Slovenija

Vojski oceni zadostno in nezadostno. Pahor: V varnost bo treba vlagati

Ljubljana, 05. 04. 2019 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
N.Š./L.Š.
Komentarji
258

Minister za obrambo Karl Erjavec in načelnica Generalštaba Slovenske vojske generalmajorka Alenka Ermenc sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti vojske za leto 2018.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vojski negativna ocena
    03:13
    Iz 24UR: Vojski negativna ocena
  • Iz SVETA: Pripravljenost Slovenske vojske
    06:45
    Iz SVETA: Pripravljenost Slovenske vojske
  • Iz 24UR ZVEČER: Ermenčeva ovadila spletni medij
    00:50
    Iz 24UR ZVEČER: Ermenčeva ovadila spletni medij
  • Iz 24UR ZVEČER: Izjava predsednika Boruta Pahorja o pripravljenosti SV
    01:01
    Iz 24UR ZVEČER: Izjava predsednika Boruta Pahorja o pripravljenosti SV

Kot je o poročilu dejal Pahor, je splošna ugotovitev, da se pripravljenost na splošno ni veliko spremenila. Slovenska vojska izvaja vse predpisane naloge, ima pa težave pri izvajanju nalog na najvišji ravni.

Pahor je ponovil, da bi morali z zakonom zagotoviti potrebne finančne vire za vojsko. "Varnost je postala kompleksen in integriran pojav, varnost je postala manj zanesljiva, vanjo je treba vlagati več," meni Pahor. Dejal je, da je treba posodobiti tako vojsko kot policijo in civilno zaščito, poudarek pa dati tudi kibernetski varnosti.

Predsednik je zamisel o posebnem zakonu vladi Mira Cerarja predstavil, ko ta že ni imela več polnih pooblastil, meni pa, da je zdaj pravi čas za posvet z aktualnim premierjem Marjanom Šarcem.

Pahor je razkril, da poročilo ocenjuje pripravljenost Slovenske vojske z ocenama zadostno za delovanje v miru in nezadostno za primer vojne. Je pa dejal, da so slovenski vojaki za misije primerno pripravljeni in da na njihov račun vedno sliši pohvale. "Na profesionalnost naših vojakov in vojakinj se lahko vedno zanesemo," je ocenil Pahor, a dodal, da bi lahko država bolj poskrbela za motiviranost in njihovo splošno zadovoljstvo. "Odgovor na to se ne skriva le v denarju," je še opomnil.

"Zahteve po povečanju finančnih sredstev so upravičene. Vidimo pa, da ni zgolj enostavne korelacije med povišanjem sredstev, ampak vplivajo še drugi dejavniki. Na oboje se bo treba osredotočiti," je bil jasen Pahor, ki, kot je poudaril večkrat, rešitev vidi v posebnem zakonu.

Bela knjiga o vojski

Obrambni minister Karl Erjavec pravi, da je po prevzemu resorja hitro ukrepal, med drugim z idejo o beli knjigi, ki bo jasno opredelila cilje in potrebe Slovenske vojske.

"Poudarjam pa, da vojska izvaja vse naloge po zakonu o obrambi. Ko gre za misije, jih Slovenska vojska izvaja nadpovprečno in dejansko so naši pripadniki v misijah vedno pohvaljeni kot visoko profesionalni in usposobljeni. Tudi ko gre za področje naravnih nesreč, vojska izpolnjuje vsa pričakovanja. Ko govorimo o helikopterski nujni pomoči, se na leto opravi več koč 700 prevozov, samo prevozov otrok je bilo lani okoli 50," je še dejal Erjavec. "Pomanjkljivost, ki jo ugotavljamo pa je, da vojska ni pripravljena na najbolj intenzivne operacije. Teh na srečo za zdaj ni treba opravljati, a se je mednarodno okolje v zadnjem desetletju zelo spremenilo, soočeni smo z novimi mednarodnimi grožnjami. Vojska se ukvarja tudi z varovanjem meje, masovnih migracij prej nismo poznali. Pojavljajo se kibernetske grožnje in tudi v to področje moramo vlagati."

Erjavec je obljubil, da bo bela knjiga opredelila vizijo in cilje do modernizirane Slovenske vojske. "Na podlagi poročila o pripravljenosti bo pripravljen pregled vseh potrebnih ukrepov, ki jih moramo izpeljati, če želimo, da bo imela vojska v prihodnje boljše ocene." Osredotočili se bodo tudi na strokovne analize, s pomočjo dokumenta pa bodo poskusili doseči čim večji politični konsenz, ki bi omogočil razvoj slovenske vojske, ki ga je vmes okrnila tudi kriza. Ključna izziva sta trenutno kadrovski primanjkljaj in iztrošena vojaška oprema. "Mislim, da lahko s temi koraki pričakujemo višje ocene v prihodnosti."

Predsednik odbora DZ za obrambo Samo Bevk (SD) ob današnji predstavitvi poročila o pripravljenosti Slovenske vojske (SV) ocenjuje, da vlado čaka še veliko dela. Odbor za obrambo pa po njegovih besedah z nestrpnostjo pričakuje belo knjigo, ki bo pokazala, v katero smer vlada načrtuje razvoj SV.

"Vemo, da je ta sistem kot velika ladja in se ne more v trenutku obrniti. Treba bo še investirati v razvoj SV, pridobiti nove kadre. Ministrstvo za obrambo in celotno vlado čaka še veliko dela," je ocenil Bevk.

Ob novinarskem komentarju, da se že obstoječi strategiji razvoja SV ne sledi, je Bevk spomnil, da je minister za obrambo Karl Erjavec napovedal razmislek o razvojnih dokumentih na tem področju in je treba počakati na predloge. Pobude Pahorja za sprejem zakona o sistemskem financiranju nacionalne varnosti pa Bevk ni komentiral, saj da odbor s tem še ni seznanjen.

Ermenčeva je dejala, da je vojska v zadnjem letu še posebej dobro delala, ko gre za nudenje pomoči policiji, helikopterske prevoze in delo v času naravnih nesreč.
Ermenčeva je dejala, da je vojska v zadnjem letu še posebej dobro delala, ko gre za nudenje pomoči policiji, helikopterske prevoze in delo v času naravnih nesreč. FOTO: Damjan Žibert

Nekdanji predsednik odbora za obrambo, poslanec SDS Žan Mahnič je takšno oceno pripravljenosti SV pričakoval, glede na to, da se tako prejšnja kot zdajšnja vlada ne zaveda resnosti položaja in vojski ne nameni dovolj sredstev. "Predvsem pa ne sledi vsem pametnim predlogom, ki pridejo ne samo s strani opozicije, ampak tudi s strani stroke," je dejal v današnji izjavi v DZ.

Po njegovem mnenju bi bilo treba narediti to, "kar je Marjan Šarec obljubljal pred volitvami, to je SV izvzeti iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, urediti plače in pristopiti k sami modernizaciji" vojaške opreme. Tako pa s strani Levice "slišimo, da so dali pogoj, da ne bodo podprli proračuna, če bo država kupila osemkolesnike", je dejal.

Glede podpore posebnemu zakonu o sistemskem financiranju nacionalne varnosti pa je dejal, da je treba najprej videti konkreten predlog.

Po ocenah poslanca Levice Mihe Kordiša pa se SV že desetletje in pol razume kot "ekspedicijski korpus znotraj zveze Nato". V Levici ostro nasprotujejo temu, da se SV razvija na tak način, je dejal v izjavi po seji odbora za obrambo.

Uspešni pri pomoči državljanom

Ermenčeva je poudarila, da je bila pri ocenjevanju uporabljena podobna metodologija kot v preteklih letih, da pa se zadnje leto razlikuje po tem, da so vojski v tem času poveljevali kar trije ljudje.

Dejala je, da je vojska v zadnjem letu še posebej dobro delala, ko gre za nudenje pomoči policiji, helikopterske prevoze in delo v času naravnih nesreč. "So pa bile nekatere naloge zaradi pomanjkanja sredstev izvedene z višjo stopnjo tveganja," je opozorila. Tudi ona je poudarila, da ima Slovenija težave, ko gre za kadre v vojski in z modernizacijo.

"Intenzivnost usposabljanja se je povečala, strelska usposobljenost se je izboljšala, tudi izvedba kolektivnih usposabljanj dviguje usposobljenost enot," meni Ermenčeva. Vojska je dobila nekaj dodatnega denarja, s katerim se je stabilizirala stopnja razvoja na nekaterih področjih, a to ni zapolnilo vrzeli, niti omogočilo preskoka, ki bi bil potreben po letih zniževanja sredstev zaradi krize. "Primanjkljaj častnikov, podčastnikov, vojakov in specialističnih kadrov se bo brez celovitih ukrepov, ki bodo zagotovili večjo konkurenčnost vojaškega poklica, le še povečeval, to pa lahko izniči učinke modernizacije in zvišanja sredstev," je opozorila Ermenčeva. Po njenem bo tako treba delati tako pri kadrih kot sredstvih in opremi, saj brez povezanosti med vsem tem ukrepi ne bodo uspešni.

Ocenila je, da je mogoče nekatere izboljšave doseči hitro, za druge pa bo zahtevanega več časa, ukrepi zahtevajo pristop na nacionalni ravni. Takojšnje izboljšanje statusa pripadnikov Slovenske vojske, zagotavljanje kadrovskih, finančnih virov ter normativnih podlag za razvoj Slovenske vojske so po njenem med najnujnejšimi ukrepi.

V pogovoru za Radio Slovenija pa je Ermenčeva odgovorila na vprašanje, ali je rešitev za izboljšanje položaja vojakov mogoče najti znotraj enotnega plačnega sistema. Po njenem mnenju je to mogoče, a je treba urediti sistem dodatkov. Kot je poudarila, namreč ni veliko poklicev, v katerih zaposleni "danes dobijo ukaz, da jutri za šest mesecev odhajajo na neko lokacijo".

Leta 2013 je bila Slovenska vojska prvič na najnižji ravni možnosti delovanja in tam je ostala do leta 2016.
Leta 2013 je bila Slovenska vojska prvič na najnižji ravni možnosti delovanja in tam je ostala do leta 2016. FOTO: Damjan Žibert

Kakšen je trend?

Ocene pripravljenosti Slovenske vojske v preteklem desetletju kažejo, da je ta v prvem obdobju napredovala. Od leta 2012 se je očitno začela soočati s posledicami znatnega varčevanja v obrambnem proračunu. Na slabše ocene v naslednjih letih so vsaj deloma vplivale tudi spremembe metodologije ocenjevanja iz leta 2012.

Leto 2007: Dobro

Danilo Türk je leta 2008 sporočil, da je stanje pripravljenosti Slovenske vojske (SV) za leto 2007 dobro.

Leto 2008: Izboljšanje

Türk je dejal, da se je stanje v SV od leta poprej izboljšalo, zaustavilo se je tudi zapuščanje SV.

Leto 2009: Izboljšanje

Splošni nivo usposobljenosti SV dvignil, je ocenil Türk. Dosežena je bila kadrovska konsolidacija in izboljšano razmerje znotraj vojske.

Leto 2010: Izboljšanje

Tudi v letu 2010 se je pripravljenost SV ponovno izboljšala.

Leto 2011: Izboljšanje

Stanje usposobljenosti SV je napredovalo, čeprav se je soočala z zmanjševanjem sredstev.

Leto 2012: Poslabšanje

Ocena pripravljenosti SV je slabša kot leto prej, je sporočil predsednik republike Borut Pahor, ki je Türka nasledil na mestu vrhovnega poveljnika obrambnih sil.

Leto 2013: Poslabšanje

Pripravljenost SV se je v letu 2013 zmanjšala, razlog za to pa je zmanjšanje finančnih sredstev, je poudaril Pahor.

Leto 2014: Najnižja

SV je po Pahorjevi oceni ostala na najnižji ravni možnosti delovanja. Razlogi za tako oceno pa so nezadostna višina sredstev za modernizacijo ter usposabljanje posameznikov in enot, pa tudi za vzdrževanje vojaške tehnike in za popolnjenost enot.

Leto 2015: Najnižja

SV je po Pahorjevi oceni na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Povprečna ocena pripravljenosti vojske za delovanje v krizi ali v vojni pa je nezadostna.

Leto 2016: Najnižja

Slovenska vojska je po Pahorjevi oceni ostala na najnižji ravni sposobnosti delovanja.

Leto 2017: Izboljšanje

Pripravljenost SV za delovanje v vojni je nezadostna, za delovanje v miru pa dobra, kar je po Pahorjevih besedah za odtenek boljše. Za pripravljenost delovanja v miru je vojska dobila višjo oceno kot v lanskoletnem poročilu.

Leto 2018: Poslabšanje
Generalštab SV ocenjuje stopnjo zmožnosti SV za delovanje v miru s povprečno oceno zadostno, za delovanje v vojni pa nezadostno.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (258)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
29. 04. 2020 13.17
Prosim vas da slovensko vojsko razpustite, ker kavbojcev in indijancev že dolgo ni...
Nabru3
05. 04. 2019 20.24
+1
V primeru Slovenije je imet svojo vojsko popolna neumnost, potrata časa in predvsem denarja. Če mislite na Hrvate ali Madžare, brez skrbi. Preko Italije, vipavske, imajo američani začrtan koridor za intervencije po srednji in južni evropi. Smo ko bubregi v loju.
SLO-SURVIVAL
05. 04. 2019 19.40
+6
hvalabogu da sem jager, ker tile nas ne bodo branili, nekateri znamo poskrbeti zase, sicer pa sem že naredil križ čez to državo....katastrofa
white31
05. 04. 2019 19.15
+5
dej dej Pahorčina..nasmejiš me,penzija bo več ko 2 jurja..to se tebi smeji ti molzač poštenih navadnih državljanov!
M_teorija
05. 04. 2019 18.36
+7
Vrhovni poveljnik, ki je tolikokrat dobil sramotno oceno, bi v vsaki demokratični državi moral nepreklicno odstopiti!?
owlic
05. 04. 2019 18.31
+9
zrihtajo naj status vojaka po 45 letu pa ne bo zapuščanja v vrstah vojakov... zakaj je policist po 45 letu sposoben za delo in zakaj vojak ni... pa sta oba v dobri kondiciji... ko so kake naravne ujme in je treba zagrabit za delo je vojska v redu.... naredi vse..... ste pozabili....
najvsivedo
05. 04. 2019 18.25
+6
Potem ni čudno ,da se bojijo Šiškota...
marveb
05. 04. 2019 17.52
-3
En selfic s celado na glavi u kaksnem tanku, pa bomo reseni vsi..nas ne napade nihce 100 let.
flojdi
05. 04. 2019 17.34
+1
o pishuko… vojske" se Ocenjuje. A vojne tudi ? in kako? po katerih , ali čigavih, merilih pa ?
Vitruvio
05. 04. 2019 17.28
+5
Kakšen poveljnik takšna vojska ! Pahora so napumpali trgovci smrtjo .Sicer pa je vse skupa US Outlet trgovina.
tron3
05. 04. 2019 17.23
+2
Kaj tale Korlič, pa kokica ne zastopta, da sta dobila šus, torej morata takoj odstopiti, ne morta vsak let met popravnga pa to, če ne nardiš greš v njunem primeru iz službe.
toukr
05. 04. 2019 16.19
+8
erjavc, namesto bele knjige raje nabavi bele zastave
RUGIEVIT
05. 04. 2019 16.08
+9
Psi lajajo a karavana gre dalje! Kot vsako leto!
DuhSaSjekirom
05. 04. 2019 16.05
+6
Sam sebi je dal negativno
jg57
05. 04. 2019 16.04
+16
Ocena zadostno v miru in nezadostno v vojni? Kot pregorjena žarnica, ki je za podnevi še dobra.
SLO-SURVIVAL
05. 04. 2019 19.44
+2
brddd
05. 04. 2019 15.53
+10
Naši politiki bi se šli neke vojske katera to sploh ni .Škoda denarja .Braniti se bomo mogli sami državljani .
JApajaDAja
05. 04. 2019 16.11
+7
ja, ker naši vojaki bodo branili usa interese na ruski meji!
misterbin
05. 04. 2019 15.49
+6
Baje Erjavec in Barbi nista bila vojaka ,ker naj Kahl ne bi imel enega moda Barbiju pa se niso moda spustila .No ne vem tako so trdili nekateri .
periot22
05. 04. 2019 15.37
+3
Sram vas je lahko tiste ki ste proti vojski zdaj se bunite ker streljajo zvečer pa bolani ste ker vas vse moti!
intel1
05. 04. 2019 15.33
+2
ta vojska se golirokih migrantov nebi zaustavila
periot22
05. 04. 2019 15.37
+3
periot22
05. 04. 2019 15.38
+0
Frzenk
05. 04. 2019 15.30
+15
glavno, da padajo miljoni za migrante...