Slovenija

Napotki za karanteno in izolacijo

Ljubljana, 22. 01. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
7

Trenutno imamo v Sloveniji 96.500 aktivnih okužb z novim koronavirusom in vsaj 28.000 ljudi v karanteni. Torej več kot 100.000 ljudi, ki dneve sami ali z bližnjimi preživljajo med štirimi stenami. To je čas, ki lahko sproža določene stiske, negotovost, tudi osamljenost, zato je pomembno, da ohranjamo stike, v dneve pa vnesemo rutino in različne aktivnosti.

Karantene in izolacije niso ravno zabavne. Če ste bolni in v izolaciji, seveda počivajte, če pa ste v karanteni zaradi tveganega stika, je najboljše, da situacijo sprejmete takšno, kot je, in izkoristite čas zase ali za družino, svetujejo strokovnjaki.

Matej Vinko z NIJZ opozarja, da je to vendarle relativno dolgo obdobje, ki ga je treba sam preživeti med štirimi stenami, in zelo dobro je, da načrtujemo, kaj in kdaj bomo v tem času počeli, pri tem je dobro, da na prvo mesto postavimo stvari, ki nas tudi izpolnjujejo in veselijo. Kot dodaja Mateja Hudokin, je pri mlajših otrocih verjetno najbolj smiselno, da se starši angažirajo in jim bolj načrtujejo dejavnosti, jih vključijo v gospodinjska opravila, si vzamejo čas zanje in se pogovarjajo z njimi.  

Otrok v karanteni
Otrok v karanteni FOTO: Dreamstime

Mag. Anica Prosnik Domjan, univ. dipl. psih., izpostavlja, da je treba ohranjati ravnovesje med aktivnim delom dneva in delom dneva, ki je namenjen razbremenitvi. A pazite, da to ne bo le večurno poležavanje pred zasloni – zglede in pravila tu postavljajo starši. Kot pojasnjuje Mateja Hudokin, naj ti postavljajo jasne meje, kaj je dopustno in kaj ne, ter pri tem tudi vztrajajo. Seveda pa je treba potem otrokom, ki so navajeni veliko uporabljati zaslone, ponuditi alternativne dejavnosti.

Vinko opozarja, da so velikega pomena tudi zdrava prehrana, uživanje dovolj tekočine in kakovosten spanec. Vsekakor pa ne gre izpustiti ohranjanja stikov s prijatelji, znanci in svojci. Ljudje, ki so vajeni veliko družabnih stikov, naj te ohranjajo –  seveda po telefonu, z videoklici ali po družbenih omrežjih. V karanteno vključite tudi gibanje, kolikor je le mogoče. Na spletu zdaj najdete številne vodene vadbe, igre in ideje za aktivno preživljanje dni med domačimi zidovi.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kalss
25. 01. 2022 11.14
Ja, in. Meni potrjena pozitivnost, možu delodajalec ne dovoli biti v karenteni.
mungus
22. 01. 2022 08.56
+0
nehajte že narod matretirati s temi vašimi stalno drugačnimi "nasveti" pa bo bolje za vse nas !
ni_mi_vse_eno
22. 01. 2022 08.44
+0
Koristni nasveti: Odpočijte se, to je odličen čas, da nadoknadite z lepotnim spancem. Po obilnem spanju si privoščite nekaj dobrega za pod zob in nato sprehod v naravo. Ni lepšega, kot odkrivati lepote Slovenije na plačanem državnem "dopustu". Vas itak ni doma, zato inšpektorju niste odprli, saj imate izolacijo, hehe.
JAJOMAJSTR
22. 01. 2022 08.05
+3
KORISTNI NASVETI?? DA PRENEHATE S TEM SR...KER NOBENGA VEČ NE GANE
Vap0
22. 01. 2022 08.02
+0
Bolj odlašamo, več bo problemov.
Vap0
22. 01. 2022 08.01
+3
Prej se prekužimo, prej bomo frej...
Vap0
22. 01. 2022 08.01
+2