Slovenija

Biolog in hidrolog pred preiskovalno komisijo DZ: Trasa kanala C0 ni primerna

Ljubljana, 23. 01. 2024 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po besedah biologa Andreja Uršiča še vedno smatra, da trasa kanala C0 v Ljubljani ni primerna, saj povečuje tveganje ogroženosti za oskrbo Ljubljane s pitno vodo. Tudi hidrologi menijo, da obstajajo tehnologije in sredstva, da bi ta kanal potegnili drugje, je dodal profesor Mihael Brenčič. Odločitve glede projektov, kakršen je povezovalni kanal C0 Ljubljani, morajo biti sprejete transparentno in strokovno, je v pričanju pred preiskovalno komisijo DZ poudarila predsednica Nataša Pirc Musar. Njen lanski poziv, da se gradnja projekta začasno ustavi, pa je bil posledica njene ocene, da javnost nima dovolj informacij, je dodala.

Komisija ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 in suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

Tak kanal, kot je C0, po besedah Uršiča z NIJZ sodi izven vseh vodovarstvenih pasov. Kot je izpostavil v današnjem zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ostaja neodgovorjeno vprašanje, kaj se zgodi, če kljub vsem predvidenim zaščitnim ukrepom pride do take poškodbe kanala, da bi prišlo do onesnaženja črpališč Kleče in Šentvid. Kako bi se Ljubljana oskrbovala s pitno vodo, če se ti vodni viri izključijo iz oskrbe?

Ob tem je izpostavil, da je treba nadomestno oskrbo za Ljubljano oziroma katerikoli kraj zagotoviti v 24 urah. "Tu govorimo o oskrbi več kot 100.000 ljudi, če odmislimo industrijo in druge porabnike," je izpostavil.

Uršič je sicer poudaril, da NIJZ sam ni bil vključen v zadevo, so pa pripravili mnenje za potrebe ministrstva za zdravje. Pojasnil je tudi, da sam ni strokovnjak za področje pitnih vod, v okviru NIJZ vodi delovno skupino, ki pripravlja mnenja za potrebe ministrstva za zdravje.

Ocenil je, da bi bilo presojo vplivov na okolje pri kanalu C0 treba izvesti in kanal obravnavati kot eno investicijo oz. en poseg v okolje. "Preseneča me to, da je bilo za objekt, ki je dolg dobrih 12 kilometrov, izdanih več gradbenih dovoljenj," je dejal.

Menil je tudi, da se investitorji presojam vplivov na okolje izogibajo predvsem, ker te predstavljajo časovno zavoro za projekte.

Anja Bah Žibert na zaslišanju Nataše Pirc Musar v zadevi kanal C0.
Anja Bah Žibert na zaslišanju Nataše Pirc Musar v zadevi kanal C0. FOTO: Bobo

Na vprašanje predsednice komisije Anje Bah Žibert (SDS), če so bili na NIJZ pri pripravi strokovnih mnenj kdaj deležni političnih pritiskov, je Uršič odgovoril, da po njegovem vedenju ne, je pa izpostavil, da ta mnenja niso zavezujoča.

"Noben kanal ni 100-odstotno vodotesen"

Profesor na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti Mihael Brenčič je v pričanju izpostavil, da se hidrogeološka stroka s potekom kanala C0 v povezovalnem delu ne strinja, na kar so poskušali opozoriti že leta 2016, a takrat, razen pri redkih izjemah, niso bili slišani.

"Naše mnenje ali pa moje mnenje kot strokovnjaka s tega področja je, da obstajajo tehnologije, pa tudi sredstva so na voljo, da bi ta kanal lahko potegnili drugje," je poudaril Brenčič, sicer geolog, specialist za področje hidrogeologije. Kako in na kakšen način so bile trase presojane, Brenčič ne ve, saj številni dokumenti niso javno dostopni.

Kot je še opozoril, noben kanal ni 100-odstotno vodotesen. "Take kanalizacije na svetu pač ni. Tudi če pogledate standarde za presojo vodotesnosti oziroma tesnosti kanalov, boste videli, da vsi standardi predpisujejo neko kritično, preprosto rečeno puščanje," je pojasnil in dodal, da skuša stroka zadevo definirati na način ocene verjetnosti.

"Mi ne govorimo o tem, da bo do realizacije dogodka prišlo, obstaja pa verjetnost. Tudi potres je verjeten dogodek. Vsi dobro vemo, v Sloveniji živimo na potresnem območju," je pojasnil. Moderna doktrina varovanja vodnih virov po njegovih pojasnilih ne dopušča povečevanja obremenitve na teh območjih, v tem primeru na območju ljubljanskega vodonosnika.

Brenčič je tudi ocenil, da je kanal C0 po strokovni logiki in po potencialnem vplivu zahteven objekt in tak objekt zahteva temeljito presojo vplivov na okolje. "Zakaj bi tvegali, če za to ni potrebe," je poudaril.

Pričanje Pirc Musarjeve

Predsednica republike je marca lani ob robu vodne konference, ki je potekala v organizaciji ZN v New Yorku, ljubljansko občino pozvala, naj dela na projektu začasno ustavi. "Vse vpletene sem pozvala, naj sedejo za skupno mizo, da se pogovorijo o tem, kje so morebitne napake, morebitne nezakonitosti, da ima vsaka stran možnost predstaviti pomisleke o tem velikem in niti ne poceni projektu v Ljubljani, da se najdejo skupne rešitve, ki bi bile v dobrobit javnega interesa," je dejala Pirc Musar.

V urad je, kot je pojasnila, dobivala veliko ogorčenih pisem prebivalcev Ljubljane o domnevnih nepravilnostih pri izgradnji kanala C0.

Na vodni konferenci v New Yorku je bil tudi takratni minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki ga je, kot je izpostavila, prav tako pozvala, da skupaj s pristojnimi institucijami preuči primernost zakonodaje in v primeru pomanjkljivosti te odpravi.

Na njen poziv se je z dopisom odzval ljubljanski župan Zoran Janković in po predsedničinih besedah v njem zanikal, da bi bilo z gradnjo kanala C0 kar koli narobe. "Dopisu je takrat priložil kar nekaj dokumentacije, iz katere naj bi seveda izhajalo, da so bili vsi postopki v zvezi z gradnjo kanala C0 pravilni in zakoniti," je pojasnila.

Pirc Musar je svoje videnje projekta zapisala na podlagi takrat dosegljive dokumentacije, takrat pravnomočnih sklepov in ostalih odločb. "Opozarjam pa, da ne jaz osebno ne urad predsednice seveda nismo bili udeleženci, ne stranka v postopku, nobenem, kakršnemkoli postopku povezanim s kanalom C0, in posledično seveda nismo imeli dostopa do celotne dokumentacije," je dodala.

Stvar in naloga drugih organov je, da ugotovijo ali je gradnja kanala potekala pravilno in predvsem zakonito.

"Odločitve bi morale biti strokovne in ne politične"

Župana je, kot je pojasnila v današnjem pričanju, opozorila, da je bil postopek pridobivanja gradbenih dovoljenj razdrobljen na šest faz, posamezni posegi v okolje pa da so bili definirani kot zahtevni. "Zato se mi je zdelo res nenavadno, predvsem glede na to, da gre za napajalno zaledje vodonosnika, torej za vodovarstveno območje, da presoja vplivov na okolje ni bila potrebna," je dejala.

Ob tem je Pirc Musar izpostavila tudi številna odklonilna mnenja, predvsem hidrogeološke stroke, "oglasili so se tudi na NIJZ, negativno mnenje so podali tudi na slovenskem društvu za zaščito voda, jasno odklonilno mnenje so spisali tudi zdravniki UKC Ljubljani".

Pirc Musarjevi se zdi nenavadno, da se pod različnimi vladami sprejemajo različne odločitve.
Pirc Musarjevi se zdi nenavadno, da se pod različnimi vladami sprejemajo različne odločitve. FOTO: Bobo

Janković je po predsedničinih pojasnilih v odzivu na njen dopis spet zanikal nepravilnosti. "Gradnja se je takrat nadaljevala in kolikor sem seznanjena iz medijev, presoja vplivov na okolje ni bila nikoli izvedena, iz medijev pa sem tudi izvedela, da je pred kratkim ministrstvo spet odločilo, da presoja vplivov na okolje ni potrebna," je dodala.

Želi si, da bi se odločitve glede tovrstnih projektov prejemale transparentno. Nenavadno se ji zdi tudi, da se pod različnimi vladami sprejemajo različne odločitve. "Te bi morale biti izrazito strokovne in ne politične," je poudarila.

"Številni državljani vidimo upanje v vas, da se ta norost tukaj v Ljubljani ustavi," je predsednici dejal član preiskovalne komisije Aleksander Reberšek (NSi). Ocenil je, da je poleg opozicije in nekaterih nevladnih organizacij edina, ki se je županu Jankoviću postavila po robu.

Reberška je zanimalo tudi stališče Pirc Musar kot vrhovne poveljnice Slovenske vojske. "V prejšnji državi je vojska vodovarstveno območje branila kot kritično infrastrukturo," je dejal in vprašal: "Ali boste kot vrhovna poveljnica slovenske vojske izvedli učinkovite ukrepe za preprečitev ogrožanja delovanja kritične infrastrukture?"

"Vas moram razočarati. Kot vrhovna poveljnica obrambnih sil Republike Slovenije nimam prav nobenih pooblastil, ne po slovenski ustavi ne po zakonu o obrambi, in prav je, da to ljudje vedo," je odvrnila Pirc Musar.

Protest kmetov na gradbišču C0
Protest kmetov na gradbišču C0 FOTO: Aljoša Kravanja

V prihodnje namerava komisija zaslišati tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Ta je v začetku meseca, potem ko je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo sklenilo, da presoja vplivov na okolje za kineto, ki jo je ljubljanska občina vgradila v povezovalni kanal, ni potrebna, izrazil pričakovanje, da se predsednica Nataša Pirc Musar javno opraviči zaradi poziva k začasni prekinitvi del in ocene, da je presoja vplivov na okolje glede kinete potrebna.

Spraševal se je tudi, kako se bo na jasno odločitev ministrstva odzval DZ oz. preiskovalna komisija. A kot je poudarila predsednica komisije Anja Bah Žibert (SDS), njihovo delo ni vezano na etapne odločitve. "Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0," je bila jasna.

Na naslednji seji, ki bo v petek, bodo pričali nekdanji resorni ministri Jure Leben, Simon Zajc in Uroš Brežan ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo12
24. 01. 2024 11.16
-2
Detektivka ancka bo zdaj raziskala😂ker ona ke strokovna oseba za odpadno v kvedru😂 naj prvo poišče poln izgubljen tovornjak. Dajte ji golf, ki so jih sektaši kupili in naj ga gre iskat v BiH. Zdaj sekta ne pošilja več v boj Jelkota, ker je narod ne more videt. Ancka pa tako ne ve, kaj ji povejo in napišejo, to je vse. A bo preiskala tudi Hojsa ki je sodeloval pri izrisu CO?
Sebastjan Zalar
24. 01. 2024 15.09
+1
Senzor
23. 01. 2024 21.50
+4
Pamet v roke. Stroka brez vmešavanja politike naj odloči v korist za zdravje ljudi.
Bartoreli77
23. 01. 2024 21.33
-1
Jaković legalno izvoljen, trasa ok. Za lublano čisto dobro.
Oknaj 4
23. 01. 2024 21.08
+3
Prvič se s predsednico strinjam
Uporabnik1908615
23. 01. 2024 21.05
+2
Kanal C0 je dober samo za drenažo in odvodnjavanje površinskih meteornih vod ob večjih nalivih in nič drugega, drekovod pa mora ob vstopu v LJ imeti na Brodu čistilnico tako, da naprej lahko teče samo še pitna voda
grumf
23. 01. 2024 20.06
+11
Pa dobr, pod projektom so podpisani tudi odgovorni strokovnjaki. Inženirji. Najdite ta imena in še njih vprašte! Naj zagovarjajo svoje strokovno mnenje. Če so bili pa stisnjeni v kot - jih je treba pa še bolj priviti pa naj začnejo govort po pravici, kako so zadeve šle. Z mal inteligence loh na ta način precej zj... Zorana..
Beli sekret
23. 01. 2024 20.14
-3
ReAnDa
23. 01. 2024 21.29
+1
Harpuna
23. 01. 2024 20.06
+5
Še malo bo ta drekovod končan,strokovnjaki in politika,pa razpravljajo če je trasa primerna,samo metanje peska v oči državljanom.
txoxnxy
23. 01. 2024 19.42
+5
Ma za Ljubljančanke in Ljubljančane bi bilo najboljše da ga sred najbolj spornega območja enostavno ne naredijo . Le tako se bodo končno zavedali kakšno sr...e so volili zadnjih 20 let.
Samo12
24. 01. 2024 11.07
-1
Ljubljančani ali sektaši? Ker sektaši res volijo SR….E
Majzelj
23. 01. 2024 19.39
+7
Ne montira se WC školjke v kuhinjo in ne postavlja se kanalizacija čez vodno zajetje.
slayer2
23. 01. 2024 19.34
+7
Uf,tole bo še napeto. Kot sem že napisal je verjetno počilo na relaciji Jankovič,Musar,Golob!!!
Cupko
23. 01. 2024 18.24
-15
Naj se ne vtika v zadeve, ki se je ne tičejo. Če pa želi biti všečna, naj kar najhitreje obsodi stavko zdravnikov, v katere se pa ne bo vtaknila.
Nebodijetreba
23. 01. 2024 18.44
+20
Cupko, a ti bi pa rad vodo z okusom, česa že?
Delavec_Slo
23. 01. 2024 18.21
+11
Že spet vas vodi žejne čez vodo!
kiropraktik
23. 01. 2024 19.35
+3
MESE?AR
23. 01. 2024 20.02
+2
RevenKapitalist
23. 01. 2024 18.14
-2
Kako se je spet zlagala da kot predsednica drzave in vrhovna poveljnica obrambnih sil nima nobenih pooblastil. Seveda jih ima ce jih zeli imeti ampak s pooblastili pridejo tudi odgovornosti. Ce gleda vstran kaj vlada in drzavni funkcionarji pocnejo v drzavi se ne pomeni da ni soodgovorna ampak se samo zeli zascititi pri dolocenih zadevah. Je pa se nekaj. Vecja je razdeljenost v drzavi vecja pooblastila dobi predsednik drzave in to rusenje vlade ni rusenje JJ ampak NPM in njenih feministk iz GS.
Slavko BabIč
23. 01. 2024 17.53
+16
zdej se ne bo rabila opravičiti Zoranu, ker proti njemu poteka kriminalistična preiskava!
bossanoga
23. 01. 2024 17.38
-6
Za goske ni seno!
komarec
23. 01. 2024 17.26
+8
A se bo precednica kaj oglasila na temo stavka zdravnikov?
Delavec_Slo
23. 01. 2024 18.21
+3
ThorStorm666
23. 01. 2024 17.24
+2
Govori pravljice
Podlesničar
23. 01. 2024 17.23
-10
Ta se tudi mora nehat vtikat v stvari, o katerih nima pojma.
neplesalec
23. 01. 2024 17.19
+18
Nikoli ne bo moja predsednica , je pa od tistih , ki so jo volili po sistemu samo da ni JJ , ali pa samo da je ženska . Imamo PV , na katerega je navalila glupa raja , samo da ne bo JJ . UKZ pa je kjer je , ker se ji je , tako kot še nekaterim , uspelo ob pravem času prisesati na RG .
Podlesničar
23. 01. 2024 17.22
-6
Brakedirt
23. 01. 2024 17.32
-7
svecke volite obsojenca po sistemu samo da niso levaki.
Jožajoža
23. 01. 2024 17.57
-10
končal bo v haggu,samo 50 let pa ne bo več na čelu stranke domobrancev slovenije
Uporabnik1908615
23. 01. 2024 17.17
+7
se3ve3da kot vrhovna poveljnica vojske lahko iz vojaško stratežkih razlogov prepove graditi kanalizacijo ćez zdravo pitno vodo, saj je čista voda v vojnem času vitalno in stratežko pomembna dobrina
Samo12
24. 01. 2024 11.10
+0
A tebi manjkajo vitamini. Vojno stanje imate le v kvedru, kamor vas je nagnal narod