Slovenija

Macerl: Nevladniki smo velik trn v peti politike, ki dela za umazan kapital

Ljubljana, 31. 03. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hojnik, 24UR ZVEČER
Komentarji
128

Namesto, da bi sledili zavezam, ki vodijo k večji zaščiti naših voda, sprejeta novela zakona o vodah Slovenijo pelje stran od teh ciljev, so prepričani okoljevarstveniki. Ni dopustno, da kratkoročni politični ali kapitalski interesi določajo politiko do voda in njihovo upravljanje, vztrajajo tudi strokovnjaki, ki očitajo vladi, da jih je pri pripravi zakona popolnoma prezrla in dala prosto pot nenadzorovani gradnji na priobalnih območjih ter s tem ogrozila celo pitno vodo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Urošem Macerlom
    06:35
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Urošem Macerlom
  • Iz 24UR ZVEČER: Novela zakona o vodah sprejeta
    03:56
    Iz 24UR ZVEČER: Novela zakona o vodah sprejeta

Reka Sava ni samo lepa, pravi Miha Stegel iz civilne iniciative Danes. "Ampak pravzaprav napaja podzemne vode, ki služijo za napajanje pitne vode cele Ljubljane, kot recimo v vodarni Kleče. Ta voda prehaja iz priobalnih zemljišč, ki morajo ostati nedotaknjena, saj opravljajo vlogo filtracije."

Zdaj ne bodo nedotaknjena. Ko bo zaživel 37. člen sprejete novele, dodajajo v društvu vodarjev Slovenije. "S to novelo zakona se pravzaprav dopušča gradnjo na vseh nepozidanih brežinah. Do sedaj temu ni bilo tako, gradilo se je lahko samo na stavbnih zemljiščih znotraj naselji," pojasnjuje Lidija Globevnik. 

S tem pa ogrožamo tudi pitno vodo, opozarja Stegel, kar mora skrbeti vsakogar. "Si predstavljate, da bi tukaj bile samo hiše, objekti, restavracije, govorimo o nestavbnih zemljiščih, neurejena komunala, greznice? Je dosti večja možnost, da pride do onesnaženja." 

Poleg tega se bo z gradnjo omejevalo dostop do teh območij, vztraja Stegel. 

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak očitke okoljevarstvenikov v celoti zavrača in pravi, da novele ne razumejo. 

Ko slišim ministra govoriti o debirokratizaciji, vem, da je nevarno, pa pravi profesor Mihael Toman. "To so območja, ki so pomembna tudi z vidika biodiverzitete, pa tega sploh ne omenjajo. In pritiski na vodna okolja so že danes zelo veliki. Jasno, skrbi nas seveda, da se bo stanje slabšalo." Dejstvo je, da so stroko izključili, dodaja. 

Minister na drugi strani vztraja: pobud za sestanek do danes ni bilo. 

Mladi iz organizacije za podnebno pravičnost, ki so pred DZ prinesli vodo z Anhovega, da bi politikom pokazali, kako potrebna našega varovanja je pitna voda, pa so že napovedali, da ne bodo odnehali, čeprav je novela potrjena. 

Uroš Macerl pravi, da se bodo še naprej borili.
Uroš Macerl pravi, da se bodo še naprej borili. FOTO: Aljoša Kravanja

Macerl: Nevladniki smo velik trn v peti politike, ki dela za umazan kapital 

"To, kar imamo v Sloveniji, je unikat, nacionalni ponos in veliko nacionalno bogastvo – da odpreš pipo in iz nje priteče zdrava pitna voda. V državah, kjer nimajo takšne zakonodaje, kot smo jo imeli do sedaj in ki tako varuje pitno vodo, kot je naša, imajo hude probleme z zagotavljanjem zdrave, čiste pitne vode, in je treba ogromno kemijskih stvari početi, da sploh dobijo vodo. Pijejo večinoma vodo iz plastenk. S tem, kar so poslanci zdaj naredili, smo šli  tudi mi v to smer. In ko greš v to smer, je rešitev zelo zelo težka," je v oddaji 24UR ZVEČER opozoril Uroš Macerl iz Eko kroga. 

Na Vizjakove besede, da bo zdaj manj in ne več projektov, ki jih bo mogoče postaviti na priobalnih zemljiščih, Macerl odgovarja, da je to popolno sprenevedanje. "Malo se heca. Vse njegove izjave do danes so neresne, tako, kot je neresen cel postopek tega zakona. Pravilna beseda je pravzaprav nezakonit, nedemokratičen. Po skrajšanih postopkih sprejemati takšne zakone, ob nasprotovanju stroke, varuha človekovih pravic, komunal, ki upravljajo z vodo, zbranih približno 30.000 podpisih ljudi, pa vse to preslišati ... Ob tem, da je bila naša želja samo to, da gremo v konstruktiven dialog, peljemo zakon po pravilni demokratični poti in vključimo vse strokovnjake. Politiki niso strokovnjaki na tem področju in o tem ne smejo in ne morejo odločati, stroke pa očitno nočejo slišati." 

In kako naprej? Zdaj se dogovarjamo o naslednjih korakih, pravi Macerl. "Vse pravne zadeve, ki jih bomo lahko izpeljali, jih bomo seveda poskušali izpeljati in se maksimalno potruditi, da jim ne uspe to, kar so izglasovali." 

Nevladniki smo velik trn v peti politiki, ki dela za umazan kapital, še pravi, zato je tudi jasno, zakaj se v nove zakone piše člene, ki nevladnim društvom onemogočajo, da delujejo v javnem interesu in jih izločajo iz vseh možnih postopkov. "Tudi v primeru vode smo videli, da je zadevo spregledala tako stroka kot politika, česar sicer ne zamerimo, je bilo zelo zvito speljano. Tu se je pokazalo, da nevladna društva in ustanove moramo delati svoje delo in opozarjati na takšne nezakonitosti zato, da grejo po pravi poti." 

Zakon o varovanju okolja 2 po njegovih besedah pripravlja še eno zvito stvar. "Mnenjedajalcem, za katere minister govori, da so varovalke, torej da bodo Zavod za ribištvo, Zavod za gozdove, Zavod za vode tisti, ki bodo dajali mnenje in skrbeli, da ne bo prihajalo do škodljivih zadev, ravno tem se v novem zakonu odvzema pravica dati negativno mnenje. Imeli bodo samo možnost dati pozitivno mnenje ali priporočila, kaj je še treba narediti, da se izda pozitivno mnenje. Kar pomeni, da karkoli se bosta kapital in politika dogovorila, bo sedaj možno speljati."

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danilo Fekonja
19. 05. 2021 19.28
Nujno bi bilo, da bi vsi državljani sofinancirali vse kar se tiče o vodi na našem ozemlju!...Zgodi se, da vedno ko zaprosimo za financiranje za izdelavo infrastrukture za to življensko tekočino,da nam ta EU odvzame pravice uporabe infrastrukture, rekoč: Slovenci, res da je voda vaša...a moja je infrastruktura katero sem financirala zato vam nič več ne dovoljujem distribucijo vode...primer je Pomurski vodovod!-Ta misel se mi ves čas poraja kot možnost, ki se v prihodnjosti morda zgodi!
zibertmi
31. 03. 2021 15.52
+0
saj to delajo vsi vsak po svoje.denar nikomur ne smrdi.a ne
relos
31. 03. 2021 13.23
+0
Uničiti naravo za gorspodarski razvoj in rast je skrajno primitivno razmišljanje ... zadeva se razvija počasi, hektar za hektarjem se vztrajno vsakoletno trga zeleno in urbanizira, umazan kapital je prevelik, večina klecne pred njim - če ne zaradi podkupnine, pa zaradi straha, da te preprosto ne odstranijo. Večji lastniki delnic in menegerji bodo že lajko kupili zase ogajena posestva z nekaj privatne narave, ostalo rajo pa bodo njihovi varnostniki naganjali v trgovska središča ali najboljšem primeru v plačljive parke ...
real....
31. 03. 2021 11.52
+3
Bravo Macerl...naravo je potrebno zascitit👍👊
Marko Apšner
31. 03. 2021 11.17
+0
Gospod macerl nevladniki ste en vlek kup lenuhov ki movzete državo dobite si donatorje da se financirate pol pa lajite v povno luno mogoče bodo samo še tri nevladne org. al pa nobene
justed
31. 03. 2021 11.39
+4
Pohvalno, da ga nazivaš s gospodom, ker to dejansko je. In gospod Macerl nastopa kot aktivist izključno zaradi svoje dobre volje. Gospod Macerl se drugače ukvarja s kmetijstvom in od tega se tudi preživlja.
DianaMul
31. 03. 2021 11.10
+6
Ne vladniki so vsem, ki delajo, ustvarjajo plačujejo davke in spoptujejo zakonodajo trn v peti, ne samo trn v peti sekira okoli vratu, balast na ladji, giljotina in navaden smrad velike množice lenuhov.
Gorenc45
31. 03. 2021 11.04
+5
Treba je ločiti smiselno zaustavljanje projektov od nesmiselnega. Problem je, da so te nevladniki družboslovci in redko delujejo na podlagi analiz. Tako kot pri Magni, kjer se je zapletlo zaradi malenkosti. Nevladniki pogosto ne opravljajo koristnega dela, ker zgolj motijo dobre projekte. Kot pri gradnji vetrnih elektrarn... Včasih jih moti hrup, drugič se bojijo za vrabčke,... Zavirajo hidroelektrarne, češ da bo to apokalipsa za ribji živelj. Ampak zakaj imajo v Avstriji 20 elektrarn na Muri, pri nas nobene? In AUT je zame eko država. Po drugi strani pa so te isti nevladniki slepi, ko gre za najhujše onesnaževalce pri nas. Vemo katere firme so to in katera okolja so pri nas zares preveč onesnažena. Torej rabili bi aktiviste z znanji ANALIZNE KEMIJE, Toksikološke kemije, ki bi bili neodvisni in jih kapital ne bi privlačil. Tako pa naši aktivisti pogosto zavirajo napredek in razvoj. In bolj kot se ga zavira, več onesnaženja bo, ker bomo odvisni od starih industrijskih firm, nekatere od njih pa zelo onesnažujejo.
TistoPravo
31. 03. 2021 10.47
+5
Nevladniki, vodo se začne sčititi na vrhu hribov...dejte obračunat z kmetih tam gor, če si upate
TistoPravo
31. 03. 2021 10.55
+1
Uroš, bi prav rad slišal tvoje mnenje o tem...kaj se dogaja po slovenskih hribovskih kmetijah in vaseh...brez kanalizacije, in gnojnica vsepovsod
Gorenc45
31. 03. 2021 11.07
+6
Sploh ni res, ravno slovenski hribovci najmanj onesnažujejo okolje. Gnojnico lepo razporedijo po svojih travnikih, hrano si pridelajo sami. Drugi pa na dan s hrano kupimo po 3kg plasticne embalaže.
TistoPravo
31. 03. 2021 11.14
-3
To si ti samo misliš...vsak hrib je zarad preteklega delovanja kmetov in prebivanja stran od urbanih središč kjer ločene zaboje za odpadke poznamo že desetletja in tudi kultura ločevanja je svetlobna leta pred hribovci. Gozdovi so polni zakopanih odpadkov, gnojnico spuščajo direktno v hudournike...265dni/24dnevno pa teče po vaških kanalih skupaj z viški greznic...direkt v gozd, če pride do tja. Da o olju ki jim iz hidravlike teče v potokih in motorjev traktorjev...,s tem da teh hribkv je po sloveniji velik...to vse pride do dolin, slej ko prej..,v podtalnico. Situacija je resna bolj kot si misliš
TistoPravo
31. 03. 2021 11.16
-2
Pa kmetje imajo tudi odpadno folijo od bal sena ki jo odprejo...ta folija pa leži vsepovsod po hribih in je veliko preprosto zakopljejo v kak jarek..,vemo pa, kako ta folija razpada proti dolinam...v resnici je noro kar se dogaja v letu 2021
klukec
31. 03. 2021 10.46
+2
bravo legenda
SlovenŠtima
31. 03. 2021 10.43
-1
Politika se na stroko požvižga pri vseh vprašanjih. Interesi kapitala, seveda prevagajo.
Vitruvio
31. 03. 2021 10.18
+2
EKO krog ni politicna organizacija in tudi Macerl nikoli ni politično deloval .
Marko Jecelj
31. 03. 2021 12.01
+2
ali he morda kdaj javno obsodil pocetje varuhov ptic in ribic?
Marko Jecelj
31. 03. 2021 10.11
+2
trn v peti ne le vladi temveč tudi vecini populacije. da nimamo vetrničk zaradi svetih ptičk ter zastoj v gradnjah hidrocentral ker ena od ribic rada gleda zvezde je zasluga prav vas. manjkajoce 3% bomo kupili prav tam kjer ptičke vidijo bolje in ribice niso tako občutljive. ali je res da pra od tam prihajajo donacije raznim društvom ki blokirajo gradnje?
rr3
31. 03. 2021 10.48
-2
Kdo ti brani da glave ne pomočiš v asfalt?
Marko Jecelj
31. 03. 2021 12.00
-2
na yt je cudovit intervju ki ponazarja celotno črnino asfalta in situacije kamor te mika poslati mojo celavo bučo 🤣🤣 Oglejte si »(oe.finance.si) Kdo ustavlja gradnjo slovenskih elektrarn?« v YouTubu za lažje razumevanje 🤣🤣 pozor 21 in 25 min
jjanban
31. 03. 2021 10.09
+4
Nevladniki ste v večini sami sebi namen!
krenžes5
31. 03. 2021 10.10
-3
hoalo
31. 03. 2021 10.03
+2
Vse to kar nam že 3 leta uprizarjajo politične stranke v parlamentu in na vladi, je nič drugega kot dogovarjanja in kupčkanja za lastne koristi in koristi kapitala, izvaja se neko izredno stanje že tri leta samo za to da lahko sprejemajo zakonodajo pisano na kožo kapitalu, plenijo proračun, razprodajajo za nič ali zelo malo denarja državno premoženje, vsi ti že tri leta ščitijo hrbet lopovom ki so plenili in še plenijo da ne odgovarjajo, da lahko dokaze priredijo, da se jim nič ne zgodi. To je realnost, politika nas je pustila na cedilu, skorumpirani levi, desni, srednji, mi ljudstvo pa kričimo po FB, IG, Twiterju, tule gori....namesto da bi se skupaj zbobnali in naredili red, zahtevali red, pravico, svobodo, poštenje, barabe zapret, nesposobne odstavit, parlament razpustit, vlado napodit, postaviti ljudski parlament, mogoče kar iz županov, postaviti tehnično vlado s strokovnjaki in sposobnimi ki imajo že kaj za pokazat, in na novo zagnat celo zadevo, stranke ukinit in spremeniti obliko strankarstva....edino to je rešitev za to kalvarijo ki jo imamo v Sloveniji, stranke samo mešajo štrene in razdor med Slovenci!!!!!
Gorenc45
31. 03. 2021 10.00
+7
Za nekatere je že kar vse umazan kapital. V tujini so Zeleni ločeni od Levice.
Bogdan Kranjc
31. 03. 2021 09.59
-8
Saj tu ni realnih komentarjev toje samo dani Janša toso blesavi komentariji
Vitruvio
31. 03. 2021 10.17
+3
Bogdan ponovi vaje 2.razreda OŠ. iz pravopisa.
indal
31. 03. 2021 10.53
-3
Bogi je šolski primer vaškega SĐS vernika. Dozla že dopoldan, preostanek dneva pa zabijajo po bufetih in se kregajo ali se reče šporget ali štedilnik. #podenpersonal#trstenjakovaincest#dozlaevridej
justed
31. 03. 2021 09.56
+1
JJ = Bolsonaro
User768643
31. 03. 2021 09.56
+5
Vse ok, dokler se nevladniki zavzemajo za prave stvari (čeprav ne nujno v skladu z našim mnenjem) in niso sami sebi namen.
BitterTruth
31. 03. 2021 09.53
+3
sigurno so tudi nevladniki, ki se zavzemajo za prave stvari, pravicno in boljso druzbo in prihodnost... ampak povecini na tv vidimo hipurje, sami doktorji nevem cesa, umazani lasje, na dalec vidis da so eno đolco prcinli tik preden se je prizgala kamera... sami sevi zbijajo kredibilnost i n iz celotne zadeve naredijo en velik bolan cirkus, s katerim se sirne mnozice, ki jih seveda potrebujejo za podporo in financiranje, ne morejo istovetiti
Kopriva60918022
31. 03. 2021 09.38
+6
apartmani Vizjak, v naravnem rezervatu Jovsi..z vami že poleti 2022 :)