Slovenija

'To je po vsej verjetnosti začetek konca sodelovanja med Levico in vlado'

Ljubljana, 04. 10. 2019 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

To, da je vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ pa je podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, za koordinatorja Levice Luko Mesca pomeni "začetek konca sodelovanja" s koalicijo. Vlada po njegovih besedah vodi protisocialno politiko. O prihodnosti sodelovanja bodo odločili organi stranke.

Kar se je dogajalo včeraj, je po vsej verjetnosti začetek konca sodelovanja med Levico in vlado Marjana Šarca, je napovedal koordinator Levice Luka Mesec.

"Medtem ko je koalicija v parlamentu skupaj s stranko Janeza Janše dala zeleno luč ukinitvi dodatka za delovno aktivnost, ki jemlje 16 milijonov evrov revnim zaposlenim, samozaposlenim in materam samohranilkam, je vlada par ulic proč sprejela predlog davčne reforme, ki bo državni proračun oklestila za 72 milijonov evrov (več, kot bi stala ukinitev DZZ, za katero vlada pravi, da si je ne moremo privoščiti). Njen učinek: 1,6 evra letno več za delavca na minimalni plači, 1989 evrov več za menedžerja s šestkratnikom povprečne plače. Oziroma drugače: delavec si bo lahko privoščil eno kavo na leto več, menedžer pa počitnice na Bahamih."

Četrtkovo dogajanje, ko je vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ pa je podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, za koordinatorja Levice Luko Mesca pomeni "začetek konca sodelovanja" s koalicijo.
Četrtkovo dogajanje, ko je vlada potrdila davčni sveženj zakonov, odbor DZ pa je podprl ukinitev dodatka za delovno aktivnost, za koordinatorja Levice Luko Mesca pomeni "začetek konca sodelovanja" s koalicijo. FOTO: Bobo

Vlada po mnenju Levice pred javnostjo noče jasno in glasno povedati, da bodo tudi tokrat od njihovih reform največ dobili bogati, najmanj pa revni. "Raje, kot da bi govorila resnico, se poslužuje zavajanja in zatrjuje, da so spremembe dohodninske lestvice osnovane na način, da se v največji meri razbremeni srednji dohodkovni razred."

Več kot dve tretjini zaposlenih imata plačo nižjo od povprečne. Med tistimi, ki dobijo največ, ni srednjega sloja in inženirjev, ampak zgolj dobro plačani politiki, zdravniki, odvetniki in menedžerji. Davčna reforma za delavcem z najnižjimi prihodki daje drobiž, v celem letu za ceno ene kave, menedžerjem pa podarja skoraj 2000 evrov letno, opozarjajo v Levici, kjer so izdelali tudi izračun učinkov "davčne reforme za bogate".

Bruto plača (mesečno) Koliko dobi letno?Kaj si lahko privošči?
minimalna plača (2020)940,58 €1,60 € 1x kava
povprečna plača1.721,12 €146,82 € 4x dopolnilno zavarovanje
visok državni uradnik (2x povprečna plača)3.442,24 €643,46 € električni skiro
menedžer (6x povprečna plača)10.326,72 €1988,51 €All inclusive počitnice na Bahamih

'Vlada dela 74 milijonov veliko luknjo v proračunu za leto 2020'

Ker proračun ne predvideva učinkov na vladi sprejete davčne reforme, vsebuje pa učinke mehkih ukrepov pri pobiranju davkov, ki naj bi prinesli manjkajočih 74 milijonov, bo v proračunu za leto 2020 nastala luknja v višini 74 milijonov evrov, napovedujejo.

"Vlada zavaja tudi, ko pravi, da je paket davčnih reform proračunsko nevtralen. Izpad proračunskih sredstev celotnega davčnega paketa, vključno z aprilsko razbremenitvijo regresa, bo znašal najmanj 166 milijonov evrov! Vlada hkrati govori, da si ne moremo privoščiti ukinitve DZZ, ki bi proračun stala 68 milijonov evrov, večina ljudi pa bi bila na boljšem več kot 90 %, zdaj pa sprejema skoraj trikrat dražji paket ukrepov, ki bo v korist najbogatejših osiromašil javno blagajno."

Kot še trdijo v Levici, vlada v postopku priprave davčne reforme ni spoštovala sporazuma o sodelovanju med Levico in strankami koalicije za leto 2019, ki je predvideval, da se davčna reforma uskladi na skupni delovni skupini. "To se ni zgodilo in predstavlja hudo kršitev podpisanega sporazuma."

O prihodnosti sodelovanja bodo odločili organi stranke

Vlada je predloge davčnih sprememb, o katerih se je uskladila v četrtek, že posredovala v potrditev v DZ. Poslanci naj bi jih sprejeli po nujnem postopku, da bodo lahko uveljavljeni že 1. januarja 2020, a medtem so se s precej ostrim nasprotovanjem odzvali sindikati.

"O tem, če je sodelovanje s takšno vlado še mogoče, bodo v kratkem govorili organi Levice," je še napovedal Mesec. "Zdi se, da se to sodelovanje v prihodnje vse bolj odmika, pa ne zaradi Levice, ampak ker vlada sistematično krši vse dogovore, ki smo jih sprejeli," je dodal.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je poudaril, da četrtkovo ravnanje predstavlja kršitev sporazuma med Levico in koalicijo. "Ukrep je v nasprotju s sporazumom, ki ga imamo z vladno koalicijo. Ta jasno določa, da mora vlada najprej poskusiti uskladiti predloge zakonov z nami, šele če ne pridejo do konsenza s poslansko skupino Levice, lahko gredo iskat podporo v druge poslanske skupine."

Četrtkovo razpravo odbora DZ za delo o vladnem predlogu novele zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki prinaša ukinitev dodatka za delovno aktivnost, so sicer zaznamovale številne prekinitve in proceduralni predlogi Levice. Vatovec je ob tem opozoril, da so s tem želeli dobiti jasne odgovore ministrice za delo Ksenije Klampfer.

Nekateri koalicijski partnerji so danes Levici očitali, da je s svojim ravnanjem zlorabila demokracijo. "Edina zloraba demokracije, ki se je v četrtek zgodila, je bilo to, da je vladna koalicija sejo vodila na način, da nam je vzela možnost razprave tako, da ni dovoljevala postopkovnih predlogov, ki so onemogočili tudi, da bi si na normalen način vzeli premor pred glasovanjem," je pojasnil.

SMC: Levica dela korake stran od vlade

Vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič ima občutek, da Levica dela odločne korake stran od vlade. "Tega si ne želim. Upam, da bodo njihova bodoča izvajanja bolj konstruktivna. Nenazadnje smo vsi na isti ladji, vsi enako težko poganjamo vesla," je dejal v izjave za medije.

Način sodelovanja poslancev Levice na seji parlamentarnega odbora, na kateri so pozno ponoči in po številnih zapletih na tesno izglasovali zeleno luč vladnemu predlogu za ukinitev dodatka za delovno aktivnost, je Zorčič označil za "šov". "Mi poznamo njihovo stališče, ga spoštujemo, imamo drugačne poglede. Ampak to, da 13 ur ponavljaš eno in isto, opozarjaš na ta način ... Zdi se mi, da so to koraki strank od koalicije," je ocenil.

Če bo Levica nadaljevala z oddaljevanjem od vlade, Zorčič verjame, da bo "v vseh strankah, verjetno tudi v Levici, prišlo do razmisleka, ali so možne druge povezave". Kot je še spomnil, koordinacijo z Levico vodi največja koalicijska stranka LMŠ. Verjame, da to vodijo na način, da vlada obstane in da bo imela kaj pokazati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (460)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
06. 10. 2019 10.02
+1
Js jih nesem volil... Levice mislim.
FAUSTOS1
05. 10. 2019 20.09
+2
Sama levica kot stranka ima dober program a pronlem se pojavi ko je potrebno ta program uresničiti,prvo samo vodstvo stranke je nekredibilno in deluje neresno,posebej z nepremišljenemi izjavami ,ki jih pozneje obžalujejo.
ROMELS
05. 10. 2019 09.09
-2
Temu se reče "zakonita" kraja. Zato naši politiki in politikanti tako vneto zagovarjajo demokracijo in pravno državo.
korintos23
05. 10. 2019 09.01
+1
Lukec bi rad vsem vse šenkal, ugodil, samo kje bo potem denar dobil da bo država normalno laufala?
alien8potnik
05. 10. 2019 09.16
+6
kar bi lukec rad, je, da se javne finance pravično razdelijo. ne pa, da so revni še bolj revni, bogati še bolj bogati. rad bi, da je človek na prvem mestu. ne kapital, banke (ki smo jih mi vsi reševali!), oškoši za operacije nato pakta in podobne nebuloze.
CestniKolesar370Wattov
05. 10. 2019 10.07
-5
Lukec bi rad, da več privatnih financ postane javne finance. Tako kot bi vsi levi radi, da finance nekoga drugega postanejo njihove finance. Zanimiv koncept.
vinogradnik33
05. 10. 2019 08.54
+1
LEVICA je skupek nedonošenih šarlatanov , ki se želijo iti visoko politiko , pa se bojijo prevzeti kakršno koli odgovornost za svoja dejanja ! Levica je zadovoljna s tem , da je lahko na plačilni listi državljanov in v parlamentu govori kar želi , saj jih nihče ne jemlje resno ! V politiko so šli zato , ker so v službah , kjer so bili ( če so sploh imeli kdaj zaposlitev ? ) imeli prenizke plače in se je pokazala prilika , da lahko na tuj račun z visokimi dohodki brezskrbno živijo in mlatijo prazno slamo in ultra levičarske za današnjo rabo neuporabne in ne sprejemljive zahteve okoli katerih so se okopali in ne odstopijo od njih , izsiljujejo vlado in ne morejo dojeti , da je politika iskanje kompromisov in ne rinjenje z glavo skozi zid in to jim jemlje kredibilnost in verodostojnost ! Sedaj igrajo na karto javnomnenjske podpore in mislijo , da , če zrušijo to vlado bodo lahko sami zasedli prestol ! NE BO SE JIM IZŠLO !
alien8potnik
05. 10. 2019 09.17
+4
ah, a res? se ti ne zdi, da je poanta demokracije ta, da se v parlamentu sliši glas različnih družbenih skupin? tudi nas, ki smo socialisti? čudne so tvoje predstave o demokraciji, čudne.
vinogradnik33
05. 10. 2019 10.16
-2
Demokracija ni tehnokracija in ne diktatura , kjer mislite , da lahko vsiljujete svoje ideje in izsiljujete vse vprek , demokracija je kompromisno predlaganje mnenj , idej , kjer partnerji lahko z argumenti dopolnijo ali ovržejo nasprotne teze v korist večine in ne svoje ideje prodajati kot edine zveličavne in trmasto vztrajati pri svojem in izsiljevati , če je to za vas demokracija , potem take demokracije ni potrebno , ker je to diktatura !
Slava Rodu
05. 10. 2019 08.53
+6
Zato, ker se delite na leve in desne, pa ne vem kaj še, se tile igrajo z nami in našo državo. Le enotni, tako kot so stopili skupaj Islandci, se lahko reši osramočeno in pokradeno Slovenijo.
vwpasat
05. 10. 2019 15.47
Točno to je potrebno!Tudi Skandinavci so tako naredili,komplet vse zamenjal in jim laufa!Samo pri nas se oprijemamo nekih starih stališč in milijon izgovor za krajo!SRAMOTA!
Acohonda Majhonda
05. 10. 2019 08.09
+0
pa se vse podre nič nebo z ukinitvijo dodatnega zavarovanja
vertex
05. 10. 2019 08.04
+5
Omogočite sds domoljupom komentiranje v trstu...strelec je bil iste vere kot domoljupi
Bolfenk2
05. 10. 2019 07.55
+0
Če bo Serpentinšek sedaj poiskal podporo v Jelenčiču ali NSi upam da bodo znali to zaračunati. Najmanj kar morajo zahtevati od vlade je odstop od Marakeškega sporazuma, neprudušno zaprtje meja za ilegalne migrante in da vlada končno zavaruje državljane in premoženje pred migrantskimi kriminalci.
RupniK
05. 10. 2019 08.04
-3
Nič se ne bo zgodilo. Silaže v koritu je še dovolj in preveč je sladka, da bi se ji odpovedali.
Nimasmisla
05. 10. 2019 07.51
-1
in upam tudi začetek konca te vlade in da gre serpentinšek nazaj na gasilske veselice
OpaZokiStyle
05. 10. 2019 07.03
+8
Pa video vsebin se zdaj tudi ne sme gledati, če imaš Adblocker. Prijazno me prosite naj vam omogočim oglase! Bi še razumel, da je prijazno,če bi vseeno lahko videl vsebino, sicer pa to ni prav nič prijazno, je navadno izsiljevanje nakatarega pa žal jaz ne trzam!
OpaZokiStyle
05. 10. 2019 07.01
+14
Ajaaaa, zdaj šele razumem , zakaj je komentiranje glede uboja policistov v Trstu onemogočeno! Ja, ja zdaj sem bolje prebral članek. Dominikanska republika! Če bi bil pa Italijan pa ne bi bilo problema! Aja, če bi bila kaka mafija, verjetno tudi ne bi bilo omogočeno. Enaki se ščitite!
vertex
05. 10. 2019 08.07
+0
Strelec v trstu kristjan...kot ti domoljupc
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2019 21.59
-4
Ko ti levi nekaj "podari" večji kos pogače, razreže pogačo na drugačne dele in ukrade nekomu drugemu. Ko ti to "nekaj" podari nekdo drug, poveča celotno pogačo in kos od 500-gramske pite je vedno večji od kosa 100-gramske pite. Ampak levim razložit, da ta količina te pite ni fiksno določena in ne bo ista do konca svojih dni, je misija nemogoče. S takšnim se je treba ukvarjat. Možgani na nivoju pljunka na pločniku.
alien8potnik
05. 10. 2019 07.07
+3
CestniKolesar370Wattov
05. 10. 2019 10.22
-5
Samo še tebe se je manjkalo, da lokalna ameba poda svoje pomembno mnenje. Smešen si.
wolfterier
04. 10. 2019 21.57
+2
Plemeniti Padalec je že v nizkem štartu,da se zaleze Šarcu v .it !
srebrnibreg
04. 10. 2019 21.56
+3
Stonickni trenutno pod nickom neki Milton je pa kar del pravljice Noriškega kraljestva prilepil. Ni vredno branja le minus pa naprej.
Brakedirt
04. 10. 2019 21.58
+0
area51 23.06.2019, 20:27:36 Imam samo e nick,...vse ostale imam žal blokirane..
Brakedirt
04. 10. 2019 21.58
-1
Teofil
04. 10. 2019 21.54
+5
Kordiš je temna stran Meseca
Malinha
04. 10. 2019 21.58
-4
Ti si temna stran tvojih staršev. Ne verjameš? Vprašaj jih. Ko sem tvojega očeta spraševal o tebi, se je vedno primil za glavo.
RupniK
05. 10. 2019 07.57
-2
Prijel za glavo in ne primil! Tečaj slovenščine vam ta spodnjim res ne bi škodil.
BUONcaffee
04. 10. 2019 21.54
-13
Smo na poti Venezuele, če bo Šarec ustrajal. Smetnjaki se redno polnijo z hrano.
Brakedirt
04. 10. 2019 21.59
+6
BUONcaffee
04. 10. 2019 21.52
+0
Koalicija gre h koncu. Čas za spremembe.
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2019 21.51
-9
Dragi titofili, prosim povejte mi. Če bi bil Tito še živ in bi njegova Jugoslavija še obstajala... Kje bi bili danes? Na katerem nivoju bi bila svoboda govora v primerjavi s Slovenijo v tem trenutku? Bi lahko javno grajal kateregakoli politika? Bi imeli mobilne telefone? Katere? Nokio, Samsung, HTC, Apple? Mogoče kakšen Jugoslovanski pametni telefon, ki bi bil tako pameten, kot Zastava proti BMWju? Kakšen bi imeli internet? Kakšno hitrost za 30€ na mesec? Bi lahko surfali po vseh spletnih straneh na svetu? Kaj bi se ti na Googlu prikazalo za iskalni pojem "Josip Broz Tito"? Bi se ti prikazalo isto, kot če bi ta pojem iskal Američan? Kaj bi Tito, ki je baje cenil delo, rekel tovarišu Kordišu? Bi ga objel in rekel "sine moj, ti si moj drug", ali bi mu rekel "spravi se delat, tole tvoje ni za nikamor"? Kakšen avto bi vozil povprečen slovenski državljan? Novega BMWja? Starega Cliota? Yugo 1.4 turbo s 1000 konji, modulom za avtohtono vožnjo, 20.000 airbagi in servisnim intervalom na 2 milijona kilometrov? S kom bi se Tito družil? S Trumpom, Merklovo, Putinom, ali Unom? Kakšna bi bila funkcija Tita pri pariškem podnebnem sporazumu? Kje bi v Jugoslaviji potekale parade ponosa? Ljubljana, Sarajevo, Beograd, Kosovo? Šli bi tankat avto za 30€, koliko bencina bi prišlo iz cevi? Takšni strokovnjaki kot ste, vam ne bo problema odgovorit vsaj na polovico vpršanj. Hvala lepa.
srebrnibreg
04. 10. 2019 21.53
-1
Amen. To je evangelij po Janezu Koruptivnem. Le kdo ti bo bral tvoje pravljične litanije.
nightangel
04. 10. 2019 21.54
-7
Zna biti zanimivo,ko začneš razmišljati o tem.
Malinha
04. 10. 2019 21.55
+13
Tito je že 39 let mrtev, če ne veš. Matr si zagaman. Aja, svečkarji imate neke pojme o nesmrtnih; zadnjič je nekdo napisal, da Jezus ni mrtev. Uf! Pravi medicinski fenomen.
BUONcaffee
04. 10. 2019 21.56
-11
Enako v Yugi, ljudje niso vedeli kaj je hišni računalnik. Pametne telefone nebi imeli ali pa bi bili zelo omejeni tudi z internetom.
CestniKolesar370Wattov
04. 10. 2019 21.56
-7
vertex
04. 10. 2019 21.58
+17
Pametne telefone danes izdelujejo kitajski komunisti..žal s telefonom ne postaneš pameten
Malinha
04. 10. 2019 21.59
+2
Fridl, pojma nimaš, zamenjaj pleničke in spat.
alien8potnik
05. 10. 2019 07.12
+15
daj, žri pametne telefone in avte, ti častilec neoliberalnega kanibalizma. ko je bila juga, gradbena podjetja niso propadala eden za drugim. veš, zakaj ne? ker smo gradili cel bližnji vzhod. gradili smo po celem svetu. ker smo imeli ugled povsod. pa vsi so vedeli, kje je juga. a za slovenijo sploh vejo vsi? mnogo je tistih, ki mislijo, da smo slovaška. toliko o tem, fridmanček.
CestniKolesar370Wattov
05. 10. 2019 10.09
-4
Ugled ja in ti si občutil ta ugled. Ha ha ha.
BUONcaffee
04. 10. 2019 21.50
-11
Grimsa podpiram.
srebrnibreg
04. 10. 2019 21.52
+4
Brakedirt
04. 10. 2019 21.54
+3