Slovenija

Okoljevarstveniki svarijo, da ogroža ljubljansko vodo, občina pojasnjuje: projekt je ključen za čisto okolje

Ljubljana, 21. 06. 2020 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

Projekt kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani, ki je pred dvema letoma povzročil pravi 'kmečki punt' in razburja nekatere okoljevarstvenike, je trenutno v presoji, ali potrebuje okoljevarstveno soglasje. Medtem ko nekatere okoljevarstvene organizacije svarijo, da ta ogroža vir pitne vode za celotno prestolnico, krajani podpirajo izgradnjo, saj ta ureja dolgoletne frustracije z neurejenim kanalizacijskim sistemom. Na Mestni občini Ljubljana trdijo, da je projekt ključen za kakovost bivanja meščanov in predvsem projekt, ki bo zanamcem zapustil zdravo in čisto okolje.

Na Mestni občini Ljubljana pojasnjujejo, da je projekt ključen za kakovost bivanja meščank in meščanov Mestne občine Ljubljana in predvsem projekt, ki bo zanamcem zapustil zdravo in čisto okolje: "Odstotek gospodinjstev, priklopljenih na kanalizacijo, je še leta 2006 znašal 68 %, po zaključku velikega kohezijskega projekta pa bo 98 % gospodinjstev v strnjenih območjih MOL priklopljenih na kanalizacijo, ukinjenih bo 4.500 greznic, iz katerih odpadna voda nekontrolirano prehaja v okolje, na kanalizacijo pa bodo priklopljena tudi gospodinjstva z 11.500 uporabniki, katerih odpadne vode se trenutno čistijo na preobremenjeni čistilni napravi Brod." 

Kanal C0
Kanal C0 FOTO: Bobo

Krajan Broda, ki se je obrnili na naše uredništvo, poudarja, da krajani Broda pozdravljajo izgradnjo kanala C0, saj ta ureja dolgoletne frustracije krajanov z neurejenim kanalizacijskim sistemom. Mnogi so namreč, kot pripoveduje, dolga leta prosili občino, naj zapre čistilno napravo, ki je sredi naselja desetletja oddajala neznosen smrad po človeških iztrebkih: "Delno urejanje problema pred leti je za nas, ob takšnem številu domačih greznic in nelegalnih priključkov meteornih vod, za nas konkretno pomenilo reden vdor fekalij v stanovanjske hiše. Domače ponikovalnice in greznice ob neurjih ne zmorejo več obremenitev in izgradnja C0 za nas na Brodu pomeni konkretno izboljšanje življenjskih pogojev." 

Na Mestni občini Ljubljana smo povprašali, v kateri fazi je danes projekt, ki buri duhove okoliških prebivalcev in nekaterih okoljevarstvenih organizacij in ki naj bi se po njihovih predvidevanjih zaključil do 24. 12. 2021. "Trenutno se dela ne izvajajo. Gradnja povezovalnega kanala C0 je v celoti potekala po zemljiščih v lasti MOL oziroma na zemljiščih, na katerih imamo v Mestni občini Ljubljana ustrezne pravice, in je tam že zaključena. Gradbeno dovoljenje je bilo izdano za 98 odstotkov trase; skupna dolžina kanala C0 je 12,1 kilometra. Pravica za gradnjo še ni pridobljena na dolžini 150 metrov, od tega šest metrov na odseku Brod–Ježica. Na odseku Brod–Ježica je zgrajenih 970 metrov kanalizacije med Brodom in Rojami in 312 metrov kanalizacije na Ježici, skupaj pa je zgrajeno že osem kilometrov."

Kot so pojasnili, gradnja kanalizacije na odseku Brod–Ježica stoji, razlog je nasprotovanje oziroma oviranje gradnje lastnikov sosednjih zemljišč: "Zadeva je na sodišču. Glede na pridobitev pravice posega na posamezne manjkajoče parcele v zasebni lasti pa je začet postopek omejitve lastninske pravice, za eno izdano gradbeno dovoljenje pa teče postopek zaradi pritožbe."

Na MOL sicer trdijo, da so izbrana trasa povezovalnega kanala C0 in tehnične rešitve optimalne. "Preučili smo tudi druge možnosti, ki so se izkazale za tehnično in okoljsko nesprejemljive, poleg tega pa je treba poudariti, da bi tudi katerakoli druga trasa kanala C0 prav tako potekala po vodovarstvenih območjih. Dejstvo je, da večji del ljubljanske občine leži na vodovarstvenem območju, cela Ljubljana pa na napajalnih območjih različnih zajetij za oskrbo s pitno vodo."

V Slovenskem društvu za zaščito voda pa prav tako izpostavljajo, da večji del Ljubljane leži na vodovarstvenih območjih: "S projektom Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja, ki je financiran pretežno iz evropskih kohezijskih sredstev in je bil potrjen leta 2017, naj bi v aglomeraciji Ljubljana dosegli kar 98 % priključenost na javno kanalizacijsko omrežje. Sporen naj bi bil del trase povezovalnega kanalizacijskega kanala C0 na odseku med čistilno napravo Brod in Ježico, saj poteka tudi čez vodovarstveno območje. A že sam pogled na karto mesta pokaže, da večji del Ljubljane leži na vodovarstvenih območjih in se je s tega vidika nemogoče izogniti gradnji na VVO. S kanalizacijskim omrežjem so na primer prepredeni tudi Saveljska cesta, Stegne in Glinškova ploščad. Poznano nam je tudi, da je izbrana trasa za kanal C0, ki jo je izbrala stroka, znana že več kot dve desetletji, aktivnosti v zvezi s pripravo in potrjevanjem OPPN pa so začele že pred več kot desetimi leti, ko je v okviru MOL potekala tudi javna razprava." 

V polemiko glede gradnje kanala C0 pa se je šele v zadnjih dveh letih aktivno vključevalo več deležnikov, ki so opozarjali na domnevno sporne postopke in njihovo netransparentnost ter z navedbami, da gradnja kanala C0 povečuje potencialno tveganje za pitno vodo v Ljubljani, so dodali: "V društvu menimo, da podjetje VOKA SNAGA kot upravljavec vodovodnega in kanalizacijskega sistema svoje delo opravlja strokovno in kakovostno ter v skladu z zakonodajo, zavedajoč se pomembnosti prostora z vidika oskrbe mesta Ljubljane s pitno vodo." 

Nekateri okoljevarstveniki svarijo, da lahko kanal ogrozi vir pitne vode za celo Ljubljano

V vodovodni sistem Ljubljane priteka naravna pitna voda, ki jo odlikujeta svežina in slasten vodni okus, kristalno čistost simbolizirajo Zelenci in slap Savica, znameniti izviri Save, reke, ki Ljubljani in njenemu vodovodnemu sistemu že 130 let zagotavlja potrebne količine pitne vode. Glavni vir mestne pitne vode je v vodonosniku Ljubljanskega polja med Brodom in Ježico, kjer poleg drugih talnih virov del reke Save ponika v vodonosnik, se v njegovem produ prečiščuje in odteka v prostrano podzemno jezero pod Ljubljano. Voda iz vodonosnika Ljubljanskega polja med Brodom in Ježico ustvarja glavnino pitne vode za oskrbo Ljubljane, zato je to najpomembnejši in nenadomestljiv vir pitne vode za več kot 300.000 prebivalcev Ljubljane in okolice, pa poudarjajo v mednarodnem društvu za zaščito okolja in narave Alpe Adria Green (AAG). 

Opozarjajo, da nad oskrbo Ljubljane s pitno vodo "zle slutnje prinaša kanal C0, koncept kanalizacije za prenos odpadnih voda iz občin Vodice in Medvode na čistilno napravo Zalog-Ljubljana. Posebno sporna je trasa kanala C0, ki bi se vkopala v vodonosnik na vodovarstvenem območju (VVO) Ljubljanskega polja od Broda do mostu čez Savo na Ježici," pa zatrjujejo v organizaciji.

V postopku glede presoje, ali je potrebno okoljevarstveno soglasje

Projekt kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani je trenutno na Agenciji RS za okolje in prostor v predhodnem postopku glede potrebnosti pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Na Agenciji RS za okolje so pred petimi leti odločili, da gre za manj zahteven objekt, ki nima večjega vpliva na okolje, zato pridobitev okoljevarstvenega soglasja takrat ni bila potrebna. 

In to kljub opozorilom, da bi bila gradnja kanala C0 med Brodom in Ježico s pretokom tisoč ton nevarnih odplak stalna grožnja onesnaženja vodonosnika in podtalnice z možnimi katastrofalnimi posledicami uničenja filtracijskih sposobnosti vodonosnika, zaradi česar bi lahko Ljubljana ostala brez glavnega vira pitne vode. Kot pojasnjujejo v AAG,  "ima Kanal C0 premer 1.200 mm, kar ga umešča med zahtevne gradbene objekte. Kljub temu je bil v vseh postopkih, od služnostnih pogodb z lastniki zemljišč, v postopku izdelave vodnega soglasja, v prvem izdanem gradbenem dovoljenju obravnavan kot manj zahteven objekt. S tem se je investitor MOL izognil postopkom presoje vplivov na okolje, omejitvam in prepovedim, ki po veljavnih predpisih veljajo za zahtevni objekt, kar kanal C0 tudi je, saj je premer cevi nad 1000 mm. Hkrati pa so pet kilometrov dolgo območje vodonosnika od Broda do Ježice, ki je za Ljubljano nenadomestljiv vir pitne vode, obravnavali kot gradbeno neproblematično." 

Kanal C0
Kanal C0 FOTO: Bobo

Kaj je pokazal inšpekcijski nadzor? 

Kot smo že poročali, so bili v projektu gradnje kanalizacijskega kanala C0 postopki vodeni napačno. Ljubljanska občina je npr. najprej dobila gradbeno dovoljenje in soglasja, šele nato je bil izdelan predhodni postopek presoje vplivov na okolje, kar je v neskladju s predpisi, je razvidno iz poročila notranje revizije, ki ga je objavila Alpe Adria Green. Notranja revizorka je ugotovila, da predhodni postopek presoje vplivov na okolje ni bil izveden v časovnem zaporedju, kot ga zahtevajo predpisi, ampak je bil izveden po že izdanih in pravnomočnih vodnih, naravovarstvenih in drugih soglasjih ter gradbenem dovoljenju za del gradnje povezovalnega kanala med občinama Medvode in Vodice in ljubljanskim kanalizacijskim omrežjem. To ni v skladu z relevantno uredbo EU in zakonom o varstvu okolja. 

Na ministrstvu za okolje in prostor (MOP) smo preverili, koliko postopkov v zvezi z gradnjo kanala je bilo sproženih od začetka gradnje. Gradbena inšpekcija IRSOP, OE Ljubljana, je od oktobra 2018 v zvezi z gradnjo Kanala C0 med Brodom in Ježico v Ljubljani uvedla več inšpekcijskih postopkov. Z dosedanjim inšpekcijskim nadzorom nad gradnjo Kanala C0 med Brodom in Ježico v Ljubljani niso bile ugotovljene kršitve gradbene zakonodaje v okviru pristojnosti gradbene inšpekcije. Ker gradnja predmetnega kanala še ni zaključena, zadnji inšpekcijski postopek ostaja v reševanju. Tako se nad navedeno gradnjo še naprej izvaja inšpekcijski nadzor, so pojasnili. 

Agencija RS za okolje (ARSO) je novembra 2019 prejela zapisnik Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) o inšpekcijskem pregledu, iz katerega je razvidno, da se v okviru gradnje kanala CO vgrajuje kineta, kar ni bilo predmet že izvedenih predhodnih postopkov. Dejstvo je, da gradijo na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in vseh ostalih soglasij, a ker vgrajujejo tudi kineto, je to takšna sprememba, ki potrebuje nov predhodni postopek. 

AAG  za celostno presojo vplivov na okolje

Kanal C0
Kanal C0 FOTO: Bobo

Arso je zato po uradni dolžnosti začel predhodni postopek, v katerem se bo ugotovilo, ali je za to spremembo treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Po izjavi projektanta (iz inšpekcijskega nadzora 19. 9. 2019) je "sicer betonska kineta detajl polaganja cevovoda, ki v samem bistvu ne spremeni objekta in njegove namembnosti, to je odvajanja komunalnih in tehnoloških vod, ter nima vpliva na tesnjenje cevovoda, hkrati pa omogoča dodatno varnost in kontrolo v povezavi z zaščito podzemnih voda."

Na to pa so se ostro odzvali v AAG in 16. 6. 2020 na Arso poslali zahtevo za vstop v postopek. "Iz pridobljene dokumentacije o tem projektu je razvidno, da ima po vsej verjetnosti ali pa zagotovo nedopustne in prevelike vplive na naravo, okolje, zdravje ljudi in premoženje prebivalcev v njegovi okolici. AAG predlaga Arsu, da v ugotovitvenem postopku predhodnega postopka ugotovi, da je v primeru vgradnje povezovalnega kanala C0 zaradi pomembnega vpliva na okolje treba izdelati celostno presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno soglasje za nameravani poseg."

Kot opozarjajo, je nujno potrebna presoja vplivov na okolje za Kanal C0 kot rezultat predhodnega postopka. Še posebej to utemeljujejo s tem, da gre za veliko in nedopustno tveganje za zdravje ljudi zaradi okužbe vode, pri čemer ni izključen tudi covid-19 po dosedanjih ugotovitvah, in tudi za posebej varovano območje pitne vode za 300.000 prebivalcev glavnega mesta Slovenije ter še najmanj 120.000 dnevnih migrantov v Ljubljano. Treba je preučiti tveganje vgradnje kanala C0 tudi z vidika več deset let v prihodnosti. Nihče ne more danes zagotavljati, da se okužba vode, nenamerna ali namerna, ne more zgoditi v prihodnosti, svarijo. 

Kot izpostavljajo, še posebej zahtevajo upoštevanje dejstva, da spada ta vir pitne vode v kritično infrastrukturo po Zakonu o kritični infrastrukturi.  "Kar pomeni, da gre za posebej, dodatno varovan vir pitne vode za glavno mesto Slovenije, česar noben dokument MOL ne upošteva. Zato je dokumentacija MOL pomanjkljiva na kritičnem sektorju za javno zdravje in tveganja okužbe," trdijo  v AAG. 

Kot dodajajo, je ogrožanje pitne vode s fekalijami iz Kanala C0 še posebej veliko zaradi mikroorganizmov človeškega in živalskega izvora: " bakterij, virusov in parazitov. Nekateri se izredno težko odstranijo iz podtalnice. Tudi kloriranje vode ni vedno uspešno, pa še nezdravo. V Sloveniji smo že imeli smrtne primere ali težka obolenja zaradi onesnažene pitne vode s strupenimi mikroorganizmi. Torej polaganje fekalnega kanala C0 ni v javno korist. Javna korist ni veliko tveganje onesnaženja pitne vode, ki bi ga prinesla vgradnja kanala C0, kakršnekoli fizične izvedbe. AAG brani javno korist čiste neklorirane pitne vode za desetletja naprej za Ljubljano, tudi kot glavno mesto Slovenije." 

Na MOL pojasnjujejo, da so "samoiniciativno, z namenom razjasnitve nejasnosti in zavajanj, ki so se na to temo pojavile v javnosti, čeprav zakonodaja tega ne zahteva, še dodatno vložili zahtevo za izvedbo predhodnega postopka za ta poseg.Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je prav tako 10. 2. 2020 izdalo sklep, da se postopek za odpravo in razveljavitev po nadzorstveni pravici Sklepov Agencije RS za okolje, začet po uradni dolžnosti, ustavi. Ugotovitev ministrstva je, da ni podan noben zakonski razlog za izrek ničnosti izdanih sklepov s strani ARSO. Ministrstvo je 20. 2. 2020 izdalo tudi sklep o ustavitvi postopka nadzorstvene presoje izdanih gradbenih dovoljenj Upravne enote Ljubljana, Izpostava Moste Polje, za gradnjo javnega povezovalnega kanala (kanalizacijski zbiralnik C0) na območju vodonosnika Ljubljanskega polja. Nadzorstveni organ v postopku za odpravo in razveljavitev izdanih gradbenih dovoljenj namreč ni zasledil nobenih razlogov za odpravo ali razveljavitev le-teh, kot tudi ne obstoja ničnostnih razlogov po določbah Zakona o splošnem upravnem postopku."  

Dodatno so pojasnili, da so dopustna odstopanja od gradbenega dovoljenja, zato je v projektu za izgradnjo (PZI projekt) konkretiziran ukrep dodatne zaščite kanala v dolžini 2,1 km, in sicer kot vodotesna armiranobetonska kineta: "Kineta je namenjena preprečitvi vplivov kanala na okoliško zemljino, tla in podzemno vodo. S TV kamero bo mogoče preveriti tesnost cevovoda kadarkoli v fazi obratovanja. V ta namen je ob cevovodu prostor za kamero v širini med 35 in 40 cm.  Pred gradnjo je izvajalec hidrogeološkega nadzora IRGO izdelal elaborat Varovanje podzemne vode v času gradnje povezovalnega kanala C0 z zapisanimi in konkretiziranimi ukrepi med gradnjo, ki jih mora izvajati izvajalec gradbenih del. Cevi so iz centruifugiranega poliestra, skupaj s spoji je to najboljša tehnologija na svetu. Garantirana življenjska doba je 150 let. Cevi bodo na dolžini 2,1 kilometra nad tokom podzemne vode položene v armiranobetonske kinete, šest metrov pod zemljo, zatrjujejo na ljubljanski občini. Največja polnitev bo v času padavin, to je do 40-odstotna, običajno pa bo zmogljivost cevi zasedena do 20-odstotno. Komunalna odpadna voda, pomešana s padavinsko, teče gravitacijsko, ne pod pritiskom," so še dodali. 

Očitki NVO, da se niso dovolj oglasili 

Vlada na seznam pomembnih investicij, ki naj bi pospešile izhod iz krize po covid-19, sicer ni uvrstila tega projekta. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je pojasnil, da ga je treba izpeljati po zakoniti poti, če pa to ni mogoče, je treba najti odgovorne za to, "zakaj so silili s projektom tako daleč, da se je zataknil" . Vizjak meni, da bo postopek glede potrebnosti pridobivanja okoljevarstvenega soglasja v kratkem zaključen in bo investitor vedel, kako naprej. 

Politika je sicer nevladnim organizacijam očitala, da se te niso dovolj vključevale v ta projekt. V Slovenskem društvu za zaščito voda pa so na to odgovorili, da se kot NVO zavzemajo za varovanje narave in menijo, da mora pri tako obsežnih projektih imeti vodilno vlogo stroka: "V izdelavo projekta so bili poleg strokovnjakov iz JP VOKA SNAGA vključeni tudi urbanisti in soglasodajalci tako na lokalnem kot državnem nivoju. Strokovno študijo je kot neodvisna institucija izdelal Geološki zavod Slovenije, iz njegovih ugotovitev pa izhajajo vsi zaščitni ukrepi, ki so v izvajanju. Vsekakor pa velja, da je vsak poseg v okolje potencialno tveganje. Treba pa ga je ovrednotiti in omiliti. V SDZV si tudi želimo, da bi se v prihodnje v take projekte že na samem začetku lahko z opazovalci vključevale tudi tiste NVO, ki imajo s predmetnega področja dovolj strokovnih kompetenc in znanj. Tako pa žal danes le ugotavljamo, da projekt kanal C0 postaja vse bolj politično obarvan." 

Na takšne očitke so v AAG odgovorili: "Alpe Adria Green je ena redkih NVO, ki se ukvarja s konkretnimi problemi onesnaževanja na posameznih lokacijah s ciljem, ne samo da opozarja, ampak da gre tudi v skrajnem primeru na sodišče v interesu prebivalcev. V konkretnem primeru je bil ves dokazni material, s katerim smo razpolagali, posredovan tudi na DZ RS, ki ga je obravnaval in zadolžil MOP za ukrepanje. Ko se je zamenjala oblast, je tudi ta primer v DZ in MOP šel v pozabo. Nov interventni zakon želi omejiti NVO tudi na tem področju," so še izpostavili.

Kot so se na to odzvali Ekologi brez meja, "projekta ne poznamo v podrobnosti, niti nismo strokovnjaki za to področje, zato vrednostnih sodb ne dajemo. Na prvi pogled je seveda zadeva videti sumljivo, a si ne smemo dovoliti soditi knjige po platnicah. Pri varovanju zdravja, narave in okolja velja previdnostno načelo, a je njegovo breme primarno na načrtovalcih in odločevalcih. Neposredno prizadeti posamezniki in nevladne organizacije smo le dodatni mehanizem nadzora. Takšne obtožbe komentiramo kot neroden poskus diskreditacije, ker hkrati želijo, da bi se NVO bolj vključevali v postopke in da bi se manj. Da bi v NVO imeli strokovne sogovornike, a hkrati da se vsi ukvarjamo z vsem, torej nestrokovnost. Oglasilo se je več NVO, a jim te očitno niso dovolj."

"Umestitev kanalizacije v (iz)vir pitne vode tik nad potresno prelomnico, v zemljini intenzivnih vzgonskih napetosti, ni v javnem interesu, zato predlagamo umik pet km trase kanalizacije iz vodonosnika od Broda do Ježice. Investitor MOL naj poišče rešitev, ki ne bo ogrožala dragocenih in nenadomestljivih vodnih virov," pa vztrajajo v AAG. 

Krajani Broda, ki si želijo, da se projekt zaključi, pa poudarjajo, da obsojajo nabiranje političnih točk.  "Ob izgradnji C0 pa tudi odločno podpiramo vse varnostne ukrepe za varovanje podtalnice, saj si resnično ne moremo privoščiti onesnaženja pitne vode. Nabiranje političnih točk pa obsojamo in se sprašujemo, kje so vsi ti bili, ko smo se borili proti izgradnji severne trase daljnovoda, ki ga Elektro še vedno ni opustil. Ta pa dejansko pomeni bistven poseg v naša življenja, podvojena napetost nad šolo, vrtcem, skozi naselje pa ogrožanje obstoja. Že ob trenutni elektrifikaciji, ki teče neposredno našimi glavami desetletja opažamo izjemno visoko število rakavih obolenj in izničeno vrednost nepremičnin pod daljnovodi," se sprašuje krajan Broda N.N. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (444)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mareM1979
22. 06. 2020 15.02
+0
jaooo 50 let so te iste greznice praznil na okoliška polja kot gnojivo ...pa seveda vsi imeli neprodušne greznice ... zdej se pa par eko bio vegi nevem kaj vžiga da bo cela lj pila nevem kaj ... a do zdej smo pa pil iz 10000 let sarih ledenikov ... kok onesnažimo dež še predno pade pa ne duha ne sluha ... samo nekaj kar je blo povsod bi radi speljalji v eno cev in je problem al kaj ... kaj se gremo ...
TistoPravo
22. 06. 2020 15.08
+0
Ja ljudje se uglavnem ne zavedajo celote...detajli so boleči, ampak ni drugega ko da sprejmeš...novi kanali z novih materialov so nekaj zelo pozitivnega, komur jih občina...država in eu nameni, je lahko zelo hvaležen zato. Koliko Slovenije še na navzkriž položene betonske cevi laufa po sistemu pol mim pol pa zraven..tričetrt, in kam se lahko pritožimo?
mareM1979
22. 06. 2020 15.14
+0
to nasprotovanje se mi zdi lih tako kot če bi v bajti sr...v vsako sobo kjerkoli pa kao pucal za sabo, spucano stresal nevem kam ...al bi pa imel eno cev k pelje nekam in sr ... na enem mestu ... ma se nismo nevem koliko naučili čez stoletja al ?
ijsales
22. 06. 2020 17.33
+3
gremo se zaščito naše vode. očitno mareM 1979 sploh ne ve za kaj se gre pripeljati nam hočejo 1800 ton fekalij na 4.5 km vodonosnika in to nekaj metrov nad pitno vodo . ob tem, da tam poteka potresna prelomnica, vzgonske sile podtalnice so tudi zelo velike. in na tem področju je hudo malo obsteječih greznic predlagam avto pa od broda do ježice in pogled levo lepa pokrajina natura 2000 in vrt ljubljane.. pa se slišimo po ogledu
ijsales
22. 06. 2020 17.35
+2
večina ima rajši pitno vodo kod hvaležen sprejem cevi iz novih materialov zakopan v gramoz in občutek, da imamo boljše cevi kot sosedje..
TistoPravo
22. 06. 2020 17.50
+0
Kaj pa vem no...mislim, da se na kanalizaciji ni za zafrkavat z časom...če govoriva, koliko bo dejansko tudi teren kjer vode od 4500 objektov in 1000 m3 dnevno ne bo več se razlivali na mikrolokacijah oziroma se sušilo po ozračju tam...je to izrednega pomena tudi za manjšo prevlaženost ozračja...posledično manj vetrov...manj strel in naelektrenosti ozračja..,manjši pritisk vročine in mraza, in tudi zdravje ljudi posledično bo šlo hiter navzgor...tudi navzdol od teh objektov, če že govoriš da se to pelje preko....območja, kjer pa je čista voda doma...se bojim, da je pomembna tudi čimkrajša pot kanalizacijskega voda, ker okrog na okrog se nevarnost za to vodo tudi zelo poveča...če ne druzga, se odzračevanje pkinov iz cevi ravno tako pkmeša z ozračjem in če je tega v večji dolžini...tudi preko ozračja vse spet na zemljo pade tko al pa drugače...bo treba kak korak nazaj stopit fantje moji
EkonomskaSvoboda
22. 06. 2020 14.00
+7
Kje so piciklisti? Kje so plakati? Kje so transparenti? Kje je tista punca, ki ne ve kaj bo njen otrok pil?
disorderliness
22. 06. 2020 13.35
-5
A ni že JJ tako zrihtal, da ne bo treba Jankoviču nobenga več vprašat, če se sme?
misterbin
22. 06. 2020 13.07
+8
Upam ,da bomo brali tudi ,da je šerif v bolnišnici ker bo zbolel za virusom .
vomo
22. 06. 2020 12.46
+27
Levi niso več to za kar se imajo.Da pa Jankovič gradi preko svojih podjetij pa vsi vedo samo organi pregona in.... nočejo vedeti. da se pa gradi kanalizacija čez vodno zajetje in s tem ogroža pol milijona ljudi, pa je absurd. Utemeljujejo pa gradnjo, da bo 20 000 tisoč ljudi imelo urejeno kanalizacijo in jim zato ne bo smrdelo, na koncu bomo pa vsi pili vodo z vonjem po lastnih iztrebkih. Ja pohlep je lepa stvar, pa še če ti je omogočeno z titoističnim vladanjem-totalitarnim z doživljenjsko dobo. Zakaj se ne uredi že enkrat, da so lahko župani samo dva mandata. Dobro se ve, da si vsak doživljenjski mali tito s tem prikroji ama vse, kar je lep primer vladanja v Ljubljani.
denden
22. 06. 2020 14.45
+1
A 4500 privatnih nenadzorovanih pretočnih greznic je pa OK za okolje?
mareM1979
22. 06. 2020 15.05
-1
ne te greznice so vse neprodušno zaprte ...pa praznjenje na okoliški njivi ...to je ok ... sam boh ne dej cev spelat...
ijsales
22. 06. 2020 17.37
+2
od ježice do broda so 3 greznice in to ob dunajski cesti. ne pišite nekaj kar ne poznate...
ijsales
22. 06. 2020 17.38
+2
obstoječe greznice npr na ježici, ki pa niso na 2a vod. prazni voka snaga in ne gre nič na polja
Akuster
22. 06. 2020 12.25
+10
Tukaj nebo NVO, ker je Janković le njihov človek-levičar!!
štrekeljc
22. 06. 2020 12.34
-2
Ne vem, če je Zoki res levičar. Zanesljivo ni nikoli romal v Titovo Jajce.
krucyfix
22. 06. 2020 14.21
+4
Zoki ni noben levičar, zna pa mahat z rdečo zastavico in delat prijazen obraz in trosit drobtinice.
TistoPravo
22. 06. 2020 11.54
+4
Kanalizacijo je treba zrihtat...kje bi blo zdej bolj te cevi speljat...bo verjetno treba en kompromis nardit...že če čez eno vas potegneš cevi, je eden v večji ndvarnosti da ga zalijejo kanalizacijske vsebine od drugega...tudi tesnosti 100% ni, če ne drugega velik na plano pride tudi preko zraka ki suši med delovanjem vsebino tudi ven skozi jaške.,,in ozračje to potem spira vsepovsod in raznaša veter...so pa materiala primerjalni z betonskimi cevmi sedaj veliko bolj ziher...betonske cevi in jaški niti na en meter niso 100%,,,glede na to da beton srka vase, pa po spojih v ceveh in jaških ni nič možno blo premazat proti uhajanju...uglavnem 3/4 Slovenije laufa še na sistem pol mim pol pa zraven.,,ostalo pa raznaša po ozračju..,
ijsales
22. 06. 2020 12.50
+6
problematičen je samo del kanala co od broda do ježice zgornji in spodnji krak sta lahko v funkciji. kot sem že omenil se v ozadju za ta del skriva pozidava med nemško cesto in savo. pitna voda je zgolj koleteralna škoda. zato pa toliko upiranja spremembi tega dela . in za razmislek koliko pomenimo glavnim načrtovalcem biznisa...
Uporabnik-1452211
22. 06. 2020 11.37
+3
Voka še tistega ne popravi ,samo s kamero pregledajo to je pa vse.
kiropraktik
22. 06. 2020 11.26
+24
OVO se ne borijo za čisto vodo,borijo se za preživetje,ki se ohrani le z denarjem iz proračuna. Čakajo,da se nekdo iz Bele krajine pritoži na gradnjo v Ljubljani. Oni se ne bodo,ker dobijo donacije iz občinskega proračuna. Toliko o nevladnikih,ki se imajo za branik čistega okolja!
Jst !
22. 06. 2020 11.11
+34
Res je niti en transparent z napisom "NOČEMO C0 KANALA" ali pa "JANKOVIČA NA DOB" Zanimivo, živite v Ljubljani in vam je vseeno kaj pijete in kako vam žepe prazni Jankovič.
EkonomskaSvoboda
22. 06. 2020 11.37
+25
S tem, da una punca ne ve kako bo njen otrok pil vodo oz. "ali bo žejen". DA o razmnoževanju sploh ne govorimo...
bodi
22. 06. 2020 11.11
+15
Dobr nas vlečejo nepovratnih sredstev k blata mi bomo pa plačevali priključke in folk ne razume da itak z uporabnino plačujete izgradnjo in uporabo. Ampak ker smo Balkan jim plačujemo še izgradnjo sistema torej dvakrat se plača dobimo pa malo. Tudi jaz bi tako gradil da me financirajo drugi pol jim pa še računam uporabni o. OVCE.
TistoPravo
22. 06. 2020 11.47
+7
Kanalizacija je biznis, da ga ni..,kolikor vode porabiš, toliko ti odplak zaračunajo...čista barabija...tomda se pa priklope plača, s tem da si prisiljen se priključit....ja davek, solidarnostni prispevek.,,izredno popularna postavka za proračun...
EkonomskaSvoboda
22. 06. 2020 11.03
+33
Kje ste zdaj vrli piciklisti. "Ne damo narave" pa to.....? Se vidi, da ste izključno politično anarhistično gibanje in nič drugega.
mareM1979
22. 06. 2020 15.17
picijulka1
22. 06. 2020 09.40
-29
Kanalizacijsko omrežje v Ljubljani meri cca 1.000 kilometrov. Starost v povprečju preko 40 let. In tako kot vodovodni pušča na vse konce. Cela ljubljana je na vodonosniku. Tako da v resnici teh nekaj kilometrov kanala ki bo dihtal bistveno bolje od ostale kanalizacije v resnici ni nek problem. Že na trasi kanala bodo priključili 4500 objektov ki sedaj uporabljajo pretočne greznice in spuščajo vsaj 1000 m3 fekalnih odplak na dan v naravo. Vsak član gospodinjstva porabi v povprečju 130 l vode na dan.
ijsales
22. 06. 2020 10.16
+24
očitno nepozavanje problema. co kanal od broda do ježice naj bi potekal po spodnji savski tereasi samo nekaj metrov nad podtalnico v dolžini 4.5 k. tam poteka podzemna reka , ki se napaja iz save in teče proti vodarni kleće. vso to področje je strogo zaščiteno. na zgornji terasi ( 30 m višje) je podtalnica zaščitena z več sloji konglomerata in glinencev .. kritičen je torej prav ta del med savo ov vodarno kleče.. tu poteka tudi potresna prelomnica. v primeru potresa ali diverzije lahko ostane cela ljubljana brez pitne vode. vsako sek. bo tam namreč 1600 ton fekalij.... na tem področju ob broda do ježice so zgolj 3 greznice ob dunajski cesti cesta na produ vse ostalo je neposeljeno...
krucyfix
22. 06. 2020 11.18
+11
To ni le nepoznavanje ampak zavajanje. Je res da je projekt prenove LJ kanalizacije načeloma zelo dobra ideja, zlasti s sredstvi EU. Ni pa res, da ima kanal C0 kaj dosti zveze z objekti na trasi kanala. Ta kanal bi morali ali speljat okoli vodovarstvenega območja ali pa dotične odplake čistit v nadgrajeni manjši lokalni ČN. "Stroka" se je z izigravanjem predpisov hotela izognit okoljski presoji.
TistoPravo
22. 06. 2020 11.45
+4
Kam pa pol zdej izteka teh 4500 objektov nad vsem tem zaščitenim področju? Tako kot si napisal, 130 l na dan vsak....1000m3 na dan..a to zdej teče proti Triglavu?
krucyfix
22. 06. 2020 12.45
+1
Kje vidiš 4500 objektov? Kanal C0 gre v glavnem čez problematično nepozidano vodovarstveno območje Kleč. Če bi risali kanalizacijo za obstoječo pozidavo na tem območju, bi bila načrtovana čisto drugače. Tiste tisoče objektov so "našli" drugje in je mogoče za izboljšanje rešitve njihove kanalizacije najt drugačno pot, bodisi okrog varstvenega območja zajetja Kleče, bodisi z nadgradnjo ene od lokalnih ČN.
misterbin
22. 06. 2020 09.36
+40
Ljudje ne razumem vas zakaj ,dovolite enemu Jankoviču,da dela kar hoče .To kar on dela je res več ne verjetno .Ima vas kot,da ste njegova lastnina .A tukaj pa ni kolesarjev da bi demonstrirali ?
krucyfix
22. 06. 2020 11.32
-3
Problem je da za okolje celotni politiki bolj ali manj dol visi. SDS je res edina od politike nekaj delala glede C0. Ampak poglejte kako so se nespodobno spravili na NVO na državnem nivoju. Na koncu se bojim da bodo kot ponavadi z njim pod mizo sklenili kravjo kupčijo, ker "bi bilo škoda da bi ustavili zdaj ko je že toliko narejeno".
Razumnež
22. 06. 2020 09.20
+23
Vsi na kolo za zdravo telo. :)))) A AF/NF to nič ne moti?
gekados
22. 06. 2020 09.09
+21
Tudi lj bi morali premakniti, saj sama lezi na vvo, ta pa je dobra, zdaj bodo pa se pozidali s fekalijami se tisto kar je ostalo, res ste sami veleumi v lj, to dokazujete ze vsak petek, mesto, ki bi moralo biti vzor ostalim se kazejo kot najvecji marginalci z zupanom na celu.
komel123
22. 06. 2020 08.59
+23
In ko bodo volitve bodo ljudje na te stvari spet pozabili
gekados
22. 06. 2020 09.03
+9
Kot vedno, pozabijo, ce naredis kaj dobrega, se hitreje, ce naredis kaj slabega in jih volijo ponovno.
Katja Damij
22. 06. 2020 08.56
+21
Takega projekta ne potrebujemo! Predimenzioniran, tvegan in proti volji ljudi
krucyfix
22. 06. 2020 11.22
+1
Projekt prenove LJ kanalizacije v osnovi sploh ni slab, ravno obratno, še dobro da se nekdo sploh ukvarja z nadležnimi stvarmi kot je kanalizacija (za dober denar seveda). Hudič je le v "podrobnostih".
picolin
22. 06. 2020 08.53
+32
bolelo vas bo kmalu v ljubljani ko neboste imeli vec vode ki bo cista za tusiranje ,kaj sele da bo pitna.kmalu si boste prisli gor podporniki jankovica
BellaCiao
22. 06. 2020 08.49
+22
Zoki dela d de d de s pouno paro d de d de :) Uničevanje okolja za interese nekaterih, ki ob tem fajn pokasirajo...kaj bodo pa zanamci pa po starem Slovenskem običaju "boli me"
gekados
22. 06. 2020 08.56
+19
Bella, proti taksnim protestirajte! Ampak ne, glavno, da se derete vsak petek dol z janso, to pa ja.
EkonomskaSvoboda
22. 06. 2020 11.05
+15
Ej moj "lepi čao". Sam, protestirate pa ne proti temu kljukcu, kenede? Zakaj pa ne? Tu imate en lep primer kršenja okoljevarstvene zakonodaje, imate konkreten primer mutnih poslov in nevarnosti za naravo. Kaj je zdaj? Ni slišati zvončklanja in picikliranja proti Zokiju......#niste-dosledni-zato-vam-nihče-ne-verjame