Slovenija

Kakšni so pogoji za vstop na Hrvaško?

Ljubljana, 23. 04. 2021 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Mirko Vorkapić
Komentarji
297

Ukrepi slovenske vlade so v zadnjih dneh usmerjeni v to, da sproščajo omejitve, med drugim tudi prehod čez mejo. Ob lepem vremenu bo tako marsikdo želel obiskati sosednjo Hrvaško, a pozor, zaradi neustreznih informacij so nekatere Slovence na mejnih prehodih že zavrnili. Za vas smo zbrali aktualne podatke o prehajanju meje.

Vsak, ki se odpravlja na pot, naj pomisli, če je res nujno, je v petek poudaril Andrej Šter, vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve, ki potovanja še vedno močno odsvetuje. "Hrvaška je trenutno v zelo težki situaciji. Njihov zdravstveni sistem je pred velikimi preizkušnjami in to se odraža tudi v delih države, kamor se sicer odpravljajo Slovenci," je dejal in dodal, da naj se posamezniki, če že ocenijo, da je pot nujna, pozanimajo o aktualnih pogojih za vstop in izstop iz Slovenije.

Že v petek so policisti najprej na mejnem prehodu Sečovlje, nato pa še na mejnem prehodu Plovanija vstop zavrnili slovenskemu paru, ki si je z avtodomom želel odpočiti v kampu Veli Jože v Savudriji. "Skorajda eno leto smo čakali, da si lahko po cepljenju in ob odprtju kampov na Hrvaškem privoščimo kratkotrajno, nekajdnevno sprostitev in razbremenitev od vsakodnevnih težav v sorazmerno varnem okolju v skorajda praznem kampu," nam je v elektronskem sporočilu napisal bralec.

Kot je pojasnil, je v sredo preteklo 21 dni od prvega cepljenja proti koronavirusu, zato sta se s soprogo odpravila proti Savudriji. V dobri veri, da imata prave informacije, sta prišla le do hrvaškega mejnega prehoda Plovanija, kjer sta izvedela, da moraš biti za vstop na Hrvaško cepljen tudi z drugim odmerkom cepiva AstraZenece. "Z meje so naju poslali nazaj v Slovenijo, češ da naj opravita hitri test," je zapisal. 

Hrvaška obala
Hrvaška obala FOTO: Bobo

Rešitev sta iskala v slovenskih avtokampih, a zaman, saj so bili vsi zaprti. Potem sta prek strani Avtokampi.si prejela napotek, da bosta na mejnem prehodu dobila odločbo o karanteni ter bosta lahko z opravljenim hitrim testom v Plovaniji in ob pomoči avtokampa v Savudriji karanteno odpravila še isti dan. A na mejnem prehodu se je ponovno zataknilo. "Policistko je zanimalo, če naju bodo v kampu sploh sprejeli. Vprašali so me, na kateri parceli imam pavšal," je zapisal. Pojasnil jim je, da želita v kamp kot običajna turista. 

"Na meji so naju ponovno zavrnili in napotili na hitri test v Izolo," je zapisal in dodal, da sta medtem od kolegov, lastnikov avtodomov, izvedela, da na meji ne priznavajo vseh hitrih testov. Tudi njih so namreč zavrnili. "Opustila sva razmišljanje o prijetnih dneh v času praznikov na njihovi obali in sva se razočarana odpeljala proti domu," je še zapisal, razočaran, da Slovenija, kot pravi, ne podaja točnih informacij o potrdilih, ki potrjujejo cepljenje. 

Naš bralec se počuti oškodovanega, da se je cepil s cepivom AstraZenece, saj mora pri prehajanju meje počakati vsaj dvanajst tednov do drugega odmerka. "Prav tako moram imeti opravljene teste kot tisti, ki niso preboleli covida-19 in ki sploh niso bili cepljeni. To potrdilo dejansko velja samo na območju Slovenije," je dodal. "Diskriminiranega se počutim tudi zato, ker bi mejo z izdano karanteno lahko prešel, če bi imel plačan pavšal, če bi imel v lasti vikend ali morda plovilo. Na žalost imam samo bivalno vozilo," je zapisal. 

Kakšni so torej pogoji za prehajanje meje?

Grafični prikaz držav po barvah glede na tveganje za covid-19 je na voljo na spletni strani Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC).

Potniki, ki prihajajo neposredno iz držav EU, schengenskega območja in držav, povezanih s schengenskim območjem, in ki so trenutno na zelenem seznamu Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, lahko na Hrvaško, če ne kažejo znakov bolezni in niso bili v tesnem stiku z okuženim, vstopijo brez težav. Toda Slovenija spada na rdeči seznam, zato morajo slovenski državljani za vstop izpolnjevati določene pogoje. 

Vsi ostali potniki morajo ob prehodu meje predložiti enega od naslednjih potrdil: 

- Negativni test PCR ali hitri antigenski test (HAT), pri čemer mora biti test HAT priznan s strani države članice EU in Evropske komisije. Na HAT-testu, opravljenem zunaj Hrvaške, mora biti viden proizvajalec in/ali tržno ime testa. V nasprotnem primeru test ne bo veljaven za vstop v državo. Poleg tega izvid omenjenih testov ne sme biti starejši od 48 ur (šteje se čas od vzetega brisa). Če posameznik na Hrvaškem ostane več kot 10 dni, mora do 10. dne izdaje ponoviti test.

- Potrdilo o cepljenju za osebe, ki so pred več kot 14 dnevi prejele drugi odmerek cepiva proti covidu-19.

- Potrdilo o pozitivnem PCR- ali hitrem antigenskem testu, ki ni starejši od 180 dni in hkrati ne star manj kot 11 dni ob dnevu prihoda na mejni prehod ali ob predložitvi potrdila o prebolelosti.

- V primeru, da potniki nimajo možnosti opraviti PCR- ali HAT-testa ob prihodu na Hrvaško, se jim odredi 10-dnevna samoizolacija. Pri tem pa so izjeme: delavci in samozaposleni, ki na Hrvaškem opravljajo ključne posle; vključno z zdravstvenimi delavci, obmejnimi delavci in sezonskimi delavci; učenci, študenti in stažisti, ki vsakodnevno potujejo v tujino, delavci v prometnem sektorju ter panogi ponujanja prevozov, vključno z vozniki tovornih vozil, diplomati, osebe mednarodnih organizacij, vojno osebje in policijski uslužbenci, humanitarni delavci ter osebje civilne zaščite, osebe, ki potujejo zaradi nujnih družinskih in poslovnih razlogov, vključno z novinarji, ki opravljajo novinarske naloge, potniki v tranzitu, ki bodo državo zapustili v roku 12 ur, ter pacienti, ki potujejo zaradi nujnih zdravstvenih razlogov.

Na spletni strani pa imajo objavljeno tudi opozorilo, da se za vse potnike v tranzitu, vključno z osebjem v prometnem sektorju, ki Republike Hrvaške ne bodo zapustili v 12 urah po vstopu, samodejno določi potreben epidemiološki ukrep samoizolacije.

Koronavirus pasica nova
Koronavirus pasica nova FOTO: 24ur.com
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (297)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jezuš Kristuš
26. 04. 2021 18.33
+1
Tudi cepljeni so prenašalci virusa in lahko okužijo druge. Zakaj so oni izjema??
zelopameten
25. 04. 2021 18.46
+1
Še vedno mi ni jasno kaj točno rabiš za vstop v Hrvaško in kaj potem za povratek v Slovenijo... Kje to vlada objavi, kje dobimo te informacije uradno in ne na 24ur
Liliputput9
24. 04. 2021 12.25
-1
Nikjer tudi ne piše, da za vstop na Hrvaško velja potrdilo o protitelesih, ki bi ga tale par dobil na podlagi cepljenja...od testa za protitelesa ne sme poteči več kot 3 mesece...
GlasResnice
24. 04. 2021 09.01
+1
Ne se bati. Ko bo glavna sezona in bo hotela vsa Evropa na morje, bo virus "čudežno" izginil.
travc
23. 04. 2021 21.51
+1
Pogoj je samo denar.
GospodT
23. 04. 2021 21.51
+2
Ne morem verjet, da se ljudje cepijo samo zato, da gredo lahko na Hrvaško na dopust.
GlasResnice
24. 04. 2021 08.52
-1
nastjamarko
23. 04. 2021 21.42
-2
Enostavno ne bi smeli odpreti se meje s hrvasko saj se vidi da raja takon uzgi dol v mocno okuzeno drzavo oziroma ko pridejo nazaj v obvezno karanteno vsi ker drugace bomo cez 14 dni spet vse zapirali ker bodo prinesli virus
DP26
23. 04. 2021 21.42
+3
Je bilo že pojasnjeno, da je za prehod meje potrebno biti cepljen z dvojno dozo in se to mora potem preteči 14 dni od drugega odmerka če hočeš iti čez mejo brez problemov. Kot zgleda ta dva nista dosti gledala TV oz se nista prej pozanimala kako je protokol.
Don Jr.
23. 04. 2021 21.29
+7
Edini pogoj ki ga sprejmem je potna listina oz. osebna izkaznica. Vse ostalo pač ne bo mojih €vrichev transferiralo sosedom.
genard77
23. 04. 2021 21.23
+2
Kolona proti Hrvaški je bila enako dolga in z enakimi tablicami nazaj proti Slo. Zanimivo je blo gledat kako se je par srednjih let skragal na Petrolovem bencinskem servisu na Bregani. Zelo všeč
tali?ni tom
23. 04. 2021 21.22
+0
pa strinjam da so nam z astrazeneco pošteno vrgli poleno pod noge,politika namreč,najprej je cepivo zlo dvomljivo,kot kaže ne preveč učinkovito če rabiš dva odmerka da prime in še razmak med cepljenjima,katastrofa!
Dolenjševik
23. 04. 2021 21.21
+0
zastonjkarji za avtokampi!!!!!!!!!!! hahahaha
Levicarjikmeee
23. 04. 2021 21.20
+1
Koga boli... zakaj ne napisete pogoje za AVSTRIJO, ITALIJO ... samo balkan
tali?ni tom
23. 04. 2021 21.20
+2
torek sem bil na hrvaškem,naš polcaj nič,njihov je vprašal kam em,za nazaj je njihov vprašal od kje ajamo,naš pa je zatežl za test oziroma izvid v p obliki! torej,res je vse odvisno kak t... te tisti moment dobi v paco!
User1421764
23. 04. 2021 21.03
+1
🇸🇮🚙💨🇭🇷😁
hersonissos
23. 04. 2021 21.01
+6
Sem raje doma pod takimi pogoji.Vi se pa kar cepite in testirajte.Kdo je potem tukaj ovca.
Josip_L
23. 04. 2021 21.07
+3
Veliko vprašanje. Mogoče ti, ker ne greš tam kam si želiš. Ovce smo v obeh primerih, ker pristajamo na pogojevanje.
Hope2021
23. 04. 2021 20.57
+13
Pdišlu smo do tega, da zdrave osebe ne moremo nikamor. Žalostno, moderno.
ŠKIS
23. 04. 2021 20.56
-1
me čist nič ne briga
Malin3
23. 04. 2021 20.50
+3
Kako pridno se testiramo da nas Hrvati spustijo čez mejo.... v Sloveniji se pa norčujemo in vpijemo virusa ni.... DVOLIČNEŽI
Dr.Rugelj
23. 04. 2021 20.50
+5
Kako NOR moraš biti, da se daš cepiti samo zato, da boš lahko šel nekam na Hrvaško kampirat ???...takim privoščim non-stop težave pri prehajanju meje in še kaj,..butli..