.

Imamo vlado kaosa, je komentiral Janez Janša. Obnova po ujmi, ki da se zatika že pri prvih nujnih odločitvah pa da samo dodatno razgalja koncentracijo oholosti, klientelizma in nesposobnosti, ocenjujejo v največji opozicijski stranki. V NSi-ju so dematirali politične govorice, ki so se pojavile včeraj ob prvih informacijah o rekonstrukciji vlade in zagotovili, da njihova stranka vanjo ne bo vstopila.

Obeh desnih parlamentarnih strank ne čudi samosesuvanje ministrov leve vlade. Koalicijo, na drugi strani, pa s parlamentarnim glasovanjem o razrešitvi Šinko in interpelacijo Ajanovič Hovnik pa tudi s potrjevanjem dveh novih ministrov čakajo pomembni testi trdnosti, je za oddajo 24UR poročal Anže Božič

'Šinkova poznala kmetijstvo in razumela kmete'

V Sindikatu kmetov Slovenije si v primeru razrešitve kmetijske ministrice želijo predvsem čim hitrejše imenovanje novega ministra ali ministrice. Kot je spomnil predsednik sindikata Anton Medved, še vedno potekajo pogajanja med kmeti in vladno stranjo, kmetijstvo pa se sooča tudi s posledicami številnih vremenskih nevšečnosti in z visoko inflacijo, zato po njegovih besedah nujno potrebuje sogovornika.

Čeprav niso vedno našli skupnega jezika, pa je Šinkova po Medvedovih besedah poznala kmetijstvo in razumela kmete. "Bilo je čutiti, da želi narediti nekaj dobrega za kmetijstvo," je dodal. 

Tudi agrarni ekonomist Aleš Kuhar v primeru razrešitve kmetijske ministrice pričakuje, da bo njena naslednica oziroma naslednik imenovan hitro, saj gre za vodenje pomembnega resorja s številnimi perečimi izzivi. Kot je dejal, se večina ne zaveda razsežnosti nalog, ki jih opravlja ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič pa zadeve ne želi komentirati do morebitne dejanske razrešitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (556)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prinašalec2
17. 10. 2023 19.52
+1
Kaj res? Ljudje ki niso dobili nobenih podpor volivcev sedaj nastavljajo kot za stavo na min . položaje? Joj, res jim je poslo normalnega kadra. Ha, ha...sicer pa uboga Slovenija kdo tebi to vlada?
Jon Bacek
06. 10. 2023 17.25
+3
Obrambni minister Šarec postal še kmetijski minister. Zdaj bo upravičeno lomastil s puško po koruzi.
jaitak tak
05. 10. 2023 17.21
+3
Se vidi da iščejo kvalitetne kadre.... Bratušek in Šarec! Golob žvižga, mi plešemo.
leski111
04. 10. 2023 21.54
+5
hahhaha kera komedija je tole kar dela Golob, važno je da plešemo 😂
St. Gallen
04. 10. 2023 21.56
+5
prijooovic
04. 10. 2023 21.51
-3
Zakaj ljudje ne bi smeli zvedeti, od katerega trgovca so kupovali sadje s preveč pesticidi? Odgovorna je tudi ministrica. Meni je edino logično, da Golob zahteva njen odstop
Slovan
04. 10. 2023 21.50
+6
Pa od kje Bratuškova... Ni bila izglasovana sploh za v parlament.... Pol pa žal smrt v stranki in prevzem funkcije, zdj pa ministrica.... Pa halo g. Golob... Kua pa volja ljudi?
Jožica55
05. 10. 2023 10.56
-2
Ministre izbira PV sam, torej ni potrebno da so izvoljeni na volitvah. Samo toliko !!!!
biggbrader
04. 10. 2023 21.41
+7
O kaj nam dela sloboda. Pa sebi tudi.
Kstane
04. 10. 2023 21.40
+12
Nikoli več ne bo leve vlade! Hvala vsem ,ki ste sodelovali...
Jon Bacek
06. 10. 2023 17.25
+2
Bo, bo. Ljudje ne razumejo, da kradejo njihov denar.
ZDENKO 1
04. 10. 2023 21.38
+9
Alenka in Marjan, če izberem boljšega med slabima, sem za Marjana.
Dark Knight
04. 10. 2023 21.36
+12
Lahko noč przadeti plesalci, saj bo en od vas tik pred koncem kpmentiranja povedal, da je ta vlada pravi balzam 🤣🤣🤣🤣🤣
Jernej Sekirnik
04. 10. 2023 21.36
+10
Sama sreča, da nismo imeli te nore vlade v času Covida....bi se golob zgledoval po drugih pa bi imeli vojsko na ulicah in po par 1000 eur kazni za vsak mini prekršek od prekoračitve časa pri nakupu v trgovini, sprehodu itd.
Dark Knight
04. 10. 2023 21.35
+12
Levaki, res ste dno mentalnega razvoja 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
ZDENKO 1
04. 10. 2023 21.34
+8
Tina Gaber pove, dragi Robert ta dva tvoja ministra nista zrela za naloge, ki sta jih od mene dobila, zato te prosim, da ju odstaviš. Robert Golob odvrne: da draga. Ministra dobita razloženo, da si Tina želi da odstopita in oba mirno to sprejmeta in to storita. Človek se vpraša, zakaj tako mirno odstopijo na željo Tine, namesto da en znori in temu golobu razloži prijazno, da ne bo odstopil, dokler ne odstopi najbolj nesposoben prvi minister Golob.
Dark Knight
04. 10. 2023 21.33
+9
Levičarjem bi bilo treba odvzeti volilno peavico, ker so glede umskega razvoja na ravni razvajenega mulca, delijejo na čustva in ne na logiko. To naj bo prioriteta naslednje desne vlade 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
INAZ
04. 10. 2023 21.31
+6
Z dežja pod kap. Plešimo🕺💃🕺💃
2mt8
04. 10. 2023 21.52
+0
St. Gallen
04. 10. 2023 21.31
+7
jacuzzi v parlament, takoj za govorniski oder
metuljka
04. 10. 2023 21.29
-11
Trpite Janševi, da je kaj. Golob je prvi predsednik vlade, ki zahteva odgovornost od ministrov in rezultate. Janša je imel samo nastavljene ministre za fasado, lahko je bili tudi strokovnjak za drogo vodja epidemije, odločal je pa po vojaško (grosupeljsko) sam, zapravljal pa tako, kot bi imeli polja nafte !
Dark Knight
04. 10. 2023 21.30
+12
Odgovornost ja. Zato pa ima še kar Sanjo v svojih vrstah 🤣🤣🤣🤣🤣
Dark Knight
04. 10. 2023 21.30
+8
Cviliš kot ranjena žival 🤣🤣🤣🤣
Dark Knight
04. 10. 2023 21.31
+11
Od Kanše smo vsaj kaj imeli, predvsem visoko gospodarsko rast in nižje stroške vsega! Kaj imamo od tvojega pernatega?? 🤣🤣🤣🤣🤣
Animator123
04. 10. 2023 21.31
-7
Se strinjam. Ampak - vsi so isti. Janša & SDS vlada je ščitila vse svoje (Počivalšek, Kustec, Podgoršek). Golob & Svoboda pa ščiti svojo Sanjo. Saj nimaš izbire sploh.
Dark Knight
04. 10. 2023 21.31
+2
metuljka
04. 10. 2023 21.33
-7
kolikor se spomnim je Podgoršek bil pri Šarcu in je odstopil.
INAZ
04. 10. 2023 21.35
+6
biggbrader
04. 10. 2023 21.43
+5
Dark Knight
04. 10. 2023 21.28
+11
Volivci holoba, za na zaprtega ste 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
ijsales
04. 10. 2023 21.26
+3
Hočemo za najkadre še po eno ministrstvo več.....najstvari so tri, od kremšnit dalje...
Dark Knight
04. 10. 2023 21.26
+12
@metuljka, da se ti da, vsak dan več ljudi vidi, da je holobnjak nateh stoletja, ti ga pa še kar cvileče braniš. Zdaj sta samo dve možnosti, ali si v glavi totalno vsekan, ali te pa plačujejo. 🤣🤣🤣🤣🤣
metuljka
04. 10. 2023 21.42
-7
sreča, da je vas,morda plačanih, premalo !