Slovenija

Kandidat za ministra bi spremenil ocenjevanje v osnovnih šolah

Ljubljana, 12. 01. 2023 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Bonča
Komentarji
83

Na čelu ministrstva za vzgojo in izobraževanje bo, kot kaže, minister, ki bi spremenil način ocenjevanja v šolah. Ocene v osnovnih šolah so problematične in krivične predvsem do nadarjenih otrok, pravi kandidat za ministra Darjo Felda, ki je dobil podporo pristojnega odbora. Prizadeval si bo tudi, da bi nacionalno preverjanje znanja v devetem razredu spet štelo pri vpisu v srednjo šolo. Še preden bo Felda zaprisegel v državnem zboru, pa bo na mizi že imel prvo zahtevo, dvig plač ravnateljem in njihovim pomočnikom.

Potrebujemo drugačno šolo, šolo, kjer bodo imeli nadarjeni možnosti, da razvijejo svoje potenciale, pravi kandidat za ministra Darjo Felda. "Verjetno so bili poskusi že v preteklosti, da bi nekako dobili neke nadarjene, ampak največkrat se je pokazalo, da to niso nadarjeni, ampak pridni, pridni, ki so se nekaj naučili, so tisto pokazali in seveda niso znali naprej razvijati tistih zadev, ki so jih spoznali," je dejal. 

In kako bi Felda ločil nadarjene od povprečnih? Za to bodo nujne spremembe zakona o osnovni šoli. "Ocene v šolah, osnovnih šolah so dejansko problematične. Tu jaz mislim, da gre za velike krivice do otrok in še največje krivice do tistih najbolj nadarjenih otrok. Namreč tukaj lahko otrok, ki je zelo nadarjen, dobi oceno pet, ampak oceno pet dobi tudi nekdo, ki je lahko povprečen, in tukaj vidimo, da ne znamo ločevati to dvoje," je dejal. 

Eno od morebitnih rešitev ponujajo ravnatelji. Predsednik njihovega združenja Gregor Pečan predlaga: "Če bi se vpeljali sprejemni preizkusi na šolah, kjer so omejitve, tam bi pač moral vsak pokazati realno znanje."

Spremembe ne bodo rokohitrske, časovnice Felda še nima. Bi pa lahko spremembe nacionalnega preverjanja znanja (NPZ) v devetem razredu veljale že prihodnje šolsko leto, spet naj bi štelo pri vpisu v srednjo šolo. "Že deset let ravnatelji opozarjamo, da NPZ ne igra več nobene pametne vloge, ker učenci ne pristopajo z zadostno mero resnosti," opozarja Pečan.

Z njim se bo Felda predvidoma sestal prihodnji teden. Ravnatelji pričakujejo, da bo ministrstvo uredilo tudi njihove plače. "Trdim da ni nobene druge skupine v javnem sektorju, ki bi bila obravnavana bolj krivično in ta trenutek je klima zelo blizu vrelišču," opozarja Pečan.

Iskala bosta tudi rešitve glede pomanjkanja kadra, po ocenah ravnateljev namreč v tem trenutku primanjkuje okoli 4000 učiteljev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dovolj je
13. 01. 2023 16.01
+2
A res ni drugih problemov v solstvu potrebnih resitve??....tukaj gre za mešanje megle.... dajmo se zresnit no
ElChe
13. 01. 2023 13.46
+2
Felda pusti ti otroke pri miru.Prvo se naj v vladi ministri pošlihtajo.Mamo take z trgovsko šolo,ene z doktoratom največja žalost je pa to da od nobenega ni poplnoma nič.
Vladimir Bog
13. 01. 2023 10.44
+11
Lahko tudi ukine ocenjevanje do petega razreda. Najprej je potrebno urediti, da bo učitelj bolj spoštovan poklic. Se pravi, da si povrnejo avtorioteto, da se jim dodeli neke vrste določenih pooblastil. Da lahko brez strahu dodeli pošteno oceno, da lahko izda vzgojni ukrep, ne pa niti zakričati na učence več ne upa. Da se jim ne bo treba tresti pred starši, ki grozijo z odvetniki. Vsak, ki se je kdaj udeležil kakega roditeljskega sestanka ve, kakšnma je situacija. Zaradi enega nhiperaktivca lahko trpi ves razred. In učitelji se vedno največ posvečajo problematičnim učencem, z nadarjenimi se nimajo časa ukvarjati. In dokler se tukaj nekaj ne spremeni, je tvezenje o nadarjenih učencih brezpredmetno. Rešitev pa sigurno ni tako preprosta, ker vemo, da so starši problematičnih otrok še veliko bolj problematični kot otroci sami. Najglasnejši so in najbolj jih bodo branili, se pritoževali učiteljem in se vtikali v njihovo delo. Šola lahko usmerja, vse kar se vzgoje tiče, pa se začne doma. In sistem, okolica, mediji, razni influencerji, yt, of, ves vpliv zahodnega zla, ki se je zakoreninil v našo družbo, je največji problem. Še tako dober minister, je tukaj nemočen.
PičiPoki
13. 01. 2023 10.24
+7
Nekateri tudi za 0 ne znajo, kaj šele za 1. 🤣
ACTUAL
13. 01. 2023 10.11
+11
"Povprečen otrok ni nek talent" res lepe besede samega ministra..... se vidi da ne ve sam kaj so sploh otroci ....taki kot on ne bi nikdar smeli odločati o naših mladini
jutri_pa_res
13. 01. 2023 10.55
+6
Kaj ti tu ni jasno? Povprečen otrok je pač povprečen, talentov za posamezna področja je pa malo. Priznati pa je treba, da tudi IQ ni pri vseh enak. Povprečni je 100, razpon pa je v OŠ nekje od 60 pa do 140 (200), s tem da dalje ko greš od sredine, manj jih je.
Nianana95
13. 01. 2023 12.29
+2
Ja in? Kaj ima to veze z OSNOVNIM šolstvom?
Xxdproxx
13. 01. 2023 10.04
+7
Raje naj delajo na podrocju postenega ocenjevanja v OŠ. Sploh na podeželju je velik problem, ker imaš ocene glede na priimek oz od katerih staršev si. Od brata sošolec je bil v OŠ odličnjak (zaradi priimka) v srednji šoli je na 4-letnem pogramu totalno pogrnil, komaj je koncal triletno poklicno šolo. Skratka, brat je izdeloval OŠ z dobrim uspehom, naprej v SŠ v 4-letnem programu pa s pravdobrim uspehom in kasneje diplomiral na FRI.
METKA102
13. 01. 2023 10.00
+16
Po moje bodoči minister nima prav. Potrebno je podpirati nadarjene, kot je potrebno podpirati tiste, ki težko osvojijo učno snov. Vendar, sama nadarjenost ni dovolj. Potrebna je tudi pridnost, tj. delavnost. Res ne more biti vsak virtuoz na violini ali podobno, toda, če ta virtuoz ne bi vadil ure in ure, leta in leta ne bi postal virtuoz. Enako je z vsemi poklici. Nekdo bi bil dober učitelj, nekdo zdravnik, nekdo pa avtomehanik ali vrtnar. Naloga učiteljev naj bi bila, da prepoznajo v učencu njegov potencial in ga v tem spodbujajo. Nihče ni več vreden od drugega, če imaš le talent in si lenoba, iz tega ne bo nikoli nič dobrega. Morda taki postanejo zlikovci in so vedno pred zakonom, ker talente že imajo, a jih uporabljajo za napačne stvari. Tudi idol mladih Dončič je talent, a je od malega treniral in trenirat in to še vedno počne. Brez nič ni nič.
nikandra
13. 01. 2023 10.23
+7
Odlično napisano. In resnično. Poznam ljudi, ki so talentirani, vendar zaradi lenobe niso dosegli ničesar. In poznam tudi pridne posameznike, ki niso tako talentirani, vendar so z vztrajnostjo dosegli marsikaj. Torej bo tem drugim v bodoče onemogočeno, da bi imeli možnost za doseganje višjih ciljev v življenju.
231koak
13. 01. 2023 09.59
+3
Raje jih razbremenite in jih naučite vešcin za zivljenje.
jutri_pa_res
13. 01. 2023 09.41
+4
Imamo tudi skrajno idejo, ki bi pa ocenjevanje v OŠ kar ukinila, ker morajo itak vsi otroci biti odličnjaki. Da ne bi bil slučajno kakšen drugorazreden.
Stolček
13. 01. 2023 09.58
+2
Jutri pa res, pa kdo hoče same odličnjake? Najbolje bi tak bilo opravil, ni opravil pa mir. Te ocene niso neka reala. Vsak otrok ima talent na nekem področju. Drugorazredne je minister že sam naredil s svojo izjavo. Zakaj 5., če nek povprečneš isto zna, kot talent, ni enka njegovi 5.?! In s tem je ponižal, vse povprecneže. Koliko pa je teh talentov v razredih ? Veliko manj ali pa jih sploh ni od povprečnih.
EntityOne Gala
13. 01. 2023 09.40
+7
Nisem pameten v tem primeru. Vem pa, da je lahko zaznati nadarjenega učenca, ker zelo izstopa. In se ne potrebuje dosti učiti, da je odličen. Na žalost sem vse življenje dal skozi s prizvokom svoje razredničarke iz 8 razreda OŠ, ki mi je ob podelitvi zaključnega spričevala dejala, da naj bom malo manj ambiciozen, ker ni tolerirala, da nekdo ve več od nje. Govorimo o letu 1987 in prvih računalnikih v šolah (ZX Spectrum in Commodore 64,...) in osnovnemu znanjo programiranja v BASIC jeziku, ki je zanjo bil španska vas. Na srečo sem njeno izjavo preslišal, a si zapomnil, kako osebna prepričanja in značaj učitelja lahko vplivata na učenca. In tukaj se tega enistavno ne da kvantizirat, da bi potem učitelju odrekli možnost učenja...
Stolček
13. 01. 2023 09.37
+14
S tem, ko je minister izjavil, če dobi priden povprečen 5, ni enako kot nek talent, je ponižal vse povprečne otroke. In to bi naj bil minister?! A se zaveda, svojih besed? Koliko pa je teh genijev, talentov po razredih? Veliko manj, od povprečnih. V enem razredu 2, 1 ali nobeden.
jazpatipažidanamarela
13. 01. 2023 09.36
+4
Torej ta misli, da se tudi "povprečen" učenec (po njegovo) V OSNOVNI ŠOLI ne sme v celoti naučiti snovi, ker bi naj bila pretežka in da jo morajo obvladati samo izjemno nadarjeni. Kaj ni smisel osnovnošolskega izobraževanja v tem, da je prilagojeno temu, da bo primerno za čim več učencev in ne samo za izjemno nadarjene? Kar zadeva nadarjene, če le-ti super obvladajo samo en predmet, to še ne pomeni nujno, da gre za izjemno nadarjenost. Lahko pa se bi tem ponudilo kaj več s krožki in tekmovanji kar pa je že tako sedaj. Tisti, ki pa obvladajo več predmetov, imajo tako možnost preskakovanja razredov. Morda bi se tukaj tem večkrat ponudila priložnost in to ne samo takim, ki so sinovi ali hčere učiteljev, zdravnikov in podobno.
jazpatipažidanamarela
13. 01. 2023 09.45
+1
Sicer imamo v šolskem sistemu še vedno dinozavre, ki smatrajo, da bog zna za 5, on za 4, ostali pa za največ 3. Tu bi se ta minister moral vtakniti, da bi bil seznanjen z nesposobnostjo učenja s strani nekaterih učiteljev in profesorjev.
vicente
13. 01. 2023 09.35
+6
Šola ni slaba ,problem so učitelji 70%., jih sploh ni učiteljev ampak so nekakšni administratorji med učbenikom in redovalnico in učenci so za njih ne bi rekel balast ,ampak so pač tam in se ne da brez njih
jesen?ica
13. 01. 2023 09.25
+4
In ja v prvi vrsti, pa zvišati plače ravnateljem. Pred 10 leti je ime la ravnateljica OŠ Artiče 7.000,00 Eur plače, res malo.
jesen?ica
13. 01. 2023 09.23
+12
Očitno je ta Dario Felda napačen človek na napačnem mestu. Glede na to kako razmišlja, so vsi nenadarjeni drugorazredni otroci, grozno!
jutri_pa_res
13. 01. 2023 09.38
+3
Če ima nekdo oceno dobro, zakaj bi bil potem drugorazreden? Pomeni, da je povprečen, kot večina ostalih, ki bi prav tako morali imeti oceno dobro, ki je povprečna ocena. Ali ločujemo otroke na odličnjake in ostale, drugorazredne? To je pa res bolano.
Stolček
13. 01. 2023 09.41
+2
Jesen?ica, ja, točno tako. In s tem jih je ponižal. Češ, 5.povprečnega, ni enaka 5.po njegovem talenta. Pa še to s talentom, bi prej rekel genij. Geniji pa se rodijo, nikakor jih pa ne more ustvarjat šola. Sploh pa ne osnovna šola. In vsak otrok ima talent na svojem področju. Ni vsak za vse, redki so tisti, ki na vseh področjih blestijo.
Nianana95
13. 01. 2023 09.20
+4
Da ne govorimo o dvigu plač ravnateljem. Ravnatelji so zraven županov največja uradna mafija in kradljivci na lokalnem nivoju. Verjamem da je nekaj izjem ampak večina ogoljufa šole da vam nič ni jasno. Dam primere? Kurilno olje se najprej razvozi po ravnateljevih hišah, števec se ne resetira, šele nato se pripelje v šolo. Šolske kosilnice so doma pri ravnateljih, še hišniki jim osebno hodijo na dom kosit v delovnem času. Naročilnica za izobraževanje se ne zapira na dan izobraževanja ampak ima čez vikend nekdo od ravnateljevih še tam rojstni dan. Pohištvo v kabinetu ravnatelja je nenavadno podobno tistemu ki ga ima doma. Pravtako ometi, opleski, klimanaprave. To so stavri ki jih vidimo, tisočeri so skriti in prikriti.
Nianana95
13. 01. 2023 09.30
+3
Ne trdim da je to pri vseh, ampak v globalu se jim pa to omogoča. Saj župan Ljubljane je tudi drugi najbolj pošten človek v Sloveniji... Plače pa vidim da imajo skoraj take kot je imel Pahor, ki je sicer težko shajal z tem denarjem ampak njega smo razumeli. Ravnatelje pa ne več najbolj.
olafur
13. 01. 2023 11.09
Me prav zanima kaj si po poklicu ali izobrazbi, sam sem profesor, zate se mi pa niti slučajno ne sanja, si zanimiv profil moram reči pa me matra firbec, pa oprosti nič negativnega ne mislim.
Nikay
13. 01. 2023 09.18
+4
V Sloveniji državi komunizma, kolhozov, inkubatorjev sposobnost posameznika ni zaželjena, tu so vsi enaki ne glede na sposobnost nadarjeni pa zatolčeni Vsi drugačni vsi enakopravni )) Komunizem je prokletstvo generacij, kje je narod poizkusni zajec zablod komunizma. In spet poizkusi na lljudeh, spet in spet..
Gorenc45
13. 01. 2023 09.14
+6
NPZ so groza, ker imajo nekateri starejši učitelji pač svoj sistem učenja in ne učijo po učnem programu, sploh pa ne vsega, kar je v njem. 50% rezultata na NPZ je v rokah učitelja, učenec je lahko še tako nadarjen, ampak če učitelj ves čas vrti le filme, potem dobrih ocen na NPZ ni. Tako je bilo to pri nas. Povprečje na NPZ je bilo pri našem razredu za 30% nižje od nacionalnega povprečja!
Stolček
13. 01. 2023 09.45
+2
Gorenc45, ja in potem starši in učitelji, pritiskajo na otroke, otrok pa v stiski, ker on ne dojema tega NPZ kot odrasli. Pri nas sta ostala, kar doma, ko so drugi pisali. Zakaj bi se jima delal nepotrebni stres, ko pa tako, ni to niti približno realen rezultat znanja.
nikandra
13. 01. 2023 11.29
Možno je, da ima na dan NPZ učenec slab dan ali ga zagrabi trema (tudi nadarjeni učenec je lahko med njimi) in potem je njegovo šolanje odvisno od ocenjevanja tega enega dne in ne od rezultatov dela celotnega šolskega leta.
igornov
13. 01. 2023 09.11
+14
Tako ja. Že v osnovni šoli je potrebno narediti ločnico med otroci, tako kot na splošno v Sloveniji, kjer imamo prvorazredne in drugorazredne državljane. Zakaj ne bi mogel imeti odlično oceno nekdo, ki se je trudil in učil in si prizadeval za odlično oceno? Prav bolno razmišljanje novega kandidata za ministra.
jutri_pa_res
13. 01. 2023 09.17
+1
Vsi bi morali biti odličnjaki, kajneda? Če kdo ni, pa je sigurno kriv učitelj, ker ga ne zna motivirati in naučiti. V tem primeru bi pa morala država za našega sončka tudi financirati zasebne inštruktorje, učitelju pa znižati plačo, a je tako?
Stolček
13. 01. 2023 09.50
+1
Jutri, kdo pa je rekel, da bi morali biti vsi odlični? Zakaj ocena 5. povprečnega, ki se je trudil in isto zna kot talent, ni enakovredna?! Na koncu šolanja, te nihče ne vpraša, kakšno oceno si imel, ampak če znaš delat. Pa si ti lahko imel 5.pa bo nekdo z 2.opravil veliko boljše delo..
Stolček
13. 01. 2023 09.07
+9
Ja seveda, pa na dvig plač pač ne pozabit! Zavozili ste šolski sistem in še ga boste zavozili. Nihče pa ne vpraša teh otrok, kaj si oni mislijo...Vse natempirano, iz ene strani starši pritiskajo, iz druge učitelji, na koncu pa otrok v stiski in se vsi sprašujejo, kaj je narobe.Digitalizacija v vrtcih, neupravično do nadarjenega otroka, če tudi povprečni dobi petico, nacionalni preizkus v 3.razredu, v letu 2024/25 se bo NPZ upošteval pri vpisu?! Kaj hočete naredit iz otrok?! Še večjo tekmovalnost, manjvrednost, se večje stiske..? Kdaj boste začeli delat na tem, da bodo poklici, ki so tehnično i usmerjeni imeli večjo vrednost? Da bodo vpeljane več praks, kot pa teorij,?