Slovenija

Karizmatična vrsta, ki je ves čas na robu preživetja

Ljubljana , 12. 08. 2022 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
2

Svetovni dan slonov je namenjen osveščanju javnosti o nujnosti zaščite in ohranjanja slonov ter njihovega habitata. V Živalskem vrtu Ljubljana v ta namen začenjajo z brezplačnimi delavnicami, na katerih bodo obiskovalci med drugim spoznavali prilagoditve slonov na naravno okolje in razloge za njihovo ogroženost.

Kot so sporočili iz ZOO Ljubljana, se bo ob ambasadorki divjinskih slonov, slonici Gangi, mogoče podučiti tudi o podobnostih in razlikah med azijskimi in afriškimi sloni, kako deluje trobec največje kopenske živali, koliko vode popije in koliko hrane na dan poje slonica Ganga ter s kakšnimi igračami ji popestrijo dan.

Najmlajši se bodo lahko tudi poigrali s slonjim spominom in sestavljanko. Delavnice se bodo danes pričele ob 16. uri in trajale do 18. ure, nadaljevale pa se bodo v nedeljo in ponedeljek od 15. do 18. ure. Svetovni dan slonov praznujemo od leta 2012 po zaslugi Fundacije za ponovno naselitev slonov Tajske (Elephant Reintroduction Foundation of Thailand). "Sloni so karizmatična vrsta, ki vzbujajo pozitivna čustva in spoštovanje v vseh kulturah, a so kljub temu ves čas na robu preživetja," je poudarila Maša Vukadinović iz ZOO Ljubljana.

Ljudje slone najpogosteje ogrožamo z nezakonitim lovom zaradi slonovine, mesa in kože, prav tako uničujemo njihov življenjski prostor ali pa ga razvrednotimo, zaradi česar pogosteje prihajajo v konflikt s človekom, pojasnjujejo v ZOO Ljubljana.

Najbolj so ogroženi azijski sloni, nič boljše pa ne kaže niti afriškim. Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi vrstami je sicer leta 1989 prepovedala trgovanje s slonovino, po podatkih naravovarstvenih organizacij pa je vsak dan še vedno nezakonito ubitih okoli 55 slonov.

Na njihov svetovni dan pa zato različne naravovarstvene organizacije in strokovnjaki osvetljujejo razloge za takšno stanje, ozaveščajo o pozitivnih rešitvah in dobrih praksah ter skušajo ljudi spodbuditi, da v vsakodnevnem življenju sprejemajo odločitve, ki bodo kopenskim velikanom pomagale preživeti.

ZOO Ljubljana pod okriljem Evropske in Svetovne zveze živalskih vrtov in akvarijev namenja finančna sredstva za naravovarstvene projekte, v prizadevanjih za ohranitev slonov pa aktivno sodeluje tudi pri raziskavi herpes virusa slonov, ki ogroža njihove populacije v naravi.

"Nekaj za dobrobit slonov pa lahko vsakdo stori tudi s tem, da se o njih in njihovi ogroženosti poduči, morda o tem spregovori z družino in prijatelji ter tako pomaga pri ozaveščanju. Obojemu so namenjene tudi delavnice, ki jih ob svetovnem dnevu pripravljamo v ZOO Ljubljana," je navedla Vukadinovićeva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matobato84
12. 08. 2022 15.20
+1
Apostol1
12. 08. 2022 13.59
+6
Za mene najlepše živali kar jih je na planetu zemlja sploh pa igrivi slončki. Sicer enako veličastni so tudi tigri.