Slovenija

Kakšne pravice imate v tujini?

Ljubljana, 11. 06. 2009 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pred odhodom v tujino ne pozabite na zdravstveno zavarovanje! Največ pravic imate v državah pogodbenicah, če vas zdravi zasebnik, lahko zahtevate povračilo stroškov. <a href = "https://www.zzzs.si/zzzs/konv/konv.nsf/Obrazec?OpenForm" target="_blank">Evropsko kartico lahko naročite tudi preko spleta</a>.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pred poletno turistično sezono zavarovance opozarja, naj si pred odhodom v tujino uredijo zdravstveno zavarovanje in se izognejo neposrednemu plačilu praviloma visokih stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve v tujini.

Pred odhodom v tujino si uredite zdravstveno zavarovanje.
Pred odhodom v tujino si uredite zdravstveno zavarovanje. FOTO: Reuters
Na Zavodu so lani izdali skupno 878.404 listin za tujino, od tega 663.181 evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja, 178.922 certifikatov in 36.301 konvencijskih potrdil.

Zavarovane osebe z obveznim zdravstvenim zavarovanjem v Sloveniji imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oziroma potrebnega zdravljenja. Najboljše pomoči se lahko nadejamo v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume. Tako so praviloma pravice največje v evropskih članicah in gospodarskem prostoru, v Švici, na Hrvaškem, v Makedoniji ter v Bosni in Hercegovini. V naštetih državah, z izjemo BiH, imajo zavarovanci na podlagi evropske kartice zdravstvenega zavarovanja zagotovljene pravice do nujnih oziroma potrebnih zdravstvenih storitev, in sicer pri zdravnikih ali zdravstvenih ustanovah, ki so del javne, državne zdravstvene mreže. Na Hrvaškem in v Makedoniji je treba ob kartici predložiti tudi dopis ZZZS, v BiH pa so storitve zagotovljene na podlagi konvencijskega potrdila, ki ga prav tako izdaja ZZZS.

Če se zavarovane osebe zdravijo pri zasebnih zdravnikih, ki nimajo pogodbe s tujim nosilcem zavarovanja, bodo morale stroške na kraju poravnati same, po vrnitvi v Slovenijo pa lahko uveljavljajo povračilo denarja na pristojni območni enoti ali izpostavi ZZZS. Za povračilo je potrebno predložiti medicinsko dokumentacijo (tudi recepte za zdravila) in originalne račune. Povrnejo se stroški v višini, kot jih prizna tuj nosilec zavarovanja v kraju, kjer so bile storitve opravljene.

Prevoz zavarovane osebe iz tujine v domovino ni pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

V ostalih državah pa morajo zavarovane osebe zdravstvene storitve plačati same. V primerih zahtevkov zavarovanih oseb za povračilo stroškov zdravstvenih storitev, opravljenih v ostalih državah, upošteva ZZZS prav tako le originalne račune (priložena mora biti tudi medicinska dokumentacija, recepti in drugo), hkrati pa preverja tudi nujnost oziroma potrebnost posegov in opravljenih storitev. Na tej osnovi povrnejo stroške zdravstvenih storitev v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji.

Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja lahko naročite tudi prek spleta!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 06. 2009 17.07
Buena Vita
11. 06. 2009 17.07
ZAGOTOVO BOSTE LEPŠE SPREJETI POVSOD KOT V SLOVENIJI TO DA KLAFTARIJO O DOKUMENTIH,ČE SE VAM KARKOLI ZGODI,VAS POLICIJA POSPREMI V BOLNICO,NE POTREBUJETE NIČESAR,ŠE ZDRAVSVENE NE,LE OSEBNO GLEDE TEGA SLOVENIJA SPADA V TRETJI SVET