Slovenija

Po pretepu učenca: 'Kar otroci vidijo na spletu, to tudi živijo'

Ljubljana, 24. 10. 2022 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
71

Kdo je nasilnež? Kdo žrtev? In kakšno nasilje med našimi mladostniki bi nas moralo najbolj skrbeti? Preliminarni rezultati raziskave spletnega nasilja med mladimi v Sloveniji ne kažejo pozitivne slike. S spletnim nasiljem se je namreč srečalo že okoli 55 odstotkov slovenskih dijakov in do 10 odstotkov slovenskih osnovnošolcev. Veliko vlogo ima pri tem tudi prosti dostop do spletnih vsebin in družbenih omrežij. "Vsebine, do katerih lahko dostopajo, včasih niso primerne niti za odrasle osebe. Otroci pa prizore na spletu živijo in mislijo, da so nekaj normalnega," opozarja avtor raziskave in profesor na Fakulteti za varnostne vede Miha Dvojmoč.

Z izrednim profesorjem na Fakulteti za varnostne vede in raziskovalcem na področju spletnega nasilja med mladimi Miho Dvojmočem smo spregovorili o temi, ki jo je pretekli teden sprožil napad na eni izmed ljubljanskih osnovnih šol, še pred tem pa tudi nasilje na novogoriški gimnaziji. O nasilju med otroki in mladostniki se vse premalo govori, prav tako številne institucije niso primerno izobražene za prepoznavanje in naslavljanje tovrstnih tem.

Preliminarni rezultati raziskave spletnega nasilja med mladimi v Sloveniji so slabi.
Preliminarni rezultati raziskave spletnega nasilja med mladimi v Sloveniji so slabi. FOTO: Shutterstock

Če so pred koronavirusom na nekaterih šolah sicer delovali krožki, v katerih so se učenci in dijaki pogovarjali o nasilju, pa je covid-19 za dve leti to praktično ustavil. Vendar pa ni ustavil tudi nasilja. To se je namreč, če ga že ni bilo mogoče izvajati v fizični obliki, preselilo na splet. "Ne smemo pozabiti, da so (predvsem otroci) zaradi koronavirusa zadnji dve leti praktično živeli na spletu. Tudi zaradi tega je bilo v tem času spletnega nasilja morda še več, smo ga bili deležni prej," opozarja Dvojmoč.

Preliminarni rezultati raziskave kažejo slabo sliko medvrstniškega nasilja v Sloveniji

Raziskava o spletnem nasilju med mladimi, ki jo je opravil med učenci zadnje triade osnovnih šol in dijaki prvih dveh letnikov, sicer še ni popolnoma zaključena, vendar pa preliminarni podatki žal ne kažejo optimistične slike. "Rezultati so slabi," priznava sogovornik. Raziskavo so opravili konec lanskega šolskega leta, vanjo pa je bilo vključenih več kot 850 udeležencev. Kot pravi avtor raziskave, preliminarni podatki kažejo primerljivost Slovenije s tujino.

Kot navaja, podatki iz tujine kažejo, da tradicionalno ustrahovanje v osnovnih šolah dosega do 76 odstotkov učencev. Primerljivi podatki so tudi na ravni srednjih šol. Medtem se odstotek spletnega ustrahovanja v srednjih šolah giblje okoli števila 67, v osnovnih pa okoli 10. "Glede na preliminarne rezultate raziskave med slovenskimi mladostniki se je s spletnim nasiljem srečalo že okoli 55 odstotkov slovenskih dijakov in do 10 odstotkov slovenskih osnovnošolcev," navaja in dodaja, da jih je pod razširjenimi odgovori večina povedala, da jih besede včasih bolj prizadenejo kot udarec. "Torej verbalno nasilje, nasilje na spletu, izločanje iz skupine." Takšno nasilje je bilo večinoma izraženo prek družbenih omrežij, kot sta Viber ali Snapchat.

Pomembno pri tem je tudi, kako otroci sploh vidijo način pogovora, ki ga spremljajo na spletu in televiziji ali pa ga doživijo v domačem okolju. "Če danes odpremo na primer Facebook in preberemo sporočila v neki skupini, naj si bo to politična ali katera druga, lahko v njej zaznamo zelo veliko verbalnega nasilja ali pa vsaj neprimernega obnašanja, besed, laži in še mnogo drugega," opozarja Dvojmoč. Slednje pa po njegovi oceni vse prepogosto postane tudi normalna raba v takšnem medmrežju, s tem pa tudi zelo normalna za naše otroke.

Miha Dvojmoč, izredni profesor na FVV
Miha Dvojmoč, izredni profesor na FVV FOTO: osebni arhiv

Ob tem poudarja, da se marsikatero verbalno nasilje ne začne več v živo, temveč prav na spletu: "Šala lahko zelo hitro preide v nasilništvo, še posebej ko nasilneža opogumi skupina, ki jo ima za seboj." Kritičen je do dejstva, da so otroci neprestano izpostavljeni mobilnim napravam. To pa je, kot poudarja, problematično tudi z vidika varnosti. "Premalo otrok ima zaščitene telefone. Vsebine, do katerih lahko tako dostopajo, včasih niso primerne za učence, niti za dijake, nekatere pa tudi za odrasle osebe ne," je jasen. "Otroci te prizore živijo in mislijo, da so nekaj normalnega. Če te prizore živiš, se ti ne zdi nič nenavadnega tudi, če nekoga napadeš. Zdi se ti lahko celo frajersko," izpostavlja in ob tem poudarja, da prav v tem tiči težava.

Kakšne so lahko posledice nasilja med mladostniki?

"Otroke in mladostnike moramo vzgajati v spoštljivih odnosih do drugih in v spoštljivo komunikacijo," je jasen sogovornik. Posledice spletnega nasilja so namreč lahko zelo močne. Žrtve se največkrat počutijo odrinjene na rob, občutek imajo, da nimajo trdne podpore. "Tu pa morajo otroci primarno podporo najti v svoji družini, pa tudi prijateljih. Prav tako bo morala to podporo nuditi tudi šola," pravi. Da je o tem v oddaji 24UR ZVEČER delno spregovoril že klinični psiholog Tristan Rigler, ki je dejal, da bodo morale v določenem segmentu določen del odgovornosti prevzeti tudi šole, še spomni. "V smislu, kako se bodo šole spopadale s tem nasiljem in kako se bomo do nasilja obnašali. Prav tako bo pomembno zavzeti tudi neke vrste ničelno toleranco do nasilja," dodaja.

Priznava, da se je že srečal tudi s primerom fizičnega nasilja, ko so bili tisti, ki so žrtev zaščitili, enako krivi kot tista oseba, ki je žrtev napadla. "V slednjem primeru je bila težava tudi v odzivu vzgojno-izobraževalne inštitucije, ki v zgodbo ni želela vključiti staršev in je želela določen del tega pomesti pod preprogo. Ob tem se moramo vprašati, koliko podobnih incidentov se tudi dejansko pomete pod preprogo," opozarja.

Spleta ne moremo omejiti

Da do slednjega ne bi prihajalo in da bi nasilje lahko ustavili že v začetku ali pa celo, še preden se zgodi, pa je pomembno predvsem: "Izobraževanje, izobraževanje, izobraževanje. In pa pogovori o tem – tako v šoli kot znotraj družine."

Splet namreč zelo težko omejujemo. Starši bodo morali razmisliti, koliko časa bodo njihovi otroci preživeli na spletu, je prepričan. Ob tem navaja, da so informacije, koliko ur spleta oz. mobilnih naprav je priporočenih v določeni starosti otroka, vsem dostopne tako v zdravstvenih domovih kot tudi na spletu. A nadzirati bi morali tudi, katere vsebine lahko naši otroci gledajo. "Tiste, ki so neprimerne, bi morali zakleniti z dostopnimi orodji. Že v zaklenjene vsebine se lahko namreč vtihotapijo takšne, ki niso primerne za naše otroke, kaj šele, če je mobilna naprava popolnoma nezavarovana," opozarja.

Starši bi morali otroku postaviti zgled.
Starši bi morali otroku postaviti zgled. FOTO: Shutterstock

Prav tako je ob tem pomemben zgled staršev. Če bodo namreč svoje starše neprestano videli na mobilnih telefonih, celo v času, ki je sicer namenjen druženju z njimi, bodo to zanimivo napravo zahtevali tudi zase. "Težko bomo kar koli dosegli brez lastnega zgleda," je jasen Dvojmoč. Kot je večkrat poudaril, je seveda pomembna tudi komunikacija – starši bodo namreč otroka empatije naučili predvsem, če se bodo z njim ukvarjali in pogovarjali.

Sam meni, da je ta trenutek bistveno več fizičnega kot spletnega nasilja, strokovnjake na tem področju pa bistveno premalo upoštevamo. "Torej nasilje prek spleta in besede so zelo močno orožje, ki lahko žrtev zaznamujejo še bistveno bolj globoko kot sami udarci. Čeprav seveda tudi slednjih ne moremo zanemariti," še dodaja.

Kdo je nasilnež in kdo žrtev?

Preliminarni podatki raziskave so še pokazali, da so v osnovnih in srednjih šolah glede na starost in okolje v vlogi napadalca pogosteje dečki, v vlogi žrtve pa dekleta. V tujini medvrstniškemu nasilju botrujejo predvsem nizka samopodoba, etnična pripadnost in nižji ekonomski sloj. A nasilje zaradi nižjega ekonomskega sloja lahko zaznamo tudi že v Sloveniji.

Ugotovljeni dejavniki za tveganje nasilja so medtem bili predvsem predhodno ugotovljeno nasilje v družini, zloraba prepovedanih substanc, slaba družba in okolje. "Merjenje želimo ponoviti na dve do tri leta in tako videti, če se je stanje kaj spremenilo. Prav tako pa se lahko na podlagi takšnih ugotovitev sprejemajo tudi različne politike," pravi Dvojmoč.

Na varnostnem področju bi se te politike lahko sprejemale predvsem na podlagi ugotovitev, ki jih bodo podali varnostni strokovnjaki, klinični psihologi, "pa tudi šolniki, ki imajo na tem področju tudi največ izkušenj, a se njihovo mnenje vse prevečkrat presliši". "Nekaj je namreč to, kar strokovnjaki govorijo, drugo pa, kar učitelji in učiteljice vsak dan živijo, skupaj pa bi bilo mogoče doseči dobre rezultate," je jasen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prevalanar
24. 10. 2022 16.51
+2
Prosim še za stavčno analizo? To je SLO realnost, vsi kvazi strokovnjaki se sedaj oglašajo, policija molči in čepi v kotu, mene zanimajo samo ukrepi ne analize.
Harpuna
24. 10. 2022 16.45
+1
Naša politika priseljevanja je popolnoma zavozila in treba zakone spremeniti,ne pa da so samo v prid migrantom,kar pridno izkoriščajo.Ko nekdo pride v Slovenijo živet in delat,ne bi smel privleči še deset otrok in ženo,pa še koga,da živijo na sociali,ampak bi moral prej sam poskrbeti,za zaposlitev,prebivanje in zmožnost preživljanja,tudi drugih družinskih članov,tako da niso na plečih države.Šele takrat se jim da dovoljenje za bivanje pri nas.
devlon
24. 10. 2022 15.50
+1
'Za starše gre'
fronza
24. 10. 2022 15.26
+1
Otroci in starši so skupaj samo še v soboto popoldne in na nedeljskih izletih. Časa za vzgojo enostavno ni. Kaj pa delovni čas - cel dan v službi? Kdo se še spomni: 6.00-14.00, 14.00- 22 00, 22.00-6.00. Še pomnite tovariši - mladeniči. Niso vsako nedeljo volitve zaradi obljub!
akmt
24. 10. 2022 15.23
+7
GRE SE ZA NAPAD KOSOVARJEV NA SRBA
akmt
24. 10. 2022 15.22
+7
STOP SOCIALNIM TRANSFERJEM ZA PRISELJENCE IN VSE DRUŽINSKE ČLANE, KI NE DELAJO!!!! pA BODO NEHALI HODIT K NAM
AxisDeus
24. 10. 2022 15.22
+2
Samo opletanje na preprosto dejstvo: dokler se bo več dopustilo nasilnežu kot žrtvi, bo tako kot je. Moj tamali (2. razred) je mami samo enkrat rekel 'tiho bodi' pa sem prepričan, da skoraj zadnjič - sem ga takoj odpeljal v kopalnico, vrgel tja hlače, majico, in rekel, da bo tole zdaj takoj oblekel in se opravičil in da bom počakal na vratih kolikor bo treba, pa čeprav bi zamudil v službo in on v šolo. Jokal je deset minut, žena skoraj bolj kot on, ker sem bil preveč hud, nakar je prišel ven oblečen in se najprej opravičil meni, potem (ob kosilu) pa še ženi doma. Lahko bi se pa smejal in hvalil, lej, kako se zna zase postavit. Vzgoja ni projekt enega dne, pač pa celega življenja in več sistemov. In dokler ne bodo starši sami ugotovili, če se nasilje pojavlja, da je treba težit in, če magari drugega, se it pogovorit tudi na policijo, bodo prevladale pravice od nasilneža. Ker je tako vsem lažje, da malo skomignemo z rameni in rečemo, ja, tako pač je. Ni, včasih so imeli ljudje tudi precej ostrejši kompas, kaj je prav, čeprav je to pomenilo, da so komu pravico na nek način kršili - ker jo je treba zaslužit, ne samo dobit in se izgovarjat nanjo. In če bom moral kdaj - bog ne daj sicer - na sodišče, ker bo moj kaj naredil, jih bo slišal od mene in poravnal še sam. Če pa po krivici - tudi to se danes lahko zgodi - bom plačal tudi kazen, če vem, da je naredil prav. Pa če bom moral od Poncija do Pilata zato.
KOCOBO
24. 10. 2022 15.08
+3
Kdo je temu kriv? V mojem otroštvu se takšne stvari niso dogajale,ker smo bili manj izpostavljeni zahodnem satanizmu. Je pa res da so nas že takrat začeli hranit z nasiljem z Wrestlingom in podobnimi sr ...i
akmt
24. 10. 2022 15.27
+3
kosovarji so napadli srba.to NIMA VEZE Z ZAHODOM.Edina veza je fajonka, ker jih vabi sem
artifakt
24. 10. 2022 14.57
+1
največ vpliva na to, kakšen je otrok imajo njegovi starši in okolje. Za vse tiste nasilneže in časa, ko sem še sam obiskoval osnovno ter nato srednjo šolo se je izkazalo, da so bili tudi sami doma deležni nasilja ali pa preprosti niso prejeli dovolj pozornost s strani ločenih in prezaposlenih staršev. Kot otrok se tega ne zavedaš, spreješ svet kot črno bel, nekdo je vredu, nekdo te bo matretiral.. Največ kar lahko naredite za svojega otroka je to, da mu date ljubezen in pozornost, ko to rabi. Vsekakor pa kupovanje afekcije privede do obratnega učinka.
akmt
24. 10. 2022 15.30
+5
če pride sem fant s kosova z max 8 razredi osnovnešole in za njim cela porodica žlahte, od katerih ne bo nihče delal-stari starši, nevesta,....bo kmalu plus 5 ootrok v neizobraženi družini.NIHČE od odgovornih se ne ukvarja s tem-
pikiflongi
24. 10. 2022 14.41
+2
periot22
24. 10. 2022 14.28
+10
Dokler boste otrokom vse dovolili jim vse kupovali in jih vozili od vrat do vrat kupovali skuterje in jih delali invalide in dokler jih ne boste naučili delovnih navad vam bodo hodili po glavi!
Petra ?eh 1
24. 10. 2022 17.03
-1
Naj kar delajo invalide iz svojih otrok, mene ne moti. Bo več dela in priložnosti za moje otroke. Medtem ko bodo drugi crkovali pred tv-jem bodo moji otroci vedno korak pred njimi . Ena nič zame.
shift
24. 10. 2022 14.26
+5
ne bomo iskali samo enega razloga in enega vzroka za pretep, kaj ne? mogoče je pri komu dovolj en razlog (da oponaša kakšnega spajdemana ali drug lik) pogosto pa je to skupek več vplivov. Kateri so to je odvisno od človeka in situacije v kateri je in katera ga je "spodbudila" v neko nespametno dejanje...tako kot se človek poda v svet samouničevanja (mamila, alkohol...), se lahko poda tudi v svet nasilja...ja, saj je tudi včasih skoraj vsaka vas imela svojega pijančka..svojega nasilneža..svojega nergača...in ja, malo večji problem je če se jih dobi nekaj skupaj ker imajo večjo moč in zagon...
kritika1
24. 10. 2022 14.09
+14
No, preden zbrišete komentar, malo premislite, mar ni vaša hiša tista, ki zelo vztrajno prikazuje take vsebine, ki nas vsak dan opozori na pretepe v kletki, kar to ni šport, to je pretepanje pod nadzorom in vi mislite, da mladina to gleda kot nek vrhunski šport? Vsak dan nas posiljujete s temi pretepi kdo bo koga? Ja, denar je več kot to, kar pišete, mar ne? Veste to je kot oče, ki otrokom s čikom in kozarcem razlaga kako je škodljivo kajenje in pitje alkohola? Če hočeš moralizirati, moraš najprej razčistiti pri sebi. Članek je dobre in hvala, ampak saj veste, z ritjo potem podrete vse kar je dobrega v tem članku.
kekec1222
24. 10. 2022 14.24
+4
Bravo, pač prodajo tisto kar je najbolj kupljeno in v njihovem primeru je to konstantni STRAH!
artifakt
24. 10. 2022 14.58
+2
Umor tukaj, umor tam, neke majhne priče iz zadnjih strani rumenih časopisov pridejo tukaj na naslovnico, in potem novinarji upajo, da se bo zgodba prijela in da jo bodo lahko unovčili na daljši rok.
Roadkill
24. 10. 2022 14.06
+6
danes morajo starši pač vzgojo prilagajati sistemu v katerem se nahajamo, kjer z moralnimi načeli ne prideš prav daleč. žal
Wolfy123
24. 10. 2022 14.05
+11
Aha, spet je kriv internet in ne cefurske tolpe...
Pepe D Pepe
24. 10. 2022 14.04
+2
Dokazano je, da si nasilnezi najdejo sebi primerne zrtve. Glavna odgovornost pa na starsih. Tako tistih, ki vzgajo nasilnize, kot tistih, ki vzgajajo zrtve.
BitterTruth
24. 10. 2022 14.01
+9
Ker se proti nasilnezem ukfepa blago, kazen nima efekta... dokler kazni ne bodo ekvivalentne zlocinu, se nikar ne cudite
Debely
24. 10. 2022 13.56
+3
Tudi mi smo se v sedemdesetih v osnovni šoli tepli, pa učitelji niso ravno reagirali.
Zelena travica
24. 10. 2022 14.18
+4
akmt
24. 10. 2022 15.25
+2
V MOJEM RAZREDU JE BILA tretjina otrok iz jugo oficirskh družin, pa NI PRIHAJALO do tega
čebelinko
24. 10. 2022 13.55
+12
In kdo je tukaj kriv? Starši! Tista generacija, ki najbolj jamra kakšni so mulci danes, jih je najslabše vzgojila. Najlažje je otroku dat telefon pa računalnik, pa si ga frej cele dneve. Potem po jakajo, kako so leni in nespoštljivi. Potem pa normalno, da ponavlja tisto kar vidi na spletu, če ga doma nič ne naučijo. Dragi starši, raje sebe v "ogledalo poglejte", ne pa za vsako slabo oceno odvetnikov klicat!
Debely
24. 10. 2022 13.58
+10
Ravno tisti starši in stari starši, ki danes kličejo odvetnike, so bili zelo verjetno v osnovni šoli najbolj nasilni.
Zelena travica
24. 10. 2022 14.26
-3
To je spet neko posploševanje, mi smo vsi za računalniki in na telefonih doma, pa noben ni nikol nobenga pretepu. Problem je revščina in to samo povečuje kriminal...
akmt
24. 10. 2022 15.25
+3
ni kriva nova tehnologija, kosovarji so pretepli srba
Roadkill
24. 10. 2022 13.54
+13
a se da tožit starše? ker so dejanja njihovih otrok posladica njihove neprimerne vzgoje? sam vprašam
Roadkill
24. 10. 2022 14.01
+1
po drugi strani pa gre za čisto običajne zadeve osnovnošolskih fantov. nič novega tule