Slovenija

Kakšne nevarnosti poleti prežijo na brezskrbne dopustnike?

Koper, 25. 06. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koprski policisti opozarjajo na nevarnosti, ki poleti pretijo na brezskrbne dopustnike. Da bi torej poletje in dopust preživeli čim bolj varno, so v sklopu preventivne akcije "Varno poletje", pripravili nekaj nasvetov. In na kaj vse morate paziti?

"Na plaži se zelo hitro lahko zgodi nesreča in vaš sanjski dopust, ki ste ga čakali celo leto, splava po vod," opozarjajo na Policijski upravi Koper, kjer so za večjo varnost pripravili nekaj nasvetov.

Otrok ob vodi nikoli ne puščajte samih, svetujejo. Ne glede na to kako nizka je voda, lahko namreč otrok pade, ga zalije val ali pa se potopi vanjo. "Četudi boste ob vodi le kratek čas, ne pozabite rokavčkov, napihljivega obroča, reševalnega jopiča ali česa drugega, kar vaš otrok potrebuje za plavanje," še dodajajo.

Kraja na plaži
Kraja na plaži FOTO: Shutterstock

Policisti dopustnike opozarjajo tudi, naj nikoli ne plavajo izven označenih območij kopališč. "Otrokom bodite vzor in tudi sami ne plavajte izven označenih območij, saj tam lahko plujejo čolni, vodni skuterji in podobno."

Prav tako pa svetujejo, naj bo vsak posameznik samokritičen do svojih plavalnih sposobnosti in naj zato ne plava (pre)daleč od obale.

Zaščita pred soncem, pitna voda

Kratkoročno lahko sončne opekline pokvarijo dopust, pusti pa lahko tudi dolgoročne posledice. Dolgotrajno izpostavljanje soncu je namreč škodljivo in povzroča kožnega raka. "Čez dan poskrbite za dovolj sence, uporabo zaščitnih UV-majic ali kvalitetno sončno kremo z visokim UV-zaščitnim faktorjem."

Pomembna je tudi pitna voda. Visoke temperature lahko namreč vodijo v dehidracijo telesa, ki ima lahko hude posledice za telo, še posebej pri otrocih.

"Na pot se dobro pripravite," dodajajo ter ob tem popotnikom predlagajo, naj si pred potjo ogledajo prometne informacije in, če se le da, potujte ob prometno manj obremenjenih urah dneva. "Nikoli, niti za kratek čas, v pregretem vozilu na puščajte otrok ali hišnih ljubljenčkov, ki potujejo z vami. Temperaturni šok lahko v hipu povzroči tudi smrt," svarijo.

Pred skokom v vodo preverite globino

Marsikdo pa se med dopustom ne le ležerno sprošča na obali ali mirno plava v morju. Številni v vodo tudi skačejo. Zato je pomembno, da pred tovrstnim početjem, skakalci preverijo globino vode.

"Pred skokom v vodo vedno preverite, ali je voda dovolj globoka in kakšno je dno. Prepričajte se, da pod gladino ni skal, vej ali drugih naplavin, v katere bi lahko ob skoku zadeli," svetujejo koprski policisti. Po priporočilih bi morala biti voda za skakanje globoka vsaj dvakrat toliko, kot je oseba, ki skače, visoka.

Skok v vodo
Skok v vodo FOTO: Shutterstock

Prav tako svetujejo, naj bo prvi skok v vodo zaradi varnosti vedno na noge. V motni vodi je namreč nevarno, da oseba ob skoku na glavo udari ob dno ali drug predmet in se poškoduje.

"Nikoli pa ne skačite v vodo, če ste pod vplivom alkohola, drog ali pa razgreti od sončenja. Telo se mora postopoma privaditi na temperaturo vode," dodajajo.

'Vredni predmeti naj ostanejo v hotelskem sefu'

Ob brezskrbnem sproščanju številni kopalci kmalu pozabijo na predmete, ki jih prinesejo s seboj na plažo. Te tako postanejo raj za tatove in žeparje, zato ni odveč opozorilo, naj dopustniki pazijo na vrednejše predmete.

"Na plažo prinesite le najnujnejše, vredni predmeti naj ostanejo v hotelskem sefu." Tudi velike vsote gotovine, bančne kartice, pametni telefoni in zlatnina ne sodijo na plažo. "Če pa takšne predmete kljub temu prinesete na plažo, jih dobro zakrijte, jih ne razkazujte, ob iskanju osvežitve v morju pa poskrbite, da ne ostanejo brez nadzora," pravijo policisti.

Policija
Policija FOTO: Aljoša Kravanja

Odsvetujejo tudi, da bi vrednejše predmete (denarnice, torbice, računalnike, torbe itd.) puščali v vozilih, še posebej ne na vidnih mestih na sedežih. "Tatovi stalno prežijo na priložnost za vlom," opozarjajo.

"Poskrbite tudi za ustrezno zaščito koles, električnih koles in skirojev. Uporabljajte samo kvalitetne ključavnice, kolesa pa ne puščajte na neobljudenih mestih. Koles nikoli ne puščajte brez nadzora na nosilcih vozil na velikih parkiriščih, saj so tam lahka tarča tatov," dodajajo.

Ne 'oglašujte' dopusta

Kako pa je z 'oglaševanjem' svojega dopusta na družbenih omrežjih? Policija slednje odsvetuje, saj lahko tovrstne objave poleg na spletu spremljajo tudi nepridipravi. "Ob odhodu vedno zaklenite vhodna vrata in zaprite vsa okna, tako doma kot tudi v hotelski sobi ali počitniškem apartmaju."

A če bi se zgodilo, da oseba kljub vsemu postane žrtev kaznivega dejanja, naj o tem nemudoma obvesti Policijo na interventno številko 113.

"Če ste ob vlomu zalotili storilca, ga ne poskušajte prijeti sami in se z njim na spuščajte v fizični kontakt. Raje si zapomnite čim več podrobnosti storilca, kot je njegov opis, oblačila, obutev, smer pobega, vozilo, registrska tablica itd.," svetujejo. Ti podatki bodo prišli namreč policistom izjemno prav.

Prav tako pa naj se žrtve ne spuščajo v pregled prostorov, za katere sumijo, da so bili vlomljeni. S tem bi namreč lahko uničili dragocene sledi, ki bi policiste vodile do storilca.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Grma53
26. 06. 2024 13.37
+2
Na obali vam bodo okradli največ avtomati za parkiranje, pa avtomati za najem ležalnikov in sončnikov. Tisto malo, kar vam bo ostalo, pa poklonite občini, da bo lahko uredila kolesarske in peš poti.
Grma53
26. 06. 2024 13.30
+1
Ne se upirati, če vam kradejo, pravi policija. Sicer je pa bolje, da ukradejo vam, kot meni.
proofreader
25. 06. 2024 21.37
+2
Lahko bi policija kakšnega policista več poslala na sprehod po plažah, da se kriminalci ustrašijo.
Nace Štremljasti
25. 06. 2024 21.35
+3
so dolenjski fantje že zamenjali lokacijo sam prašam za prijatelja da se pripravimo