Slovenija

S kampanjo opozarjajo na škodljive posledice kratkoročnega oddajanja stanovanj

Ljubljana, 27. 05. 2024 13.07 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod Danes je nov dan je zagnal kampanjo, s katero želi v času javne razprave o osnutku novega zakona o gostinstvu opozoriti na škodljive posledice kratkoročnega nereguliranega oddajanja nepremičnin prek spletnih platform, kot sta Airbnb in Booking. Z osnutkom se strinjajo, a predlagajo določene zaostritve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cene stanovanj so se podvojile
    03:29
    Iz 24UR: Cene stanovanj so se podvojile
  • Iz SVETA: Kampanja 'Airbnb, pejt domov'
    02:39
    Iz SVETA: Kampanja 'Airbnb, pejt domov'

 

Kampanja je sestavljena iz dveh delov. V prvem so postavili spletno stran airbnbpejtdomov.si, na kateri se lahko ljudje poučijo o številnih negativnih družbenih vplivih kratkoročnega oddajanja, preberejo lahko tudi pričevanja posameznikov, ki jim je Airbnb precej zagrenil življenje, oz. tudi sami posredujejo svojo izkušnjo, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal Tadej Štrok iz zavoda.

"Opažamo namreč veliko zgodb, ko se morajo ljudje iz stanovanj izseliti, ker se lastnik pač odloči, da lahko s kratkoročnim oddajanjem bolje služi," je povedal.

Ugotavljajo, da se Slovenija spopada z zgodovinsko stanovanjsko krizo, da so se cene stanovanj v zadnjem desetletju podvojile, da prebivalci Ljubljane za najem v povprečju odštevajo že več kot polovico plače, medtem pa se je zaradi eksplozije turizma in odsotnosti regulacije razcvetel trg kratkoročnega oddajanja. To pa poglablja krizo, saj zmanjšuje število dolgoročnih nastanitev na najbolj obremenjenih območjih.

"Podatki kažejo, da se je samo v zadnjih treh letih število Airbnb stanovanj v Ljubljani potrojilo. Danes je na Airbnbju v Ljubljani skoraj trikrat toliko stanovanj kot na strani nepremicnine.net, kjer se ta stanovanja oddajajo dolgoročno," je dejal Štrok.

Kot simbol tega stanja vidijo novo stanovanjsko sosesko Masarykova rezidenca, pred katero so pripravili novinarsko konferenco. V omenjeni soseski je bil namreč po navedbah medijev pogoj za nakup stanovanja vnaprejšnje soglasje za oddajo prek Airbnbja.

Štrok je navedel tudi izsledke raziskav, ki kažejo na povezavo med rastjo ponudbe kratkoročnega najema in cenami nepremičnin oz. najemnin, zato poznajo praktično vse zahodne države in vsa večja mesta omejitev platform, in opozoril, da je Slovenija glede tega precej v zaostanku.

Drugi del kampanje je namenjen zagovorniškim dejavnostim, med drugim so pripravili stališče do predloga zakona in ga v okviru javne razprave posredovali gospodarskemu ministrstvu. Osnutek zakona sicer odobravajo, predlagajo pa še nekaj dodatnih zaostritev oz. varovalk.

Med drugim predlagajo, da se po zgledu dobrih načinov ravnanja iz tujine kratkoročno oddajanje, kadar gre za fizične osebe, omeji le na tiste, ki imajo v stanovanju dejansko stalno prebivališče. S tem bi se po njihovem mnenju vrnili k prvotnemu namenu kratkoročnega oddajanja, oddaji stanovanj v času krajše odsotnosti.

Predlagajo uvedbo varovalk, s katerimi bi preprečili samovoljo županov. Posebno pozornost bi po njihovem mnenju morali nameniti tudi nadzoru nad izvajanjem zakona, tako glede samega inšpekcijskega nadzora kot glede oglaševanja. Prav tako predlagajo uvedbo sistema za anonimno prijavo kršitev.

Kampanja je nastala v sklopu nove ljudske iniciative Stanovanjski blok, ta povezuje več organizacij in posameznikov, ki so zaskrbljeni zaradi stanja na stanovanjskem trgu. Napovedujejo zavzemanje za bolj odločno stanovanjsko politiko ter nove projekte in iniciative. Šibka regulacija kratkoročnega oddajanja je po njihovem mnenju namreč le eden izmed mnogih razlogov za trenutno stanovanjsko krizo.

Osnutek zakona, ki je do 17. junija v javni obravnavi, med drugim določa omejitev kratkotrajnega oddajanja stanovanj na največ 30 dni na leto. Bi pa imele občine možnost te omejitve omiliti.

Stanovanja bi se lahko še vedno oddajalo brez časovnih omejitev občine, če bi se s spremembo namembnosti spremenilo v poslovni prostor – gostinski nastanitveni obrat. Po osnutku bi tako med gostinske nastanitvene obrate dodali tudi apartma. Določeno bi bilo, da je v stanovanju lahko največ 15 ležišč v enostanovanjskih in dvostanovanjskih hišah oz. šest ležišč v primeru večstanovanjskih stavb.

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
29. 05. 2024 10.01
Tole poigravanje z omejevanjem lastnine, norim davčenjem bo zanetilo nepredvidljive dogodke. To je konkretno kršenje ustave. Če se ne bodo sami ustavili jih bo ulica
iziizi
28. 05. 2024 20.17
+2
VSAK LAHKO DELA Z SVOJO LASTNINO KAR HOČE ,POLITIKI PA NEBI SMELI DELAT KAR HOČEJO ,SODNA PALAČA ŠE VEDNO NI NIHČE V PREISKOVALNEM ZAPORU ,PA KAJ SE GREMO .DRŽAVA JE UGRABLJENA
Grma53
28. 05. 2024 15.25
+2
Vsa stanovanja, ki niso v lasti, svobodnjakov, levičarjev ali sdjevcev je potrebno takoj zapleniti in dati kolesarjem, da bodo vedeli koga morajo voliti.
iziizi
28. 05. 2024 20.19
+0
TUDI JAZ SEM ZATO VSA STANOVANJA JE TREBA VZET IN DAT KOLESARJEM ZA PODPORO VLADI
Smuuki
28. 05. 2024 09.31
+4
Levaki vsak dan znova dokazujejo svojo demagogijo. Najemodajalci so pravi svetovljani. Edini ki resnično sprejemajo multi kulti. Omogočajo stik posameznikov iz drugih krajev, drugih kulturnih področij za sprejemljiv denar. Sam isto koristim nočitev preko teh dveh aplikacij. Sama zavist poganja te prepovedi. Načeloma podpirajo multi kulti v praksi ga neusmiljeno preganjajo. Zdaj se pa levaki odločite kaj resnično mislite. 😀😀😀😀
mackon08
27. 05. 2024 19.38
+3
Ja tako je ukinite hotele za isto storitev plačm 50% več kot na Bookingu, oziroma slabšo v hotelu imam sobo na Bookingu pa celo stanovanje.
Slavko Badič
27. 05. 2024 17.37
+0
Nehajte jamrati tukaj in investirajte svoj denar drugam. Skoraj povsod po svetu prihaja do regulacije kratkoročnega oddajanja in Slovenija ne bo tukaj nobena izjema. Če bo zakon sprejet, bo zadeva zaključena.JBG.
Smuuki
28. 05. 2024 12.54
+2
Še dobro da je ta gonija proti popotništvu le v Sloveniji. Kamor koli gremo to deluje brez problemov. Žal mi je tujih popotnikov z nižjimi proračuni, da se bodo Sloveniji izognili. To bo vsa dodana vrednost tega ukrepa. Total brca v temo. Zadovoljni bodo le zavistneži, da so sosedu uničili prihodek. Itak ta vlada kmalu gre in vse se bo popravilo. Veselje ne bo dolgo trajalo
brusilec
27. 05. 2024 17.22
+2
dolgoročno je airbnbjim cilj pokopati konkurenco, potem pa dvigniti cene.. tako da dolgoročno bomo mi spet potegnili kratko
Smuuki
28. 05. 2024 12.48
+2
Ti ki sploh ne potuješ, tega ne koristiš ne moreš povleči ta kratke. Tebe hrani le zavist. Uživaš ko nagajaš, škoduješ drugim. Lepo si se predstavil pa če prav to ni bil tvoj namen. Zlo se je naselilo v tebe in si kar si. Nikoli ne boš srečen niti ne moreš uspeti s tem bremenom. Vse kar ti je še ostalo da nagajaš drugim ker sam ne zmoreš ničesar. Prava underground scena. 😒😒
Rožice so zacvetele
27. 05. 2024 17.18
+6
Kampanja???? Proti so vedno samo tisti, ki nimajo in ne oddajajo.
Smuuki
31. 05. 2024 08.56
+1
NeXadileC
27. 05. 2024 17.13
+4
Tistemu, ki zaračuna, ni v škodo, nakladate. Potem ukinite hotele.
NeXadileC
27. 05. 2024 17.13
+4
Haha, kampanja sovraštva in promonopolističnih trendov.
sebastjan jelen
27. 05. 2024 17.11
+6
A ne bi začela država ustvarjat raje pogoje,da si lahko folk privošči lastno nepremičnino? Občine rabijo 20 let za prostorske plane...Folk pa tiščite v draga najemniška stanovanja...Tistim par procentov,ki pa so si po nekem čudežu ustvarili malo več pa bi diktirali kaj naj počno s svojim imetjem? Bolna država z bolnimi voditelji in miselnostjo smo...
devlon
27. 05. 2024 17.00
-10
Airbnb je za prepovedat. Kdor ima za hotel, naj gre tja, ostali naj bodo pa doma
SDS_je_poden
27. 05. 2024 17.20
+3
Dej naredi nam uslugo, pa zadrži take bedarije zase.
mackon08
27. 05. 2024 20.23
+2
devlon pišeš bedarije v privat sanovanju imaš vse v hotelu pa eno sobo.
Smuuki
31. 05. 2024 09.00
+1
Sirotej. Trgovina - dnevna je tvoje potovanje. Na polno izkoriščen dovoljen limit v minus te navdajajo z idejo da bi vsem ostalim onemogočil pogled v svet, ki ga omogoča potovanje. Ta način omogoča tudi z nižjim proračunom videti svet. In ti sploh ne veš zakaj si proti lepemu. Uživaš v trpljenju. Zafrustriran si pa niti tega ne opaziš
jurist
27. 05. 2024 16.57
+5
kaj mamo mi enih zavodov, inštitutov, mlatilcev prazne slame in podobnega. v bistvu še dobro, da pri nas sploh kakšna stvar deluje in kaj zgradimo...
mackon08
27. 05. 2024 16.44
+7
Normalno je, da je preko bookinga boljše oddajati kot pa imeti najemnika celo keto. Preko bookinga v treh nrsec zapolnitve zadluzi kot celo leto z najemnikom. Pa še dosti manj se stanovanje unici, ker turisti večino časa prebijejo izven stanovanja, spanje zajtrk in to je to.
IvanJaJo
27. 05. 2024 16.55
+2
Zdaj bodo ljudje krivi, ker je politika nesposobna 🤣 Tega še v Venezueli ne doživiš😏
IvanJaJo
27. 05. 2024 16.43
+8
Politika par excellence🤣 💆‍♀️💆‍♂️🤣 Enkrat bi radi turistično državo, drugič pa posegtr v lastnino prebivalcev RS. Za ustavo ste že slišal 😏 Obdavčitev prazna in investicijska stanovanja.. Pa še bo stvar rešila.. Sam to pomeni, da bi sami seb pljuvali v skledo🤣
2mt8
27. 05. 2024 16.39
+2
Od osamosvojitve je bilo veliko časa za stanovanjsko politiko. Ampak postkomunistični nasledniški avantgardi nismo krivi, če je tako zajedalska, da je po nekaterih ocenah v tem času odlila 80 milijard € davkoplačevalskega denarja na tuje bančne račune.
mackon08
27. 05. 2024 16.33
+8
Ne vem kako je to z lastniki, ki oddajajo preko bookinga. Se strinjam, da morajo plačati davek, da pa nekdo omejuje oddajanje je pa blesavo. Moja lastnina moja stvar kaj bom z njo, seveda ob plačilu zakonskih dajatev.
brusilec
27. 05. 2024 16.17
-2
se mi zdi kr prav da taksna oddajanja omejijo na minimum.. če se namerava oddajati veliko naj se za to registrira in plača.
Smuuki
27. 05. 2024 16.17
+3
Super ideja župana in vlade ki mu asistira. Predlagam ceno nočitve 500 plus v hotelih. Vse privat zapret dovolh bo za pol leta. Ko se bo ljubljana spraznila tujih turistov se bodo zbudili. Tudi njegovi zemljaci bodo čistili prazne kafane. Če do konca premisliš ta nora ideja postane vrhunska. 😀😀😀😀
blazter
27. 05. 2024 16.15
+1
Pa vete koliko več zaslužim? Prespim v avtu.....