Slovenija

Številni gostinci aplikacije še niso naložili. Informacijska pooblaščenka z njo ni seznanjena

Ljubljana, 01. 08. 2021 19.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tjaša Dugulin, U.V.
Komentarji
205

Kakšne so izkušnje z novo, anonimno aplikacijo za preverjanje pogoja PCT? Številni gostinci in organizatorji prireditev je sploh še niso naložili oziroma je ne uporabljajo. Medtem pa se že iščejo krivci za mukotrpno rojevanje aplikacije, ki je najprej razkrila preveč osebnih podatkov, zdaj pa brez vseh podatkov odpira vrata zlorabam. Ko bomo znova zapirali državo, ne bo odgovorna informacijska pooblaščenka, je na družbenih omrežjih zapisal premier Janša, pač pa ministrstvo za zdravje in NIJZ. Pooblaščenka medtem poudarja, da z nobeno verzijo aplikacije sploh ni bila seznanjena.

Dva dni po tem, ko je NIJZ objavil novo aplikacijo za preverjanje pogoja PCT, je večina gostincev in organizatorjev prireditev še ni preizkusila. Po fiasku z aplikacijo, ki je sprva razkrivala vse do zdravstvenih podatkov, zdaj pa ne izpiše niti imena in priimka, je premier Janez Janša zapisal, da ko se bodo znova sprejemali omejevalni ukrepi, "ne bo odgovarjala Prelesnikova, ampak ministrstvo za zdravje in NIJZ".

Na obračunavanje preko družbenih omrežij minister za zdravje Janez Poklukar medtem skopo odgovarja: "NIJZ in ministrstvo za zdravje sta pripravila aplikacijo za preverjanje PCT protokola, katerega namen je zagotavljanje varnosti. Vendar še vedno poudarjam, da največjo varnost zagotavlja cepljenje." Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa premierjevega zapisa ni želel komentirati. Je pa pred dnevi pojasnjeval: "Mi smo samo pravočasno naredili aplikacijo. Tehnično je stvar postavljena. Kako bo stvar zakonsko in ostalo opredeljena, s tem pa inštitut nima nič."

Janša sicer zatrjuje, da je vlada obojim dala navodila, da pri aplikaciji upoštevajo evropske standarde in ne birokratskih muh paradržave ter da je vsak neučinkovit ukrep nepotrebno obremenjevanje državljanov. A strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ  Anže Kavšek je pred dnevi na vprašanje, kdaj so dobili funkcijsko specifikacijo oziroma zahtevek, kaj mora imeti ta aplikacija, odgovoril:"Nismo dobili zahtev. Zahteva je bila, da objavimo aplikacijo, s katero bomo lahko brali QR-potrdila."

Med prelaganjem odgovornosti pristojnih gostinci in organizatorji dogodkov tako čakajo na vzpostavitev učinkovitega nadzora nad potrdili, ki nam bo zagotavljal odprto in varno jesen.

Preverjanje pogojev PCT.
Preverjanje pogojev PCT. FOTO: Aljoša Kravanja

Informacijska pooblaščenka z nobeno verzijo aplikacije ni seznanjena 

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik medtem poudarja, da z nobeno od domnevno dveh verzij aplikacije sploh ni seznanjena. Prav tako "ni bila zaprošena niti za predhodno mnenje, kar bi bilo sicer glede na naravo obdelave osebnih podatkov z aplikacijo vsekakor pričakovati, še posebej glede na izkušnje, ki bi jih NIJZ moral pridobiti v postopku glede izražanja interesa za cepljenje na portalu eUprava," je zapisala v sporočilu za javnost. 

Poleg tega informacijska pooblaščenka doslej v inšpekcijskem postopku glede aplikacije ni še ničesar odrejala, saj se je z aplikacijo seznanila le iz medijev, enako kot tudi ostala slovenska javnost, pojasnil na poziv v postopku pa še ni prejela. "Nesodelovanje NIJZ z IP pri razvoju aplikacije, ki temelji na obdelavi osebnih podatkov, je zaskrbljujoče. IP ima odprta vrata vsem zavezancem in posameznikom in tako letno izda preko 1200 pisnih mnenj in 100 pripomb na predloge zakonodaje. V primeru PCT-aplikacije pa IP ni bil vprašan za mnenje, niti od NIJZ še ni prejel odgovorov na poziv," je še zapisala. 

Mojca Prelesnik.
Mojca Prelesnik. FOTO: Bobo

V pravni državi je nepojmljivo, da se breme neustreznosti aplikacije pripisuje organu, ki z aplikacijo sploh še ni bil seznanjen (razen iz medijev), zgolj zaradi opozoril o nujnosti spoštovanja zakonodaje o varstvu osebnih podatkov, ki je sicer zaradi GDPR enotna za vse države članice, še opozarja Prelesnikova. "Organi EU so večkrat poudarili, da pravna podlaga obstaja le za uporabo EU COVID potrdil za namene prehajanja meje, da pa morajo države članice, če bi želele ta potrdila uporabljati tudi za druge namene, sprejeti ustrezno nacionalno zakonodajo, ki bi to dopuščala. V nasprotju z npr. Francijo ali Avstrijo, kjer EU COVID potrdila zaradi ustreznega sprejema nacionalnih zakonov, tega zakonito uporabljajo tudi za namene preverjanja izpolnjevanja PCT pogoja ob npr. vstopu v restavracijo, v Sloveniji tak zakon ni bil sprejet, ampak Vlada ta vprašanja ureja s svojimi odloki oz. kot zaenkrat kaže z nekakšnim izvedbenim naročilom NIJZ." 

Poudarja še, da so različni predstavniki oblasti nepravilno zatrjevali tudi nezmožnost in nezakonitost preverjanja osebnih izkaznic oseb, ki predložijo svoje PCT-potrdilo. Že aprila lani je namreč ob uvedbi časovnih omejitev nakupovanja v trgovinah jasno povedala, da pravne osebe, ki jim predpis nalaga preverjanje pogoja, povezanega z identiteto posameznika, to vsekakor lahko zakonito storijo z vpogledom v osebni dokument posameznika. "Prav enako je tudi v primeru izkazovanja izpolnjevanja pogoja PCT, kjer se zaradi morebitnih zlorab potrdil lahko zahteva vpogled v osebni dokument. Prav zaradi možnosti tovrstnih zlorab ni logično, kako bi se lahko ustrezno preverjanje izpolnjevanja PCT-pogoja izvajalo preko 'anonimne' aplikacije." 

"Glede na to, da NIJZ ni izkoristil možnosti predhodnega sodelovanja, v katerem bi lahko razrešili mnogo vprašanj (npr. glede vpogleda v osebno izkaznico), informacijski pooblaščenec vodi inšpekcijski postopek. Od vseh zavezancev, tudi od NIJZ, pričakujemo polno sodelovanje v postopku," še dodaja. 

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antikrist Anarhist
02. 08. 2021 12.13
+1
Še eno leto nas bo Janša zapiral, potem pa bomo mi njega zaprli!
dajno
02. 08. 2021 11.27
+2
Vse te aplikacije bojkotirat, pct bojkotirat! Matija Gubec, general Maister... Grad gori, grof beži! Ne bom se cepil!
mario7
02. 08. 2021 10.37
+8
Vsi odloki vladne hunte so nični,saj nimajo pravne podlage v zakonih. Odlok je enak priporočilu.
proofreader
02. 08. 2021 10.29
-9
Vsa država govori o tem, informacijska pooblaščenka pa živi v svojem svetu in nič ne ve.
mario7
02. 08. 2021 10.38
+7
Vladna hunta in NIJZ živijo v svojem bogato preplačanem svetu.
Apostol1
02. 08. 2021 10.38
+5
Informacijska pooblaščenka ima prav , treba je sprejeti zakon , da so za to potrebni osebni podatki , ker drugače je jasno bolj kot beli dan , da lahko pride do zlorabe , Ta butasta vlada je pa sprejela nekaj podobnega kot če bi jaz lahko vzel vozniško dovoljenje od soseda in se vozil z avtom v bistvu brez vozniškega izpita , ker na dovoljenju ne sme biti osebnih podatkov , da je to neumnost brez primerjave pa ve vsak tudi malo manj inteligenten svinjski pastir , razen Hojsa , ki ima zaenkrat kot edini v vladi svinje na čez.
oježeš
02. 08. 2021 10.26
+6
Mislim, stan metanje denarja, razen, če se upošteva da pač zaposleni morajo nekaj delati na svojem delovnem mestu. Aplikacija bi moral prebrati uspešnost PCR testa ali potrditi, da je oseba bila cepljena ter vsebovati ime in priimek. Saj, če rezerviraš mizo v gostinskem obratu, moraš tudi povedati ime in priimek, zato to ne bi smelo biti sporno. Kako pa preveriti ali si res ta oseba za katero trdiš da si, je pa drug problem, ker pač gostinci nimajo pristojnost preverjati. Torej ostane le še, da se cepljenim izda izkaznica s sliko kot recimo osebna, kateri potem pokažejo in preberejo s čitalnikom v gostinskem obratu. Sami nisem cepljen ins e glede na to, kaj vse se dogaja okoli tega in kako zmešnjavo so naredili politiki in farmacija se niti nimam namena. Bom pa v trgovini kupi štruco kruha, nekaj salame ali čevapov in šel nekam v naravo, kjer bom vse skupaj stran od prepotentnežev in že deloma blaznih ljudi, v miru pojedel vse skupaj, malce polenaril in spočit odšel domov. A koncert? Bom pač poslušal izvajalce pred ograjo, na stolčku in s pirom v roki. Saj se glasba in petje ne moreta slišati le do zidu odra. A iti v svet? Meni ni treba, je Slovenija tako lepa država, da jo vsak tujec, ki pride le hvali. Le sami ne znamo videti tega in si zatiskamo oči pred to lepoto. Če se pa gužvam je pa tako vseeno, ali ob jezeru, ali pred mejo, ali pa na morju. Ni posebne izbire, dren je dren pa kjerkoli je. Da bi se pa cepil le zato, da bi šel za 7 dni iz Slovenije, no ja, ne bom napisal kaj sledi.
mario7
02. 08. 2021 10.39
+6
Zakaj bi natakar v gostinskem lokalu moral vedeti kdo sem?
dajno
02. 08. 2021 11.28
+1
Tako je! Ne bom se cepil! Posebej pa ne z izsiljevanjem in pod prisilo!
trn v šesti
02. 08. 2021 10.20
+10
ta grozota se je na globalni ravni načrovala več let!!iz tega razloga lahko razberemo da vsi "strokovnjaki" in politiki vnaprej vedo kaj se bo zgodilo!!recimo pol leta naprej vedo da bo ziher prišel naslednji val!!zdaj je povsem jasno, šarc je moral iti ker ni pristal na to da bo mučil in izmučil državljane!!to lahko dela samo psihopat in tak model ga je tudi zamenjal!!
martinov
02. 08. 2021 10.19
+5
Vlada, mimo vseh zakonskih regulacij,hoče uvesti nadzor na prebivalci. Če ima roke nad svojimi pripadniki, še jih ne more imeti nad vsemi !! Samo 30 % luzerjev vas še v Sloveniji !!
setisfekšn
02. 08. 2021 10.16
+5
Danes sem videl kako so razpeli masko nad paro in kako so se zaćele premikat tiste črne nitke v maski kot črvi!ko bi znal kdo pojasnit kaj je to!!
Periot222
02. 08. 2021 10.08
+7
Politicni virus biznis za polnenje zepov. unicenje nekaterih gospodarskih panog pa se zmanjsanje populacije popoln nacrt nacistov!!!!!!!!
Optimiran
02. 08. 2021 09.32
+6
Končno brez omejitev. Po zaslugi strokovnjaka Krek-a smo vsi pridobili pogoj PCT, samo eno veljavno QR kodo si shranimo na telefon in ni zime za eskime. Virus se bo seveda širil še naprej, kar je mogoče tudi skriti cilj naše stroke na NIJZ.
cool1
02. 08. 2021 09.19
+13
Gostinci in vsi delavci v turizmu niso tisti, ki bi morali pregledovati tovrstna potrdila, pač pa inšpekcija in njihovi delavci. Vlada je lepo spet namočila, kot se reče, gostince, in prevalila odgovornost in delo na njih, upam, da si bodo delavci v turizmu in gostinstvu to zapomnili , kaj jim dela sedanja vlada, ki pa seveda ima nasploh takšno prakso.....zakoni so bolj postranskega pomena za vlado !
1236
02. 08. 2021 09.17
+6
KACO VAM JE REKEL UŽIVAJTE DOKLER LAHKO A VAM MOZAG NE DELA ALI SE PA CEPI POTEM TI SPLOH NE RABIŠ MISLIT
1236
02. 08. 2021 09.16
+3
GOSTILNE BODO DOL ZAPRLI SAMO POVEM ČE SAMI NIMAJO BUČE
MUNGATUMBA
02. 08. 2021 11.14
Wolf031
02. 08. 2021 09.12
+14
Za kake bedarije zapravljajo naš davkoplačevalski denar ...
Cila
02. 08. 2021 08.58
-24
Tolkcajt se boste zezal, da bo vlada vse zaprla, potem bo pa spet jok.
Ivar The Boneless
02. 08. 2021 10.03
+5
oježeš
02. 08. 2021 10.28
+3
Kaj pa če bo obratno. Da se bodo toliko časa zezal, da bo vlada zaprta?
dajno
02. 08. 2021 11.30
+2
Naj zaprejo vse! Jaz pa neham plačevat davke, prispevke! Robin Hood, partizani stil!
SlobodaNE
02. 08. 2021 08.52
+10
Prelesnikova je dobra izbira. Bravo tistemu ki jo je nastavil.
gregggegg2
02. 08. 2021 08.52
+16
zakaj, ker je cepljen? po vsem tem kar naj bi cepiva naredila, ne bi smel zbolet v nobenem primeru
Ura tiktaka
02. 08. 2021 08.49
-19
Pct preverjqnje v gostinstvu bi bil lahko pozitiven, če bi se s tem gostilne propagirale. Vsak cepljen itd bo šel raje v gostilno, kjer bodo preverjali pct ukrepe.
Ivar The Boneless
02. 08. 2021 10.04
+7
oježeš
02. 08. 2021 10.29
Zakaj pa, če cepljeni ne zbolijo, ampak samo prenašajo virus na necepljene?
brabusednet
02. 08. 2021 08.47
-10
V Avstriji gostinci goste preverjajo že dlje časa pa ni problema.Našim lenuhom gostilniškim,ki so vse dobro podražili pa je.Iskoriščajo delavce,da bi si nagrabili bogasvo kar čez noč.Pa stokajo,da ne dobijo delavcev.So res tako neumni,da je treba delavca solidno plačat.Balkanci bomo še stoletja nergali in se sami sebi smilili.
Jenkec
02. 08. 2021 09.56
+11
V Avstriji velja ta PCT samo na papirju. V soboto sem bil na kosilu v Avstriji pa noben ne preverja ničesar!
sinaya
02. 08. 2021 10.33
+2
Daj ne bluzi na pamet ,ni več tega se jim ne ,da ubadat saj so oni na slabšem.Bili v restavraciji in nihče težil ,je pa bil list z registracijo na mizi
SlobodaNE
02. 08. 2021 08.44
+15
Prelesnikova ne delaj štale SDSovcem, so čisto izgubljeni. Področje ki ga ravno ne obvladajo :)