Slovenija

Kangler pred komisijo o podtikanjih, lažeh in 'stari Udbi'

Ljubljana, 21. 10. 2019 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
U.V. / A.B. / STA / Ti.Š.
Komentarji
286

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo je stopil Franc Kangler in uvodoma dejal, da je bil že od prvih dni svojega županskega mandata tarča političnega obračunavanja. Komisija je po zaslišanju predlagala nadzor na mariborski policijski upravi. Zaskrbljenost zaradi uvedbe preiskave, ki bi lahko pomenila politični pritisk na sodno vejo oblasti, so izrazili pri OECD in KPK.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zaslišanje Kanglerja
    02:32
    Iz SVETA: Zaslišanje Kanglerja
  • Iz 24UR: 'To ni normalno!'
    02:58
    Iz 24UR: 'To ni normalno!'
  • Iz 24UR ZVEČER: Kangler nagovoril parlamentarno komisijo
    06:36
    Iz 24UR ZVEČER: Kangler nagovoril parlamentarno komisijo
"Niti eno mariborsko sodišče mi ni pustilo zaslišati prič, ki sem jih predlagal," pravi Kangler.
"Niti eno mariborsko sodišče mi ni pustilo zaslišati prič, ki sem jih predlagal," pravi Kangler. FOTO: Bobo

Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler je zaslišala prvo pričo - Franca Kanglerja. "To je čisto nadlegovanje," na več kot 20 padlih postopkov pravi nekdanji mariborski župan.

Kanglerja je zaslišala komisija na čelu s predsednikom Žanom Mahničem (SDS). Komisijo sicer sestavljajo zgolj štirje poslanci SDS in en poslanec NSi. V koaliciji in Levici svojih članov vanjo namreč niso predlagali, saj menijo, da preiskovalna komisija krši ustavno načelo delitve oblasti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drnovšek naj bi Kanglerja opozoril, da se ga bo 'lotila stara Udba'

"Se vam zdi to normalno? To je nadlegovanje. Zato sem vesel, da lahko danes tukaj spregovorim," je povedal štirim prisotnim članom komisije. Ponovil je, da je bil že od prvih dni svojega županskega mandata tarča političnega obračunavanja, celo nekdanji predsednik države Janez Drnovšek naj bi ga med obiskom v Mariboru opozoril, da se ga "bo lotila stara Udba". Prvi naj bi ga "z lažnimi obtožbami" obremenil Viktor Premk, ki je zoper njega vložil odškodninsko tožbo zaradi domnevnega fizičnega napada, nato pa je sledila ovadba v zvezi z Domom pod gorco. "Ker sem predlagal mestnemu svetu izgradnjo tega doma starostnikov. Si morete misliti?" se je vprašal zaslišani.

Delovna skupina OECD za boj proti podkupovanju je medtem sporočila, da so zaskrbljeni zaradi uvedbe parlamentarne preiskave o odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri pregonu Franca Kanglerja. Zaskrbljeni so nad možnostjo političnega posega zakonodajne veje oblasti v neodvisnost sodstva pri nas - preiskava bi lahko pomenila neposredni pritisk politike na delo in delovanje neodvisne sodne veje oblasti. DZ je namreč v primeru kazenskega pregona zoper Kanglerja na zahtevo DS odredil preiskavo o domnevnih političnih motivih tožilcev in sodnikov, udeleženih v zadevi.

Zatem je podrobno opisal vse policijske, tožilske in sodne postopke zoper njega ter ponovil, da so se očitki izkazali za neutemeljene. Da je bila odmevna kriminalistična preiskava na njegovem domu v Zimici maja 2011 "zrežirana", po njegovih besedah med drugim kaže dejstvo, da so bile tam takoj zjutraj televizijske kamere. Nekdanji župan, danes državni svetnik je prepričan, da je za tem stala takratna notranja ministrica Katarina Kresal. "Šlo je za kup laži in podtikanj, katerih cilj je bil dvigniti v Mariboru ljudi na noge," je dejal.

Policija in tožilstvo sta po Kanglerjevih besedah posegala po nezakonitih sredstvih

Po njegovih besedah je šlo za sistematičen pregon, saj je vsake štiri mesece sledila nova kazenska ovadba, ob tem pa naj bi mariborski kriminalisti, tožilci in sodniki posegali tudi po nezakonitih sredstvih. Med drugim je izpostavil izvedbo hišne preiskave brez njegovih prič in domnevno pristranskost sodnika Janeza Žirovnika, policisti naj bi sami sebi pisali anonimke in nezakonito hranili prisluhe njegovim telefonskim pogovorom, tožilci pa ne sledili sklepom vrhovnega sodišča. "Niti eno mariborsko sodišče mi ni pustilo zaslišati prič, ki sem jih predlagal. To mi je uspelo doseči šele, ko je bil eden od primerov preseljen v Mursko Soboto," je povedal.

Nekdanji mariborski župan Kangler je danes med večurnim pričanjem pred komisijo, ki ugotavlja domnevne zlorabe pri njegovem kazenskem pregonu, podrobno opisal vse policijske, tožilske in sodne postopke zoper njega ter ponovil, da so se očitki izkazali za neutemeljene.

"Mojo zadevo so preselili, vsi mariborski sodniki pa so ostali na svojih položajih ali celo napredovali," je bil ogorčen. Komisiji je predložil vrsto kopij časopisnih člankov, policijskih dokumentov, poročil Odbora 2015, mnenj ustavnega sodnika Cirila Ribičiča in drugih dokumentov, ki naj bi dokazovali še vrsto drugih kršitev, in ponovil prepričanje, da se mu je zgodila velika krivica. "Na sedem mesecev zapora so me obsodili zaradi primera, ki sploh ni kaznivo dejanje, sodnik je ob tem celo odkrito povedal, da obstaja nevarnost, da se vrnem v politiko," je opozoril.

"Ničesar ne zahtevam, nobenega privilegija, zaslužim pa si v skladu z ustavo, da mi pošteno sodijo, predvsem pa pravično. Meni in vsem ostalim v Sloveniji. Vse, kar ste slišali, pa je daleč od pravice ter poštenega in pravičnega sojenja," pa je zaključil pričanje.

V komisiji sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali. Vsi danes prisotni člani so iz vrst SDS.
V komisiji sodelujejo le tri opozicijske stranke, saj v koaliciji in Levici svojih članov vanjo niso predlagali. Vsi danes prisotni člani so iz vrst SDS. FOTO: Bobo

Mahnič je Kanglerju v nadaljevanju postavil še nekaj vprašanj. Med drugim ga je zanimalo, kdo poleg Kresalove je po njegovih ocenah še stal za tem, kar se mu je dogajalo. "Nedvomno je tudi takratni predsednik vlade Miro Cerar soglašal s tem, kar se je dogajalo v pravosodju. Na enem od novoletnih zajtrkov z novinarji se je pohvalil s kazenskimi ovadbami zoper Kanglerja," je odgovoril zaslišani.

Zaradi redne seje DZ je Mahnič po štirih urah seje prekinil zaslišanje in sklical nadaljevanje za torek zjutraj. Takrat bodo člani komisije po napovedih določili seznam ostalih prič in ostale nadaljnje korake komisije.

Preiskovalna komisija predlaga nadzor na PU Maribor, Vrhovno državno tožilstvo izjavam Mahniča nasprotuje

Preiskovalna komisija se je po Kanglerjevem pričanju sicer odločila, da predlaga Komisiji DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs), da na podlagi Kanglerjevih trditev "v najkrajšem možnem času" opravi nadzor na Policijski upravi (PU) Maribor in jim nato poroča o ugotovitvah. Predlog, ki ga je pripravil predsednik komisije Mahnič, so podprli vsi štirje prisotni člani parlamentarne preiskovalne komisije.

Na zahtevo se je odzvalo tudi Vrhovno državno tožilstvo, ki pa "nasprotuje izjavam predsednika parlamentarne komisije Mahniča, da parlamentarna preiskava ne posega v načelo delitve oblasti in da tožilstvo ni del sodne oblasti". Državna tožilstva v skladu z zakonodajo sicer ne sodijo v okvir sodne veje, vendar pa so kot državni organi del pravosodja, še pojasnjujejo in dodajajo, da bi jih moral "parlament prepoznati kot del iste države, kot ji pripadajo poslanci, in ne kot sovražnika, s katerim je zaradi politične odgovornosti treba obračunati zaradi lastnih političnih koristi".

"Tudi druge izjave, ki so se pojavile v javnosti in že vnaprej predvidijo nujnost postopka in njegov rezultat, nujno vzbujajo videz pristranskosti, vendar pa so podani še pomembnejši ustavnopravni razlogi."

Zatrjujejo, da ne zagovarjajo težnje, da bi nekaj ostalo prikrito, ker bi bila podana možnost za kakršnekoli nepravilnosti, "nasprotno, parlamentarni preiskavi nasprotuje zato, ker ponuja sporočilo, da naj v bodočih primerih državni tožilci ne preganjajo, sodišča pa ne obsojajo, če so v postopkih vplivne osebe".

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo je stopil Franc Kangler.
Pred parlamentarno preiskovalno komisijo je stopil Franc Kangler. FOTO: Bobo

Kritike zaradi morebitnih pritiskov na sodno vejo oblasti

Preiskovalno komisijo, ki bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu, je zahteval državni svet na podlagi več kot 20 kazenskih postopkov zoper Kanglerja, ki so se vsi končali v njegovo korist. Junija letos je DZ na zahtevo državnega sveta preiskavo tudi odredil. Člani komisije so se pretekli teden že seznanili tudi z deli magnetogramov iz sej Knovs ter komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kot tudi gradivom, ki ga hrani DZ.

Zahtevo državnega sveta za preiskovalno komisijo so sicer pospremile kritike, da bi državni zbor s takšno preiskavo kršil ustavno načelo delitve oblasti. Mahnič je poudaril, da ustavno sodišče ne more zaustaviti komisije, lahko pa zadrži zakon o parlamentarni preiskavi. To bi, tako Mahnič, pomenilo, da bi bilo konec dela vseh preiskovalnih komisij.

Zaskrbljenost, da bi lahko preiskava pomenila neposredni pritisk politike na delo in delovanje neodvisne sodne veje oblasti, je pretekli teden izrazila tudi Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Kot so dodali, je parlament zahtevo sprejel in uvedel parlamentarno preiskavo, ki naj bi preverila "domnevne politične motive tožilcev in sodnikov, ki so vpleteni v te primere".

Iz KPK pa so sporočili, da so že "v preteklosti opozorili, da bi predmetna parlamentarna preiskava lahko predstavljala nedovoljen poseg zakonodajne veje oblasti v neodvisnost sodstva in tožilstva". "Postavlja se tudi vprašanje, ali v konkretnem primeru sploh gre za zadevo javnega pomena, kot to za uvedbo parlamentarne preiskave zahteva 93. člen Ustave RS, ali pa za morebitno zlorabo te pomembne oblike družbenega nadzora, ki ga zagotavlja ustava."

Morebitno zadržanje preiskave glede Kanglerja odpira vprašanje dela vseh preiskovalnih komisij

Člani odbora DZ za pravosodje in komisije za poslovnik so imeli tako danes na mizi predlog Sodnega sveta za začasno zadržanje izvajanja zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi. Poleg opozoril o spornosti preiskave v zadevi Kangler pa je slišati tudi svarila pred tem, da bi ustavno sodišče zadržalo delo vseh parlamentarnih preiskav.

V Sodnem svetu menijo, da je zakonodajna veja oblasti z zahtevo in odreditvijo parlamentarne preiskave v zadevi Kangler presegla svoje ustavne pristojnosti in kršila ustavno načelo delitve oblasti. V delu, ki se nanaša na sodnike, akt posega v ustavni načeli o neodvisnosti sodstva in imuniteti sodnikov, so opozorili.

Vrhovno državno tožilstvo nasprotuje izjavam predsednika parlamentarne komisije Mahniča, da parlamentarna preiskava ne posega v načelo delitve oblasti.
Vrhovno državno tožilstvo nasprotuje izjavam predsednika parlamentarne komisije Mahniča, da parlamentarna preiskava ne posega v načelo delitve oblasti. FOTO: Bobo

Ob tem se je pojavilo vprašanje, ali bi odločitev ustavnega sodišča lahko prinesla zadržanje dela vseh drugih preiskovalnih komisij v DZ, med drugim glede otroške srčne kirurgije in glede DUTB.

Zakonodajno-pravna služba DZ ocenjuje, da bi zadržanje izvrševanja zakona o parlamentarni preiskavi in poslovnika parlamentarne preiskave v razmerju do nosilcev funkcij sodne veje oblasti poseglo v učinkovitost parlamentarne preiskave kot ustavno varovanega instituta. Glede na namen parlamentarne preiskave kot sredstva, s katerim DZ uresničuje eno izmed funkcij širšega družbenega nadzora, pa bi izključitev ene izmed vej oblasti iz take preiskave prekomerno posegla v ustavne pristojnosti DZ, opozarjajo.

Prepričani so tudi, da v omenjenih aktih obstaja pravno varstvo preiskovanih ali prič, ker se ukrepi smejo izvajati prek sodišča. V primeru zadržanja zakona in poslovnika za dlje časa pa bi lahko prišlo do izvotlitve instituta parlamentarne preiskave, še opozarja zakonodajno-pravna služba DZ. Po njenem mnenju predlog za začasno zadržanje omenjenih aktov ni utemeljen.

A mnenja člani delovnih teles niso podprli. Ostro proti njemu se je opredelila poslanka LMŠ Tina Heferle, ki je ocenila, da mnenje verjetno temelji na drugih interesih, ne na pravnih argumentih.

Medtem je poslanka SDS Anja Bah Žibert opozorila, da to ni le napad na zakonodajno vejo oblasti, ampak udar na vse preiskovalne komisije.

Vlada pa ocenjuje, da je predmet vlagateljeve zahteve za oceno ustavnosti temeljno pravno vprašanje spoštovanja in uveljavljanja načela delitve oblasti ter neodvisnosti sodstva. Zato meni, da obstaja jasna pravovarstvena potreba po presoji ustavnega sodišča, je danes pojasnila ministrica za pravosodje Andreja Katič.

DZ je namreč julija na pobudo državnega sveta ustanovil preiskovalno komisijo, ki naj bi ugotavljala politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon nekdanjega mariborskega župana, zdaj državnega svetnika Franca Kanglerja, in domnevne zlorabe pri njegovem pregonu. Tudi vrhovno državno tožilstvo je na ustavno sodišče že podalo pobudo za oceno ustavnosti, ki se nanaša na ustanovitev preiskovalne komisije v tej zadevi in na zakon o parlamentarni preiskavi, ki to dopušča.

Ob današnjem dogajanju so na tožilstvu sicer opozorili, da je položaj državnega tožilca v državah članicah EU in tudi v Sloveniji povsem primerljiv s položajem sodnika in da "parlamentarna preiskava ne more namesto tožilcev sprejemati drugačnih odločitev ne za nazaj in ne za naprej v odprtih postopkih".

"Vrhovno državno tožilstvo RS torej ne zagovarja težnje, da bi ostalo nekaj prikrito, ker bi bila podana možnost za kakršnekoli nepravilnosti. Nasprotno, parlamentarni preiskavi nasprotuje zato, ker ponuja sporočilo, da naj v bodočih primerih državni tožilci ne preganjajo, sodišča pa ne obsojajo, če so v postopkih vplivne osebe," so poudarili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmmmmmmnnnnnnmmm
22. 10. 2019 10.53
+1
Sramota pa je da ga preiskuje sds ti ki so skup na protestih se za roke drzali
bonkintos
22. 10. 2019 11.03
+0
A VEŠ PRAVILA....KOMISIJO SESTAVLJA OPOZICIJA...IQ.
mmmmmmmnnnnnnmmm
22. 10. 2019 10.52
+5
SDS ov podrepniki lopov in izdajalec naroda Kangler kmet z policije
Andree
21. 10. 2019 21.37
+8
Miličnik Kangler bi sedaj rad izpadel nedolžen in čist.
bonkintos
22. 10. 2019 10.53
-5
Vaše rdeče krivosodje je že dvajsetkrat obsodilo ...NI KRIV...POTEM NISO ČISTI SODNIKI ????
vinogradnik33
21. 10. 2019 20.51
+8
Kangler bo preiskovalni komisiji govoril o svojih frustracijah in insinuacijah , ker je nekako izločen iz političnega življenja in odstavljen od korita . Sam izbor "preiskovalne " komisije , Mahnič , Černač in Jerajeva kaže cvet " inteligence " in umotvorja SDS . Kangler pa o prežvečenih floskulah SDS o UDBI in udbomafiji ter opozorilih , ki naj bi mu jih dal baje pokojni Drnovšek , ki seveda njegovih trditev ne more več ovreči in ga postaviti na laž !
piljan
21. 10. 2019 20.12
+12
Baraba,še na Drnovška se zgovarja.Pa tudi stranka ga ni brez veze zbrcala,dokler so bili še pošteni.
M teorija
21. 10. 2019 19.30
+10
Ka pa narod, k mu je sodil bodo tud preiskoval!?
ivanv
21. 10. 2019 19.17
+12
Ustvarjanje Kaosa je namen te komisije, da lahko strici iz ozadja, levi in desni, na veliko kradejo državljane.
Kollerik
21. 10. 2019 19.09
+7
...."komisija" da te kap. Pa toliko delavcev nam manjka v proizvodnji.
ivan.z Doba
21. 10. 2019 19.02
+9
Kangler se spozna na Udbo.
FAUSTOS1
21. 10. 2019 18.34
+6
Mahnič-kangler to sta pajdaša dva,ki afne guncata
piljan
21. 10. 2019 18.33
+7
Svečkarji,a je potem Zoki tudi popolnoma nedolžen?Kot veste tudi njemu vse pade,ali zastara.
korintos23
21. 10. 2019 18.15
+12
Franca ti si nedolžen kot Zoki, vse obtožnice padejo, sedaj še samo čakaš na odpis.
vinogradnik33
21. 10. 2019 18.12
+9
Tu gre predvsem za poizkus opranja Kanglerja predstaviti pravosodni sistem in policijo v najslabši luči ! Z namišljenimi zgodbami , polresnicami in potvarjanji vzbuditi v ljudeh dvome v naš sistem , v vlado in vse , kar ni SDS- ovsko ! Podobne pripetije smo že videli , ko so ščitili svojega liderja !
CIGU MIGU
21. 10. 2019 15.55
+13
ma kje je ta tip zaposlen,,,hvala za odgovore
Kaktus111
21. 10. 2019 16.03
+9
Kmet - privatnik --- brez zaposlitve ......
Kollerik
21. 10. 2019 19.12
+2
Bowers
21. 10. 2019 15.51
+8
Zrežirano do potankosti. Vse kar je desno usmerjeno je potrebno .............
MiroF
21. 10. 2019 15.59
-2
nagraditi in jim dati vajeti v roke, vse kar je pa levo usmerjeno pa večino na Dob in na Ig, vas , ki ste pa na socialkah pa delat nagnat, ali pa se ste.ni.e !!!!
Kaktus111
21. 10. 2019 16.05
+5
In za kam si pol ti ...????? za v polje ?????
MiroF
21. 10. 2019 16.48
+0
Jaz pa delam in plačujem milijonske davke da lahko imaš ti socialko...
tamiflu
21. 10. 2019 17.06
+7
če plačuješ milijonske davke ,ti pa res ni hudega,posel ti gre čudovito.pa še polovico ,prikriješ pred davčno,pošten človek..
piljan
21. 10. 2019 18.30
+1
Splošno znano je,da so svečkarji težki gospodarstveniki...na kavču.Tudi Miro je svečka.
Kollerik
21. 10. 2019 18.47
+4
Pa ja pošlješ kaj gnarja kateremu teh svojih desnih lopovov, ki so tako "ubogi", recimo kar kanglerju....
Kollerik
21. 10. 2019 18.47
+0
Andree
21. 10. 2019 21.39
+1
Snežič a si to ti? Miro F,ki plačuje milijonske davke v forintih
vomo
21. 10. 2019 15.24
+11
Če si kriv se dejansko ne bi upal it čez vse to, ker če imajo dokaze in da so padli zaradi postopkovnih napak je pečen. Mislim, da bodo vsi akterji naredili vse, da bodo oboroženi z dokazi, ko bodo prišli na vrsto za zaslišanje. če se bo izkazalo, da so goljufali pri dokazih in da je vse politična igra, bi bilo potrebno na enak način vse procese in akterje javno objavit. Da se jih za vse večne čase izloči......
tamiflu
21. 10. 2019 17.09
+6
janezu sploh ne gre za dokaze,temveč za govorice,čenče in zakon ulice in napad po forumih,briga njega za neke dokaze samo da ruši vse pred seboj,pa je srečen,kot mali otrok..
barjan?ek1
21. 10. 2019 15.24
+9
Jaz vam povem, za vse tegobe Kanglerja je kriv Kučanov Milan iz Murgel, pa mogoče ima še Zemljaričev Janez kaj prste vmes
tapravKamncan
21. 10. 2019 15.33
+2
DeadBull
21. 10. 2019 15.41
+13
Ricketts
21. 10. 2019 15.20
-3
Zrežirani protesti proti Kanglerju so se začeli zaradi postavitve radarjev. Teh danes tam res ni več, če bi bili, bi bilo nekaj življenj prihranjenih. Zato pa je danes v Jankovićevem mestu polno radarjev, a zaradi tega ni nihče protestiral. Se ve zakaj!
tapravKamncan
21. 10. 2019 15.33
+2
DeadBull
21. 10. 2019 15.42
+16
Ja postavil je v največji krizi 20 radarjev in to naj bi ljudje sprejeli, medtem ko je prodajal balo sena za 10 tisočakov.... ofce
Nosmoke
21. 10. 2019 15.17
-1
"Stara udba"in nova udbomafija .....in ovce !
komarec
21. 10. 2019 15.27
+7
Stara udba in nova odbomafija, imena prosim.
tamiflu
21. 10. 2019 15.13
+27
pa je kangler dobil svojih pet minut,da se izkašlja-laja,in potunka vse kar je mogoče ,še mrtvega drnovška..
Nosmoke
21. 10. 2019 15.21
+6
Torej se je odkril eden od vzrokov,zakaj Drnovšek ni prenašal Kučana.
komarec
21. 10. 2019 15.28
-1