Slovenija

Kandidat za prvega moža Sove je Rajko Kozmelj, prva naloga bo 'motivirati zaposlene'

Ljubljana, 25. 09. 2018 13.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.Š., STA
Komentarji
9

Kandidat za novega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije naj bi bil Rajko Kozmelj. Trenutno je programski direktor Ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami Ljubljana, v preteklosti pa je bil zaposlen tudi na slovenskem stalnem predstavništvu pri EU in notranjem ministrstvu.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je Rajko Kozmelj kandidat za novega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Bil naj bi izbira novega predsednika vlade Marjana Šarca. Namige, da naj bi bil prihod Kozmelja povezan z nedavno imenovanim državnim sekretarjem v premierjevem kabinetu Damirjem Črnčecem, kar je sprožilo kar nekaj nasprotovanja, še posebej v partnerski Levici, kar pa v krogih blizu Šarca zanikajo. 

Novi kandidat za direktorja Sove.
Novi kandidat za direktorja Sove. FOTO: POP TV

Kozmelj je trenutno programski direktor Ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami Ljubljana (DCAF – Centre for the Democratic Control of Armed Forces), na predlog Evropske komisije pa je postal tudi predsednik iniciative Integrativnega upravljanja notranje varnosti na Zahodnem Balkanu (IISG).

V preteklosti je bil med letoma 2007 in 2009 pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, v naslednjih treh letih je bil zaposlen na Generalnem direktoratu za migracije in notranje zadeve EU (GD HOME), v letih 2012 in 2017 pa je deloval kot svetovalec za policijsko sodelovanje, terorizem in organiziran kriminal na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji.

Z mesta direktorja Sove se sicer poslavlja Zoran Klemenčič, ta pa pravi, da ga o načrtovani razrešitvi še niso obvestili. Dodaja, da Kozmelja sicer ne pozna osebno, pozna pa njegovo delo, a njegovega imenovanja pričakovano ne želi komentirati. Na informacijo o tem, da ga bo vlada na četrtkovi seji očitno razrešila, pa je dejal le, da je to "pravica vsakokratnega predsednika vlade" in da je menjava prvega moža Sove pričakovana poteza vsake nove vlade.

Zaposleni v Sovi že od decembra stavkajo

Ena izmed prvih nalog novega predsednika Sove bo stavka. Ta namreč poteka že od lanskega decembra, koliko zaposlenih Sove stavka, pa ni znano. Zahtevajo odpravo anomalij in primerljivost s plačami policistov, saj so nekatera primerljiva delovna mesta pri njih plačana slabše kot v policiji. Prav tako opozarjajo na kadrovsko podhranjenost na Sovi, ki da izvira iz časa varčevalnih ukrepov, in zahtevajo povečanje kadrovskega načrta.

Kozmelj je za Radio Slovenija povedal, da bo njegova prva naloga "motivirati zaposlene, da opravijo svoj posel, da poskrbijo za varnost državljanov na način, kot je treba in kot znajo". Ob tem pa se bo seveda moral seznaniti s pravimi razlogi za takšno razpoloženje in za stavko. Verjame sicer, da ta na učinkovitost dela in na varnost nima vpliva, je pa kljub temu znak tega, da v organizaciji "nekaj ni dobro".

Hkrati bo moral Kozmelj tvorno sodelovati tudi pri napovedani posodobitvi nacionalnovarnostnega sistema. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
26. 09. 2018 16.06
Uboga ta služba v kateri je potrebno zaposlene motivirat,.plačajte jih pa bodo inspirirani, bedaki
elrocco77
26. 09. 2018 10.37
-1
Ena izmed prvih nalog novega predsednika Sove bo stavka !!!! Juhej. Ne vem kaj je v tej državi narobe, ampak tle non stop javka samo javna uprava ki ima že tako 20% boljše plače kot gospodarstvo in min. 20% manjšo storilnost !!!! Dosti je tega izsiljevanja !! Vsaj meni je nerazumljivo, da se ne odzivajo ravno tisti ki bi morali prvi skočiti v zrak, GZS naprimer ? Gospodarstvo bi moralo usekati en generalni štrajk da bi javna zalega ostala kakšen mesec brez plač. (ne gre sicer posploševati ker vsi niso isti)Tukaj mislim predvsem zdravniška in šolska srenja nehali jamrat in začel že enkrat delat za kar so že tako preplačani !! Pa da mi ne bo spet nekdo jamral da sestre pa policaji pa gasilci so pa reveži, ker nimajo slabih plač da se razumemo !! Osnove mogoče imajo nizke, vendar z vsemi dodatki itd. te gladko šišajo za 30% z isto izobrazbo.
Frigo
25. 09. 2018 15.13
-2
Mislim da bo dober mutibarič v 0
mastaflash
25. 09. 2018 14.08
+3
se en mutibaric
26277
25. 09. 2018 13.40
+2
Svetovalec....za poljoprivredu i stočarstvo....
Geniusslo
25. 09. 2018 13.29
+9
joj Sova... dejte to raj razpustit... efekt bo isti... no verjetno nam hrvati ne bojo zaplenili kakega kombija
wolfterier
26. 09. 2018 09.50
+2
Rajko,stare udbovce ven zmetat,lenuhe odpustit,izdajalce zapret,ja,precej dela te čaka !
User792410
25. 09. 2018 13.29
+3
Če bi bil brez m-ja bi bil ravno ta prav!
TOX6
25. 09. 2018 13.19
+3
po opisanih referencah ga ni junaka da bi ilegalno prestopil sengensko mejo?????