Slovenija

Golob za kmetijsko ministrico predlagal Matejo Čalušić

Ljubljana, 04. 01. 2024 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.P., K.K., STA
Komentarji
506

Čeprav se je za vrh kmetijskega resorja sprva omenjalo zootehnika Vojka Adamiča, upokojenega majorja, pa je zdaj prišlo do spremembe. Predsednik vlade Robert Golob je namreč v Državni zbor poslal predlog, da bi na mesto ministrice imenovali Matejo Čalušić.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob za ministrico predlagal Čalušićevo
    03:17
    Iz 24UR: Golob za ministrico predlagal Čalušićevo
  • Iz SVETA: Kdo je kandidatka za ministrico?
    02:36
    Iz SVETA: Kdo je kandidatka za ministrico?

 

Glavni kandidat za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je še do nedavnega bil upokojeni major, po izobrazbi pa zootehnik Vojko Adamič. Vendar pa se je zgodila sprememba. Adamič je predsednika vlade namreč obvestil, da se je po ponovnem temeljitem premisleku odločil, da soglasje za svojo kandidaturo umakne.

Kot kandidatko za ta resorski stolček je tako premier Robert Golob namesto Adamiča predlagal poslanko državnega zbora Matejo Čalušić

Čalušićeva je diplomirana inženirka agronomije s pridobljeno diplomo na Biotehniški fakulteti v Univerze v Ljubljani. Svoje profesionalno kariero je gradila na področju razvoja podeželja in kmetijstva, kar ji je omogočilo tesne stike in komunikacijo z ljudmi, so sporočili s kabineta predsednika vlade. 

Mateja Čalušić
Mateja Čalušić FOTO: Bobo

Specializirala se je s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot kvalificirana svetovalka za fitofarmacevtska sredstva in varstvo rastlin je svoje znanje delila v različnih specializiranih kmetijskih prodajalnah. Delovne izkušnje je pridobivala tudi v družinskem podjetju, ki se ukvarja z gradbenimi instalacijami in gostinstvom. Svoje znanje je okrepila z vodstvenimi, kadrovskimi in organizacijskimi kompetencami. V zadnjih letih je uspela povezati in v okviru lokalne dobavne verige združiti več mladih istrskih vinarjev, so zapisali v premierjevem kabinetu.

"V svoji viziji izpostavlja potenciale Slovenije, ki bi lahko postala prepoznavnejša zelena destinacija, za kar pa je treba več vlagati v znanja in inovacije, vitalnost in konkurenčnost podeželja, spodbujati kratke dobavne verige in lokalno samooskrbo, predvsem pa poskrbeti za učinkovitejšo rabo naravnih virov in diverzifikacijo podeželskih skupnosti," so še zapisali. 

Čalušićeva, ki prihaja iz Kopra, je bila rojena 5. septembra 1987.

Zaslišanje in potrditev nove ministrice v DZ je pričakovati prihodnji teden

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Po poslovniku DZ se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa ga morajo na seji potrditi še poslanci. Zaslišanje kot tudi potrditev nove ministrice v DZ je torej pričakovati prihodnji teden.

Ob zeleni luči DZ bo torej Čalušićeva zapustila poslanske klopi in sedla v vladne vrste. Glede na rezultate državnozborskih volitev bi jo v DZ nasledil Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor. Ta je oktobra lani vladne vrste zapustil po izgubi Golobovega zaupanja. Če se Brežan ne bo odločil za prevzem poslanskega mandata, pa bi ta pripadel Boštjanu Kermi.

Predsednik vlade je kandidata za izpraznjeno mesto na čelu kmetijskega resorja iskal po tistem, ko je po izgubi zaupanja državnemu zboru oktobra predlagal razrešitev tedanje ministrice Ireno Šinko. Goloba je zmotil predvsem njen odziv in branjenje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi po tistem, ko se je izkazalo, da so slovenski potrošniki zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov.

Po razrešitvi ministrice Šinko sicer funkcijo kmetijskega ministra začasno opravlja obrambni minister Marjan Šarec.

Sindikat kmetov: Čalušićeva je pred velikim izzivom

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved o kandidatki za kmetijsko ministrico pravi, da bi z imenovanjem stopila v velike čevlje in da jo čaka velik izziv. Kot je Medved dejal v odzivu na odločitev premierja, od nove kmetijske ministrice pričakujejo veliko. "Da bo kmete poslušala in razumela ter da bo tudi kaj naredila. Da bo zavihala rokave za dobrobit slovenskega podeželja in slovenske prehranske varnosti ter delala v tej smeri. Če bo poslušala samo okoljevarstvene organizacije in organizacije za zaščito živali, je to slaba popotnica za slovenskega kmeta," je prepričan.

anton medved
anton medved FOTO: Bobo

"Z imenovanjem bi stopila v velike čevlje in bila pred velikih izzivom," je poudaril. Medved Čalušićevo pozna iz DZ kot predlagateljico novele zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Glede na njeno izobrazbo (je inženirka agronomije in hortikulture, op. STA) kmete bega, da je zagovarjala to novelo, je dejal.

Po njegovih besedah jih skrbi, da bi dobili ministrico, ki ne bo naklonjena kmetijstvu, tradicionalnemu načinu pridelovanja hrane, slovenski prehranski tradiciji in življenju na podeželju.

Od nove ministrice si želijo tudi dialog. "Pričakujemo komunikacijo o vseh ukrepih, ki jih bo izvajala, uredbah, zakonodaji, da bomo s skupnimi interesi delali v dobro kmetijstva. Če ne bo tako, bomo kmetje od nje morali zahtevati strožje pristope, da bo uresničila naše zahteve," je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (506)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Litlmen
07. 01. 2024 20.13
+1
Kdor laže ta tudi krade
4556
07. 01. 2024 08.49
+1
Tema je ,da je bodoča ministrica lagala in zavajala ---apostol to je tema ali si tako zabit ,da boš tudi to pripisal janšistom ,kar mimogrede nisem Vedno blebetaš neke neumnosti brez glave in repa.
4556
07. 01. 2024 08.44
+2
Masleša je bil tudi brez diplome saj to je za previlegirane levičarje normalno --same laži , korupcija ,kraja-----
lcePower
05. 01. 2024 16.49
+2
Po ajanovićki se ena kelnarca v golobovi vladi, ćalušić...golobnjak ima res prazen kadrovski bazen
SDS_je_poden
05. 01. 2024 14.34
+2
"Po njegovih besedah jih skrbi, da bi dobili ministrico, ki ne bo naklonjena kmetijstvu, tradicionalnemu načinu pridelovanja hrane, slovenski prehranski tradiciji in življenju na podeželju."... Evo, lepše se ne da opisat trdoglavost in zarukanost podeželja. Ali se bo delalo tako, kot pred 150 leti nazaj tudi danes, ali bo pa upor. Bravo, res.
Glava
05. 01. 2024 14.19
+2
kaj o podjetju od goloba ne smete poročat???
ARNO50
05. 01. 2024 09.48
+3
Ko te da na nogo bivši vojak, ki pase koze..... Ufff, to mora bolet.....
mali.mato
05. 01. 2024 09.34
+7
Državna družba Borzen je podjetju Star Solar, po formalnem Golobovem prevzemu te firme (19.11.2023), že nakazala dobrih 14 tisoč evrov, kar pomeni, da predsednik vlade in Gibanja Svobode pravkar nemoteno posluje z državnimi podjetji. - Golob direktorskega mesta Star Solarja ni dal Tini Gaber (ampak hčerki Luni), kar pravzaprav veliko pove tudi o ljubezni Gaber-Golob. Mojca Kert , Golobova direktorica Borzena, je bivša žena odvetnika Mirana Kosa, brata bolj znanega Draga Kosa in prav tako znane Marte Kos. Bo KPK ukrepala?
Darko32
05. 01. 2024 12.12
+3
Pa dobro ali se gremo sami kupleraj in nič drugega. Torej sedaj vidimo kako deluje globoka država. Ko nekdo nekaj noče izvršiti v škodo proračuna se mu grozi in potem takšne žaljive obtožbe plasira v javnost. Narod ga popljuva in piše se sodba v imenu ljudstva, da je kriv. Potem pa se najde da se začne upirati in tako si delo urejajo tožilci in sodniki, ter pokvarjeni odvetniki. Posledično pa je vse grajeno na domnevni obtožbi. ZATO JE POTREBNO PO HITREM POSTOPKU POBRATI VSE TRAJNE MANDATE IN TO VSEM. Vsake 4 leta pa se preverja delo vsakega sodnika in tožilca posebej. To je noro, kar se gremo.
SREBRNIBREG.
05. 01. 2024 09.34
-2
Pogledam na članek in na njem vidim tričetrt postov enega in istega tisočnicknega umsko bolanega janšista kateri celo imena drugih piscev iz levega pola ponareja in krade njihove avatarje. Tko je, ko je osebek psihično bolan in obupan, ker na vladanju ni njegove sds sekte.
Darko32
05. 01. 2024 12.12
+0
St. Gallen
05. 01. 2024 09.15
+0
v Svici nima sans taksna oseba, garantiram
SREBRNIBREG.
05. 01. 2024 09.31
+0
Očitno si ti v Švici samo v sanjah, ker se drugače ne bi cele dneve oglašal na tem Slovenskem portalu. Si samo kletni plačanec pod tisočerimi nicki.
St. Gallen
05. 01. 2024 12.28
-1
oberzajebant
05. 01. 2024 08.48
+4
Tale mora biti velika prijateljica Golobove prijateljice....izobrazbe tako nima.
zoran pušenjak
05. 01. 2024 08.40
+4
Saj je za Goloba edina opcija Slovenija polna revežev, ljudi brez pravic, svoboščin, samo elita naših bo imela vse.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.58
-5
Smrt janšizmu, svoboda narodu je naše geslo, da nas ne bo uneslo, če nas bo pa uneslo, je pa smrt janšizmu in svoboda narodu naše motivacijsko geslo.
-4
V našem društvu lulčkov vlada veliko zadovoljstvo.
-1
V našem društvu smo zadovoljni, da bo kelneca ministrica.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.52
-5
Nervoza janševcev narašča,... panika v kleti se stopnjuje, gladina prepoznavne vsebine kletne latrine se dviguje, kar ni čudno,.... leto in pol že traja abstinenca od vladanja,.... obvodni TRR-ji se počasi praznijo, novi dotoki denarja so bolj skromni,.... volitve se približujejo,....... pacient se počasi zaveda, da postaja politično truplo, ki bo sicer zaudarjalo in razpadalo še nekaj časa. ... Volivci smo z vsakim dnem bolj ponosni na svojo odločitev 24.4.2022.... Optimizem nam daje Golobova vlada,.... kar tako naprej, aprila 2026 dobite nov mandat.
-2
Jernej Sekirnik
04. 01. 2024 21.54
+8
če bo šlo tako naprej ne bomo dočakali 2026 ampak bomo prej bankrotirali.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.51
-4
Diareja, latrina in prepoznavna vsebina latrine so besede, ki najbolj slikovito opišejo janšizem in kletne komentatorje.
pekoči paradižnik
04. 01. 2024 21.51
-4
Janševci, kletni komentatorji,... vsak dan znova dokazujete, da ste navadna latrina, polna janšistične diareje, ki s svojimi izpusti obremenjuje slovensko družbo in ji vsiljuje manire janšizma. Kmalu boste končali na gnojišču zgodovine.
Litlmen
04. 01. 2024 21.24
+7
Upam ,da si prebere komentarje,če se jo kaj dotakne potem z punco nekaj bo
pamba
04. 01. 2024 21.20
-3
če je delala v gostinstvu potem ve da je potrebno plačati račun ne pa kot kmetijski minister v Janševi vladi iz krščanske stranke ki je pozabil plačati račun za več dnevno bivaje v hotelu
Jernej Sekirnik
04. 01. 2024 21.39
+10
Si preveril stanje na plačilnih karticah posameznih ministrov in državnih sekretarjev zdajle v svobodi? So rekorderji v zapravljanju, za vsega in svašta, pa veliko kar tudi ne bi smeli.....