Slovenija

Kakšno zgodbo bi zapisali v knjigo, če bi videli le njeno platnico?

Ljubljana, 21. 06. 2024 19.26 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rebeka Tomaduz
Komentarji
5

In kako kreativno bi bilo vaše pokrivalo, če bi ga morali za glasbeni festival izdelati sami? V mednarodni raziskavi so ocenjevali raven ustvarjalnega mišljenja pri 15-letnikih. In rezultati? Naši mladostniki niso dosegli povprečja, temeljne ravni ne dosega dobra četrtina dijakov. Na vrhu lestvice slavi Singapur, med evropskimi državami pa Estonija, Finska in Danska. Pa je v našem učnem načrtu sploh prostor za pristop, ki spodbuja kreativno mišljenje? Seveda, pravita dva nagrajena učitelja – Nermin Bajramović s hrastniške osnovne šole in Uroš Ocepek, profesor na trboveljski srednji šoli. Drugačen pristop zahteva dodaten čas, a prižiga iskrice v očeh otrok, se strinjata pedagoga.

Če želiš ustvarjalnost pri učencih, moraš biti ustvarjalen tudi sam, pravi naj učitelj leta 2022 Uroš Ocepek, ki se je znašel tudi na seznamu 50 najboljših učiteljev s celega sveta. "Zdi se mi pomembno, da kljub temu, da imamo grdo rečeno zastarele učne načrte, da vkomponiram novosti, današnjo tehnologijo. Prvič zato, da jo znajo uporabljati, drugič zato, da so kritični uporabniki te tehnologije," je povedal Ocepek, ki na Srednji tehniški in poklicni šoli v Trbovljah poučuje računalniške predmete. Pri svojih pa urah predvsem ne teži k temu, da bi dijaki morali poznati ves učbenik, temveč da snov razumejo in jo znajo uporabiti.

"Dijakom dam možnost, da lahko delajo inovativne projekte, zato imamo tudi na šoli laboratorij, kjer lahko dijaki, namesto da so pri mojih urah, v resnici delajo na teh projektih, ki so 'odštekani' in na koncu nagrajeni. To je za njih neka vrsta nagrada za njihovo delo, hkrati pa zaupanje, ker na tak način oni presegajo učne cilje, namesto da so v razredu pri mojih urah. In zdi se mi pomembno, da bi učitelji morali dati več tovrstnih projektov, ker s tem damo možnost biti kreativen," je razložil.

"Takšen pouk in dejavnosti so lahko bolj ali manj prepletene z določenimi učnimi cilji, ki spodbujajo mišljenje, procesno razmišljanje na višjih ravneh, ustvarjalno razmišljanje kot vrhunec človeškega razmišljanja," pa je povedala Mojca Juriševič iz Pedagoške fakultete v Ljubljani.

O pomembnosti drugačnega pristopa opozarja pedagoška stroka. Da se ta obrestuje, dokazujejo tudi v Trbovljah, kjer vse od leta 2014 z dijaškimi inovacijami pobirajo nagrade. "V letošnjem šolskem letu smo prijavili inovacijo na zasavsko gospodarsko zbornico in sicer smo naredili novo družabno igro s kartami s pomočjo umetne inteligence. In smo dobili zlato priznanje in se lahko pohvalimo, da imamo na šoli dva najmlajša inovatorja v Sloveniji," je povedal Ocepek.

V sosednji občini, v hrastniški osnovni šoli, pa se matematika kdaj poučuje tudi izven učilnice. "Ideja je bila takšna, da pripravim preverjanje in da to nekako skupaj naredimo, da jim dopovem, da ob tem preverjanju, ki ga bodo naredili, da ga bodo zelo rabili za naprej. Igral sem na to karto, da je nekaj za njih dobro, da to ni za oceno, ampak da bodo znali. In eden od učencev je predlagal, če bi šli ven. In sem rekel, v tej naši učilnici je vroče, in so predlagali sosednje klopce," pa je povedal Nermin Bajramović iz Osnovne šole narodnega heroja Rajka v Hrastniku.

Bolj kot cilj, torej ocene in končen uspeh, je pomembno razumevanje snovi, meni matematični učitelj Bajramović, ki je pred dvema letoma prejel nagrado za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva. "Prav na tisti poti, kjer se dejansko največ idej utrne, kjer se neke stvari, kreacije skušajo narediti, se velikokrat zatrejo," pove Bajramović.

Jaz velikokrat toliko dajem poudarek konceptom, da izgubim tudi kakšen prevelik del ure, lahko bi formulo naredil, bi vadili in bi vsi znali, ampak ne bi pa vedeli, kaj delajo, je zaključil.

"Na žalost je v osnovnih šolah še vedno tako, da je poudarek na splošnem znanju, hitremu preverjanju, ne pa poglobljenemu. Zdi se mi, da opažam, da ni več globine znanja, niti širine," pa je dodal Ocepek. "Že stari Grki so rekli, da so učitelji ali da smo učitelji 'prižigalci' ognja," pa je povedala Juriševičeva in izpostavila, da se okolje, ki spodbuja in predvsem dopušča ustvarjalno razmišljanje, ustvarja tako v vzgojno-izobraževalnih ustanovah kot tudi doma. "Kjer imamo čas, zato da razmišljamo, čas da se pogovarjamo, da primerjamo, da soočamo različna razmišljanja, da iščemo morda skupaj neke rešitve," je zaključila.

 Ustvarjalno razmišljanje prinese tudi ustvarjalne rešitve, ki pa, še dodaja Jurišičeva, odločajo o kakovosti življenja naših mladostnikov v prihodnosti.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

branko-r
22. 06. 2024 16.51
napisal bi škoda slovenije ki je ni več
Apostol1
22. 06. 2024 10.46
Če je na platnici Grims lahko napišemo kakršnokoli pravljico od hudobnih migrantov , ki to niso.
iziizi
22. 06. 2024 08.15
Hahaha halo učit se je treba ne pa tik tok gledat pa se smejat budalimm sveta
ZIPPO
21. 06. 2024 20.44
Ker ste otroke in najstnike zasuli z internetom, ki je produkt ZDA, Evo vam rezultat! 👍👏👏
ZIPPO
21. 06. 2024 20.42
Zgodbo primerno sliki na platnici seveda. 😀