Slovenija

Kakšne so rešitve za propad arhitekturnih mojstrovin?

Ljubljana, 30. 07. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
26

Plečnikove mojstrovine na Unescovem seznamu svetovne dediščine so veliko priznanje, a tudi opomin – ustaviti je treba propad bežigrajskega stadiona, poskrbeti za Križanke. Kako, kje so rešitve?

Narodna in univerzitetna knjižnica, Kongresni trg s parkom Zvezda, pokopališče Žale, cerkev svetega Mihaela v Črni vasi, pa cerkev svetega Frančiška Asiškega v Šiški in nabrežja ob Ljubljanici. Te mojstrovine vizionarja Jožeta Plečnika so odslej na Unescovem seznamu svetovne dediščine – to pomeni, da sodijo med spomenike in območja, pomembna za vso človeštvo.

V oddaji 24UR ZVEČER so gostili Špelo Spanzel z Ministrstva RS za kulturo in Tomaža Štoko iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Izbranim delom Plečnika v Ljubljani so z vpisom priznali tako imenovano izjemno univerzalno vrednost. Kaj to pomeni za našo prestolnico, našo državo, kakšen je širši pomen Unescovega seznama svetovne dediščine? Španzlova odgovarja, da je to zagotovo mednarodno priznanje, ki ima stežka kakšno primerjavo – če govorimo s področja kulture in kulturne dediščine. "Za državo je to močan simbolni pomen, velik promocijski dosežek, za našo stroko je to izjemen uspeh – tukaj gre namreč za delo slovenskih strokovnjakov in institucij, se pravi javne službe varstva dediščine. Je pa zelo odprta v prihodnost – skratka, kaj bomo znali s tem priznanjem narediti, je odvisno od naše skrbnosti, razmisleka in predvsem razmisleka, kaj s tem želimo doseči na dolgi rok. Vpis je samo eno priznanje, delo pa se absolutno nadaljuje."

Temelji so vendarle postavljeni, pot je odprta.

Plečnik je bil v svojem času sicer precej poseben, ni sledil drugim in smernicam, ampak se je odločil za svojo pot. Štoka poudarja, da je mesto preoblikoval po meri človeka. Kako mu je to uspelo? Ljubljana namreč tudi danes diha s Plečnikom. "Prva polovica 20. stoletja je bila arhitekturno zelo pestra v razvoju – modernizem in podobno. A Plečnik se je odločil za svojo smer, stran od modernizma in bolj kot gledanje v te modernistične tendence je šel neko svojo pot, kjer je želel kontekstualizirati mesto, iskal je različne nivoje mesta, zgodovinske plasti, arhitekturne, nesnovne ... In vse skupaj je interpretiral v obstoječe mesto. Mesta ni želel zamenjati z novim, ampak ga je nadgradil in mu dodajal vsebino in pomen in ga interpretiral v niz ulic, trgov, parkov ter drugih javnih prostorov in stavb. Naredil je eno takšno celoto, ki jo danes imenujemo Plečnikova Ljubljana."

Strokovnjaki so o vrednotah Plečnikove dediščine začeli razmišljati že pred desetletjem. Zakaj je bil ta proces nominacije tako kompleksen? Strokovnjaka sta s seboj v studio prinesla celo gradivo za nominacijo, ki je izredno obsežno. Španzlova na to pravi, da je zavest o delu Jožeta Plečnika nekaj, kar presega nacionalne okvire, in je že zelo dolgo prisotna. "Prisotna je s tem, da je vzbudila pozornost svetovne javnosti že pred nekaj desetletji. Res pa je, da smo konkretno o tej valorizaciji in prepoznavi v okviru svetovne dediščine, se pravi v konvenciji o svetovni dediščini Unesca, začeli konkretneje razmišljati pred dobrim desetletjem. Proces je bil v resnici dolg, ker smo morali sami razmisliti o vrednotah dediščine in zlasti o sporočilu, ki ga želimo dajati mednarodni javnosti. Če povem zelo zelo enostavno, bi rekla, da če bi pred 20 leti naši kolegi delali nominacijo, bi jim zagotovo uspelo z vpisom NUK-a kot celostne umetnine. Mi smo se odločili za povsem drugačen pristop, tudi zaradi tega, ker je obravnava arhitekturne dediščine 20. stoletja na nek način precej drugačna in na seznamu še ni toliko zastopana," razlaga Španzlova.

Uvrstitev na Unescov seznam pomeni tudi zavezo, da bo Slovenija zaščiteno dediščino skrbno varovala. Tudi zato na seznamu ni bežigrajskega stadiona in Križank. Kako bomo tudi v teh primerih dosegli Unescove standarde oziroma kako bomo ti dve mojstrovini rešili pred propadom?

Plečnik je z NUK-om je ustvaril prostor duhovne kulture, s Križankami prostor za umetnost, za športne dejavnosti stadion za Bežigradom. Kaj bi si po mnenju Štoke Plečnik mislil o klavrnem propadanju stadiona in kje on vidi rešitve, da bi ta pomemben spomenik ohranili in mu dali mesto, ki si ga nedvomno zasluži? Štoka pravi, da je težko ocenjevati, kaj bi si Plečnik mislil. "Vsekakor je bil tip človeka, arhitekta, ki je ves čas gledal na kontekst, prostor in njegove kvalitete, oziroma kako je mogoče vsako funkcijo, ki jo daš v prostor, čimbolj uskladiti s samim prostorom in jo prilagoditi uporabniku." Ta stadion je danes sicer vse prej kot funkcionalen – zaraščen je in povsem neuporaben, pa bi lahko bil. Štoka se strinja, a dodaja, da je recimo pri Unescovi nominaciji tudi eno poglavje, kjer je treba utemeljiti izbiro komponent. "Se pravi, tam smo utemeljili vsako Plečnikovo delo, ki je vpisano na seznam spomenikov državnega pomena, tam pa je tudi recimo utemeljeno, zakaj stadiona ni v nominaciji. Problem je recimo stanje avtentičnosti, pa integritete, stanje ohranjenosti ..."

Unesco je med drugim denimo tudi potrdil, da znamenitemu Stonehengeu grozi izguba statusa svetovne dediščine, če bodo pod starodavnim spomenikom res zgradili načrtovani cestni predor. To zagotovo pomeni, da smo zdaj še bolj pod drobnogledom, kako bomo ravnali s svojo dediščino. In takega priznanja, ki smo ga dobili včeraj, ne gre zapraviti. Španzlova pravi, da je že s samim procesom nominacije in zdaj z vpisom Slovenija želela dediščino mednarodno valorizirati, jo s tem predstaviti mednarodni javnosti "in s tem je pozornost v resnici obrnjena na nas". "Unesco ne pomeni dodatne zaščite – pravne, formalne – ampak pomeni neko zavezo, globalno kontekstualizacijo. Naša obveza bo vsaj kakšnih šest let poročati o stanju te dediščine in to je tisto, o čemer poročajo vse države, vsi spomeniki. Tisti, ki pa imajo kakšen problem – če rečem zelo enostavno –, so pa zelo pod sitom mednarodne javnosti. In recimo letošnje zasedanje je pokazalo kar nekaj odmevnih primerov, o katerih so poročali in ki kažejo na grožnje tej dediščini – od investicij v Liverpoolu, do infrastrukture v Stonehengeu, turizma v Benetkah in še bi lahko naštevali."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
30. 07. 2021 12.35
+0
scipio
30. 07. 2021 11.15
+1
Dokaz o tem, da Butalci obstajajo, za razliko od Smrkcev, ki so fikcija. Butalci niso. V Egiptu so pred leti en ogromen faraonski tempelj po imenu Abu Simbel, po vsebini pa celo skalnato goro, razrezali in prestavili sto ali toliko metrov više, da je ni zalila voda asuanskega jezera na Nilu. Mi tukaj pa onaniramo desetletja pkrpg teh nekaj Plečnikovih kolonad, in loreto, ki bi jih že zdavnaj, lahko tudi ali sploh tudi brez štadiona, prestavili kamorkoli v okolico Ljubljane, magari nekam zraven Arboretuma, lahko Preddvorskega ali Zbiljskega jezera, lahko kam blizu na Barje, in jih tam uporabili kot sprehajališče, parkovno senčnico, kraj za meditacijo, kocnerte na prostem, junejmit...In noben Plečnikov kamenček ne bi več propadal, pa še njegova dediščina bi služila ljudstvu in ne le enmu kapitalistu pečečniku.
scipio
30. 07. 2021 11.29
+2
Pa še to, mi smo sicer s športom navdahnjena nacija, kar je fajn, a to ne pomeni, da nekemu zgodovinsko pomembnemu športnemu objektu ne moreš revolucionarno spremeniti namembnosti. Pa ne v kšeft. Primer: pariški Musée d'Orsay, muzej svetovne slave s svojo zbirko impresionistov, je bil zgrajen kot železniška postaja in je nekaj desetletij tudi služil temu namenu. Dobro, njega ni bilo treba preselit, je bilo pa treba znotraj kaj večjega postorit za njegovo novo namembnost. Pa zato Pariz dans nima nič manj vlakov, pravzaprav je prepreden z njimi, od metroja do TGV.
Adolph
30. 07. 2021 10.39
Ne ga srat . . . . .
User1538643
30. 07. 2021 10.19
+1
Rešitve so ohranjanje in restavracija.
User1832247
30. 07. 2021 10.18
+1
v sloveniji za ta segment ni rešitve.in sćasoma jih bo pretežna večina propadla!
Diegol14
30. 07. 2021 10.03
+2
bežigrajski stadion uredit, in postavit spomenik Rupniku
dante
30. 07. 2021 09.58
+0
Plečnikova je starejša od stožic, pa še lepše izglada, tak da bi jo res morali obnovit z izvajalci kulturne dediščine in ne kar nekimi podizvajalci
ćurkl
30. 07. 2021 09.29
+1
Joc, si vesel te "novice"?
TEDOxy50pMEDO
30. 07. 2021 09.20
+7
Če ne pride denarja od EU, Unescuja, ne bo nič , nobena naša oblast ne gradi ali ne popravlja ničesar, če nima od tega profita.
User1944291
30. 07. 2021 08.54
-1
..stare stavbe brez primerne potresne in požarne varnosti za javno rabo bi bilo potrebno samo podreti, da ce se kaj zgodi da je čim manj skode
mungus
30. 07. 2021 08.47
+5
a rešitev?....te neumne birokrate nekam poslati...pa osebne interese nekaterih" mogotcev" omejiti pa bi bilo marsikaj bolje in hitreje in pravi čas da neb prej vse propadlo!
brezveze13
30. 07. 2021 08.42
+8
joc pečečnik vam rešitev ponuja že desetletje, pa jo zavračate,a radi bi se hvalili z mojstrovino, verjetno je bilo tudi v času plečnika podobno da je večino svojega dela ustvarjal na češkem
nekdonekje
30. 07. 2021 08.45
+7
Stojijo v ozadju drugi interesi drugih ljudi, ki čakajo na svoj kos podkupnin.
mentorhercul
30. 07. 2021 08.21
+12
Jože Plečnik- Joc Pečečnik, se nekako rima, dajte Jocu , da stadion poštima!
Gigapuddy
30. 07. 2021 08.40
+7
se strinjam… ce ma clovek voljo in denar ne vem zakaj se ga potem blokira
martinov
30. 07. 2021 09.29
+3
Očitmo je razlog v tem, da nekomu noče, mimo države, dati denarja za soglasja !!
Zver23
30. 07. 2021 08.19
+10
Tem Fondovcem zaračunat za 25let ogleda tekem na račun teras teh blokov, kolikokrat so te ljudje iz fondovih blokov med tekmami reprezentance, Olimpije, ali kadarkoli so bili koncerti (Metallica) so si te fondovci na terase znosili klubske stolčke in mizice, ter tako zastonj spremljali tekme/zastonj uživali ob koncertih...torej na vsakega fondovca izstavt račun in sicer.. 20€(zlata sredina) na tekmo in 40€ po koncertu!!! Torej na grobo preračunano 20€ x 36tekem na leto x 20let..torej na vsakega fondovca izstavt račun v višini 14.400€ če ne morejo poplačati naj pa vzamejo hipotekarca!!!!
bysaRD
30. 07. 2021 08.19
-8
Janšo za glavnega arhitekta v državi. To je edina rešitev!
martinov
30. 07. 2021 09.33
+1
Janša ni arhitekt, ampak"domnevno" skorumpiran politik ! Nastala bi največja sladoledarska enklava na svetu, kjer bi sladoledarji lahko imeli doktorske disertacije !! SDS politikom bi lahko neposredno služili, kot poskuševalci !!
ksrecko
30. 07. 2021 08.12
+6
Fondovci bojo sami rešili stadijon.
planetZ3
30. 07. 2021 08.10
+12
Propadajoč stadion sredi prestolnice je res sramota za vse. In to vse zaradi skorumpiranih uradnikov in vrtičkarjev iz fondovih blokov. Nočejo hrupa! A to, da vsako poletje bagerji rijejo po LJ cestah na polno, jim je pa ok?
Uporabnik483970
30. 07. 2021 08.09
+12
Rešitev za nepropadanje je zmetat na cesto 90% pijavk na zvkd-jih, ministrstvu za kulturo, update-at ostalih 10% sposobnih, birokratske in penzionistične poglede nekaterih zaposlenih kot je recimo Bahar Muršičeva zmetat v nezaslužen penzion, ker da ti en referent lahko nagaja pri določeni investiciji, ki je roko na srce koristna za okolje, ampak ker se njemu zdi, da ena vejica narobe stoji, je to absurd, ki je možen samo v nerazvitih deželah...
Uporabnik483970
30. 07. 2021 08.12
+8
Plus to, da vsi ti zavodi in ministrstva ne dajo zraven pri investiciji niti centa, pametni so pa toliko, da na koncu te skoraj prepričajo, da misliš, da so oni lastniki, njihova zamisel in 100% plačniki investicije...Pijavke!!!!
Baltic
30. 07. 2021 08.04
+16
Kulturna dediscina ki propada!!!! Poglejte samo bezigrajski stadion. Namesto, da bi dali Pececniku da ga obnovi, bedaki pustijo da propada in mu mecejo polena pod noge SRAMOTA
jozefStefan
30. 07. 2021 08.10
+6
Kar birokracija zafura... buldožer poravna.