Slovenija

Kakšno vreme nam prinaša drugi marčevski teden?

Ljubljana, 08. 03. 2021 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
6

Po sončnem koncu tedna nam začetek novega tedna prinaša več oblačnosti, nastale bodo tudi krajevne plohe, ki pa ne bodo bistveno popravile padavinskega primanjkljaja zadnjih tednov. Več padavin lahko pričakujemo v drugi polovici tedna, ko bo zapihal toplejši jugozahodni veter. Zaradi občutne otoplitve bo v četrtek in petek snežilo le v visokogorju, a že v noči na soboto nas bo najverjetneje dosegla nova hladna fronta in meja sneženja se bo ponekod spet lahko približala nižinam.

Vreme v letošnjem marcu je precej dinamično. Tako nas je po neobičajno toplem začetku meseca v petek dosegla hladna fronta, ki nas je v le nekaj urah iz pomladi popeljala nazaj v zimo. Temperature so se ponekod spustile za več kot 15 stopinj Celzija in nekatere kraje predvsem na jugu države je v petek zvečer pobelil sneg. Po prehodu hladne fronte se je nad srednjo Evropo in Alpami ponovno okrepilo območje visokega zračnega tlaka, ki nam je prineslo krasno soboto in nedeljo. Nebo je bilo marsikje povsem brez oblaka, zaradi suhega zraka je bila modrina zelo izrazita. 

Zaradi hladne in suhe zračne mase, ki se je k nam razširila iznad severa Evrope, je bila modrina neba ob koncu tedna zelo izrazita.
Zaradi hladne in suhe zračne mase, ki se je k nam razširila iznad severa Evrope, je bila modrina neba ob koncu tedna zelo izrazita. FOTO: Darja Mrak

V prihodnjih dneh lahko spet pričakujemo več oblačnosti. Iznad severa Evrope se namreč proti jugovzhodu pomika obsežno ciklonsko območje, ki bo že danes nekoliko vplivalo tudi na vreme pri nas, še eno območje nizkega zračnega tlaka pa je nad Sredozemljem. 

Ponedeljek bo na zahodu in jugu sončen z nekaj tanke oblačne koprene, več oblačnosti bo na severu in vzhodu države. Na Štajerskem, Koroškem in v Prekmurju niso povsem izključene kratkotrajne krajevne plohe, kakšna kaplja dežja ali snežinka bo proti večeru lahko padla tudi ponekod na Gorenjskem. Temu primerno razgibane bodo tudi temperature. Na severovzhodu bo popoldne le od 6 do 8 stopinj Celzija, kakšna stopinja več bo na Gorenjskem. Drugod bo od 11 do 13 stopinj Celzija. 

Torek bo na Primorskem in Notranjskem sončen s šibko burjo, drugod kaže na spremenljivo oblačno, a večinoma suho vreme. Pihal bo vzhodni veter, s katerim bo k nam dotekal nekoliko hladnejši zrak. Zjutraj bo v večjem delu Slovenije malo pod ničlo, popoldne pa bo od 5 do 10, na Primorskem okoli 14 stopinj Celzija. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

V sredo zjutraj bo ponekod še oblačno, čez dan pa se bo povsod vsaj delno zjasnilo. Večji del dneva bo pihal hladen severovzhodni veter, proti večeru pa bo predvsem v višjih legah zapihal toplejši jugozahodnik. Pod njegovim vplivom bo v drugi polovici tedna spet več oblačnosti, pričakujemo lahko tudi padavine. V četrtek in v petek, ko se bodo temperature po nižinah približale 15 stopinjam Celzija, bo snežilo le v visokogorju, v noči na soboto, ko nas bo od severa najverjetneje spet preplavil nekoliko hladnejši zrak, pa se bo meja sneženja spustila pod 1000 metrov nadmorske višine.  

Zimsko vreme v marcu sicer ni nič neobičajnega. V preteklosti se je pogosto celo zgodilo, da nas je mrzlo vreme spremljalo skozi celoten marec. Zadnji mrzel marec smo imeli pred tremi leti, ko je pokrajino na začetku meseca prekrivala debela, marsikje več kot pol metrska snežna odeja. Še precej bolj zimsko je bilo leta 1976, ko je bilo po podatkih Arsa v Vrhniki 80, v Kočevju 110, v Novi vasi na Blokah pa kar 140 centimetrov snega. Ob tako debeli snežni odeji so se temperature sredi marca v mraziščih spustile celo pod –30 stopinj Celzija. V letošnjem marcu tako ekstremnih razmer glede na dolgoročne napovedi ni pričakovati, so pa kratkotrajni obiski zime vsekakor mogoči. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimbo
08. 03. 2021 19.32
yo mod, kaj ne štima z besedo frick?
TistoPravo
08. 03. 2021 11.20
+2
Kratek oziroma ga kot kaže sploh ne bo... sušec na precej mokro podlago slabo prteklo leto...tole bo še pestro
hotchilipoper
08. 03. 2021 09.49
+1
devlon
08. 03. 2021 08.55
-6
veliko teksta... Torej, se bo dalo drug teden kaj smučat še al bolj ne?
proofreader
08. 03. 2021 08.13
+8
V Kočevju so imeli tak čas 110 centimetrov snega? Še dobro, da tega ni in gredo lahko v gostilne.
wolfterier
08. 03. 2021 09.44
+4