Slovenija

Hrvaška na rdečem seznamu, katere so izjeme?

Ljubljana, 20. 08. 2020 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Neža Pušnik
Komentarji
714

Vlada je Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav, kar pomeni 14-dnevno karanteno ob vrnitvi. Tisti, ki so že na Hrvaškem, bodo imeli čas za vrnitev še v ponedeljek. Lastniki nepremičnin in plovil pa bodo imeli dva dni oziroma 48 ur, da na Hrvaškem uredijo vse potrebno. Ob izboljšanju epidemiološke slike pri naših južnih sosedih bo vlada Hrvaško znova uvrstila na rumeni seznam. Z odlokom so določili tudi številne izjeme, za katere karantena ob vračanju iz sosednjih držav na rdečem seznamu (zaenkrat samo Hrvaška) ne velja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Gantar o Hrvaški na rdečem seznamu
    05:52
    Iz 24UR ZVEČER: Gantar o Hrvaški na rdečem seznamu
  • Iz 24UR: Hrvaška na rdeči seznam
    03:22
    Iz 24UR: Hrvaška na rdeči seznam
  • Iz SVETA: Kaj bo odločila vlada?
    10:03
    Iz SVETA: Kaj bo odločila vlada?

 

S polnočjo se Hrvaška uvršča na rdeči seznam, je na tiskovni konferenci povedal notranji minister Aleš Hojs. V novem odloku so posebej opredeljene države naše soseščine, saj je velik del našega gospodarstva vezan na te države in se želimo izogniti ponovnemu popolnemu zaprtju. "Določili smo precejšnjo število izjem," je dodal Hojs. 

Državljani se bodo imeli brez karantene čas vrniti do torka oziroma do 23.59 v ponedeljek, a notranji minister vseeno poziva, da se za vrnitev ljudje ne odločijo v zadnjem trenutku in tako zamudijo rok. Vlada bo zadeve tedensko spremljala in bo v primeru, da se bodo razmere na Hrvaškem izboljšale, državo zopet uvrstila na rumeni seznam. Tisti, ki imajo v načrtu dopust sredi septembra, bodo tako morda lahko tja odšli in se vrnili brez karantene.

Nov odlok vlade določa, da se lahko slovenski državljan ali tujec s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki je lastnik nepremičnine, bivalnega plovila oziroma ima na podlagi pogodbe o zakupu oziroma najemu pravico do uporabe nepremičnine, bivalnega plovila ali parcele v avtokampu v eni od sosednjih držav (Italija, Hrvaška, Avstrija in Madžarska), vrne v Slovenijo brez odrejene karantene tudi v primeru, če je katera od sosednjih držav na rdečem seznamu. Pogoj je, da se v Slovenijo vrne v 48 urah po izstopu iz države.

Z novim odlokom so določili številne izjeme pri vračanju iz sosednjih držav na rdečem seznamu.
Z novim odlokom so določili številne izjeme pri vračanju iz sosednjih držav na rdečem seznamu. FOTO: Aljoša Kravanja

Prav tako lahko mejo iz sosednje države na rdečem seznamu brez odreditve karantene prestopi oseba z dokazilom o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v tej državi, če se vrača čez mejo v istem dnevu ali pa neposredno po končanem zdravstvenem pregledu ali posegu, če je tak pregled ali poseg trajal več kot en dan.

S spremembo odloka lahko brez karantene vstopajo na primer poklicni športniki, člani spremljevalnega osebja poklicnega športnika, športni delegati ali športni sodniki zaradi udeležbe na uradnih tekmovanjih mednarodnih športnih zvez, kar izkažejo z ustreznim dokazilom (akreditacijo, pogodbo o zaposlitvi, vabilom na tekmovanje ipd.) in predložijo negativni izvid na covid-19. Z negativnim testom lahko brez karantene v Slovenijo vstopijo tudi osebe, ki so člani tuje uradne delegacije. Dodana je še izjema za osebo, ki je v Slovenijo prepeljana z reševalnim vozilom, za njo pa negativni test na covid-19 ni potreben.

Negativni test po novem ne bo potreben za osebe, ki mejo prehajajo zaradi vključenosti v vzgojno-izobraževalni proces, se udeležijo pogreba, vzdržujejo stike z družinskimi člani ali imajo neodložljive osebne opravke. Te osebe se morajo v državo vrniti v 24 urah po izstopu.

Odlok na novo določa, da ustreznost in verodostojnost tujih laboratorijev (v tretjih državah) za priznanje veljavnosti testa na covid-19 skupaj presojata Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ter NIJZ. Seznam laboratorijev v tretjih državah, katerih teste na covid-19 priznava Slovenija, bo objavljen na spletni strani NIJZ. 

Po novem lahko mejo brez karantene prestopijo osebe (s spremljevalcem), ki imajo dokazilo o načrtovanem nujnem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji, drugi državi Evropske unije ali drugi državi schengenskega območja. Med nujne zdravstvene preglede in posege štejejo tisti, ko bi lahko zaradi opustitve obravnave prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja (kot npr. kemoterapije, posebni diagnostični postopki, storitve na terciarni ravni zdravstvenega varstva), ne štejejo pa na primer rutinski specialistični pregledi ali storitve, ki jih je mogoče opraviti v matični državi.

Slovenci, ki jim je bila v tujini odrejena karantena, jo lahko prestajajo doma

Z novim odlokom je omogočen tranzit slovenskega ozemlja za osebe, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo, pri tem pa sami ne kažejo znakov okužbe. V tem primeru Policija taki osebi lahko omogoči vstop na podlagi najave pristojnega organa, torej Ministrstva za zdravje ali NIJZ. Tranzit mora opraviti v šestih urah.

Omogočen je tudi vstop v Slovenijo državljanom Slovenije ali tujcem s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji, ki jim je bila v tujini odrejena karantena zaradi stika z okuženo osebo s covidom-19, karanteno pa želijo prestajati v Sloveniji. Tudi v tem primeru policija tej osebi omogoči vstop na podlagi najave pristojnega organa v Sloveniji in potovanje z lastnim vozilom po najkrajši poti do naslova, kjer bo oseba prestajala karanteno.

Odlok začne veljati 21. avgusta 2020 ob 00.00.

Minister za zdravje Tomaž Gantar

"Razmere na Hrvaškem se zelo hitro spreminjajo in se še vedno iz dneva v dan poslabšujejo. Jaz sicer verjamem, da bodo s svojimi ukrepi ta trend uspeli obrniti, a kljub temu zaradi prehoda med županijami obstaja možnost, da tudi tiste, ki niso bile nevarne, to postanejo," je na vprašanje, zakaj so se odločili za karanteno za celo Hrvaško, ne le za županije v rdečem, v oddaji 24UR ZVEČER odgovoril minister za zdravje Tomaž Gantar. V Slovenijo se sicer mora vrniti okoli 80.000 Slovencev.

To, kako dolgo bo Hrvaška na rdečem seznamu, je odvisno od tega, kakšne ukrepe bodo sprejeli. Če se bo stanje pri njih izboljšalo, lahko hitro ukrepamo in jih znova uvrstimo na rumeni seznam.

Gantar pravi, da morajo ljudje tudi po povratku domov upoštevati varnostno razdaljo in se v primeru znakov respiratornih obolenj samoizolirati. Bojana Beović je dejala, da prosi in roti tiste, ki se vračajo iz Hrvaške, da ne stopajo v stik z ranljivimi skupinami. "Če je le možno, naj se vsak, ki se vrača, za kakšen teden osami," je pozvala ljudi. 

Kot pa je poudaril Gantar, bomo šele po povratku dopustnikov v Slovenijo videli, kje smo z okužbami pri nas. "Naredili bomo vse, da bomo lahko tiste, ki so okuženi, epidemiološko spremljali. Gledati moramo tudi na zdravstvene zmogljivosti. Trenutno je zasedenost v bolnišnicah šele nekje okoli 40-odstotna," je še povedal zdravstveni minister. 

Počivalšek: Zaostrovanje ukrepov lahko privede do krivičnega 'kaznovanja'

Svoje osebno stališče o prehajanju slovensko-hrvaške meje je izrazil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na Twitter je zapisal, da mora biti odločitev sprejeta na podlagi tehtnih argumentov. "Zaostrovanje ukrepov vsepovprek lahko privede do krivičnega 'kaznovanja' ljudi in podjetij, ki se ves čas vedejo odgovorno do sebe in drugih. To je moje stališče," je zapisal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (714)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matjaž Knez 1
21. 08. 2020 20.08
🤦‍♂️
Migrant
21. 08. 2020 15.41
+1
Jasno kot beli dan,vlada ščiti lastnike nepremičnin na Hrvaškem!!! Čisto razumljivo,kajti večina naših "vrlih" politikov ima vsaj nekaj na Hrvaškem.. Nas siromake bodo pa j....
Ladislav Huzimec
21. 08. 2020 08.52
+12
Ob vsem tem prebiranju človek potrebuje kavico....še sreča da sem na Hrvaškem kjer ni tega paničnega cirkusa kot pri nas....vmes pa si bodo še kak milijonček v žep pospravili...ima se, može se bi tukaj pravili. Jelka, prosim po pameti samo. Določene ukrepe je potrebno držat, zapomnite si pa eno, da se za ukrepe na koncu odločajo PoLitiki ki niso usposobljeni za to in ne stroka.
CyniC666
21. 08. 2020 08.29
+6
Joooj, škoda, da je zadeva tako "strokovno utemeljena", da človek tudi ugovarjati ne more. ;) Francija 45 kom. na 100k prebivalcev = O.K., Hrvati s 40,6 kom. na 100k, je "narobe", oz. "rdeče". Feštanje mladincev v Zrčah, v avgustu, je "košer" in ni bilo treba Plenkotu nič reči, da naj zaostrijo spremljanje razmer v klubih, teden počitnic nas "starih prdcev" v Dalmaciji v septembru, ki itak, bolj kot ne, že od "pred koronskih časov", bežimo od glasnih smrkcev in fešte željnih množic, pa "ni košer"? Beats me... Hebi se JJ, a ko se boš naslednjič hotel, za vsako ceno vsesti Plenkotu na "organ za notranje zadeve", si zapomni, da tudi ljudje v SLO, bol kot si misliš, pomnimo in da pri večini pač ne boš uspel s svojim ponovnim "kalimerovstvom", ko bodo ponovno krivi Šarec, pritlikavec iz Murgel, Antifa in nezemljani. In nekaj si zapomni - to si upam pri svojih letih "zaprmejdun" trditi - karma is a bič - tudi ti boš to še spoznal, verjemi. ;)
apodgra
21. 08. 2020 08.05
-8
Preveč dolgo se je odlašalo . Ta ukrep bi se moral zgoditi že pred dvema tednoma. Prepričan sem ,da je slovenska vlada preveč dolgo verjela hrvaškim obljubam, ki pa so imele samo en namen, kako reševati hrvaški turizem . Če bi imeli obratno situacijo , bi Slovenija že davno bila na hrvaški rdeči listi . Naši zdravstveni strokovnjaki govorijo, da se bodo posledice teh ukrepov videli šele v roku dveh tednov , torej šele okrog 10.septembra.
PredsednikPepe
21. 08. 2020 12.16
+1
Slovenija bi morala reagirati že veliko prej, čim se je pokazalo, da so nočni klubi odprti brez omejitev. Če bi jih Hrvati zaprli že prej, bi tudi okužb bilo bistveno manj. Saj to tudi oni sedaj prizbavajo, ampak še vedno ne ukrepajo. In naši jim vse in vedno verjamejo. Ljubljanskabanka, arbitraža ... itd. Vedno vse obljubijo, naši politiki pa jim vedno nasedejo. In že govorijo, da bodo spreljali situacijo pri njih in bodo ukrepali, in jih dali na rumeni seznam. Ampak Hrvati bodo spet lagali.
DJ-Pero
20. 08. 2020 21.59
+9
A ni da tega notranjega ministra ne bi smelo več bit? Res je težek za ga gledat, za poslušat pa še bolj...
BeGood
20. 08. 2020 21.58
+3
Zakaj izjeme? Zakaj neprestano spodbujanje vtisa, da brez Hrvatije ne zmoremo živeti? Če je vojna, naj bo vojna za vse. Ne pa da se ohranja status quo za elito.
PredsednikPepe
21. 08. 2020 12.17
+1
AVTOHTONsLOVEnc
20. 08. 2020 21.57
-4
Prav je da so šli na rdeči seznam! Sami so si krivi....
Alass
20. 08. 2020 21.56
+19
V tem primeru ko v državi ni razglašena epidemija ti država ne more dati karantene, to je protipravno oduzeta prostost po 137.členu kazenskega zakonika Za karanteno ni pravne podlage in je vse to kar počnejo nezakonito, karantene ni potrebno spoštovati dokler država ne razglasi epidemije
Satoshi Nakamoto
20. 08. 2020 21.56
+0
Sedaj vam bodo hrvati obdavčili nepremičnine + barke ....
Satoshi Nakamoto
20. 08. 2020 21.57
+0
Nekoč mi je nek njihov minister povedal. "Naj kupujejo pri nas. Njihov problem če to nikoli ne bo njihovo"
mbtukaj
20. 08. 2020 21.55
+5
Prodam hiško na Hrvaškem morju. Možna je tudi menjava za vikend blizu Brezij na Gorenjskem. Ribič Jelko z Krka. Geslo: Še bo vroče poletje.
Sputnik
20. 08. 2020 21.55
-4
hvala bogu. zapret hrvate dol
Krta?a 21
20. 08. 2020 21.53
+8
Satoshi Nakamoto
20. 08. 2020 21.50
+22
Takšne pandemije, ko bi 90%+ ljudi bilo prepričanih da gre za izmišljotino in prevaro, gotovo še ni bilo. Edino politiki in zdravniki verjamejo v njo.
AVTOHTONsLOVEnc
20. 08. 2020 21.58
-5
V pandemijo ne veljramojo le manj izobraženi in tisti z nizkim IQ. Pazi da se ne okižiš... karma ne izbira... ;)
Marela88
20. 08. 2020 21.48
-1
Izjema naj bo za Tanjo ,da ohrani mladosten videz...🧜🙋
travc
20. 08. 2020 21.48
+13
Kacina v karanteno..je bil v svoji vili.
hobotnica1
20. 08. 2020 21.52
+3
Če je bil danes, ni potrebna karantana, če se vrne do ponedeljka.
borec91
20. 08. 2020 21.48
+14
to kriminalni vlado bi blo treba nekam dat ker nas bo totalno unicila vse kar znajo krast in uvajat diktaturo ter nastavljat kriminalce
lustracija
20. 08. 2020 21.49
-2
Satoshi Nakamoto
20. 08. 2020 21.46
+21
A ima še kdo občutek, kot da bi nam 5 ogrskih žandarjev iz leta 1935, upravljalo državo? No, treba je priznati, da tisti kradli niso.
borec91
20. 08. 2020 21.46
+5
Z0r98xyw
20. 08. 2020 21.46
+10
Izjeme so spreobrnjene osebe s partijsko knjižico
Mb-on
20. 08. 2020 21.43
+3
48 ur? Nimamo vsi nepremičnine v Istri ali na Krku. Ogromno Slovencev recimo na Lošinju, Cresu, vezani na trajekte, daljša pot. Dajte vsaj 72 ur.
hobotnica1
20. 08. 2020 21.53
+3