Slovenija

Danijel Bešič Loredan s predstavitvijo prepričal odbor DZ za zdravstvo

Ljubljana, 31. 05. 2022 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Kandidat za ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan je dobil zeleno luč odbora DZ za zdravstvo. Predstavitev specialista ortopedske kirurgije je kot ustrezno ocenilo 10 članov omenjenega odbora, kot neustrezno pa štiri. Bešič Loredan je uvodoma predstavil ožjo ekipo, ki bo sodelovala na ministrstvu. Med njimi sta tudi bivša zdravstvena ministra Dorijan Marušič in Aleš Šabeder, znani kirurg Erik Brecelj in mikrobologinja Metka Paragi. Med prvimi ukrepi je napovedal pripravo jasne strategije za spopadanje z morebitnimi novimi valovi epidemije covida-19.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaslišanje zadnjih šestih kandidatov
    04:12
    Iz 24UR: Zaslišanje zadnjih šestih kandidatov
  • Iz SVETA: Kaj obljublja nova vlada?
    05:04
    Iz SVETA: Kaj obljublja nova vlada?

 

V današnji predstavitvi pred pristojnim odborom DZ je ministrski kandidat poudaril, da bo upravljanje epidemije ob morebitnem novem valu okužb prevzel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) na čelu s predstojnikom centra za nalezljive bolezni Mariem Fafanglom. Strokovna skupina za covid-19, ki je v preteklih valovih delovala v okviru ministrstva, bo tako po njegovih besedah delovala v okviru NIJZ.

Ob tem bodo na ministrstvu za zdravje oblikovali skupino, ki bo v sodelovanju z NIJZ, primarno, terciarno in sekundarno ravnjo zdravstva ter domovi za starejše skušala zagotoviti dovolj veliko število bolniških postelj za zdravljenje covidnih bolnikov, brez ustavljanja zdravstvenega sistema, kar se je dogajalo v preteklih epidemičnih valovih.

Kot prvo bodo oblikovali novo covidno strategijo, ki jo bodo oblikovali in predstavili do 15. septembra, saj kot je povedal Loredan, jeseni že pričakujejo šesti val. S strategijo bodo po njegovih besedah skušali zagotoviti enakovredno obravnavo vseh pacientov. Ob tem je opozoril, da je zdravstveni sistem izčrpan in se sooča s pomanjkanjem zdravstvenega kadra. "Če bi znova prišlo do zaustavitve zdravstvenega sistema, se vsi zavedamo, da bi to pomenilo konec sistema," je poudaril.

Napovedal je tudi, da domovi starejših ne bodo zaprti, če bo mogoče, v primeru novega vala epidemije ne bodo zapirali šol in ustavljali družbe.

Ocenil je namreč, da je epidemija covida-19 v dveh letih razkrila vse organizacijske slabosti zdravstvenega sistema, ki je izčrpan, kader je na robu zmogljivosti, izredno stanje je tako na primarnem nivoju kot na urgentnih centrih. "Morda smo na točki, ko ljudje najtežje do zdaj pridejo do zdravstvenih storitev. Ljudje v čakalnih vrstah umirajo ali pa se njihovo stanje tako poslabša, da je nepopravljivo," je dejal.

Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan FOTO: Bobo

Med epidemijo je po njegovih besedah prišlo do neenakovredne obravnave bolnikov, saj marsikateri necovidni bolnik ni prišel do zdravstvene oskrbe. Zdravstveno stanje prebivalstva se je tako poslabšalo, kot je naštel, je veliko stisk predvsem v duševnem zdravju, zaradi ustavitve preventivnih programov za otroke in mladostnike je "kup težav", umrljivost je strmo narasla, zaposleni v zdravstvenem sistemu pa so preobremenjeni in izgoreli.

Eno od prvih področij, ki ga poleg priprave covidne strategije namerava nasloviti ministrski kandidat, je področje primarnega zdravstva. Ob tem je nanizal nekaj predlaganih rešitev, ki so jih pripravili v vrstah primarnega zdravništva. Po napovedih Bešič Loredana jih bodo na ministrstvu preučili in jih tudi poskušali implementirati v interventnem zakonu. V sklopu zakona bodo za zdravstvo sicer namenili dodatnih 500 milijonov evrov v naslednjih 18 mesecih.

Med predlaganimi ukrepi so sicer razglasitev deficitarnih poklicev, povečanje števila glavarinskih količnikov na 2400 ob zagotovitvi dodatnega administrativnega kadra oz. kadra zdravstvene nege, sklenitev koncesij za nedoločen čas, zagotovitev ambulant za bolnike, ki nimajo izbranega osebnega zdravnika, je naštel.

Z okrepitvijo primarnega nivoja zdravstva ob tem računajo na razbremenitev sekundarnega nivoja oz. urgentnih centrov, kjer bolniki ob nedostopnosti do družinskih zdravnikov pogosto iščejo zdravniško pomoč.

Kdo vse bo v Loredanovi ekipi?

Loredan je v predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo med drugim predstavil člane ekipe na zdravstvenem ministrstvu, ki jo sestavljata tudi dva nekdanja zdravstvena ministra. Predstavil je tudi načrt reorganizacije ministrstva, kjer bodo med drugim uvedli direktorat za zdravstveno nego.

Mesta državnih sekretarjev na ministrstvu za zdravje bodo prevzeli stomatolog in asistent na ljubljanski medicinski fakulteti Tadej Ostrc, dosedanja predsednica Socialne zbornice Slovenije in nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Breda Božnik ter nekdanja strokovna vodja zdravstvene nege v enoti za anesteziologijo in ambulantni center v mariborskem kliničnem centru Aleksandra Lah Topolšek.

Nekdanji zdravstveni minister Aleš Šabeder je del Loredanove ekipe.
Nekdanji zdravstveni minister Aleš Šabeder je del Loredanove ekipe. FOTO: Bobo

Ostrc bo zadolžen za sekundarno in terciarno raven zdravstva, Božnikova za primarno raven zdravstva in domove starejših, Lah Topolškova pa za zdravstveno nego.

Spremenili bodo tudi del organizacije ministrstva za zdravje. Rešitve za področje zdravstvene nege, ki se med drugim sooča z vse več odhodi kadra iz zdravstva, bodo iskali v okviru novega direktorata za zdravstveno nego.

V ožji ekipi Bešič Loredana bodo tudi Mirta Koželj, Metka Paragi, Aleš Šabeder, Dorjan Marušič in Erik Brecelj, ki so Bešič Loredanu pomagali pri pisanju zdravstvenega programa.

Predsednica sveta stranke Gibanja Svoboda, nekdanja kardiologinja Mirta Koželj, ki je sodelovala pri oblikovanju zdravstvenega dela programa Gibanja Svoboda, bo na zdravstvenem ministrstvu vodila zdravstveni svet.

Nekaj sprememb se obeta tudi v organizacijskih strukturah ministrstva. Kot je bilo razumeti kandidata za zdravstvenega ministra, bodo del nalog in kompetenc direktorata za javno zdravje preseli na NIJZ, ključno vlogo bo opravljal direktorat za zdravstveno varstvo, ki ga bodo še okrepili.

Ukinili bodo direktorata za razvoj in za ekonomiko v zdravstvu in ju nadomestili z uradom za nadzor nabave in kakovost v zdravstvu – zametek načrtovane nove neodvisne agencije za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu. Vršilec dolžnosti vodje urada bo sprva nekdanji zdravstveni minister Šabeder.

Kot je pojasnil Bešič Loredan, bo v letu in pol pripravljeno vse potrebno za vzpostavitev napovedane agencije. Z njo med drugim želijo doseči, da bi predsedniki svetov javnih zdravstvenih zavodov svoje funkcije opravljali profesionalno.

Nekdanji zdravstveni minister Marušič bo vodil novi strateški svet za prenovo zdravstvenega sistema, katerega naloga bo v 12 mesecih pripraviti vizijo razvoja zdravstvenega sistema.

Prav tako je že določena vodja kabineta ministra na ministrstvu. Z ministrom za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Janezom Poklukarjem pa je po besedah Bešič Loredana dogovorjeno, da bo primopredaja med njimi na ministrstvu potekala v četrtek ob 11. uri.

"Naša ekipa bi rada razbila tabu, da se v zdravstvu nič ne da spremeniti, da je zdravstveni sistem nedotakljiv," je še izpostavil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (319)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran pušenjak
01. 06. 2022 15.22
+1
Sploh nima nobene vizije za boljše zdravstvo navadnih smrtnikov
jutri_pa_res
01. 06. 2022 11.34
+0
Mogoče pa ljudje od zdravstva pričakujemo preveč. Ko enkrat začnejo starostne tegobe, hočemo, da nas zdravstvo spet naredi mlade in potem brez prestanka delamo gužvo po ambulantah. Mene tudi nekaj pika v kolenu, pa kaj naj zdaj?
junij66
01. 06. 2022 10.01
-2
GLEDE NA TO,DA SO ZDRAVSTVO IMELE VEČINO ČASA V ROKAH LEVE STRANKE ,KATERE SO POVEZANE Z GLOBOKO DRŽAVO IN STRICI IZ OZADJA TER ZDRAVSTVENEMI LOBIJI NE PRIČAKUJEM NIČ. LOREDAN BO ODSTOPIL PREJ ALI SLEJ IN VRGEL PUŠKO V KORUZO🌽🌽🌽🌽🌽
relos
01. 06. 2022 09.55
+3
... zdravstvo obvladuje kapital v rokah pohlepnih dobaviteljev in težnje zdravnikov po čimvečjem izplenu iz zdravstva (zaslužki). Plen je javna blagajna in seveda denarnice bolnikov. Tu se gre pač tržno do skrajne meje, ki ga zmore zdravstveni trg ... najrevnejši pri tem propadejo, kar vidimo sedaj (nedostopnost, čakalne vrste, nenazadnje smrti), srednji sloj še nekako gaga, medtem, ko imajo bogati "vse urejeno"
theSTRUČKO
01. 06. 2022 09.48
+5
…zdravnike bido stimulirali z vecjo placo v j. zdravstvu… namesto da bi jim prepovedali delati v dveh ustanovah… mene v gospodarstvu v tovrstni podobnih primerih cakajo postene sankcije… ne pa vecja stimulativna nagrada… 🤮🤮🤮
theSTRUČKO
01. 06. 2022 09.39
+5
…ko bi se ljudstvo prepricali z uspesnim in postenim zdravstvom… to je tisto, da se enkrat zadeva uredi tko kot treba… da se korupcija, predolge cakalne vrste, dvozivke, ipd. UKINE… in da sistem zazivi tko kot je njegov namen… zdravstvo za ljudi in ne za da je sistem sam sebi namen… 💪👍
junij66
01. 06. 2022 09.18
-1
ŠE NOBENA VLADA NI USPELA REŠITI PROBLEM IMENOVAN ZDRASTVO IN NITI GOLOBOVA GA NE BO. GLOBOKA DRŽAVA JE PREVEČ VPLETENA V VSE TO IN ČE BODO VSTOPILI V SRŠENJE GNEZDO BO MINISTER LOREDAN EDEN PRVIH,KI BO ODSTOPIL.
okioki
01. 06. 2022 08.59
-1
In kaj bo sedaj,nič!!! Vse bo enako kot doslej,samo plačo bo imel večjo. Čakalne dobe pa bodo enake,žal.
CtrlDelete
01. 06. 2022 08.58
+3
Nismo več Albanija! Čestitke in veliko uspeha novi slovenski vladi!
resslovenka
01. 06. 2022 08.55
+4
Trdno verjamem, da se bo končno nekaj spremenilo. Ne razumem pa, da človek težko pride do osebnega zdravnika. Procedura, da te kap. Včasih tega ni bilo. In v družinski ambulanti izbranega zdravnika delajo 3 ljudje ; zdravnik, medicinska, sestra in še referenčna sestra preden sploh prideš v stik z njim. Vsa procedura se vleče preko elektronske pošte. Grozljivo, kam smo prišli. In sedaj tisti, ki so imeli škarje in platno zadnjih 30 let za to področje v svojih rokah, ocenjujejo človeka, ki je končno odločen nekaj spremeniti? Smešno, da ne rečem kaj hujšega. Koliko SDS "ekspertov" se je že izmenjalo na tem področju? Za kaj že? Da je razsulo zdravstva dokončno? Da, se je politika vtikala v stroko? Vsi bajno preplačani! Nekaj je bilo zelo narobe v tej deželi, zato je čas za prenovo na celi črti! 😏
Belabreza
01. 06. 2022 08.41
+5
Uh, kako lep dan - pričetek meteorološkega poletja, prisega nove vlade, stara vlada na smetišče zgodovine, kaj češ lepšega. Se kar lažje zadiha, kot včasih bronhi - LAŽJE SE DIHA!!! 💪😊
paru
01. 06. 2022 08.41
+1
Bivša ministra sta imela že možnost se izkazati v svojih mandatih...pa ni šlo... zakaj sta spet zraven, če želi Loredan zadevo premakniti? Onadva sta svoje odigrala... in ne bi smela biti niti v rezervi...
Belabreza
01. 06. 2022 08.44
+4
In o tem bi kar ti odločal al kaj? Vaše diktature je definitivno konec za vedno. Prej se boš sprijaznil, lažje ti bo! 🤣🤣🤣
snupy1
01. 06. 2022 08.22
+6
Na urgenci se pretrgajo na primarnem pa sedijo križem rok. Ambulante splošnih zdravnikov povečini prazne, poliklinika prazna ... Žalostno, da si zdravniki ne pomagajo med sabo.
motorist_mb
01. 06. 2022 08.05
-1
Dejstvo je da lenuhi delajo kaj čejo pa magari sam bog pride sestre pa crkujejo zraven tak da...
Joze Korze
01. 06. 2022 08.02
-3
Joze Korze
01. 06. 2022 08.01
-3
Zakaj zakleplete komentiranj?
User2369190
31. 05. 2022 21.57
+5
Covid-10 je tko huda bolezen, da ti morajo porinit palčko v nos da veš da si bolan. Sam sem prebolel to čudo, no, sploh ne vem kaj sem preboleval. Test je bil pozitiven, malo me je praskalo v grlu in to je to.
rcarlos
31. 05. 2022 21.56
+5
Pr Loredanu ma človek vsaj lahk neko upanje... Za prejšnjega ministra to nismo mogl rečt, preveč v senci JJ-ja in čisto podrejen... Upajmo da ne ostane samo pri "upanju" in da se bo res začelo nekaj premikat ker zdravstvo mamo res v razsulu in tudi dvomim, da se to da rešit v enem mandatu :)
User2369190
31. 05. 2022 21.54
-1
Loredan lahko govori kar hoče. Ta vlada bo itak sprejela vse kar ji bo ukazala EU, verjetno tudi WHO. Ga bodo že prepričali. Levi itak nimajo svoje pameti in le čakajo navodila.
Senzor
31. 05. 2022 21.44
+10
Rizične je najlažje spraviti čimprej na " UN SVET" , z izgovorom "PREOSTALE PRIDRUŽENE BOLEZNI".!!!
User2369190
31. 05. 2022 21.58
+1
Umirali so Z Covidom in pridruženimi boleznimi. Ne zaradi njega. Tudi povprečna starost je visoka.