Slovenija

Kanglerjevi pritiski na policiste, ki so ovadili njegovega znanca

Ljubljana, 01. 09. 2020 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
898

Državni sekretar Franc Kangler po naših informacijah zahteva sankcije za preiskovalce NPU, ki so zaradi prostitucije ovadili njegovega znanca Jožeta Kojca. Tako se v konkretne kazenske zadeve vtika že celo državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler, ki je bil tudi sam v številnih postopkih.

Franc Kangler je po naših neuradnih informacijah pisal direktorju policije Andreju Juriču in od njega zahteval, da naj ukrepa zoper kriminaliste na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), ki so preiskovali njegovega znanca Jožeta Kojca, ker naj bi po njegovem mnenju delali nezakonito. Kot je znano, je bil mariborski poslovnež Jože Kojc ovaden zaradi zlorabe prostitucije, kasneje tudi obtožen, zdaj pa mu sodijo na koprskem sodišču. Franc Kangler pa je medtem očitno postal strokovnjak za preiskovanje kaznivih dejanj, saj je kar sam ocenil, da so kriminalisti NPU huje kršili delovne obveznosti pri preiskavi Kojca, ki naj bi sodeloval pri zlorabi prostitucije, s katero naj bi obtoženci zaslužili okoli 21 milijonov evrov. "Iz sklepa Okrožnega sodišča v Kopru ter dopisa Jožeta Kojca sem nedvomno ugotovil, da je v zadevi Jože Kojc s strani preiskovalcev NPU prišlo do hujših kršitev delovnih obveznosti ter so podani utemeljeni razlogi za sum, da so nekateri preiskovalci NPU storili kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti," je po naših informacijah Juriču pisal Kangler. 

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: Bobo

Čeprav zaradi zgodbe o domnevni zlorabi prostitucije v novogoriškem klubu Marina, kjer naj bi delalo več kot 400 prostitutk, na koprskem okrožnem sodišču že poteka sojenje, pa se je obtoženi Jože Kojc zaradi postopkov policije pritožil kar državnemu sekretarju in nekdanjemu sodelavcu Kanglerju. Ta pa očitno misli, da ima pristojnosti, da direktorju policije odredi ukrepanje zoper kriminaliste. "Iz sklepa sodišča je moč razbrati, da so operativci NPU prirejali uradne zaznamke, brez ustreznih sodnih odredb opravili hišne preiskave, nezakonito posegali v odvetniško zasebnost ter brez odredb izvajali tajno policijsko delovanje in le te dokaze nezakonito uporabljali v predkazenskem postopku. Iz sklepa sodišča so kršitve zaposlenih na NPU nedvomno jasne in dokazane," neuradno piše Kangler v dopisu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tožilstvo in policijo smo vprašali, o čem sploh govori Kangler. Neuradno so nam povedali, da tako kot v vsaki kazenski zadevi so odvetniki tudi v tej predlagali izločitev določenih dokazov. Nekaterim predlogom obrambe sodišče ugodi, drugim seveda ne. Tako je sodišče v tej zadevi izločilo nekaj dokazov, ki se po naših podatkih sploh ne nanašajo na delovanje Kojca in ga prav ničesar ne razbremenjujejo. Šlo naj bi zgolj za izločitev nekih uradnih zaznamkov, ki se nanašajo na legitimiranje romunskih državljanov, pa izločitev nekaterih pogovorov z odvetniki, ker se štejejo kot odvetniška zasebnost, ko se stranke posvetujejo z njimi. In še – sodnica naj bi bila mnenja, da odredba za hišne preiskave ni bila dovolj tudi za preiskavo sob od prostitutk, da bi morala biti še posebej odredba za to. Skratka, nič od tega ne razbremenjuje Kojca domnevnih kaznivih dejanj, to so samo manevri obrambe, tako kot na vseh sodnih procesih, pravijo naši viri.

Andrej Jurič
Andrej Jurič FOTO: Kanal A

Sklep o izločitvi dokazov sploh še ni pravnomočen, saj se je tožilstvo na to pritožilo. Tožilka je namreč prepričana, da so vsi dokazi zakoniti in da ni razlogov za njihovo izločitev. O pritožbi sodišče še ni odločilo. Tako se je Franc Kangler počutil poklicanega, da se postavi še nad Specializirano državno tožilstvo, kjer menijo, da gre za povsem zakonito pridobljene dokaze. Predlagal je postopke zoper preiskovalce, čeprav o zadevi še ni pravnomočno odločeno. In tako "ukrepa" za svojega prijatelja, ki bi sicer moral vlagati pravna sredstva na sodišču, kjer ga zastopa hišni odvetnik stranke SDS Franci Matoz. Nenazadnje, gre za strategijo obrambe, kjer obtoženci pač skušajo uporabiti vse manevre, tudi z diskreditacijo policijskega in tožilskega dela, pravijo pravni strokovnjaki. Dodajajo, da je najmanj nenavadno, da se državni sekretar vpleta v odprte kazenske postopke, ki jim je mesto na sodišču, ne v njegovi pisarni. "Pričakoval bi, da zaposleni na NPU, ki opravljajo naloge v predkazenskem postopku, za to usposobljeni in v skladu z določbami Zakona o kazenskem postopku in Zakona o policiji, delajo zakonito. V tem konkretnem primeru je razvidno, da so le ti delali nestrokovno, predvsem pa nezakonito. Posledica nezakonitega delovanja zaposlenih na NPU bo, da ta medijsko odmeven primer ne bo doživel sodnega epiloga izključno zaradi nezakonitega početja zaposlenih na NPU," po neuradnih podatkih piše Kangler v. d. generalnega direktorja policije Juriču. Ob tem se postavlja vprašanje, ali Kanglerja skrbi za pravice osumljenca Kojca ali da ta kazenski postopek ne bo dobil ustreznega sodnega epiloga? Glede na to, da se je na njega z dopisom obrnil Kojc, lahko sklepamo, da Kanglerja skrbi, ali niso bile morda kršene pravice Kojca kot osumljenca v predkazenskem postopku? Ne pa, da Kojc na koncu morda ne bo obsojen oziroma da odmeven primer glede zlorabe prostitucije ne bo doživel sodnega epiloga. 

Franc Kangler
Franc Kangler FOTO: MNZ

"Pričakujem, da boste v konkretnem primeru zoper kršitelje primerno ukrepali, predvsem pričakujem, da bodo odgovorni v NPU pojasnili nezakonito delovanje, ki ga je ugotovilo sodišče. Prav tako pričakujem, da boste v konkretni zadevi, glede na to, da gre za pooblaščene uradne osebe, o nezakonitem početju obvestili SDT," zaključuje dopis prvemu možu policije Kangler. Ta dopis pa ni poslal le Juriču, ampak v vednost tudi obtoženemu Kojcu in prijatelju Severinu Peku, v. d. glavnega inšpektorja Inšpektorata za notranje zadeve, ki je pred kratkim že odredil izredni nadzor nad tajnimi podatki na NPU. Popolna zloraba funkcije državnega sekretarja, pravijo poznavalci in opozarjajo, da se nihče na policiji ne bi smel odzvati na tak dopis. V katerem državni sekretar celo poziva direktorja policije naj kazensko ovadi preiskovalce, kar prevedeno pomeni njegov zapis, da pričakuje, da bo Jurič o nezakonitem početju obvestil Specializirano državno tožilstvo, ki preiskuje pooblaščene uradne osebe. Ali kot je pred kratkim tvitnil nekdanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar: "Vsa odgovornost, ali bo Policija v prihodnosti še avtonomna, je sedaj na v. d. generalnega direktorja policije in obeh namestnikih." Se bodo torej Andrej Jurič, Jože Senica in Tomaž Pečjak znali upreti politiki in bodo vodili policijo po profesionalnih standardih?

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Policija: Kangler nam je podal pismo občana, navedbe bomo preverili v notranje-varnostnem postopku 

Z Generalne policijske uprave so nam odgovorili, da jim je Kangler v reševanje odstopil pismo občana o domnevnih nepravilnostih pri preiskavi poslovanja Kluba Marina na Ajševici v letih 2017-2019, ki bi jih naj storili kriminalisti NPU. "V zadnjem odstopu je izrazil pričakovanje, da bomo v konkretnem primeru zoper odgovorne v NPU primerno ukrepali, saj naj bi po njegovi oceni, izhajajoč iz sklepa Okrožnega sodišča v Kopru, bili podani utemeljeni razlogi za sum, da so nekateri preiskovalci NPU storili kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. Zato pričakuje, da o nezakonitem početju obvestimo Specializirano državno tožilstvo." 

Navedbe občana v pismu bodo preverili v notranje-varnostnem postopku, "v obsegu in na način kot to storimo v drugih podobnih primerih in glede na ugotovitve ustrezno ukrepali", dodaja policija. "V zvezi z navedenimi pisanji smo od Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ prejeli tudi zahtevo za poročanje. Iz zahteve je jasno razvidno, da je namenjena izključno ugotavljanju morebitnih sistemskih nepravilnosti pri delu NPU, ne nanaša pa se na konkretne preiskovalne aktivnosti policije v predmetni zadevi, saj gre za odprto kazensko zadevo, kjer o zakonitosti izvajanja posameznih policijskih nalog in ukrepov presoja sodišče."

Že več mesecev poročamo o tem, kako obupani so uslužbenci policije zaradi številnih političnih posegov v njihovo delo. Skoraj vsak dan jih doleti kakšno neprijetno presenečenje, vodstvo resornega ministrstva jih nenehno napada, predvsem Nacionalni preiskovalni urad. Vtikajo se v predkazenske postopke, politika zahteva revizije kriminalističnih preiskav, odrejajo številne nadzore na NPU, da o političnem kadrovanju sploh ne govorimo. Takšnih političnih pritiskov v zgodovini slovenske policije še ni bilo. Ob tem zaposleni opozarjajo, da se vse to dogaja tudi zato, ker so številni člani vladne koalicije v predkazenskih in kazenskih postopkih. Vse od predsednika vlade Janeza Janše do gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in obrambnega ministra Mateja Tonina, prav tako kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Pa tudi državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič. Da o številnih postopkih državnega sekretarja Franca Kanglerja sploh ne govorimo. V preiskavi pa je bil tudi finančni minister Andrej Šircelj, a je tožilstvo ovadbo zoper njega zavrglo. In potem vsi po vrsti obračunavajo s policijo, ker so sami v postopkih. Tudi poslanec Zmago Jelinčič je v predkazenskem postopku, zato je celo predlagal kar ukinitev Nacionalnega preiskovalnega urada, ki ga preiskuje. 

Bo za NSi, SMC in DeSUS to kaplja čez rob? 

To se v odzivu na naše razkritje Twitterju sprašuje stranka SD, ki je tudi delila članek. "Vladni desant na neodvisnost policije in tožilstva se nadaljuje. Z vsakim dnem vlade Janeza Janše je Slovenija manj pravna država," so zapisali in dodali vprašanje, ali je za trojico koalicijskih strank, ki z SDS tvorijo vlado, to že vendarle dovolj hud udarec za odločitev, da je dovolj?  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (898)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajojsi
08. 10. 2020 08.34
Kangler bi morala že zdavnaj na smetišče politike, tako kot je marsikdo že odšel...
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.02
+2
Za to je samo ena beseda - lahko se sramuje!! Sprašujem se, v kakšnem položaju so bila dekleta, ki so jih prisilno spravili v prostotucijo!! V kakšni drugi državi bi bila že obtožnica in sodišče bi izreklo kazen.... Ampak mi smo v ....🍌🍌🍌🍌🐑🐑🐑🐑
HOLAJ SLOVENIJA
03. 09. 2020 08.58
+4
Verjetno je Kangler tudi hodil v ta kupleraj,pa se sedaj boji,kaj se bo vse izvedelo.
dante_
02. 09. 2020 18.22
-7
Klub Marina-kurbenhaus je bi odprt 2013 pod vlado Alenke Bratušek. Policija in vsi ostali v NG so vedeli za kaj se tam gre samo nihče ni smel nič narediti ker so jim hrbet ščitili v vladi. Lani pa zaprtje in aretacije. Očitno zaradi nesoglasij med Bratuškovo in Šarcem. Potem je takoj tja laufala policija, vsa leta prej ni smela.
Anti SdS
02. 09. 2020 19.14
+3
vomo
02. 09. 2020 10.24
-3
Samo naivneži lahko mislijo, da je tako kot je napisano.
scipio
02. 09. 2020 10.20
+20
Res fajn ljudi imamo na najvišjih položajih v tej državi delavcev in kmetov! Pivčevka, Kangler, Počivalšek, Hojs, ..., same perle, sami stebri poštenja in pravičnosti! Kralj Salomon, pridi se k tem ljudem učit vladanja ljudstvu! Slovenskim vnukom in pravnukom se ni treba bati prihodnosti, vsaj nekaterim ne.
PredsednikPepe
02. 09. 2020 10.22
+14
Kanglerju je spet zrastel greben. Že zdavnaj bi ga morali odstraniti z vseh položajev.
cirenij
02. 09. 2020 10.24
+12
scipio...................to je samo nekaj takih, ki jih naštevaš. Groza!!!
modelx
02. 09. 2020 10.13
+15
kofa (kangla) je bušna, je bušna,....
Bogdan Kranjc
02. 09. 2020 09.48
-25
Kašna razdvojenos narod še zmiraj verjame v pravičnost levičarje četudi kradejo že 75let.
najboljsa24
02. 09. 2020 09.58
+10
To je sicer res, vendar tudi desni niso dosti boljši-razlika je samo v tem, da so imeli levi več možnosti in zaledja za barabije (še iz pozicij, ki se vlečejo iz prejšnjega sistema). Tako levi kot desni imajo podobno afiniteto do barabij. Vsak naj razmisli pri sebi in svojih znancih in hitro nam bo jasno zakaj je tako (delo na črno, izogibanje davkov...vse to so pravzaprav barabije). Če se bomo zanašali na moralo ali politikov ali volilcev, se ne bo nič spremenilo. Reši nas samo učinkovit pregon in sodstvo, da se barabe ne bodo upale več (tako zelo) krasti.
modelx
02. 09. 2020 10.12
+17
lahko pljuvaš po levičarjih, kolikor hočeš. pa veš v čem je razlika med levimi in desnimi glede kraje? evo, povem ti. po tvoje kradejo 75 let. no desni pa hočejo izravnati in jih prehiteti v 30 letih. torej morajo krasi 2x več in hitreje.
cirenij
02. 09. 2020 10.26
+11
najboljsa.................reši nas samo pregon in sodstvo, predvsem pa zakonodaja o nezastaranju od l. 90 naprej. Ker te kraje, ki so se dogajale, so umor navadnega naroda.
najboljsa24
02. 09. 2020 09.39
+5
Kaj se še vedno kregate kdo so večji barabini ali naši ali vaši?! 30 let že delajo barabije, pa nam policija in sodstvo ne zna jasno raziskati in obsoditi in kaznovati tiste, ki so res krivi in oprostiti tistih, ki so nedolžni. 30 let je že vse v megli. Ne, ni sta kriva Janša in Kangler, ki sta par mesecev na oblasti. Kriva je policija in sodstvo-in nekdo, komur je v interesu, da se nič ne razišče, ker so tako lahko največji barabini svobodni in kradejo naprej, nedolžne pa lahko v nedogled krivimo kakšne barabe so. In potem vi tu gor razpravljate o tem kdo je kriv in kdo ne, na podlagi novinarskih člankov. Dve zadevi sta bili v katere sem bila vpletena in sta bili v medijih in o nobeni niso korektno poročali. pa ne da bi šlo za blatenje kogarkoli, enostavno niso preverili dejstev in so kar nekaj poročali-samo da je prispevek.
felix58
02. 09. 2020 09.49
+16
Bedarije pišeš, ker s tabo očitno ni vse vrei, takak ni vse vrei z psihopatom IJJ in kanto ter še drugimi...vidi se, če daš buteljnu oblast, kaj taki potem dela, iz maščevanja ščuva podrejene in nas silijo v domobranstvo....ampak ne, nebo jim uispelo, eni vemo kdo je rdeča zvezda in kaj pomeni pa čeravno še ena mala revolucija da se končno red naredi potem pa bo
najboljsa24
02. 09. 2020 09.52
-9
felix-pridi iz gozda ali bunkerja-vojne je konec
dante_
02. 09. 2020 09.20
-3
Klub Marina-kurbenhaus je bi odprt 2013 pod vlado Alenke Bratušek. Policija in vsi ostali v NG so vedeli za kaj se tam gre samo nihče ni smel nič narediti ker so jim hrbet ščitili v vladi. Lani pa zaprtje in aretacije. Očitno zaradi nesoglasij med Bratuškovo in Šarcem. Potem je takoj tja laufala policija, vsa leta prej ni smela.
Kekec 007
02. 09. 2020 09.13
+17
Kaj drugega kot nizkotnih dejanj lahko pričakuješ od Janezovih kimavcev.
Biker 333
02. 09. 2020 09.11
+8
Pomagi mi al pa te bom namoču je nekako prevod tistega filma a ne?
hotchilipoper
02. 09. 2020 09.07
+16
kakolahko taki pokvarjenci sedijo v parlamentu?
jastreb13
02. 09. 2020 08.59
-10
Pravilno...politično nastavljene osebke iz prejšnjega zločinskega režima je potrebno v državnih institucijah odstranit pod nujno, ker s temi izdajalskimi osebki infiltriranimi v državne institucije vlada ne more normalno delovat. Policijo, tožilstvo, sodstvo,....je potrebno očistit in začeti vse z novimi kadri, ki niso obremenjeni z komunistično ideologijo.
Uporabnik1940659
25. 09. 2020 16.05
... in namestiti "prijatelje od prijateljev", sicer se pa to že dogaja..... KU-KU!🍌🍌🍌🍌🐑🐑🐑🐑🕯🕯
CIGU MIGU
02. 09. 2020 08.46
+11
slišati je ,da je imel neki italijan pred marino instalirano privat kamero,tako,da zna biti zadeva še zanimiva
nnanna
02. 09. 2020 08.33
+26
po pošti sem dobila račun za prometni prekršek. pisma ne bom odprla, saj pri tej vladi ne velja, če pisma ne odpreš! jj in hojs, a se morda motim?
Biker 333
02. 09. 2020 09.09
+15
nnanna
02. 09. 2020 09.18
+10
seveda, 100% nepreklicna izjava, tako kot pri hojsu!
Diabloss
02. 09. 2020 09.26
+2
No pasaran
02. 09. 2020 09.32
+6
Pod nujno se včlani v SDS in umakni svoj poštni nabiralnik. Vse bo še v redu )
RdecaZvezda
02. 09. 2020 08.29
-18
Vsak moj komentar ima po njihovem neprimerno vsebino,ko pa berem te komentarje me presegajo po celi fronti in lahko tako pišejo,ker so vsi isti,moderatorji in isti levoručni,groza vas nahaja pa še hujše bo,prihaja nevihta,ki bo odpihnila vso umazanijo v državi,čuvajte se da ne boste med njimi.
EnKandidatDosmrtniMandat
02. 09. 2020 08.27
+25
Tako se to dela pod komunistično SDS. Tovariš Jansza pač ne zna drugače.
jastreb13
02. 09. 2020 08.47
-9
Antoniozmaj
02. 09. 2020 08.11
+24
to janševo združbo kriminalcev(vlado) je treba sterat u ...
revirji
02. 09. 2020 08.36
+15
DuhSaSjekirom
02. 09. 2020 08.09
+38
Kar je res je res. Taksnega politicnega napada na policijo in tozilstvo se v zgodovini R.Slovenije ne pomni. Pazi en drtavni sekretar zahteva da zaprejo kriminaliste ki preiskujejo njegovega prijatelja za organizirano prostitucijo. Clovek nebi verjel ce ne bi bilo res. Pa se kot bivsi policist, kadet gre zahtevat da se zaprejo kriminalisti, njegov prijatelj kateri je obtozen trgovine z ljudmi, organiziranja prostitucije, maltretiranja zensk pa naj odkoraka brez kaj. Niti dokazov se ne sme upostevat. A lahko clovek kaj takega verjame. Kangler nisi vreden da te pes poscije to timpovem kot kadet, me je pa dodatno sram da sem hodil po istih hodnikih kot ti. Da te ni sram da si bil kadet pa se.gres tako obnasat. Kar se mene tice si kot kadet izbrisan iz zgodovine kadetnice, tvoje ime pa naj se vec ne omenja.
DuhSaSjekirom
02. 09. 2020 08.11
+12
Ko to berem me prime da ti bi ti najraje spucal en mavasi, nato pa te vrgel na ipon in te zadavil kot macko ampak seveda to ni dovoljeno torej se vzdrzim taksnih nagibov in si jih bom na zalost samo predstavljal. Bi pa to storil v kolikor bi to bilo dovoljeno s strani pravnega reda RS.
Antoniozmaj
02. 09. 2020 08.13
+26
DuhSaSjekirom
02. 09. 2020 08.18
+11
Pa se mi je zal da sem omenjal macko ker obozujem zivali. Me je rahlo adrenalin ponesel.
jastreb13
02. 09. 2020 08.46
-17
Misliš ona prejšnja....rdeča...komunajzerska...zblojena....nesposobna,...