Slovenija

Kandidaturi Kranjca naklonjeni v NSi, nepovezani poslanci zadržani

Ljubljana, 16. 04. 2021 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podporo kandidaturi Janeza Kranjca za ustavnega sodnika je po posvetovanjih pri predsedniku republike Borutu Pahorju izrazil tudi vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Sodeč po dosedanjih napovedih Kranjcu do imenovanja ne manjka veliko poslanskih glasov, poleg tega se vse poslanske skupine še niso dokončno opredelile.

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se danes nadaljevala posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih kandidatih za sodnika ustavnega sodišča.

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je po srečanju s predsednikom republike pojasnil, da bodo poslanke in poslanci NSi, če bo za kandidata za ustavnega sodnika predlagal Janeza Kranjca, glasovali za njegovo imenovanje. "Ocenjujemo, da je strokovnjak na tem področju, zelo cenjen, in po naši oceni si zasluži zaupanje," je dejal.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je po pogovoru s Pahorjem povedala le, da je predsedniku republike posredovala mnenje, javno pa se "zaradi integritete postopka in integritete kandidata" do predloga ni želela opredeljevati

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga pa je dejala, da imajo pri kandidaturi Kranjca njihovi poslanci vsaj en pomislek. Kot je ocenila Sluga, je namreč "skrajno nenavadno", da kandidat odlaša s svojim imenovanjem do konca leta. To po njenem mnenju izraža njegovo stališče o funkciji, ki naj bi jo zasedel.

Prav tako je Sluga Pahorju dejala, da je, če že išče kandidate na takšen način, zanje pomembna tudi spolna uravnoteženost ustavnega sodišča. V trenutni sestavi je razmerje tri proti šest, z imenovanjem Kranjca pa bi bilo razmerje dva proti sedem. "Zato si zelo želimo ženske kandidatke," je dejala.

Kranjcu naklonjeni tudi v SDS, SMC, DeSUS

Že v četrtek je Pahor v predsedniški palači gostil vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC, SD, Levica, DeSUS, SNS in narodnih skupnosti. Sodeč po izjavah po posvetovanjih so Kranjcu naklonjeni poslanci SDS, SMC, DeSUS ter v poslanski skupini narodnih skupnosti. A tudi če vsem poslancem omenjenih poslanskih skupin prištejemo poslance NSi, absolutna večina v DZ še ni zagotovljena, saj skupaj štejejo 44 glasov.

Stališča do predlaganega kandidata ob SAB doslej sicer niso razkrili niti v SNS. Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je namreč po koncu četrtkovih posvetovanj dejal le, da "nima česa povedati".

Kranjca medtem ne nameravajo podpreti v opozicijskih LMŠ, SD in Levici. V LMŠ predsedniku republike kot kandidata znova predlagajo Andraža Terška, ki sicer ob prvem glasovanju v DZ ni dobil zadostne podpore.

Janez Kranjc je zaslužni profesor na pravnih fakultetah ljubljanske in mariborske univerze ter izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. A Kranjc očitno ni edini možni kandidat, saj je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec po četrtkovem delu posvetovanj povedal, da je "v igri več imen".

Posvetovanja so bila sicer namenjena tudi nekaterim drugim imenovanjem, ki DZ čakajo v prihodnje, med drugim o kandidatih za sodnike na Sodišču EU in Splošnem sodišču EU. Vendar pa vodje poslanskih skupin po današnjih pogovorih teh niso obširneje komentirali.

Pahor še ne more ugotoviti, ali Kranjc že po prvih formalnih pogovorih uživa zadostno podporo za izvolitev v DZ.
Pahor še ne more ugotoviti, ali Kranjc že po prvih formalnih pogovorih uživa zadostno podporo za izvolitev v DZ. FOTO: Damjan Žibert

Iz urada predsednika republike so ob tem sporočili, da Pahor ravno iz tega razloga še ne more ugotoviti, ali Kranjc že po prvih formalnih pogovorih uživa zadostno podporo za izvolitev v DZ. Zato bo neformalne pogovore nadaljeval v naslednjih tednih, ko se bo na njihovo željo poslanskim skupinam Kranjc tudi predstavil.

Posvetovanja so bila sicer namenjena tudi nekaterim drugim imenovanjem, ki DZ čakajo v prihodnje, med drugim o kandidatih za sodnike na Sodišču EU in Splošnem sodišču EU. Vendar pa vodje poslanskih skupin po današnjih pogovorih teh niso obširneje komentirali.

V Pahorjevem uradu so ob tem navedli, da se je predsednik posvetoval o možnosti, da bi za kandidata za sodnika Sodišča EU v Luksemburgu predlagal Marka Ilešiča. Tudi glede njegove kandidature po prvih pogovorih še ni mogel ugotoviti zadostne podpore in bo o tem nadaljeval pogovore v naslednjih tednih, so še zapisali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
21. 04. 2021 20.15
Nepovezani poslanci naj zapustijo parlament !!! Volili smo stranke in ne poslancev, tako da če so izstopili iz stranke naj izstopijo še iz parlamenta. ZKP !!
lado-a1
18. 04. 2021 12.14
+1
Upam, da bo to kukavičje jajce ble-sa-vega klobna borata izviselo. Fašistov je že preveč v US
Periot222
16. 04. 2021 21.19
+1
LOPOVI SE BOJITE TERZKA!
kitekatus
16. 04. 2021 18.57
+1
Dragi moji sodržavljani,konec je z demokracijo v tej državi,se mi zdi,da so vse stranke v koaliciji ena mega SDS stranka,ki je dejansko pred našimi očmi,z veliko mero laži in sprenevedanja,ter popolne ignorance do volje ljudstva,ne glede na politično opredeljenost,ugrabila in si prilastila celotno državo in vse pomembne in tudi manj pomebne institucije v državi,skratka,prešli smo v dobo diktature,seveda pod vodstvom človeka,ki se že 30 in več let izživlja nad Slovenijo,tako ali drugače. In trenutno so se mu izgleda uresničile sanje,da je skregal dvomilijonski narod in se s pomočjo njegovih zvestih fanatikov dokopal do skorajda popolne oblasti nad državo brez nikakršnih težav in ovir. Zdaj se nekako vidi prava slika,čemu so bili vsi "ukrepi za zajezitev epidemije" namenjeni. Se mi zdi,da je v Sloveniji eksplodirala epidemija pohlepa,zahrbtnosti,laganja,sprenevedanja,ignorance,arogance,povzpetništva,sovraštva,skratka,ni cepiva,ne ostalega zdravila,ki bi to bolezen pozdravila,razen zdrav um in sočutje,samo žal tem ljudem na oblasti ni glih pomoči in nam,če se ne znajdemo po svoje tudi ne. Kam smo mi zabredli v 21.stoletju,da sem prej znal.In samo dva milijončka nas je bemtiš in tako razdeljeni,skregani,namesto,da bi se vsi skupaj borili,da bi nam vsem bilo lepo,živeli dostojno,da bi lahko s poštenim,navadnim delom prišel do svoje nepremičnine,kot je bilo v bivši Jugi,da smo ljudje bolj skulirani v glavah.Jaooo mene.
User1428333
16. 04. 2021 17.52
+0
Prav tako je Sluga Pahorju dejala, da je, če že išče kandidate na takšen način, zanje pomembna tudi spolna uravnoteženost ustavnega sodišča. V trenutni sestavi je razmerje tri proti šest, z imenovanjem Kranjca pa bi bilo razmerje dva proti sedem. "Zato si zelo želimo ženske kandidatke," je dejala.------------what, al spolna neuravnoteženost pri rudarjih in cestnih delavcev pa te ne skrbi????
OrodniK
16. 04. 2021 17.50
+0
Maša Kociprova si želi bolj spolno uravnoteženega US, zato si želi ženske kandidatke za ustavno sodnico... in sicer ... Terška...🤣🤣🤣
OrodniK
16. 04. 2021 17.54
-1
Pardon, Sluga je to izjavla, ne Kociprova... pa tudi Slugova verjetno bolj podpira žensko kandidatko - Andraža Terška...🤣🤣🤣
Walter Pravicek
16. 04. 2021 17.44
+3
Nova Slovenija-bila je obletnica plebiscita 28.12.1999,v gostilni Pr Jur na Katerini,kamor je prispel pokojni Dr.Andrej Bajuk,Belokranjec,a dom so imeli v Ljubljani,z gosti Nemški ter Italijanski visoki oficirji med drugo svetovno vojno.Po drugi svetovni vojni pobegnil z starši v Argentino,delal v Ameriki,ter BIL RAZGLEDAN SVETOVLJAN!On in Janša POGOVOR,KOVANJE NAČRTOV ZA SODELOVANJE ZA VNAPREJ, v eni sobi,v drugi igranje harmonik,kitar in dretje:Krkovič,Peterle,brata Podobnmik,Miha Jazbinšek(oni z vijoličnim nosom)ter se veselili in nazdravljali bolezni LIBERALCA,KOMUNISTA Janeza Drnovška.Svetovljana Bajuka je skoraj kap,ko je uvidel kdo in kaj so ti primitivni slovenski vaški posebneži!BREZ PRAVE IZOBRAZBE,BREZ SOČUTJA,TER OMIKE,KI JO JE BAJUK POZNAL IN BIL VBAJEN,TUDI,KOM JE DELAL ZA AMERIKANCE V PARIZU!Ja tako je bilo 28.decembra 1999!RAZNE ŠTORIJE SO SE TEDAJ ZGODILE!Bajuk se ni v Argentini"glihal"z župnikom,sedaj kardinalom Rodetom,a tega nista ljudem javno kazala.Janša se je prišteval k tej"eliti".Tonina ni bilo niti kot pobalina v njegovi vasi!Ja Tuhinjska dolina ima predsidnika!Stranke,ki je hlapčevsko podlegla Janši z vsemi lepimi in grdimi komunisti,reveži ali šolanimi v cerkvenih ustanovah ali Novi univerzi v Gorici.Ali le plačniki članarine stranki,odločati ti nimajo kaj!Malo mešano rečemo Štajerci.A to je pač Nova Slovenija.Horvat ima brata rejca posebne pasme ANGUS govedi,katerim ne smeš obrniti hrbta.MESO JE EKSTRA OKUSNO,DOBI SE V LJUBLJANI V GOSTILNI AS!!!Napade takoj.In brat iztrži več za te govedi kot ta brat poslanec,nekoč učitelj ,ki bi naj bil po ukazu Janša predsednik Parlamenta!Ko je želel biti poslanec,je na štantu v Lendavi nudil v podpis listke,za glas,ter kupico rujnega.Učitelj pa tako popiva?Ali pa je on konsumiral vodo?Drži kot PRIBITO:NOVA SLOVENIJA JE BILA STRANKA,KO JO JE VODILA LJUDMILA NOVAK,SPOŠTOVANA,SEDAJ JE PRIVESEK JAANŠEVE SDS!ZAKAJ SE NE ZDRUŽITA?PA ŠE POČIVALŠKOVI"LIBERALCI"TER BO GLASOV KOT LISTJA!PA BO DESNI:KOMUNIZEM,LIBERALIZEM,KATOLIŠTVO!
Mladi? Plasto
16. 04. 2021 17.35
+3
MENE PA ZANIMA OD KJE KRETENSKA IZJAVA PREDSEDNIKA VLADE , DA JE TREBA URAVNOTEŽITI USTAVNO SODIŠČE !!!!!!???? ..... glede na to , da je sodstvo neodvisna in ločena veja oblasti , ustavni sodniki sploh ne bi smeli imeti političnih preferenc ...... in to , da predsednik republike govori o nekem uravnoteženju , je ,kot bi priznali , da ima ustavno sodišče politične preference !!!!! - in to je naravnost grozljivo ,da lahko pride iz gobca predsednika države ..... to tudi pomeni , da je sprejel tezo janeza janše o ustavnem sodišču ,kot neko resnico , kar nakazuje , da mu je servilen ......... to ni predsednik temveč sluzasti smrkelj ,ki mu je čas že davno potekel .......
Razumnež
21. 04. 2021 20.17
Seveda če kvote ne bi bilo bi se drl ravno o kvotah, ne?
Petur
16. 04. 2021 17.34
+5
prav vsak sodnik,ki minimalno pokaze naklonjenost katerikoli stranki,bi moral biti nemudoma umaknjen!
OrodniK
16. 04. 2021 17.52
+0
Če pokaže naklonjenost levi politiki, ima pač ustavno pravico do političnega prepričanja, če pa pokaže naklonjenost deni politiki, pa je to nesprejemljivo in bi moral biti nemudoma umaknjen.
SLObunkeljn
16. 04. 2021 16.32
+4
Res presenetljivo, da so počepovalci iz SMC in DeSUS naklonjeni ... precej so naklonjeni in to globok naprej z glavo navzdol!
Apostol1
16. 04. 2021 16.36
+8
Niso naklonjeni pač pa sklonjeni in na kolenih klečeplazijo kot vedno . Nič novega.
Walter Pravicek
16. 04. 2021 17.45
+0
borjac
16. 04. 2021 16.19
+7
Kdo pa so ti stranki SMC in DeSUS, napišite enostavno da je SDS kandidatu naklonjen, kajti ti dve "stranki" sta pač SDS in nič drugega.
Antena
16. 04. 2021 16.10
-8
Nepovezani poslanci morajo iz politike
SLObunkeljn
16. 04. 2021 16.33
+4
1kala
16. 04. 2021 15.46
+7
Če ga Horvat hvali je pa že kuhinja vmes
Walter Pravicek
16. 04. 2021 17.51
+0
Horvat bi pred penzijo še"okrasil"svojo vitrino z nazivom predsednik parlamenta!NAM JE VSEENO,VINA NE PIJEMO V LENDAVI,JE PA ODLIČNO V LENDAVSKIH GORICAH,KJER JE "VIKEND"HIŠKA ČASARJA IZ LUKE KOPER,KI JE POBEGNU V KANADO A SO GA VRNILI NA SODIŠČE IN V AREST!PA ŠE RTAZGLEDNI STOLP SO ZGRADILI,MEDTEM KO JE BIL HORVAT POSLANEC.BREZ NJEGA!BISTRICA JE KAR DALEČ OD LENDAVE!A TUDI OB MURI!