Magazin

Kam bo padla demokracija, ko se bo razblinil mehurček

Ljubljana, Brnik, 15. 09. 2019 07.00 |

Evropa. Od daleč idilična, a daleč od idilične
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
146

Evropa v teh dneh dobiva novo "vlado". V naslednjih petih letih bo nova komisija soočena s spremembami, ki bodo bistveno in dramatično definirale ter spremenile našo prihodnost. Predvidevamo lahko, da bo slovenski komisar, če bo potrjen, s svojim resorjem precej bolj v ospredju, kot si mislimo. Mi pa se obnašamo, kot da je naš način življenja nekaj, kar se ne bo nikoli spremenilo. V uredništvu 24ur.com smo vam pripravili serijo člankov o stanju demokracije v Evropi. Prepričani smo, da ne smemo postati žaba, ki se počasi kuha in poskuša odskočiti, ko je prepozno.

Čeprav smo v zadnjih desetletjih doživeli vrsto dramatičnih prelomnic, vojno, novo državo, nov sistem in nova nadnacionalna zavezništva, sta naše razmišljanje in ravnanje povsem nepripravljena na spremembe, ki se v Sloveniji in okoli nje kuhajo že nekaj let. Zgodijo pa se lahko čez noč.

Evropa še stoji za vrednotami razsvetljenstva?
Evropa še stoji za vrednotami razsvetljenstva? FOTO: Shutterstock

Generacije, ki dramatičnih sprememb zadnjih 30 let niso doživele, so vedno številčnejše in prav je tako. Tudi naša redakcija in ostale novinarske ekipe so sestavljene iz vedno več tistih, ki se ne spominjajo ne tako davnega življenja, ko je bil Berlinski zid ena najmočnejših struktur na svetu. Ki se ne spominjajo bonov par–nepar, odhodov na služenje vojaškega roka na jug Balkana in kolektivnega joka ter strahu pred prihodnostjo ob smrti Josipa Broza.

Namen naše serije člankov na 24ur.com je jasen. Vsak pri sebi naj začne razmišljati o svojih vrednotah in se odločati, kje bo stal, ko se bo odločilo, na katero stran bo padla demokracija.
Ne spominjajo se prve smrtne žrtve osamosvojitvene vojne v Pekrah, s tankom pomečkanih avtobusov v Mariboru in protitankovskih ovir z jeklenkami plina na Celovški v Ljubljani, siren za letalske napade. Večina generacije, ki bo kmalu ali pa že soodloča o našem življenju, se ne spomni niti življenja s tolarji ali življenja z mejami v Evropi ali česarkoli pred Evropsko unijo. Katastrofalna bratomorna vojna na Balkanu in 100.000 beguncev iz naših nekdanjih bratskih držav je nekaj, kar za spomin mladih ne obstaja. Preblizu za učbenike, predaleč za opozorilo.

Večina ostalih pa nas je to življenje ali pozabila ali pa potlačila in ohranila le nostalgijo po "lepih, romantičnih" časih.

A realnost je, da se vse lahko spet spremeni čez noč.

Nimamo namena biti apokaliptični ali strašiti pred prihodnostjo, v resnici stanje Unije ni izjemno dramatično. Ni niti pet pred dvanajsto, se pa kazalec vztrajno približuje temu stanju in je bistveno spremenjeno, kot je bilo pred desetletjem ali dvema. Brez treznega, analitičnega razmišljanja in presoje o tem, kako lahko ustavimo nepovratne odločitve, bomo tudi v našem močvirju čutili posledice globalnih in lokalnih sprememb.

Nova vrsta demokracije in lekcije zgodovine

Le redko se učimo iz zgodovine in napak drugih. Le redko priznavamo, da nismo imeli učinkovitih odgovorov na spremembe in da je to glavni problem. Prej kot bomo priznali, da se je Evropa, kot smo jo poznali ob vstopu v Unijo, spremenila, kot so se spremenile tri velesile – ZDA, Kitajska in Rusija, manj nas bodo presenetile nepovratne posledice. Ekspanzija Kitajske z utrjenim Ši Džinpingom, izvolitev Donalda Trumpa in trda roka Vladimirja Putina v četrtem predsedniškem mandatu so nova paradigma, ki nima veliko zveze z demokratičnim duhom in poznanimi principi. Nihče od naštetih ni bil izvoljen z večino svojega ljudstva ali v popolnoma poštenih demokratičnih razmerah, pa se vsi trije strinjajo z novo definicijo avtoritarne demokracije. Najlažje je v ta diskurz vplesti demokratično izvoljenega Adolfa Hitlerja, a ta primerjava bi bila preveč površna in populistična. Stanje je povsem novo in precej bolj zapleteno. Pomembno je razumeti, da se v imenu takšne in drugačne demokracije dogajajo zelo dramatične spremembe z daljnosežnimi posledicami.

Ne gre za boj demokracije proti nečemu drugemu. Gre za dva povsem različna in nasprotujoča si pogleda na prihodnost in bistvo demokracije. Avtoriteto in pravice večine nad manjšino proti avtoriteti in pravicam manjšine nad večino.

Če ne prej, se je vera v trdno in zrelo Evropo zamajala junija 2016, ko je 17 milijonov Britancev glasovalo za izstop iz Unije. Brexit se danes zdi najboljša reklama za povezavo, a posledice lahko močno zamajejo tudi vso ostalo Evropo. Projekt Angele Merkel, poskus združitve kultur in kontinentov, je tri leta po migrantskem valu doživel nemire v Chemnitzu, kjer je na plan pod krinko antiislamizma potegnilo tudi antisemitizem in s tem ogaben priokus po določenih evropskih nadrasah. Nemčija, ki je bila med velikimi vojnami največji krivec in generator beguncev, je postala njeno največje zatočišče. Posledica tega pa so bile, da se je naenkrat v Nemčiji, trdnjavi evropskega demokratičnega liberalizma, liberalni del začel močno majati in dobivati vedno močnejše nasprotnike.

Socialistične vlade evropskih držav od devetdesetih do danes niso prinesle odgovorov na socialne probleme globalizma. Spremenjeni sistemi, tektonski premiki v ekonomijah in na koncu zadnja ekonomska kriza so prinesli še večjo odtujenost med ljudmi in vladami. "Vladajoče elite" so postale tarče političnih populističnih krikov. In če danes politiki želijo biti izvoljeni, morajo postaviti čim večjo iluzijo distance med sabo in trenutno oblastjo. Leve politike so se po Evropi velikokrat pokazale kot nesposobne odgovoriti na krize. Nesposobne ponuditi odgovore na vse večjo revščino srednjega razreda in izpeljati rešitve, desne pa so se postavile daleč od konservativnih, krščanskih principov, še bolj desno od desnice. Namesto zasledovanja tradicionalnih vrednot so v hlastanju po oblasti posegle po sovraštvu do drugačnega, tujega, po ustvarjanju vedno večjega socialnega razkoraka med tistimi, ki imajo, in med tistimi, ki nimajo.

Donald Trump, Vladimir Putin
Donald Trump, Vladimir Putin FOTO: AP

Iztegnjen sredinec

Izvolitev Donalda Trumpa, vzpon Mattea Salvinija, Marie Le Pen, Borisa Johnsona, Viktorja Orbana, Jaroslava Kačinskega in pajacev, kot je Nigel Farage, je nič drugega kot močan sredinec sedanjosti. Močan sredinec statusu quo, ki očitno ne bo več dolgo zdržal. Te dni dobivamo novo evropsko vlado, novo komisijo, ki bo prelomna. Na evropskih volitvah sicer ni bilo napovedanega nacionalističnega vala, se pa je v Evropski parlament uvrstilo rekordno število suverenistov, antievropejcev in protiliberalcev.

Le Pen, Salvini, di Maio, Orban, Evropa
Le Pen, Salvini, di Maio, Orban, Evropa FOTO: 24ur.com
Teh dobrih 20 odstotkov sicer ne bo dovolj za sejanje evropskega kaosa, a dovolj za glasno platformo in moteče izpade. Glavno vprašanje je, kako bo odgovorilo tri četrtine proevropskih poslancev. Če ne bodo imeli pravih odgovorov, bomo na naslednjih volitvah še bližje, že na robu prepada. Doslej smo namreč vedno zamahovali z roko, saj so teoretično in praktično suverinisti v Evropskem parlamentu nezdružljivi. Kako naj se združita LePenova, Farage, če vsak zagovarja nadvlado svoje nacije? Kako naj se z idejo "primo Italia" združijo Salvinijevi in poljski PIS ali madžarski Fidesz, če napadajo nadnacionalno povezavo z argumentom prednosti svoje nacije. Razen, če imajo kaj drugega skupnega. Nekaj precej bolj potentnega in nevarnega, kar jim lahko celo uspe.

Vladimir Putin in smrt liberalnega dela demokracije

"Liberalizem kot ideologija, ki je bila podlaga za zahodne demokracije, je preživel svoj namen."

"Liberalizem je v konfliktu z večino populacije in liberalci ne morejo nikomur več diktirati česarkoli." To je dejal mož, ki uživa v četrtem predsedniškem mandatu.

Nihče v Evropi ne ukinja demokracije. Le spreminjajo jo v diktaturni sistem.
Vladimir Putin je svojo kariero zgradil na preroških izjavah in njegov odnos do liberalnosti v demokraciji je vreden najgloblje analize, premisleka in opozorila. Medtem ko je Trump le populistični odgovor in največji svetovni sredinec establišmentu, je Vladimir Putin dejanski kretničar in kolovodja svetovnih trendov in sprememb.
Putin z motoristično skupino Nočni volkovi
Putin z motoristično skupino Nočni volkovi FOTO: AP

Liberalni način življenja, vzpostavljen po drugi svetovni vojni, je na udaru. Tukaj ne govorimo o liberalizmu kot politični opciji, ampak o liberalizmu kot moralni filozofiji, ki temelji na svobodi, dogovoru o vladanju in enakosti pred zakonom.

Je Rusija, ki smo ji Slovenci tako naklonjeni, svobodna država? Tisti, ki to trdi, ne pozna niti osnove Putinovega življenja, kariere in osebnosti, ki je oblikovala rusko družbo in odnos do svoboščin.

Evropa na razpotju
Evropa na razpotju FOTO: Shutterstock

 So ZDA svobodna država? Tisti, ki to trdi, ne pozna interesa in moči ameriškega kapitala, ki je že davno prevzel vladanje iz rok ljudstva in odstranil enakost pred zakonom.

Ali je Kitajska svobodna država, je vprašanje, na katerega vsi poznamo odgovor.

Zato je varovanje evropskih vrednot in stabilnosti toliko težje in pomembno tudi za Slovenijo. Odgovor Donalda Tuska Vladimirju Putinu je bil: "Kdor trdi, da je liberalna demokracija preživeta, trdi tudi, da so preživete svoboščine, vladavina prava in človekove pravice. Kar je zares preživeto, je avtoritarnost, kult osebnosti in vladavina oligarhov, tudi če se vse to zdi učinkovito."

Kaj lahko združi nezdružljive nacionaliste

Pa je res tako? Težava je, da se kar velik del Evrope strinja prej s tirani, kot je Vladimir Putin, in njihovimi kameradi po svetu (tudi v ZDA) kot z vrednotami Evrope. Vrednote za zdaj vsaj večine Evrope. Poljaki in Madžari so že v drugačnem sistemu vrednot. Nihče v Evropi ne želi ukiniti demokracije. Predvsem države, ki so imele težave s tranzicijo in so proizvedle nove reveže, pa tudi stara Evropa, ki je že stare reveže potisnila še globlje v prepad, želijo povleči vrednote liberalizma iz enačbe demokracije. Prepričani so, da je liberalna demokracija ovira za svobodo, da bi morala demokracija dati ljudem, kar si želijo. Bili so izvoljeni, navadno z večino, a pogosto na grob način z zatrtjem drugače mislečih nasprotnikov v medijih in opoziciji, in to naj bi jim dalo absolutno oblast. Na drugi strani je problematično to, da liberalna demokracija vključuje svoboščine, o katerih ne dovoli nikakršne razprave. Uvaja pravice manjšin nad večino, kar se novemu valu protiliberalizma zdi nedemokratično. Ne razumejo, zakaj se ne bi razpravljalo o zaščiti verskih, spolnih ali nacionalnih manjšin. Onemogočanje tovrstne razprave se jim zdi napad na svobodo govora. Ne gre za boj demokracije proti nečemu drugemu. Gre za dva povsem različna in nasprotujoča si pogleda na prihodnost in bistvo demokracije. Avtoriteto in pravice večine nad manjšino proti avtoriteti in pravicam manjšine nad večino. To pa je platforma, ki lahko združuje evropske nacionaliste in ekstremiste.

Zato je namen naše serije člankov na 24ur.com jasen. Radi bi, da vsak pri sebi začne razmišljati o svojih vrednotah in se odločati, kje bo stal, ko se bo odločilo, na katero stran bo padel kazalec na tehtnici demokracije?

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xdkz
04. 11. 2019 14.56
+2
Transformerji
16. 09. 2019 12.02
+2
Čisto kratko; Evropska unija bo razpadla! Prihaja čas novih mej.
nikhrast
16. 09. 2019 15.31
-2
Pa zakaj? Verjetno misliš da ne bo mej, samo ena zunanja meja bo.
Uporabnik443897
18. 09. 2019 10.35
+0
Jaz si razpada unije ne želim NITI v SANJAH. ZAKAJ, spet bomo takoj nazaj v Balkanu, odkodr smo se odcepili z 10 dnevno vojno. Naši levičarji so bili tedaj proti ( Kučan, odcepitev ni moja intimna ŽELJA ). Desnico z Janezom, ker niso zmagali s večino enemogočili s parolo, VSE SAMO DA NI JANEZ JANŠA PREMIER. Ljudje pa ste na to sramoto PRISTALI !!!
Transformerji
26. 09. 2019 12.54
+1
Tako je, nikhrast, samo zunanje meje bodo - 4 vladarji sveta!
Milan Oni?
16. 09. 2019 11.56
+10
Dober članek, vreden za prebrati!
Uporabnik443897
16. 09. 2019 11.25
+11
Če katere floskule ki ne prinesem pri levičarjih je beseda SOLIDARNOST in izkoriščanje le te. Beseda MEDGENERACIJSKA SOLIDARNOST, je vredna obsojanja. Prevedeno v realno življenje. Sem star 70 let, sin, hčera recimo 40 in vnuk ali vnukinja enih 10. Kaj pomeni medgenaracijska solidarnost pri mojih prejemkih. Pokojnine naj ne bi v celoti porabil, saj potem ne bo ostalo za sina, sploh pa ne za vnukinjo. Če to prav ne razumem ( me popravite ). Se pravi in vprašam, zakaj se naj jaz čemu odpovem za dobrobit otrok in vnukov, kaj onadva ne mislita delati in ustvarjati, ne mislita plačevati zavarovanj in varčevati. Bom rekel grdo, KER STA LENA, NAJ JAZ STRADAM. NE HVALA, kolikor sem vplačal, toliko hočem nazaj. Že to da če prehitro umrem moja partnerka po mojih 40 letih dela ne dobi od mojega privarčevanega denarja ni centa, jaz pa sem krknil, tik pred izplačilom prve pokojnine ( prometna nesreča ). Poglejte si Nemško pokojninsko reformo in ne izumljati mlačne vode. Poglejte na Finsko kako se nabavlja medicinska oprema in da LUBISTOV, tam sploh ne POZNAJO. Pri nas LUBISTI, največji ( GRDA BESEDA ), saj jemljejo državi preko 20 % denarja. ČESA ne RAZUMEM, pri medgeneracijski SOLIDARNOSTI ???
Uporabnik443897
16. 09. 2019 11.57
+5
Dodam, v Ameriki dobiš neto plačo, kar je pri nas bruto. Pri nas neto pomeni manj kot polovico bruto ali celo enkrat več znese bruto za delodajalca, kot jaz dobim neto. Če prevedem: Sem si plačeval neto okrogel 1.000 evrov od uvedbe evra dalje, se pravi od 1.1.2008, prej pa enako kot v tolarjih in še prej v dinarjih. Če za primerjavo pišem samo za evre, ker nisem gledal plačilnih list toliko nazaj. Pri netu 1.000 evrov, sem kot delodajalec porabil za svojo plačo 1980 evrov, no v tem znesku je tudi malica. Se pravi okrog 750 evrov, je pri 1.000 evrov neto plače dodatno v breme moje firme. Sedaj pa malo telovadbe. 750 evrov mesečno x 12 mesecev x 40 let je 360.000 evrov, brez obresti. Kot bančnik seveda ne bi imel denarja na banki, saj obresti ne pokrivajo inflacije . Nominalno sicer res povečuješ kupček, realno pa izgubljaš. Obresti so vedno nizje od inflacije. Se pravi vsaki mesec bi za 400 evrov kupil zlata ( tega se ne bi dotikal, saj je mišljen namesto pokojnine ). Ostanek 350 evrov, pa bi porabil za zdravstveno zavarovanje. Tistih 1.000 evrov pa je plača in se večinoma porabi, tudi za eventualne dolgoročne kredite. Nakup stanovanja ki ga plačuješ namesto najemnine, po 30 letih je stanovanje tvoja last in ko se na starost zmanšajo prihodki avtomatsko tudi odhodki. Še malo matematike: Smo rekli v 40 letih 400 evrov za pokojnino kar znese brez da se je zlatov tem času poskočilo za O O O, VSEENO prišparanih 192.000 evrov. Pa če samo ta znesek delimo 20 leti se pravi imam denar. Pri 20 letih šel v službo, 40 let delal, 20 let in pri 80 recimo umru, bi lahko vsak mesec porabil 800 evrov. Sem omenil da sem varčeval NE v skladih ( samo naivec naredi tako neumnost ) varčeval v ZLATO. Poglejte si ceno zlata pred 40 leti ko sem začel kupovati in danes ko sem začel prodajati. Ja, ja vidim velik nasmešek na vaših USTIH in DA, prav tak nasmešek ima vaša ljuba Slovenija ki vas zavaja s besedo ki sem jo prej omenil MEDGENERACIJSKA SOLIDARNOST. UPAM DA ME NE POBRIŠEJO, seveda po KOMANDI !!!! p.p. Pri tem sistemu, ne bi imeli niti pokojninske blagajne, ne Rjavca in ne bi država se s tem obremenjevala in nam LAGALA. Je pa res kot je tudiv Ameriki, če nimaš dela, ne varčuješ in potem moj sistem pade. Revežev razen v Švici je pa tako al tako nekaj procentov povsod po svetu. Bolj so leni, več je revežev.Tudi v Nemčiji je vedno pomankanje delavcev, pa vseeno veliko ljudi na zavodih, kot sem omenil, 80 % je ljudi ki nočejo DELATI, 20 % pa mogoče res invalidov telesnih ali duševnih. !!!!Mlo razmislite če ste MLADI, lep začetek tedna in volje dodela, NE DO JAMRANJA. Tudi bivši premier Cerar , ni JAMRAL al neka takega :)
HorstWiesel
16. 09. 2019 15.01
+2
V teh 750€ se skrivajo davki in prispevki za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje. Davke moraš v vsaki državi plačevati in tudi pri nas je tako. PIZ-a pa ZZ-ja pa v Ameriki ni treba, problem pa nastane, če imaš kako nesrečo, bolezen, operacijo,.. in moraš vse to pokriti iz lastnega žepa.
nikhrast
16. 09. 2019 15.30
-2
Saj v Amriki tudi ni treba pokriti zdravstvo iz lastnega žepa. Ta revni imajo Medicaid, starejši Medicare, tisti ki so pa v sindikatu pa imajo zdravstveno zavarovanje. Ubogi je samo folk ki dela za sebe ali pa za manjše podjetje kjer ni sindikate, tako da se folk ne briga za univerzalen zdravstveni sistem. Koliko je pa res tvoje neto plača pa težko zveš, šele na koncu leta ko izpolniš davčno polo zveš za dohodke, na davčni poli pa navedeš vse prihodke, tudi napitnino.
IvekKu
16. 09. 2019 11.04
+7
Ampak mi smo že žaba, ki se počasi kuha! Nova evropska "diktatorka" ni bila izvoljena, prav tako nobeden od komisarjev z našim Lenarčičem vred ampak nastavljen, od elite za elito! Evropski parlament pa tako nima nobene izvršilno pomembne funkcije.
Francet
16. 09. 2019 11.02
+2
zakaj pa nisi pustil mehurcek pac zakaj si ga pocu ane zdej so pa moji otroc zalostni
Castrum
16. 09. 2019 10.25
+1
Dober članek, dobro razmišljanje avtorja. Iz celotnega članka pa prav izstopa misel avtorja: " Socialistične vlade evropskih držav od devetdesetih do danes niso prinesle odgovorov na socialne probleme globalizma ", ki se več kot logično nadaljuje z mislijo o logični posledici le-tega: " Izvolitev Donalda Trumpa, vzpon Mattea Salvinija, Marie Le Pen, Borisa Johnsona, Viktorja Orbana, Jaroslava Kačinskega in pajacev, kot je Nigel Farage, je nič drugega kot močan sredinec sedanjosti."
giiinem
16. 09. 2019 09.37
+0
Sem si nabavil tono medu.Ce bo vojna.Med se nikoli ne pokvari.
nikhrast
16. 09. 2019 09.15
-8
Zgleda da Evropa ima največje probleme, Severna Amerika se kar hitro prilagodi novim razmeram, samo poglej krizo po letu 2008. Evropa se tudi bolj bori za status quo, samo poglej kar se tiče multi-kulti, v Severni Ameriki smo že zdavnaj pomešani, če nečakinja hodi z muslimanom, se nam ne zdi to nič nenavadnega. No, večina se pa zanima za osebne stvari, dobro službo, udobno življenje, pa tudi v penzionu. Malo moreš poskrbeti za sebe, samo Slovenija je izjema, preveč folka še vedno misli da more za nje največ urediti država.
Uporabnik443897
16. 09. 2019 08.59
+15
Jure Tepina je bolj levicar kot jaz ki sem telesni levičar :) !! Če sem pa resen vprasam g. Jure: Zakaj ne vzamete koga k sebi in zakaj jih nocejo pri sebi bogate Arabske države, ki se kopajo v denarju ( no v nafti ). Ne mislim ti razlagati na dolgo in recem cisto na kratko. Vsi so Muslimani, se pravi enaka vera in običaji, ne oni v tuj svet, popolnoma drugo kolturo. OK razumem NE želijo več tistega nacina zivljenja. NE ko pridejo k nam, kocejo da se mi PRILAGODIMO NJIHOVEMU NACINU ZIVLJENJA. g. Jure kot vidite spodaj se vecina z vami ne STRINJA !!!
disorderliness
01. 10. 2019 15.11
+1
Ja, res je. Največja večina se strinja izključno s tabo. Tudi muslimani.
Grunf TNT
16. 09. 2019 08.33
+7
Liberalizem in enakost pred zakonom je pač smešnica. Članek narejen po diktaturi neoliberalcev, ki bi rad prikazal kako dobro je v neoliberalizma, ki na žalost ni nič drugega kot prikriti zgodnji kapitalizem.
nutijan
16. 09. 2019 07.27
+17
demokracija je že davno padla ...
Uporabnik443897
16. 09. 2019 07.02
+3
Ce prav razumem lebica je v smrtnih izdihlajihbin novaci s clanki po 24 ur ?
DonaldMAGA
15. 09. 2019 19.47
+6
Levim hlapćkom je itak vseeno, oni so malo ugosloveni malo Slovenci kriza identitete pač.
DonaldMAGA
15. 09. 2019 19.45
+4
V levo ne, hvala Bogu. Vse kar levi vzamejo v roke se razpade
glava2
15. 09. 2019 19.34
+16
še malo , pa se bomo vsi obračali proti meki, vsaj parkrat na dan....
scipio
15. 09. 2019 19.27
+14
Lahko se vprašamo, kaj je temu Pedru Opeki, sinu slovenske argentinske expat scene, da se tako vleče za te nove in nove madagaskarske revčke. In kaj je Frančišku papežu, da ga gre obiskat. Medtem vatikanska bogastva ostajajo prav tam, kjer so vedno bila in verjetno tudi vedno bodo. In pokljuški gozdovi šumijo in nam ustvarjajo kisik za dihanje.
Castrum
16. 09. 2019 10.37
+3
Popolnoma enako se lahko vprašaš o nesramno velikem bogastvu šejkov, ki ga držijo zase in ga ne razdelijo med plebejstvo, pa za neskončno bogastvo kitajskih naslednikov cesarstev, ki je v rokah majhnega odstotka priviligiranih aparitčikov, in popolnoma enako se lahko vprašaš kaj je s silnim bogastvom oligarhov in naslednikov ruskega imperija ki tudi ne najde poti do ljudstva, ampak z njim tako kot vedno upravlja peščica.
Castrum
16. 09. 2019 10.38
+3
Kakorkoli obračamo, bogastvo sveta je od vedno imela v roki peščica zemljanov. Včasih monarhi, danes kako drugače, ampak vedno eni in isti....
Kruh+sol!
15. 09. 2019 18.54
+19
Zakaj so levaki povsod na strani ilegalcev? To pove vse.
RupniK
15. 09. 2019 20.07
+13
Zato, ker so njihovi vodje taki. Oni pa kot ovce.
macek_garfield
15. 09. 2019 16.32
+29
ce bodo politiki se naprej za 'multi-kulti', potem se nam slabo pise, pa to
ivan.z Doba
15. 09. 2019 15.45
+21
"Edina svoboda, vredna tega imena, je svoboda, da stremimo k svoji lastni dobrobiti na sebi lasten način, vse dokler s tem ne poskušamo drugih prikrajšati za njihovo blaginjo ali jih ovirati v prizadevanju, da bi jo dosegli. Vsakdo je pravi varuh svojega lastnega zdravja, tako telesnega kot tudi umskega in duševnega. Človeštvo ima več koristi od tega, da pusti vsakogar živeti tako, kot je njemu prav, kakor pa bi jo imelo, če bi vsakogar sililo živeti tako, kot se zdi prav ostalim." John Stuart Mill, O svobodi (1859)
ivan.z Doba
15. 09. 2019 15.51
-5
Desnuhi tega niso sposobni dojeti, ker zagovarjajo avtoriteto in pravico manjšine nad večino. Polna usta so jih demokracije in enakosti pred zakonom samo, da si to enakost razlagajo zelo enostransko in populistično. Za malega človeka pa desnica ni nikoli nič dobrega naredila. Vedno je v službi kapitala.
bjatch
15. 09. 2019 16.11
+18
ivan z Doba, mali človek je v tem zapisu odgovoren sam za sebe in lastno presojo ter lastno dobrobit. Stuart govori o individualnem človeku, ti pa spet mešaš hruške in jabolke. In ja, levica in ne desnica je danes tista ki stremi k grupiranju ljudi po skupinah pred njihovo individualnostjo, kar pa je problem, ki je v zgodovini naredil čez 100 milijonov nagrobnikov imenuje pa se komunizem.
keved
15. 09. 2019 16.13
+21
A se ti hecaš, levica odpiše nekomu 45mio, a to je pa enakost? samo en samcat primer iz morja nepravičnosti.
Robespierre
15. 09. 2019 17.55
-8
100 milijonov nagrobnikov, a tako površno delo v sloveniji. Zato pa imamo polno belih norcev tukaj.
Stanko Baznik
15. 09. 2019 19.47
+7
Uporabnik443897
16. 09. 2019 11.07
+2
Potem pa povej kaj dobrega naredila zate levega pa LEVICA. Res je dala ti je denar za NEDELO v skoraj isti vsoti kot pokojnino enemu malemu delavcu. Ale luja, v dobi levičarjev je bolje biti LENUH, kot priden DELAVEC !!!