Slovenija

Kar 60 stopinj Celzija razlike med severom in jugom Evrope

Ljubljana, 05. 02. 2021 07.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V preteklih dneh je bilo predvsem v gorah zelo vetrovno. Na Kredarici so najmočnejši sunki vetra presegali hitrost 120 kilometrov na uro. Še precej bolj je pihalo v višjih plasteh ozračja, na višini okoli deset kilometrov, kjer se odvija večina letalskega potniškega prometa. Naši kraji so se namreč znašli na obrobju vetrovnega stržena, ki v teh dneh ločuje zelo mrzlo polarno od občutno toplejše sredozemske zračne mase. Temperaturna razlika med severom in jugom Evrope znaša kar 60 stopinj Celzija, kar se ne zgodi ravno pogosto.

Slika prikazuje temperaturne odklone od dolgoletnega povprečja. Medtem ko so na severu in severovzhodu Evrope temperature v teh dneh za več kot 10 stopinj Celzija nižje od povprečja za ta čas, je na jugu Evrope za prav toliko stopinj pretoplo.
Slika prikazuje temperaturne odklone od dolgoletnega povprečja. Medtem ko so na severu in severovzhodu Evrope temperature v teh dneh za več kot 10 stopinj Celzija nižje od povprečja za ta čas, je na jugu Evrope za prav toliko stopinj pretoplo. FOTO: Wxcharts.com

Ostra meja med obema zračnima masama se imenuje tudi polarna fronta. Poleti se ta meja nahaja v bližini severnega tečajnika, pozimi pa se zaradi večje zaloge mrzlega zraka spusti proti jugu. Polarni predeli v zimskem času namreč veliko več toplote oddajo v vesolje, kot pa je prejmejo od Sonca, nasprotno pa območje okoli ekvatorja skozi vse leto od Sonca prejema več toplote, kot jo odda v vesolje. 

Če bi bila Zemlja homogen planet, bi med obema zračnima masama pihali močni zahodni vetrovi. Ker pa je površje Zemlje zelo razgibano, polarna fronta valovi, skupaj z njo pa tudi vetrovni stržen. Večja kot je temperaturna razlika med zračnima masama, močnejši so vetrovi in bolj burno je vremensko dogajanje. 

Na meji med obema zračnima masama piha vetrovni stržen. Gre za tok zraka, ki je širok nekaj 100 kilometrov in le nekaj kilometrov 'globok'. Na sliki je prikazan z rumeno in oranžno barvo.
Na meji med obema zračnima masama piha vetrovni stržen. Gre za tok zraka, ki je širok nekaj 100 kilometrov in le nekaj kilometrov 'globok'. Na sliki je prikazan z rumeno in oranžno barvo. FOTO: wetterzentrale.de

Razlika v temperaturi med severom in jugom Evrope je v teh dneh zares velika. V četrtek so v kraju Gevgelija v Makedoniji uradno izmerili kar 24 stopinj Celzija, povsem drugače je bilo v Skandinaviji, kjer so se temperature spustile celo do –36 stopinj Celzija. Izrazita meja med obema zračnima masama poteka od Iberskega polotoka, prek Francije, Nemčije, Poljske do Črnega morja in tu so tudi vetrovi najmočnejši. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Veter najvišje hitrosti, tudi nad 250 kilometrov na uro, dosega na višini okoli deset kilometrov, kjer se odvija večina letalskega potniškega prometa, kar piloti s pridom izkoriščajo. Pri letih od zahoda proti vzhodu letala pogosto letijo z vetrom, saj je taka pot za njih energijsko ugodnejša. To pomeni, da so lahko ob ugodnih pogojih precej hitreje na cilju, porabijo pa tudi manj goriva. Vendar pa se na hladni severni strani vetrovnega stržena običajno pojavi močna turbulenca, zato so lahko tam leti precej nemirni.

Letala proti vzhodu letijo z vetrom, v nasprotni smeri se vetrovnemu strženu izognejo.
Letala proti vzhodu letijo z vetrom, v nasprotni smeri se vetrovnemu strženu izognejo. FOTO: POP TV

Z valovanjem polarne fronte in vetrovnega stržena je povezan tudi nastanek ciklonov, ki vplivajo na vreme v zmernih geografskih širinah. Zaradi večje temperaturne razlike med ekvatorjem in polom so cikloni pozimi bolj intenzivni, kar kaže na povečano izmenjavo toplote med severom in jugom. Mrzel polaren zrak se lahko spusti daleč proti jugu, istočasno pa se topel zrak dvigne daleč proti severu, zato je vreme pri nas pogosto zelo spremenljivo. 

Zakaj so v Severni Ameriki prodori mrzlega zraka izrazitejši kot v Evropi?

Skoraj ne mine leto, ko ne bi poročali o hudem mrazu, ki je zajel Združene države Amerike. Temperature se tu celo v krajih, ki ležijo južneje od Slovenije, spuščajo pod –30 stopinj Celzija. 

Razlog, da so prodori mrzle zračne mase v Severni Ameriki izrazitejši kot v Evropi, se skriva v razporeditvi kopnega in morja ter v oceanskih tokovih, ki služijo prenosu toplejše vode in padavin iz ekvatorja proti poloma ter hladne vode iz pola proti ekvatorju. Vzhodno obalo severnoameriškega kontinenta obliva mrzel Labradorski tok, zaradi katerega so morja severno od ameriške celine v zimskem času prekrita z ledom. Posledično se izjemno mrzle zračne mase, ki se iznad polarnega kroga spuščajo v srednje geografske širine, na svoji poti le malo ogrejejo, zaradi razporeditve gorovij v smeri od severa proti jugu in Osrednjega nižavja pa se lahko mrzel zrak neovirano spusti daleč proti jugu.

Nasprotno pa zahodno obalo Evrope obliva topel Severnoatlantski tok, ki se kot Zalivski tok začenja že v Mehiškem zalivu in od tam nadaljuje svojo pot proti severni Evropi. Ko prispe do polarnih predelov, zaradi večje vsebnosti soli kot posledice nastajanja morskega ledu potone v globino in se z globinskim tokom vrača nazaj proti Mehiškemu zalivu, kjer se spet segreje in dviga ter tako krepi Zalivski tok.

Zaradi toplega toka Barentsovo in Norveško morje tudi pozimi ne zamrzneta. Arktična zračna masa se ob pomiku preko teh dveh morij občutno ogreje, hkrati pa mrzel zrak nad Evropo zaradi gorskih ovir nima tako proste poti proti jugu, kot jo ima nad Severno Ameriko.

Pred ekstremno nizkimi temperaturami naše kraje varujeta Norveško in Barentsovo morje, ki tudi pozimi ne zamrzneta.
Pred ekstremno nizkimi temperaturami naše kraje varujeta Norveško in Barentsovo morje, ki tudi pozimi ne zamrzneta. FOTO: NASA

Da so zahodne obale kontinentov na severni polobli precej toplejše kot vzhodne, razkriva tudi primerjava povprečnih temperatur med francoskim obmorskim mestom Brest, ki je pod vplivom toplega Severnoatlantskega toka, in kanadskim mestom St. John's, ki ga obliva hladen Labradorski tok. Čeprav kraja ležita na podobni geografski širini, je St. John's januarja v povprečju za kar 12 stopinj Celzija hladnejši od Bresta, kar je toliko, kot znaša povprečna temperaturna razlika med Portorožem in Kredarico!

Najnižje temperature pri nas izmerimo ob razširitvi sibirskega anticiklona nad Evropo. Takrat prevladujoče zahodnike nadomesti višinski vzhodnik, ki zračno maso prinaša iznad močno ohlajene Rusije. Sibirska zračna masa se na svoji poti do nas sicer prav tako močno ogreje, a precej manj kot ob pomiku preko razmeroma toplih severnih morij. Vetru, ki nam dovaja mrzel zrak iznad Sibirije, pravimo buran, ki pa v zadnjih letih vse redkeje zapiha.

Kakšno vreme bomo imeli v prihodnjih dneh, lahko preverite na vreme.24ur.com

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tjasa-
05. 02. 2021 11.55
-7
Na severu so temperaturo merili ob petih zjutraj, na jugu pa ob dveh popoldan.
F_1
07. 02. 2021 20.02
Smešno
05. 02. 2021 11.07
-9
Ves ta kažin je verjetno zaradi hitrosti. Po podatkih znanosti, drvimo po Vesolju (okoli Sonca), sz 28-30 km na sekundo! Ja normalno, da potem pride občasno do “prepiha”. A sploh dojemamo te cifre?! Težko. Preračunavam...
Smešno
05. 02. 2021 11.15
-6
Torej, drvimo cca. 105.000 km na uro. Ne se čudit - valjda da vsled te hitrosti občutimo prepih, a ne? Pripnite pasove in čelade na glave. Pa za žepe se primite. Da vam ne odpihne soldou..
ni_mi_vse_eno
05. 02. 2021 11.26
+5
Ni važno kako hitro se gibamo v vesolju, ker je brezzračen prostor. Na vreme pri nas pa vpliva najbolj aktivnost Sonca (11 letni cikli). V času majhne aktivnosti Sonca (sedanji čas) pride več vesoljne radiacije (CMBR) do nas, ki so pa nukleacijska jedra tvorjenja oblakov.
BB0ss
05. 02. 2021 11.48
+3
Boljš, da kr nehaš, ker ti dojemanje sveta dela neskončne probleme. Ko se voziš v avtu ti verjetno tud veter piha 100 na uro direkt v oči?
Kam Rineš
05. 02. 2021 13.37
+5
Ja pa une iz Avstralije čudno, da ne odnese dol s kugle.
RamzesII
05. 02. 2021 17.10
Kdo pravi da je naš svet kugla. Kopičijo se dokazi, da ni, da je raven, izven meja našega sveta so še drugi kontinenti, iz nekaterih od njih prihajajo 'vesoljčki'.
hotchilipoper
05. 02. 2021 10.57
-4
Vse preveč je novic in informacij.Včasih nismo vedeli kakšno je vreme drugje,pa je vse teklo brez stresov.Zdaj nas kar naprej posiljujejo s temi bedarijami,da je narod že čisto trapast,in samo s tem namenom,da imajo pisuni delo,in da se vrtijo reklame.
aljoteam
05. 02. 2021 14.16
+5
Če iz tega članka dobiš stres, potem ti garantiram, da ni problem v članku. Meni je super sproščujoče branje tole.
zigajan11111
05. 02. 2021 10.43
-3
Rothschildi in geoinzinering imperij...prebrskajte in vse bo jasno... Ali pa poglejte ven v nebo,ce je to naravna oblacnost... Zakaj mislite,da imamo vse manj sonca? Zbudite se,ze enkrat.
TistoPravo
05. 02. 2021 11.05
-3
Znalo bi biti kaj na tem. Preveč naravno vse skupej tole ne deluje več
TistoPravo
05. 02. 2021 10.06
-1
Ni tak problem razlike v temperaturi...bolj problem je kje se ta minus in plus izravnavata. Vidimo dobro, kje...samo moči in moči
rekapaka
05. 02. 2021 10.02
-3
Očitno ni bilo tako hudo, sicer bi odpihnilo to vlado.
zigajan11111
05. 02. 2021 09.54
-8
Dokler niso zaceli upravljati z vremenom,TEGA NIKOLI NI BILO...GEOINZINERING,HAARP V polnem zagonu...zrak totalno onesnazen od CHEMITRAILS koktejlov...narod pa spi
AntiKebab
05. 02. 2021 09.49
-4
Na slikah je razbrati največjo temperaturno razliko 24C. POPTV vidi stvari pač malo drugače.
BB0ss
05. 02. 2021 12.06
+2
Zato ker ne razumejo razliko me d Celzijem in Farenhajdom. -20°C je -4°F +13°C je 55°F in v celzijah je za isto razliko v temperaturi 33 stopinj pri Farenhajdu pa je to skoraj 60 stopinj razlike. Ker so članek samo od nekod prebrali so videli samo razliko v stopinjah brez navedbe v katerem sistemu.
ElectroVoice
05. 02. 2021 09.47
+1
Valjda, da bodo ob tem letnem času velike razlike v temperaturi med severom in jugom Evrope. Sonce sije na jug sedaj bližje pravega kota, kateri omogoča maksimalno absorbcijo toplote, kraji na severu pa so obsijani z zelo nizkim soncem. To se dogaja zaradi opletanja semeljskega nagiba glede na ekliptiko. Padanje oz. rast absorbirane toplote pa se z nagibom zemlje ne spreminja linearno temveč po kosinusovem karakterju.
?rnogled
05. 02. 2021 10.57
+1
No,pa si dobil minus od nekoga,ki misli da je zemlja ravna.
BB0ss
05. 02. 2021 12.07
+2
Koronanateg
05. 02. 2021 09.33
-3
WHITEY
05. 02. 2021 09.18
+11
Super članek... Meteorologija vedno zelo zanimiva👍🏽!..
DAEMONIUM
05. 02. 2021 09.14
+0
Bodo Erjavca poslali da zrihta
Razmisljajoc
05. 02. 2021 09.06
+0
Napovedan orazni alarm za veter do 100 km /h v sv Sloveniji ...kje je ?!
wolfterier
05. 02. 2021 09.22
+1
Če prav razumem,je na Švedskem minus trideset,v Grčiji pa plus trideset. ne bi rekel.
Marjan Najram
05. 02. 2021 09.48
+1
Piše, da je v Makdenoniji plus 24... Meji na Grčijo, tako da ni nemogoče, da je v Grčiji čez 30...
ćurkl
05. 02. 2021 08.57
+4
Škoda, da niste pokazali temperaturne razlike med Arktiko in Saharo. To bi bila šele senzacionalna razlika...
nik500
05. 02. 2021 09.47
+1
ćurkl
05. 02. 2021 09.51
Glavni Vogon
05. 02. 2021 08.24
+15
Dober članek, hvala.
symy7
05. 02. 2021 08.06
+7
janša je kriv 🤣
Nakije
05. 02. 2021 08.13
+2
mucek4
05. 02. 2021 08.21
+4
Vedno. V Kanadi je mraz. Janša je kriv! Na Zanzibarju je vroče - Janša je kriv!
dule07
05. 02. 2021 08.30
+0
slim386
05. 02. 2021 08.59
+9
Absolutno. Njegova pleša odbija preveč toplote nazaj v ozračje
wolfterier
05. 02. 2021 09.24
+1
Marjan Najram
05. 02. 2021 09.49
+2
V tvoji puhli glavi se bolj malo dogaja, to bo verjetno vzrok...