Slovenija

'Kar 90 odstotkov v zavetišče sprejetih zapuščenih mačk je neželenih mladičev'

Ljubljana, 02. 04. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
27

Na število zapuščenih živali vplivajo številni dejavniki, med drugim gospodarske krize, epidemije, naravne nesreče, vojne in podobna izredna stanja. Čeprav se soočamo z eno hujših svetovnih zdravstvenih kriz, smo v Sloveniji do živali ostali odgovorni in dosegli nasprotno kot marsikje drugje po svetu, opažajo v Zavetišču Ljubljana. Zapuščenih psov je iz leta v leto manj, kar pa ne velja za mačke. Samo v Zavetišču Ljubljana jih v oskrbo sprejmejo do šestkrat več kot psov. Zakaj je tako? Pogovarjali smo se z vodjo zavetišča, kjer bodo v nedeljo odprli vrata za obiskovalce, da bodo lahko spoznali njihovo delo in morebiti posvojili eno od živali.

 

Svetovni dan zapuščenih živali obeležujemo v ponedeljek, 4. aprila, zato so se v Zavetišču Ljubljana odločili, da jutri zapuščenim štirinožcem, ki jih imajo v oskrbi, posvetijo posebno pozornost. V začasen dom kosmatincev vabijo obiskovalce, da spoznajo živali in delo oskrbnikov. "Ugotovite, kje lahko pomagate oziroma kako lahko prispevate k našemu cilju biti odgovorna družba do živali, biti odgovorni skrbniki naših hišnih živali. V času odprtih vrat bodo mogoče tudi posvojitve živali in želimo si, da bi veselje novega doma te dni začutilo teh nekaj živali, ki že dalj časa iščejo svoj novi dom," so povabili predstavniki Ljubljanskega zavetišča v Gmajnicah.

V času odprtih vrat v Zavetišču Ljubljana bodo mogoče tudi posvojitve živali.
V času odprtih vrat v Zavetišču Ljubljana bodo mogoče tudi posvojitve živali. FOTO: Luka Kotnik
 Pobuda za dan, posebej namenjen zapuščenim in brezdomnim živalim, je bila podana leta 2010 na prvi Konferenci nizozemskih organizacij za živali, predvsem zapuščenih, brezdomnih živali. Četrti april je bil izbran med drugim tudi, ker je točno pol leta oddaljen od 4. oktobra, dneva živali.

17 psov trenutno čaka na novega skrbnika v ljubljanskem zavetišču

Povprečje v preteklem letu je 20 psov, ki so nastanjeni v Gmajnicah, je pojasnil tamkajšnji vodja Marko Oman. Zanimalo nas je, čemu pripisuje dejstvo, da je v Sloveniji zapuščenih psov iz leta v leto manj? Kaj se je spremenilo v glavah ljudi, da smo postali bolj sočutni do kosmatincev? Ocenil je, da k temu prispeva večja odgovornost družbe, predvsem skrbnikov psov. "Levji delež k temu pa je zagotovo dodala epidemija. Ljudje so bili doma, imeli so veliko prostega časa, zato je bilo povpraševanj po posvojitvah psov veliko. Skrbniki so več časa preživeli s svojimi živalmi, bili bolj pazljivi in posledično je bilo manj psov izgubljenih, redki zapuščeni," je naštel.

Na zmanjšanje števila je po njegovem mnenju vplivalo tudi zaprtje državnih meja zaradi omejitev širjenja novega koronavirusa, kar je otežilo ilegalno uvažanje psov: "S tem je bilo manj psov na trgu in še večje povpraševanje po psih domačega izvora. V zavetišče smo namreč sprejemali veliko manj psov, mladičev tujega izvora, pri katerih smo ob sprejemu ugotovili bolezni ali druge neželene posebnosti."

V zavetišču Ljubljana skrbijo, da se živali pri njih dobro počutijo, preden odidejo k novemu skrbniku.
V zavetišču Ljubljana skrbijo, da se živali pri njih dobro počutijo, preden odidejo k novemu skrbniku. FOTO: Aljoša Kravanja

'Dlje čakajo predvsem večji psi z različnimi oblikami neželenega vedenja'

Kako dolgo pa kosmatinci običajno bivajo v Gmajnicah, preden dobijo posvojitelja? Oman je razložil, da so pasji mladiči in manjši, tudi večji nezahtevni psi, posvojeni praktično takoj, ko so na voljo. Nekateri na primernega posvojitelja čakajo več mesecev, tudi več let. Povprečen čas je sicer okrog dva meseca. "Dlje čakajo predvsem večji psi z različnimi oblikami neželenega vedenja, denimo tisti, ki so slabše socializirani, slabo vzgojeni in težje obvladljivi, skratka s takšnimi in drugačnimi muhami. Nihče namreč ne mara psa, ki se zaganja vanj, grozeče laja, mu da jasno vedeti, da z njim ne želi imeti opravka. V zavetišču se trudimo te muhe odgnati, pse socializiramo, vzgajamo in rehabilitiramo neželena vedenja. Živalim nudimo pozitivne izkušnje, da pridobijo zaupanje in željo po kontaktu in sodelovanju. Tak postopek lahko traja mesece, leta in se mora nadaljevati tudi, ko pes gre v posvojitev," je izpostavil.

16-letni Runo ima nekaj starostnih tegob – slabše vidi in sliši – a se še vedno giba in igra. Želi si novega posvojitelja.
16-letni Runo ima nekaj starostnih tegob – slabše vidi in sliši – a se še vedno giba in igra. Želi si novega posvojitelja. FOTO: Zavetišče Ljubljana

Ljudje se manj zanimajo tudi za stare pse, kot je denimo 16-letni Runo. V zavetišče so ga sprejeli v slabem stanju. Imel je zdravstvene težave, bil zanemarjen in verjetno zato bolj miren, otopel in brez energije. Nad ničemer ni pokazal prevelikega navdušenja. V zavetišču so ga uredili, pozdravili in moči so se mu povrnile. Tedaj je pokazal svoj pravi jaz. Pri svojih zrelih letih je še zmeraj zelo razigran in družbe željan kuža. "Malce že neroden, a se še vedno zelo rad giba, teka in se igra. Je zelo prijazen in družba ljudi mu zelo prija. Leta so mu prinesla že nekaj starostnih tegob, zato malo slabše vidi in sliši. To ga ne moti pretirano in ga ne odvrne od uživanja v vsakdanu, polnem radosti in pasjih norčij," so ga opisali v ljubljanskem zavetišču, kjer si želijo, da bi tudi on dobil ljubečega posvojitelja.

'Uspešna posvojitev je le posvojitev, kjer žival ostane za vedno'

A ne posvojite Runa ali katero koli drugo žival zgolj zato, ker se vam je zasmilila, vam je morda trenutno dolgčas ali si jo želi vaš otrok. Vsaka posvojitev naj bo tehtno premišljena, z njo naj se strinjajo vsi družinski člani, je bil jasen Oman: "Dobro je, da iščemo takšnega psa, ki najbolj ustreza našemu stilu življenja, ne le preživljanju prostega časa ob vikendih, ko na primer radi hodimo v hribe, temveč tudi med tednom. Smo bolj aktivni, nas zanimajo raznorazne kinološke aktivnosti? Potem izbiramo pse delovnih linij, živali v boljši kondiciji. Če smo bolj umirjeni, manj aktivni, izberemo starejše pse ali umirjene karakterje. Skratka, pred posvojitvijo vsak kandidat izpolni vprašalnik. Vprašalnik nam pomaga izvedeti, kaj kandidat živali lahko nudi in kaj od nje pričakuje. Pomaga, da izberemo najustreznejšo žival, ki se bo ujemala z načinom življenja posvojitelja in tako najhitreje, najlažje oziroma popolnoma vključila v novo življenje. Uspešna posvojitev je le posvojitev, kjer žival ostane za vedno." 

 

'Največ mačk je bilo v poletju leta 2021, ko smo jih naenkrat v oskrbi imeli kar 254'

Žal pri mačkah ni tako rožnato kot pri psih, število zapuščenih še vedno ostaja visoko. Trenutno jih v zavetišču nimajo veliko – 26 – saj je sprejem teh živali izrazito sezonsko naravnan. "V mesecih od junija do novembra imamo v zavetišču v oskrbi okrog 200 mačk, potem pa se število zmanjša na manj kot 100, celo manj kot 50. Največ jih je bilo v poletju leta 2021, ko smo jih naenkrat v oskrbi imeli kar 254," je navedel Oman.

Po njegovih besedah so glavni razlog za tako visoke številke neželeni mladiči. Poleg tega ljudje mačke dojemajo drugače kot pse. "Poglavitna težava je še vedno premalo sterilizacij in kastracij. S sterilizacijo in kastracijo namreč v prvi vrsti preprečimo kotenje neželenih mladičev, ki še vedno predstavljajo veliko večino zapuščenih mačk – kar 90 odstotkov vseh v zavetišče sprejetih in kasneje oddanih novemu skrbniku. Mačke tudi niso obvezno označene z mikročipom in marsikatera, ki sicer ima skrbnika, se izgubi, ostane pri najditelju ali se v zavetišču odda novemu skrbniku. Imamo zgodbe, ko smo mačke vračali skrbniku po več mesecih, celo po treh letih po tistem, ko so se izgubile. In to le na podlagi mikročipa in prepoznave pravega skrbnika," je pripovedoval Oman.

Problematika prostoživečih mačk

Druga skupina so tako prostoživeče mačke. Kot jih je opisal Oman, so to domače mačke, ki živijo na ulici okrog gospodarskih objektov. Skrbijo same zase, si ujamejo hrano, najdejo primerno skrivališče, skratka vse, kar potrebujejo. "Zato jih najdemo samo tam, kjer je zanje primerno. Sicer se preselijo drugam. Če je okolje primerno, se seveda tudi razmnožujejo in kmalu iz ene mačke nastane cela kolonija. Da kolonija ne uide izpod nadzora, v zavetišču skrbimo tudi za te prostoživeče mačke in sicer jih ulovimo, steriliziramo in kastriramo, ter po oskrbi vrnemo v njihovo okolje. Na tak način smo doslej oskrbeli že več kot 15.000 mačk, več kot 12.000 samo na območju Ljubljane. In število zapuščenih mačk se na območju Ljubljane zmanjšuje, jih je pol manj na leto, kot jih je bilo 10 let nazaj," je bil zadovoljen Oman.

V zadnjih letih se zavetišče širi na nova območja, nove občine. Z novimi prostori smo dobili dodatne kapacitete za oskrbo živali in tako sedaj oskrbimo več zapuščenih živali, predvsem mačk, kot smo pred tem. 

Za konec smo sogovornika vprašali, kaj svetuje tistim, ki kolebajo, ali naj posvojijo psa ali mačko? Njegov kratek in jedrnat odgovor je bil: "Obiščite nas na dnevu odprtih vrat. Predstavite se nam in svetovali vam bomo, kaj izbrati."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
14. 05. 2022 21.38
Prosim lepo, da pri videih, ki OBVEZNO (!) vsebujejo nasilno reklamo vsaj jakost zvoka reducirate na s standardom določeno ali pa enakega nivoja, kot je prispevek. Ne predstavljate si zadovoljstva mojih sosedov, ko vsebine preglejujem ponoči. Stanujem v bloku in sedaj, ko temperature dosegajo poletne nivoje, imam ponoči in podnevi odprto okno. Zvok imam iz compa speljan na hišni hi-fi in potem ob kliku na video iz zvočnikov pogosto direkt zagrmi, sredi noči. Bi vas z veseljem zbrisal, a to je domena vas, da brišete druge...
flojdi
02. 04. 2022 17.44
-1
Vsa čast in spoštovanje vsem , ki skrbijo za uboge živalce ble savih LASTNIKOV jih. / vem , da mimo - ampak ? koliko splavov dnevno se opravi v bolnicah... za nezaželjene Človeke ( ?... podobno .. enako .. neprimerljivo ..
osscar
02. 04. 2022 20.09
+2
Je pa treba vedno na ljudi obrnit....vsak zase odloča, otrok da ne...verjemite da bi vsaka mačka bila rajši sterilizirana kot pa da se vsaj enkrat na leto trudi preživeti zarod, ki potem konča kje in kako??? In da se nenazadnje bori za življenje....človek gre na socialno pa dobi kar hoče in tudi otroci ne končajo na cesti, pod kolesi ali pa v rokah sprevrženih mučiteljev....
biser2011
02. 04. 2022 10.57
+7
Pozdravljeni vsi ljubitelji hišnih ljubljenčkov. Res je, da gre pohvala zavetiščem, da obstajajo. VENDAR, da prihaja do takšne situacije, je krivda o premalo ozaveščenih lastnikih! DRUGA NAJPOMEMBNEJŠA STVAR JE PA NAŠA ZAKONODAJA !! Na podlagi dobrega zakona, bi teh težav ne bilo ali pa zelo malo. Pri psih z obveznim čipiranjem je enostavno izvedljivo, pri mačkah malo manj, da se sprejme zakon, ko lastnik prijavi psa je obvezno cepljenje za steklino, tako naj bi bilo tudi obvezno kastriranje in sterilizacija pri določeni starosti za vse ki imajo psa ali mačka zgolj kot hišnega ljubljenčka in niso registrirani vzreditelji!! PRI TEM NAJ BI DRŽAVA DALA SREDSTVA, KI JIH NAMENJA ZAVETIŠČU, ZA NIŽJO CENO STERILIZACIJ IN KASTRACIJ. IN POSLEDIČNO NE BI BILO NEŽELENIH MLADIČKOV!!! Zelo, zelo pereča stvar se je pa pojavila ravno v KORONA času, ko se je nam spremenil način življenja . Mnogi so takrat ob omejitvah in zaprtju javnega življenja , si nabavili hišnega ljubljenčka. Po vseh oglasih se je bralo- kupim, kupim in vsa zavetišča so se izpraznila..... zdaj poglejte oglase, mnogi od teh ljubljenčkov se oddajajo pod raznimi navedbami...... V korona času so vsi parili takšne in drugačne kombinacije in prodajali za lepe denarje....in še sedaj so oglasi "NUDIM SAMČKA ZA PARITEV". Še in še bi se to lahko pisalo. Pravijo , "da na mladih svet stoji" in res VSI ,ki se zavzemate za boljši jutri in da do takšnih situacij ne bi prihajalo, dajte delat na temu, da se ozavešča ljudi in da se to zadevo nekako uzakoni. TO JE EDINA REŠITEV NEŽELJENIH MLADIČKOV - STERILIZACIJA IN KASTRACIJA ! POSLEDIČNO PA TUDI BOLJŠE ZDRAVJE ŽIVALI - NI NAMIŠLJENIH BREJOST , KAR VODI V VNETJE RODIL IN VEČJE ŠTEVILO OBOLENJ ZA RAKOM! VEČINA LASTNIKOV SE SREČUJE NA SOCIALNIH OMREŽJIH IN SO NAJBOLJ BRANA IN KOMENTIRANA, PA NAJ SLUŽIJO TUDI V DOBROBIT. Lepo je napisno, kakšen naj bo razlog za posvojitev ali za nakup! Saj največ hišnih ljubljenčkov se nabavi zato, ker si jih otroci želijo, a starši so tisti, ki z vso odgovornostjo stojijo za tem. Naj prevlada zdrav razum in bo vsem lepše. Človek je tisti, ki spreminja svet !
periot22
02. 04. 2022 14.48
+9
Če imate za luxus kot morje potovanja ,cigarete in pijaco imate tudi za sterilizacijo in kastracijo živali pa ne mi nakladat da je predrago!
biser2011
03. 04. 2022 10.43
+2
User2243757
02. 04. 2022 10.09
+4
Neodgovorni mačji starši.
lunaa12
02. 04. 2022 10.08
+4
Dobri ljudje❤🙏
akmt
02. 04. 2022 10.07
+18
Iz Gmajnic imamo muco in psa. Ni je lepsd stvari, kot iskrenost s strani zivalic. Vedno se pridejo stisnit k tebi, ti na svoj nacin pokazejo, kaj jim pomenis. Ob teh ockah bi se se kamen stopil. Clovek ze iz davnih casov zivi povezan z zivalmi. Kdor nima zivalce, ne ve, kaj izgublja. Je pa seveda zraven odgovornost, skrb....
ElectroVoice
14. 05. 2022 21.43
Hulk Zalepi
02. 04. 2022 09.52
-11
kokr vem so macke najbol zazelena roba zadne case, zato to nebi smel bit problem
Putler
02. 04. 2022 10.04
+10
zimerman
02. 04. 2022 09.46
+5
Zadnji čas da se to področje zakonsko uredi, ker drugega ljudje več ne razumejo. Najprej kdo sploh lahko posvoji kakršnokoli žival. Narcisoidno usmerjene osebnosti, bi morale imeti doživljensko prepoved posvajanja. Obvezno čipiranje ali kakršenkoli drugi mehanizem, da se ve kdo je lastnik. Do tega kako se tretira "posvojitelja" v primeru da brez upravičenih razlogov zavrže domačo žival. Ni treba nobenega preganjati po sodiščih, ko vemo kdo so. Lepo samo vsaki mesec polna položnica za vse stroške, ki jih ima zavetišče z zapuščeno živaljo plus še kakšen dodatek za dobro voljo v zavetišču. Če ne plača, pa rubljenje premoženja.
_Heisenberg_
02. 04. 2022 10.01
+6
obvezno cipiranje.Edina pot.Pa ni vazno s kje si dobil zival.Kupil ali pa pobral nekje na cesti.
KaPi
02. 04. 2022 09.30
+6
Če bi bile sterilizacije in kastracije zastonj, bi bilo brezdomnih mladičev bistveno manj.
helenca333
02. 04. 2022 09.44
+14
Ni res. Ljudje so tako brezbrižni, da ja tudi pot do veterinarja že preveč.
zimerman
02. 04. 2022 09.52
+5
Pa ti veš da največ zapuščenih živali prihaja od tistih ki si lahko privoščijo? Zdaj mi pa povej kako je ena sterilizacija tak strošek za njih?
_Heisenberg_
02. 04. 2022 10.00
+11
Ce ujames divjo macko imas pravico do brezplacne steralizacije.Jaz sem tako ze 10 mack peljal in jih nato spustil.Nekatere so ostale in jih fotram.A so svobodne.Samo nastavim hrano.
akmt
02. 04. 2022 10.01
-2
Ja, zal je to drago. 220eur.Jaz sem si to tezko privoscila, povem po resnici
_Heisenberg_
02. 04. 2022 10.07
+5
220? Jaz sem placal za mojega rodovniskega psa 150£/25kg.
lunaa12
02. 04. 2022 10.08
+4
Saj so, imas veliko letnih akcij in veterinarjev, ki to ponujajo.
7Marjetica
02. 04. 2022 08.09
+29
Moj poklon vsem zaposlenim v zavetišču, ki pomagajo in rešujejo ta največkrat zavržena in zanemarjena kosmata bitjeca. Sem njihov stalni dobavitelj malih kosmatih revežev. A s skupnimi močmi, oni s sterilizacijo/kastracijo, jaz pa z mačjimi bivalnimi namestitvami in dobrotami poskrbimo, da je njihovo življenje lepše. Imam zunaj 3 lepe, res malo predebele mačje dame, ki so zagotovo odlična reklama za naše skupino delo. 😏 Moj poklon vsem, ki skrbite za lepše življenje kosmatinckov. 💞
Butalec8
02. 04. 2022 09.22
-8
ce.ce.
02. 04. 2022 09.38
+12
akmt
02. 04. 2022 10.03
+5
Tudi jaz. Raje imam psa kot decsca, ki se mu nic ne da, ki zna samo po spletu druge pecat...
Butalec8
02. 04. 2022 10.23
-5
Res je , boljse kak rotvajler al buldog z močnim ter sirokim jezikom kot nikakav dec
ce.ce.
02. 04. 2022 11.34
+6