Slovenija

Kam plujeta SMC in NSi? 

Ljubljana, 24. 10. 2020 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alem Maksuti
Komentarji
320

Dozdajšnji ideološko prazen koncept politične sredine, ki je med politiki postal priljubljen zaradi predpostavke, da ne gre za leve in desne, ampak za dobro Slovenije, se je dokončno izpel. Projekt dr. Mira Cerarja, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah dobil podporo 9,57 % volivcev, se je pod vodstvom Zdravka Počivalška prelevil v podpornika skrajno desne populistične politike pod okriljem stranke SDS. Enako je, v manj kot pol leta, doživela stranka NSi, ki se zelo dobro počuti v tretji vladi Janez Janše. Tistega Janeza Janše, ki so ga vodilni v stranki NSi le nekaj mesecev, preden so vstopili v njegovo vlado, etiketirali kot skrajno desnega politika.

Smer je torej izbrana. Povratka ni. Vprašanje je le epilog strank SMC in NSi.
Smer je torej izbrana. Povratka ni. Vprašanje je le epilog strank SMC in NSi. FOTO: Miro Majcen

Smer, v katero plujeta SMC in NSi, je jasna. Tukaj ne gre za nikakršno politično sredino. Vstop v vlado Janeza Janše je slepa ulica, iz katere za ti stranki ni vrnitve. V zameno za sodelovanje v vladi sta se stranki odpovedali delu lastne suverenosti. Primorani sta sprejeti vse poteze ministrov, državnih sekretarjev in drugega podpornega osebja iz krogov stranke SDS. Tega se sicer za zdaj še ne zavedajo, ampak volilno telo, ki kaznuje pobaline, ne dela selekcije. Te etikete stranki SMC in NSi na naslednjih volitvah ne bosta uspeli sneti. 

Ne smemo pozabiti niti "medijev", v katerih predsednika in ministri iz kvot SMC in NSi redno gostujejo in s tem dajejo legitimnost Janševim ustvarjalcem javnega mnenja. V studiu nastopajo suvereno, kakor da je v državi vse popolnoma v redu, kot da so vse afere vezane za vlado le zarota v režiji globoke države. Slikajo se na terenu, ob meji, na tankih, v cerkvah in med ljudmi, navdušenimi nad učinkovitostjo aktualne vlade. 

Dr. Alem Maksuti, politolog
Dr. Alem Maksuti, politolog FOTO:

Enak diskurz goji tudi predsednik vlade. Kategorično podpira svoje koalicijske partnerje in po potrebi spregleda kako nemoralno dejanje, ki se pripeti kakemu od ministrov in državnih sekretarjev ali svetovalcev v njegovem kabinetu (vožnja pod vplivom alkohola, nenošenje maske v zaprtem javnem prostoru, manever Hojs itd.). Po potrebi pleza na Triglav s politiki iz svoje evropske ideološke družine, odpira garaže v rodnem Grosuplju, javno provocira in žali kolege iz opozicije, novinarje, intelektualce in navadne državljane, ki so kritični do predlogov prihajajočih iz njegove vlade oziroma stranke. Ko brani svoje koalicijske partnerje, se ti počutijo dobro. Ampak pri tem pozabljajo, da v politiki ni prijateljev. Tisti, ki danes laže zate, bo jutri lagal proti tebi. Takšna so pravila politike. 

Ameriška politologinja Margit Tavits je v svoji študiji (Post-Communist Democracies and Party Organization; Cambridge University Press, 2013) spoznala, da na organizacijsko strukturo strank v postkomunističnih demokracijah vpliva profil predsednika. Tavitsova pri tem loči med neprofesionalnimi in profesionalnimi predsedniki strank. V strankah z razvejano organizacijo prevladujejo profesionalni, pragmatični in ambiciozni predsedniki, ki niso osredotočeni samo nase. Ne oklepajo se ideologije in imajo menedžerske kompetence in izkušnje na področju vodenja. Po drugi strani v strankah s šibko organizacijsko strukturo prevladujejo ne profesionalni predsedniki in voditelji, strogo zavezani ideologiji stranke.

Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Položaj s Toninom (NSi) in Počivalškom (SMC) je diametralno nasproten. Prvi se oklepa ideologije nacionalizma, ki ji dodaja religijske stereotipe in slike Slovenske vojske, prek katerih želi poudariti svojo zvestobo domovini. Če zanemarimo izrazito amaterski pristop (grafika, kičasta simbolika, neusklajenost političnih sporočil), ki je rezultat dela podkapacitiranih svetovalcev, bi lahko rekli, da Tonin dejansko verjame v to, da služi domovini. Ta občutek je tako močan, da navadni opazovalec težko presodi, ali v tem primeru gre za iskrenost ali pa za čisti konformizem. Sporočila, ki jih oblikuje pri povprečnem opazovalcu, sprožajo občutek nelagodja in posmeha. Sprožilec, ki bo stranko drago stal, bo naslednja v nizu vladnih afer, ko bo stranka NSi v očeh volivcev dokončno postala isto kot SDS. Zakaj na naslednjih volitvah podpreti NSi, če lahko podpreš SDS, ki ima dejanske možnosti za zmago? To vprašanje se, v sistemu večstrankarske demokracije, postavlja samo od sebe. Ampak tega se v NSi za zdaj ne zavedajo. Še najmanj predsednik Tonin.

 Vstop v vlado Janeza Janše je slepa ulica, iz katere za ti stranki ni povratka.
Vstop v vlado Janeza Janše je slepa ulica, iz katere za ti stranki ni povratka. FOTO: Miro Majcen

Na drugi strani predsednik SMC Zdravko Počivalšek še zdaleč ni voditelj, strogo zavezan ideologiji stranke. Počivalšku pri tem zadevo olajšuje dejstvo, da je SMC stranka interesov, daleč od kakršnekoli ideologije in verovanja v karkoli. Vodstvo stranke SMC pravzaprav ne razume, kaj je to ideologija in zakaj je na primer nacionalizem škodljiv za družbo. Ideološka vprašanja so reducirana na razpravo o dogodkih iz polpretekle zgodovine. V SMC ne razumejo, da je na primer cena mleka v trgovini ideološko vprašanje in ne rezultat odnosa med povpraševanjem in ponudbo. Zato SMC kot stranka ostaja izgubljena med soočenimi ideologijami. V vladi Janeza Janše je potisnjena na margine političnega odločanja. Da so v tem primeru še nekoliko mazohistični, priča dejstvo, da poslanci, kot sta Perič in Gregorčič, poveličujejo in javno branijo ljudi, ki so jih do pred kratkim imeli za politične muhe enodnevnice, agente globoke države, komuniste in kradljivce volitev. Kot da bi se čez noč zavestno odpovedali lastni individualnosti in se poistovetili z mentalnim sklopom Grimsa in Pojbiča. 

Smer je torej izbrana. Vrnitve ni. Vprašanje je le epilog strank SMC in NSi. Prva je zagotovo politično truplo. SMC nima mehanizmov, preko katerih bi se potencialno vrnila med žive politične subjekte. Obenem, v nasprotju z DeSUS, ni razrešila največje enigme, in sicer afere v zvezi z nabavo zaščitne opreme, ki bo prej ali slej morala dobiti zaključek. Predsednik Počivalšek je tako največja hipoteka in obenem tudi največje breme stranke SMC. Z njim na čelu so talci lastne pozicije, brez njega pa niso nič. Praktično ne obstajajo. 

NSi po drugi strani lahko stavi na razvejano organizacijsko strukturo in zvestobo svojih članov in simpatizerjev. Največjo napako je v preteklosti že naredil njihov nekdanji predsednik dr. Andrej Bajuk. Sodelovanje v prvi vladi Janeza Janše je NSi pripeljalo do tega, da je stranka izpadla iz parlamenta. Takrat je obveljala napačna predpostavka Bajuka o služenju domovini, ki je do te mere zavedla takratno vodstvo stranke NSi, v kateri so pozabili na prvo pravilo, da v politiki ni prijateljev. Pozicija, ki na kratek rok nudi komocijo, je najbolj nevarna stvar. V NSi bi se morali začeli zavedati, da niso stranka SDS in da je to treba vedno znova jasno izpostavljati. Kasneje, mogoče, obstaja možnost, da se jim na naslednjih parlamentarnih volitvah ne ponovi fiasko iz leta 2008. Če bodo še naprej pluli v čolnu Janeza Janše, stranke SDS in njenih satelitov, bodo žrtev lastne politične nepismenosti in napačnih odločitev, ki so jih že enkrat drago plačali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (320)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janko umek
12. 08. 2021 21.47
-1
Ta tekst bi se moralo obravnavati po 297. Členu. Poln je sovražnosti
jesis1a
11. 08. 2021 13.24
+2
Naj se obe stranki čim prej zlijeta z sds-om, da bo mir in bodo tudi najbolj butasti katoliki vedeli pri čem so.
Poters
10. 08. 2021 11.36
+7
Zaslepljenost s trenutno močjo oblasti jim zamegljuje pogled v prihodnost. Streznitev bo trpka.
SLObunkeljn
17. 11. 2020 17.18
+6
Ta dva sta recept za potop njunih strank 😂😂😂
Miss YAY
14. 11. 2020 12.33
-6
Še en komentar, ki ga je napisal tajni sodelavec tuje obveščevalne službe, ki poleg plačanega antislovenskega delovanja vleče honorar še s strani uradnih slovenskih medijev. Njegov ciničen nasmeh pove vse, kar si ta faš-istoidni kolabo-rant misli o slovenski družbi in slovenstvu. Seveda zaradi političnega boja levosučnih strank za prevzem oblasti padajo njegove nebuloze na plodna tla in se s tem počas razkraja sistem in družba, kar je njegov osnovni namen. Kdor gleda, bo videl, kdor ne gleda bo pa še naprej sodelavec pokvarjenega ignoranta in stremuha po politični destru-kciji.
Miss YAY
14. 11. 2020 12.31
-6
Še en komentar, ki ga je napisal tajni sodelavec tuje obveščevalne službe, ki poleg plačanega antislovenskega delovanja vleče honorar še s strani uradnih slovenskih medijev. Njegov ciničen nasmeh pove vse, kar si ta fašistoidni kolaborant misli o slovenski družbi in slovenstvu. Seveda zaradi političnega boja levosučnih strank za prevzem oblasti padajo njegove nebuloze na plodna tla in se s tem počas razkraja sistem in družba, kar je njegov osnovni namen. Kdor gleda, bo videl, kdor ne gleda bo pa še naprej sodelavec pokvarjenega ignoranta in stremuha po politični destrukciji.
ds-65
30. 10. 2020 10.00
-8
Komentar Maksutija bi bil namestu če ne bi bil levičarski skrajnež.
Jager_za_vedno
30. 10. 2020 09.24
+9
Slovenska politična scena je ena sama grozljivka. Ljudmila Novak se je trudila vzpostavit resno normalno desno stranko, vezala stranko na RKC in sedaj Tonin zadevo potopil na dno morja. Težko se bo dvignila. SMC - stranka kontiunitete, vpliva na gospodarstvo in raznih afer kraje davkoplačevalskega denarja - Kirurške mize, avtocestni križ, še bi lahko našteval stare grehe večine članov te stranke. Leva opcija - totalni razpad. Ne znajo se zmenit niti tega, kako naredit smiselno opozicijo sedanji vladi. Na koncu imamo SDS - klerofašisično višegrajsko lutko Janeza Janše, katere člani in podporniki ne znajo misliti oziroma se v celoti podrejejo velikemu vodji. In zdaj se prav zavestno maščuje vsem po spisku, vse se bo razmontiralo, zamenjalo, vse je na poti. Kultura, mediji, Agencije, vse. Samo da na koncu ostane mafijski tip države tipa Madžarska, kjer Orban vlada na sceni s železno roko. Podtikanja, laži, kraja informacij, diskreditacija posameznikov,... Vse skupaj spominja na obdobje Nemčije 1933 - 1945. In Levica, ki zaradi svoje nesposobnosti realnega razmišljanja ni v stanju normalnega diskurza, kar je pripeljalo do razpada dialoga. Vsi skupaj niso vredni nič, na koncu bo ta kratko potegnil narod, mi vsi.
ds-65
30. 10. 2020 10.02
+2
mr.poper
28. 10. 2020 19.44
+4
Vaški posebnež in svečkar zavozila sta kar se je zavozit dalo slednji še sedaj išče kamion
rde?azvezdarde?a
28. 10. 2020 15.47
+1
SMC in NSI plujeta svobodi naproti.
Saloreich
28. 10. 2020 13.08
-4
Makar šuti, Makšuti, Maksuti.
big_foot
26. 10. 2020 15.38
+9
Tole je pa čisto pravilno zapisano. Karlo je star maček in bo z pravimi potezami rešil Desus pred potopom in to edino tako da potopi to vlado. Tu bo mogoče dobil nekaj simpatizerjev nazaj. Desus bo na volitvah dobil par klofut ampak preživel
Trglav
26. 10. 2020 13.26
+9
Sredine v politiki ni več, kot tudi ni srednjega sloja, ki je gonilo vsake družbe. To je enostavno dokaz, da tako eni ali drugi ekstremi niso zaželjeni, vendar pa, sploh desni, s pomočjo kapitala plujejo bolje. Zakaj jim toliko ljudi verjame, enostavno ne vem. Sicer proti kapitalizmu, kot družbenemu redu nimam nič, ampak tole pri nas ni kapitalizem. To je nekaj novega, kar so pogruntali v glavnem "višegrajci", zato se jim naši sedanji vladajoči hočejo na vsak način priključiti.
PujsTekaTeka
26. 10. 2020 11.59
+9
Ja na naslednjih volitvah polovice od obstoječih strank ne bo več v parlamentu.
MasterChief55
26. 10. 2020 11.53
-7
Sredina v Sloveniji je mrtva zgolj zaradi tega, ker so te "nove stranke" in "novi obrazi", ki so se predstavljali kot odrešitelji malega človeka in obljubljali moralo in etiko, enako skorumpirani kot vse prejšnje stranke. Druga napaka je bila ta, da v vseh teh letih, kaj so bile leve in sredinske stranke na oblasti, niso naredile niti ene reforme, ki bi bile koristne za ljudi. Preprečevanje korupcije, dvig plač, boljši standard življenja, stanovanjska politika, zdravstvena in pokojninska reforma - NITI ENE REFORME! Tretja napaka je bila ta, da so se v času migrantske krize klanjali Bruslju in spuščali horde migrantov čez našo državo, za lasten narod pa jim je bilo malo mar. Četrta napaka sredine je bila ta, da so se vsi povezali z levimi strankami v koalicijo in z njimi trobili v "Antijanša" rog. In seveda zadnja napaka - razkol med strankami in odstop mlahavega Šarca, ki ni imel jajc, da bi vse te stranke spravil v red. In to v času največje krize. Zato pa je prišlo do zasuka in imamo sedaj desno vlado. Avtorju članka pa slednje: Kakorkoli obrnete in zavajate, da ta vlada dela samo slabo, dejstvo je, da ta vlada vsaj nekaj naredi, leve pa niso naredile nič, samo skregali so se med sabo. Sicer se že pojavljajo "novi obrazi", ki zopet obljubljajo drugačno politiko, ampak dejstvo je, da se bo vsak "novi obraz" priključil levim strankam in bodo skupaj spet trobili v Antijanša rog.
marker1
25. 10. 2020 21.28
-5
NSi in DeSUS dobro delata v tej vladi. Obe stranki sta zadovoljni z mestom ki ga v tej koaliciji zasedata. Mnenje tega zdraharskega politikanta je nepomembno.
mr.poper
28. 10. 2020 19.38
+5
InaB
30. 10. 2020 08.02
+3
qtvzk
25. 10. 2020 19.09
+14
Dejstvo je, da je Tonin v par mesecih uničil vse kar je Ljudmila Novak gradila leta pred njim, in sicer desno opcijo, ki je alternativa Janši in vsem ideološkim "travmam" njihovim podpornikom.
Miss YAY
25. 10. 2020 14.57
-11
Alem Alem, crni sine, ko ti dade takvo ime! Saj enim nam je že jasno, kar hočeš povedat, nasprotniki razvoja in napredka Slovenije želite nagniti tehtnico zopet nazaj na temno stran zgodovine, kjer smo do sedaj bli več kot 50 let. Ko smo končno prispeli ob bok razvitim demokratičnim državam Evrope, vas destruktivne elemente to moti do nerazumnosti. Seveda zaostajamo in to sam zato, ker smo tolk dolgo živeli v brezumju enostrankarstva in diktature proletariata in nam je zgodovina obrnila hrbet za vse dobro, ki so ga bile deležne ostale države demokratične Evrope. Niti Avstrija, niti Italija, pa še marsikatere druge države zahodne Evrope niso poznale partizanskega boja, osvobodili so jih po večini drugi, imeli pa so večstrankarski sistem po osvoboditvi, česar pri nas ni blo. Pa poglejte kje so oni danes, kje pa smo mi. Eni pa še kljub temu rovarijo pa propagirajo sovraštvo in mržnjo, sam, dabi se razvoj upočasnil in bi ostali še naprej tam, od kod smo se ob osamosvojitvi uspešno rešil.
marker1
25. 10. 2020 21.30
+5
marker1
25. 10. 2020 21.32
-3
Pogled na sever in zahod pomeni blagostanje napredek, pogled na jug in vzhod pa revščino in nazadovanje. Mi smo preveč gledali na jug in vzhod.
drago štubljar
25. 10. 2020 14.25
+14
JA TOTA DVA LOPOVA NAGNAT IZ SLO KER SO OKRADLI DRZAVO V KRIZNIH CASI ZA TAKVA POCETJA JE BLA SMRTNA KAZEN
123soba
25. 10. 2020 14.12
+11
Ni bistvo kdo si, kaj znaš, kaj delaš, kakšna načela imaš, ampak kje si. In to je praksa slovenske politike.