Slovenija

Rekordna licitacija: kar dva hloda prodana za 29.000 evrov

Slovenj Gradec, 19. 02. 2020 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec / STA
Komentarji
36

Tudi na letošnji licitaciji vrednejšega lesa se je kot najbolj zaželen izkazal gorski javor rebraš, ki je dosegel ceno 14.400 evrov za kubični meter. Povprečna cena je znašala 265 evrov za kubični meter lesa, skupno pa sta na licitaciji zakrožila dva milijona evrov. Količina hlodov je bila rekordna, licitacije pa so se udeležili številni novi kupci iz tujih držav. Največ lesa je kupil Kitajec.

Vsakoletna licitacija vrednejšega lesa je letos potekala januarja in februarja v Slovenj Gradcu. Namenjena je prodaji najbolj kakovostnega lesa po višjih cenah, kot sicer veljajo pri rednem odkupu lesa. Ob tem licitacija igra pomembno vlogo pri zavedanju, kakšen pomen in vrednost imata les in gozd. "Poleg ekonomskih ima tudi neprecenljive ekološke in socialne funkcije," so izpostavili na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS).

Zmagovalni, najdražji sto let star hlod gorskega javorja, posekan v snežniških gozdovih.
Zmagovalni, najdražji sto let star hlod gorskega javorja, posekan v snežniških gozdovih. FOTO: Aljoša Kravanja
Z organizacijo licitacije želijo partnerji pri organizaciji, Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije in Zavod za gozdove Slovenije, povezati lastnike gozdov in kupce lesa, prispevati k ovrednotenju visoko kakovostnega lesa in k njegovi ustrezni predelavi z visoko dodano vrednostjo. Zavod za gozdove Slovenije

Gorski javor še vedno najbolj cenjen, dosegel rekordno ceno

Na letošnjo 14. licitacijo vrednejših kosov lesa je 865 lastnikov na prodaj ponudilo 6.190 gozdnih lesnih sortimentov oziroma nekaj manj kot 7000 kubičnih metrov lesa, kar je največ v zgodovini licitacij na Koroškem. Po besedah ZGS je ta količina izjemna, a predstavlja le dobro tisočinko celotnega letnega poseka.

Kot vsa leta je tudi letos najvišjo ceno dosegel gorski javor rebraš. Za kar dva taka pa sta kupca odštela dobrih 29.000 evrov, so zatrdili na ZGS.

Prvi je iz Nemčije in je za dobrih sto let star hlod, posekan v snežniških gozdovih, ponudil 29.161 evrov in tako dosegel ceno 14.414 evrov za kubični meter. "To so absolutni rekordi," je na današnji novinarski konferenci dejal Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, ki licitacijo organizira v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in ZGS.

Hčerka lastnika gozda, v katerem je bil posekan najdražji hlod, Helena Jaksetič, je povedala, da so se licitacije s ponudbo enega tovornjaka hlodovine, predvsem smreke, udeležili prvič in da jih je izkupiček prijetno presenetil. "Kot ena majhna sedmica," je dejala Jaksetičeva, sicer direktorica majhnega družinskega podjetja, ki se ukvarja z lesom in izdelavo furnirja.

Visoke cene so dosegali tudi ostali javorji in druge drevesne vrste.
Visoke cene so dosegali tudi ostali javorji in druge drevesne vrste. FOTO: Aljoša Kravanja

Tudi drugi najdražji hlod, prav tako javor rebraš, je v primerjavi z doseženimi cenami v prejšnjih letih rekorder. Na bližnjem Pohorju ga je posekal domačin iz Podgorja pri Slovenj Gradcu, zanj pa je kupec iz Italije ponudil 29.129 evrov oziroma 12.009 evrov za kubični meter hloda.

Visoke cene so dosegali tudi ostali javorji in tudi druge drevesne vrste. Povprečna cena za kubični meter lesa je znaša 265 evrov, so sporočili z ZGS. "To pomeni, da imamo v slovenskih gozdovih veliko kvalitetnega lesa," je zadovoljen Jeromel. Predsednik Zveze društev lastnikov gozdov Slovenije Marjan Hren pa je dodal, da so dosežene cene daleč nad povprečjem trga, ki je trenutno zahteven.

Kupci tudi iz Kitajske in Japonske

Lastniki gozdov so na licitacijo pripeljali največ hlodov hrasta gradna (2.333), gorskega javorja (1.074) in smreke (817). 43 kupcev je za pripeljane sortimente oddalo več kot 21.000 ponudb. Poleg stalnih iz sosednjih držav se je letos licitacije udeležilo veliko novih kupcev, predvsem iz Italije, Kitajske in Japonske, so sporočili z ZGS.

Letos je pri licitaciji sodelovalo veliko novih kupcev.
Letos je pri licitaciji sodelovalo veliko novih kupcev. FOTO: Aljoša Kravanja

Največ lesa je prek posrednikov kupil kitajski državljan, skupno 1700 kubičnih metrov lesa, ki bo na Kitajsko potoval z ladijskimi kontejnerji. Posredno ali neposredno so več kot polovico ponujenega lesa prodali v tujino, približno polovico najkvalitetnejšega lesa pa bodo po podatkih organizatorjev kupci pred odvozom v tujino dali razrezati v furnirnico Merkscha.

Kitajski kupci se po Jeromlovih besedah zanimajo predvsem za hrast, javor in jesen, ki ga nato namenjajo za izdelavo parketa in masivnega pohištva. Italijanske in nemške kupce medtem zanimajo večinoma samo vrhunski sortimenti, najbolj cenjeni javor rebraš pa namenjajo za furnirje za jahte in avtomobile ter za glasbila.

Letošnja licitacija prvič v Podgorju pri Slovenj Gradcu

Prejšnja lokacija je bila na Ozarah na območju Slovenj Gradca, a je tam zmanjkalo prostora. A tudi nov prostor se je izkazal kot premajhen, zato organizatorji že iščejo druge možnosti. Pri tem računajo tudi na pomoč slovenjgraške občine in države.

Slovenjgraška občina je že zdaj sodelovala pri iskanju ustreznejše lokacije. Lastniku območja, kjer je licitacija potekala letos, je ponudila možnost letošnje prve košnje na občinskih travnikih.

Tudi nova lokacija za licitacijo je premajhna, zato organizatorji že računajo, da bo drugo leto treba najti večjo.
Tudi nova lokacija za licitacijo je premajhna, zato organizatorji že računajo, da bo drugo leto treba najti večjo. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki opravlja tekoče posle in ki si je danes ogledala rezultate licitacije, je dejala, da je ministrstvo pripravljeno pomagati v okviru svojih možnosti.

Na vprašanje, kaj bo Slovenija storila za to, da ne bo toliko najboljšega lesa izvoženega v tujino, je Pivčeva danes dejala, da je ena od možnosti iskanje boljše gozdno-lesne verige. Zatrdila je, da si z ministrstvom za gospodarstvo zelo prizadevajo, da bi se ta veriga bolj razvila ter da bi "vrnili v Slovenijo lesnopredelovalno industrijo", ki bi bila temelj temu, da bo več lesa porabljenega doma in da bi se izdelkom večja dodana vrednost dodala doma, ne pa da se surov les izvozi, nato pa se uvažajo dražji izdelki.

Gozdarji ZGS lastnikom gozdov svetujejo pri izbiri ustreznega drevja za licitacijo, pravilnem krojenju oziroma razrezu, označitvi in popisu sortimentov.
Gozdarji ZGS lastnikom gozdov svetujejo pri izbiri ustreznega drevja za licitacijo, pravilnem krojenju oziroma razrezu, označitvi in popisu sortimentov. FOTO: Aljoša Kravanja

Brez sodelovanja in načrtnega dela bi bilo vzgojenih manj vrednejših sortimentov lesa

Gozdarji ZGS lastnikom gozdov svetujejo pri izbiri ustreznega drevja za licitacijo, pravilnem krojenju oziroma razrezu, označitvi in popisu sortimentov. V sodelovanju z društvi lastnikov gozdov pomagajo tudi pri organizaciji prevoza lesa na licitacijo.

Ob tem lastnike gozdov spodbujajo k skrbnemu gospodarjenju z gozdom. Redna nega gozda in z načrti predpisana dela v gozdu so namreč pogoj za rast dreves visoke kakovosti. "Za prodajo gozdnih lesnih sortimentov po tako visokih cenah je potrebno izjemno kvaliteto prepoznati ob poseku, se smiselno združiti pri prodaji in prevozu ter jo ustrezno ovrednotiti pri lesni predelavi," so pojasnili na ZGS.

Kakovostni javor v Sloveniji ogrožen

Javor, ki skupaj z drugimi plemenitimi listavci predstavlja štiri odstotke lesne zaloge v Sloveniji, je že vrsto let najbolj iskana vrsta pri kupcih. V naših gozdovih so kakovostni javorji ogroženi zaradi poškodb, ki jih povzroča rastlinojeda parkljasta divjad. Zato se gozdarji vse bolj posvečajo tudi temu problemu, ki bi lahko okrnil vrsto in zmanjšal ekonomsko vrednost javorja, so razložili z ZGS.

Lubadar še vedno preti slovenskim gozdovom.
Lubadar še vedno preti slovenskim gozdovom. FOTO: Shutterstock

Prvi podatki ZGS o poseku in obnovi gozdov za leto 2019

Lani so skupaj posekali za 5,3 milijona kubičnih metrov dreves, od tega 3,3 milijona kubičnih metrov iglavcev in dva milijona kubičnih metrov listavcev.

Najpogosteje so drevesa posekali zaradi sanitarnih razlogov, kar predstavlja 54 odstotkov oziroma 2,8 milijona kubičnih metrov celotnega poseka in več kot 70 odstotkov poseka iglavcev. Negovalnega poseka je bilo za 2,2 milijona kubičnih metrov, od tega 62 odstotkov listavcev. V državnih gozdovih je posek znašal približno 1,6 milijona kubičnih metrov, v drugih gozdovih pa 3,7 milijona kubičnih metrov.

V letu 2019 so nadaljevali intenzivno obnovo gozdov, tako po naravni poti, ki v Sloveniji prevladuje, kot s sajenjem sadik gozdnega drevja. "Tako je bilo posajenih 586 hektarjev gozda s 1.300.000 sadikami gozdnega drevja 26 gozdnih drevesnih vrst. V letu 2020 se nadaljuje obnova gozdov po naravnih ujmah," so pojasnili z ZGS.

Februarski veter poškodoval gozdove, znova preti nevarnost lubadarja

Po prvih ocenah je bilo zaradi letošnjega močnega vetra v februarju poškodovanih za 140.000 kubičnih metrov drevja, od tega največ na Kranjskem gozdnogospodarskem območju – 70.000 kubičnih metrov. Ker je med poškodovanim drevjem največ smreke, obstaja velika nevarnost, da se na nepravočasno pospravljenih smrekah namnožijo smrekovi podlubniki, opozarjajo z ZGS: "Zato je zelo pomembno, da se poškodovano drevje čim prej odkrije, poseka oziroma ga izdelajo in spravijo iz gozda. Lastnikom gozdov in obiskovalcem gozda na prizadetih območjih svetujemo previdnost pri gibanju in delu v gozdu."

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kranjski janezz
10. 06. 2020 21.49
+3
Zavod za gozdove,gnezdo korupcije brez vsakega nadzora
vicente
19. 02. 2020 21.59
+7
bravo še vecji bravo ko bomo doma iz tega lesa naredili izdelke in jih drago prodali
minkica91
19. 02. 2020 21.57
+1
super, tu se lahko dobi prava cena za dobro robo. Zelo pohvalno. Mogoče bi morala biti organizacija boljša.
periot22
19. 02. 2020 21.37
+3
ZELO SLABA ORGANIZACIJA SMO BILI ORGANIZATORJI NISO IMELI NITI DOVOLJ BROSUR S CENAMI LESA CE ZE NIMATE ZA PAPIR BI PA CENE DODALI NA VSAK HLOD DRAGI ORGANIZATORJI!!!!!!!!!!
ggugziuig
19. 02. 2020 20.54
+22
Berem komentarje in nekateri ste smešni. Za tak hlod je potrebno od 50-100let + tega da imaš tako lep hlod v hosti je verjetnost zelo majhna. Me pa veseli, da so začeli tudi Slovenci na veliko prodajati les na svojih lastnih tleh ne pa v Italiji ali Avstriji. Čestitke vsem ki so nekaj zaslužili.
el capitano
19. 02. 2020 19.25
+7
Države tretjega sveta ,pač prodajajo surovine in včasih tudi, polizdelke..
nogutsnoglorry
19. 02. 2020 19.45
+2
Surovine prodajamo tisti, ki jih imamo, ti lahko prodaš samo svojo r*"
Sentis
19. 02. 2020 18.51
+3
Za podkurit bo. :)
123soba
19. 02. 2020 18.45
-27
Mene pa zanima kolk kmetje plačajo davk na dobiček. 4 m3 hlode pa je 100 jurjev. Ampak je fajn, če država da še mal subvencije...
holcar.
19. 02. 2020 19.07
+43
Povprecna cena za m3 je 265 €, da bos dobu 30 000€ je tko k loterija. Tiho ti butl, alpa pridi k men bos vidu kako se v gozdu denar zasluži.
tistntadruj
19. 02. 2020 20.43
+3
sektor1
19. 02. 2020 18.35
+4
Evo biznis, hlode žagat
nogutsnoglorry
19. 02. 2020 19.47
+15
Še za bajto se grma ne moreš znebit, ki ti u gredo leze, boš pa drva žagov
dragan krstic
19. 02. 2020 18.34
+9
Če ne bi naš daleč najboljši politik Janez Drnovšek svojega prijatelja direktorja STOL-a iz Kamnika leta 1993 povabil naj postane bankir in finančnik v LB, bi pod vodstvom tega lesnega strokovnjaka ves takšen kvaliteten les ostal doma in STOL bi še danes izvažal pohištvo svetovnega slovesa. Sicer je pa tudi res, da se je Boris Zakrajšek tudi kot bankir odlično izkazal in potrdil Drnijev sloves glede vizionarnosti tega politika iz revirjev saj nas je osrečil z vsemi mogočimi finančnimi strokovnjaki, tudi njegovim sosedom iz Zasavjea tovarišem Kramarjem. Če si se hotel uveljaviti kot Drnijev človek si moral biti pač kramar.
Bu?niburek
19. 02. 2020 18.08
+22
Menjam svojo šefico za kubik bukovih drva.
TistoPravo
19. 02. 2020 17.56
+11
Gorsži javor je tud moja najboljši prijatelj. Dobra opora za hribivsko cesto
Maister1
19. 02. 2020 17.44
-18
Da vas ni sram s tem se hvalite da razprodajate naravne surovine-za izdelke bi iztrzili 10x vec samo to tako niste sposobni
pravica5
19. 02. 2020 17.55
+17
Bratomil
19. 02. 2020 18.14
+7
pravica5
19. 02. 2020 17.41
+37
za en hlod je dobil k jaz za 700 kubikov !!!
bandit1
19. 02. 2020 17.27
+48
Katera firma je SIDG, to je označeno na hlodih, ki že od žleda propadajo na rampi ene železniške postaje. Rampa je dolga cca 300m na njej je naloženo v celotni dolžini v višino cca 2,5m smekove hlodovine. Dobra skrb za SLO Gozdove in državo. res hvala gnoji SiDG. Če potrebujete slike vam jih pošljem, ker raziskovalni novinarji tega niso sposobni objaviti. SRAMOTA.
Sokril
19. 02. 2020 17.34
+46
Slovenski državni gozdovi aka. Židanov kolhoz. SIDG so tudi neredni plačniki podizvajalcev, najemajo najcenejše izvajalce, ki v gozdovih puščajo opustošenje, les leži po pol leta na rampi in redi lubadarja. Imajo pa zelo dobro službo za odnose z javnostjo, kjer svojo nesposobnost zavijejo v celofan. Na FB (SIDG) strani pa intenzivno brišejo komentarje, in poskušajo prikriti resnico o katastrofalnem gospodarjenju z državnimi gozdovi.
medo90
19. 02. 2020 17.41
+19
Očitno ne živiš v pokrajini kjer so gozdovi. To količino kot si napisal je smešno majhna. Lesa je posekanega v gozdu ne tisoče kubikov ki propada. Tudi ljudem ga ne dajo za drva. Etniči pa sekajo ob cesti in prodajajo brez kazni,.....
bandit1
19. 02. 2020 17.42
+24
Hvala za odgovor. Ampak kar sem napisal je res, hlodi v premeru od 30 cm naprej in dolžini - verjetno rezani na 4 m res propadajo in so že praktično gnjili ker se lomijo in olupljeni so že zaradi vremena. Vsi pa imajo lepe etikete - plastične SiDG, nekatere so že odpadle. Sramota zame in mojo državo.
Sokril
19. 02. 2020 17.47
+35
Gozdarska inšpekcija in Zavod za Gozdove se kaznovanju SIDG izogibata 100%, ker vendar ne morejo kaznovati svojega delodajalca (državo). Raje pa se spravljajo na navadne drugorazredne lastnike gozdov, tudi zaradi malenkosti.
bandit1
19. 02. 2020 18.06
+10
Medo živim na notranjskem - snežniško-javorniški del, gozda je bilo včasih oh in sploh, sedaj pa so goloseki in "puščava"
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2020 17.06
-1
Priporočam ogled pesmice Ich und main holz, js in moj les. :)
kopalisce
19. 02. 2020 17.01
+16
Če se v to razumeš, hodiš po gozdovih, najdeš primernega, posekaš, pripelješ na dražbo kot, da je tvoj, prodaš za 30.000 €. Neto pospraviš 20.000 €. letna povprečna plača delavca je 7200€. Sploh ti ni potrebno delati :)
SlabaGuma
19. 02. 2020 17.06
+1
ne vem kje živiš a neto povprečna plača v sloveniji je cca 13000 eur, le nekoliko manj kakor minimalna v avstriji...
tistntadruj
19. 02. 2020 17.28
+3
ma čaki malo... a pole nism u sloveniji? : ))
pravica5
19. 02. 2020 17.40
+5
HAHA JA PA JA DE A MISLIŠ DA JE TO TAKO ENOSTAVNO??
endva
19. 02. 2020 16.35
+9
Janša je kriv, da niso hlodi dražji!
janezpodre
19. 02. 2020 16.07
+69
A bukovi hlodi so pa vsi v parlamentu, al zakaj jih ni blo?????
slikaaaaa
19. 02. 2020 16.30
-23
ja to bos pa ti sam najbolj vedel kje si bil.
ni_mi_vse_eno
19. 02. 2020 17.07
+5
bukovina je najdražja, ta v parlamentu. Hrast na podnu je poceni
tistntadruj
19. 02. 2020 17.08
+8