Slovenija

Fides napovedal stavko. Ministrica: Morda izgubili stik z realnostjo?

Ljubljana, 08. 12. 2022 07.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na današnji seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač, ki po oceni Fidesa ustvarja dodatne anomalije. Ministrica za javno upravo stavko sprejeto odločitev označuje za neutemeljeno.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zdravniška stavka bo januarja
    03:49
    Iz 24UR: Zdravniška stavka bo januarja
  • Iz SVETA: Zdravniki napovedali stavko
    03:59
    Iz SVETA: Zdravniki napovedali stavko

Čez dan se je sestal glavni odbor sindikata zdravnikov Fides, na katerem so razpravljali o nadaljnjih korakih. Odločitev o stavki so sprejeli na podlagi izvedene ankete med člani.  V njej so ugotavljali, kakšne nadaljnje aktivnosti članstvo pričakuje od vodstva, kako gleda na zadnjo vladno ponudbo zdravnikom in zobozdravnikom ter tudi na domnevne telefonske grožnje ministra Danijela Bešiča Loredana predsedniku Fidesa Gregorju Zemljiču

 Kot je slednji povedal na novinarski konferenci, si v sindikatu želijo, da bi z vladno stranjo nadaljevali pogajanja o odpravi nesorazmerjih. Poziv so na vlado naslovili prejšnji teden, a odgovora niso prejeli, je dejal.

FIDES z januarjem napovedal stavko.
FIDES z januarjem napovedal stavko. FOTO: Bobo

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v sindikatu Fides sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve, je še dodal. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse. Pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens.

Ministrica za javno upravo: Odločitev sindikata je neutemeljena

Na napovedano stavko se je odzvala tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik, ki meni, da je odločitev sindikata glede na ponujeno povišanje plač neutemeljena. "Odločitev glavnega odbora Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki se je po opravljeni anketi med člani odločil v januarju začeti zdravniško stavko, je po ponujenih zvišanjih plač povsem neutemeljena in sproža vprašanje, ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi," je zapisala.

V nadaljevanju je zatrdila, da vlada zdravnikom ničesar ne jemlje in njihovih plač ne niža pa č pa da ponuja zvišanja za od osem do 20 odstotkov , v nekaterih redkih primerih pa tudi več. "Prednost daje mladim zdravnikom, katerih plače so res nizke, medtem ko za tiste v 57. plačnem razredu, in teh je kar 37 odstotkov, predlaga osem odstotno zvišanje – ne da bi vlada kot pogoj za to postavljala večjo storilnost zdravnikov."

Ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik
Ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik FOTO: Bobo

Na koncu je ministrica Ajanovič Hovnik dejala, da vlada utemeljeno pričakuje, da bodo zdravniki pozornost od višine plač usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. "Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oziroma bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava," je dodala in zaključila, da je glede na makroekonomske kazalce vladna ponudba zdravnikom zadnja in najvišja možna.

Anketa pokazala tudi nezadovoljstvo z Bešič Loredanom

Že omenjena anketa je pokazala tudi nezadovoljstvo med zdravniki do vladne strani, k čemur naj bi pripomoglo predvsem to, da se vlada ni držala napovedi. Kot so namreč  napovedali na ministrstvu, naj bi vlada v začetku decembra sprejela izhodišča za pogajanja o novem plačnem stebru za zdravstvo, a se to ni zgodilo. Prav tako vlada v zdaj že preteklih pogajanjih ni želela nasloviti zaveze nekaterih preteklih sporazumov s prejšnjimi vladami, denimo o prenosu pridobljenih napredovanj specializantov, ko ti postanejo specialisti, je dejal.

Zdravniki, tako Zemljič, ob tem izražajo tudi nezadovoljstvo glede odnosa ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana do zdravnikov. Minister naj bi od Zemljiča namreč zahteval podpis sporazuma vlado in mu ob tem grozil s totalno vojno proti Fidesu, zato so v sindikatu grožnje prijavili generalnemu sekretariatu vlade.

Odgovor vlade, v katerem je ta ministrove besede označila za neprimerne, v Fidesu označujejo za pozitivnega, a so ob tem pričakovali, da se bo vlada opredelila tudi do vsebine izrečenega. Zemljič sicer glede na rezultate ankete ocenjuje, da ministrove grožnje niso bistveno pripomogle k podpori zdravnikov k zaostrovanju sindikalnih aktivnosti, saj je nezadovoljstvo med člani tlelo že pred tem.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Glede dogovora o zvišanju plač: Nova nesorazmerja

Vladna stran je z reprezentativnimi sindikati sicer v sredo parafirala dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij v zdravstvu in socialnem varstvu. Parafiran dogovor vključuje tudi predlog dviga zdravniških in zobozdravniških plač, čeprav Fidesa na parafiranje dogovora ni bilo. Kot je znano, v sindikatu Fides s končno ponudbo vlade niso bili zadovoljni. Kot je pokazala že omenjena anketa, s ponudbo niso bili zadovoljni tudi zdravniki, saj da mlajšim zdravnikom ponuja bistveno višji dvig plač kot izkušenejšim.

Kot je sicer že prejšnji teden dejal minister Bešič Loredan, je vlada predlagala dvig plač zdravnikov in zobozdravnikov za štiri plačne razrede (in enega v okviru aprilskega dviga plač v javnem sektorju) za zdravnike, ki so umeščeni do 57. plačnega razreda. Zdravnikom v tem razredu pa je ponudila dogovorjeno odpravo plačnega stropa s prihodnjim aprilom, dogovorjenemu dvigu plač za en plačni razred pa so dodali še enega, torej skupaj dva. Kot je kasneje minister dodal v pismu zdravnikom, bi zdravniki v najvišjem plačnem razredu hkrati pridobili možnost dodatnih napredovanj, kar za nekatera delovna mesta pomeni tudi končni 66. plačni razred.

A to ne drži v celoti. Kot je razvidno iz predloga, ki so ga naknadno posredovali iz ministrstva za zdravje, bi se delovna mesta zdravnikov brez specializacije oz. zdravnikov po opravljenem sekundariatu, ki so trenutno uvrščeni v začetni 35., 37., 38. in 40. plačni razred, uvrstila v nova delovna mesta zdravnika brez specializacije z osnovno licenco, katerih začetni plačni razred bi bil po 1. aprilu 2023 za šest plačnih razredov višji.

Delovno mesto zdravnika sekundarija, ki je trenutno v 31. začetnem plačnem razredu, pa bi se razdelilo v dve delovni mesti, tako da bi bil zdravnik sekundarij v prvih šestih mesecih uvrščen v 35. začetni plačni razred, v času drugih šestih mesecev pa v 41. začetni plačni razred.

Zdravnikom in zobozdravnikom brez specializacije z licenco, ki so trenutno uvrščeni v 41., 43., 44. in 46. plačni razred, bi se po predlogu plača zvišala za pet plačnih razredov. Za toliko plačnih razredov bi se plača zvišala tudi specializantom, ki so trenutno uvrščeni v 38. in od 40. do 46. plačnega razreda.

Višjim zdravnikom in zobozdravnikom brez specializacije z licenco v 46. 48., 49. in 51. plačnem razredu, vlada ponuja dva plačna razreda, prav toliko tudi zdravnikom svetovalcem, ki so umeščeni v 47., 49. in 53. plačni razred. Zdravnikom specialistom, uvrščenim v 45., 47., 48. in 50. plačni razred, bi se plača zvišala za pet razredov. Višjim zdravnikom specialistom, ki so uvrščeni v 50., 52., 53. in 55. plačni razred, pa za dva razreda.

Po izračunih Dela bi se dvigi plač najbolj poznali pri specializantih, saj bi se jim plače v povprečju dvignile za 662 evrov bruto na mesec. Specialistom se bi zvišale v povprečju za 619 evrov bruto, zdravnikom brez specializacije pred sekundariatom za 512 evrov, sekundarijem za 463 evrov bruto, višjim zdravnikom specialistom pa najmanj - in sicer za 275 evrov bruto. To je tudi vzrok, da v zdravniških krogih niso najbolj zadovoljni, saj bodo dvigi povzročili nova nesorazmerja.

Če bi vlada izkušenejšim zdravnikom ponudila nekoliko izboljšan predlog, torej prav toliko plačnih razredov, kot njihovim mlajšim kolegom, ki jim je skupno ponudila dodatnih pet plačnih razredov, bi bilo po besedah Zemljiča zdravnike mogoče pomiriti do te mere, da bi "zdržali do 1. januarja 2024, ko naj bi bili uveljavljeni dogovori o napovedanem novem plačnem stebru v zdravstvu".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Predlagatelj
10. 12. 2022 18.14
Tudi plače je treba urejati. V trenutnem položaju je pa tako, kot bi se gasilci pogovarjali o plačah, ko v soseščini gori. S prepirom okrog plač ne boste pogasili ognja. Vse v pravem času. Kdor ne pozna ali nima prioritet, tudi sindikata nebi smel voditi.
Binč
09. 12. 2022 17.32
-2
Stik z realnostjo je izgubil Loredan.
dule100
09. 12. 2022 09.32
+2
Pravilno! Za Golobov GEN-I, ki ga je s slabim vodenjem potopil, 700 MIO€ za pošteno plačilo zdravnikov pa drobiž! 👍
Steblo
09. 12. 2022 09.12
+0
Začnite z odpuščanjem teh požrešnih lenuhov !!!!!@
janez horvat
09. 12. 2022 09.05
+2
Realnost na vseh področjih je dohitela to vlado hitreje, kot so si želeli. Kljub temu pa še vedno plešejo.
dule100
09. 12. 2022 09.38
+2
To je šele začetek! Saj še Novo leto ni. Si predstavljate polom, ki nas čaka v letu 2023? 🆘🏴🥊
jezenslovenec
09. 12. 2022 08.59
+5
Zdravniška pogoltnost je brez meja.
Jaka Jack
09. 12. 2022 08.48
-5
Podpiram stavko! Eni redkih, ki delajo v javni upravi. Za svizca tega ne morem napisati.
Geniusslo
09. 12. 2022 08.25
+9
Mladi zdravniki in medicinske sestre lahko stavkajo... Ostali pa tiho pa čičat v Porscheju, Mercedesu, audiju....
omega _v6
09. 12. 2022 08.24
+9
Če bodo dvignili plače zdravnikom že čaka Štruklelj z šolniki !! Takrat pa bo zmanjkalo denarja za razne inštitute in ostale lenuhe!!
blazter
09. 12. 2022 08.09
+2
simc167
09. 12. 2022 08.00
+11
Banda pokvarjena pohlepna. Ti zdravniki danes so največji pohlepneži. Njihova edina vrednota je denar. Čakalne vrste do neba, oni pa namesto, da bi delali, da se čimbolj zmajnšajo raje.štrajkajo, ker so bogi in reveži ne.morejo preživeti skozi mesec. Ogabni ste pajaci požrešni
proofreader
08. 12. 2022 21.55
+0
Leti leti leti Golob.
Mali medo
08. 12. 2022 21.54
+2
Vsi bi morali stavkati. Če so cene kot v Avstriji naj bodo pa še plače.
zrela hruška
08. 12. 2022 21.49
+6
Kaj je to za en Grega iz fidesza spominja na onega modela urbanijo!? ravno kar so dobili višje plače, kaj mu te je...?! samo izsiljevanje jih je kaj pa čakalne vrste, saj niste normalni!!!!!!
seter73
08. 12. 2022 21.39
+0
zanimivi komentarji..človek se res nasmeji ob nekaterih..zal ib drugih lahko zajoka ker polovica ne ve zakaj so cakalne vrste, kako se financira zdravstvo in kaj je zdravstveni blagajni v največje breme….sicer pa kdor potrebuje specialista ce se je danes prijavil ima samo se 29 dni do termina..srecno
Betuul
08. 12. 2022 21.37
+0
Koga ma javna uprava z dohtarji! Zdravniki so pod tretjo vejo oblasti in nimajo z JUP nič! To bo taktat ko bo knjigovodja na sekundarni ravni!
Potouceni kramoh
08. 12. 2022 21.29
+10
Stavkajo ze od uvedbe covid dalje.Ni javnih zdravstvenih storitev in placaj si v privat kliniki.
Betuul
08. 12. 2022 21.39
+2
ali !? Kupi si knaipov priročnik! ali domači zdravnik!
hirajgo
08. 12. 2022 21.23
+6
Nisi normalni!
Rommy Cerar
08. 12. 2022 21.21
+16
kdor z majhnim ni zadovoljen, velikega sploh vreden ni...in če bodo stavkali jim takoj vrnite plače v leto 2019 pred korono...potem naj pa stavkajo
omega _v6
08. 12. 2022 21.18
+12
Naslednji teden bo stavko napovedal Štrukelj zato,ker je 3000 evrov koliko zaslužijo učitelji res malo proti delavcem v proizvodnji ,ki delamo za 1000 evrov!! Bojim se dneva,ko bo JS pšrevzel na svoja pleča breme,ki ga sedaj nosi gospodarstvo!!
Lmnj
08. 12. 2022 21.58
+1
Učitelji 3000€? Sem učiteljica, pa bi rada videla kje imajo take plače ja.. tudi jaz zaslužim dobrih 1000€ na mesec, z vsemi dodatki, malico, prevozom ipd.
ježevka123
09. 12. 2022 08.27
+5
Če si popolna začetnica, si v 32. plačnem razredu in zaslužiš brez dodatka na delovno dobo 1.063,18 eur neto. Kaj bi še hotela?