Slovenija

Erjavec po porazu: Ko me bodo pokopali, bom še vedno član stranke DeSUS

Ljubljana, 18. 01. 2020 21.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V./D.F./STA
Komentarji
105

Prekaljeni politični maček Karl Erjavec je po 15 letih izgubil podporo stranke, vodenje DeSUS pa bo prevzela Aleksandra Pivec. Po porazu je Erjavec že napovedal odstop z mesta ministra za obrambo, ostaja pa član stranke. Kljub številnim aferam je v zadnjih 15 letih močno zaznamoval slovenski politični prostor.

"Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro," je napovedal Erjavec, ki je stranko vodil 15 let. "Kot minister sem vedno deloval zaradi tega, ker sem bil predsednik stranke DeSUS. Če sem želel čim več uresničevanja naših koalicijskih pogodb v različnih vladah, sem to lahko dosegel edino tako, da sem bil minister. Zdaj te naloge, odgovornosti nimam več," je dejal. Dodal je, da nikoli ni bil minister zato, da bi "bil v fotelju in užival v ministrskem delu", ker je to delo prenaporno, preveč zahtevno in terja veliko odrekanj.

"Kaj naj bom razočaran? To je demokracija. Tega zaupanja, ki sem ga pričakoval, pač nisem dobil. Življenje teče dalje," je ob odhodu s kongresa dejal Erjavec. 

Erjavec pravi, da je bilo 15 let napornega dela, veliko izzivov, veliko je bilo treba pretrpeti. "A delal sem po svoji vesti in po svojih najboljših močeh, da bi čim bolje uresničil cilje, ki jih ima DeSUS. Morda je prišel čas za novo generacijo," je dejal ter jim zaželel vse dobro. Zavrnil je namigovanja, da bi lahko ustanovil novo stranko in dodal, da ostaja član DeSUS. "Ko me bodo pokopali, bom še vedno član stranke DeSUS," je pripomnil.

Erjavec je stranko vodil 15 let.
Erjavec je stranko vodil 15 let. FOTO: Bobo

Politično spretni Erjavec je stranko vodil skoraj 15 let

Stolček se je Erjavcu zamajal zaradi slabih rezultatov stranke na zadnjih volitvah v DZ in evropskih volitvah. Na slednjih je s 5,67 odstotka glasov stranka ostala brez evropskega poslanca, v DZ pa imajo pet poslancev, pol manj, kot so jih dobili na volitvah 2014. Erjavcu so očitali krivdo za slab rezultat zaradi povezovanja z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem pred parlamentarnimi volitvami, na evropskih pa se ni izšla računica z Igorjem Šoltesom kot nosilcem liste, o katerem se je celo začelo špekulirati, da bi ga utegnilo zanimati vodenje DeSUS.

A ne glede na vse, je Erjavec stranko znova popeljal v vlado in tudi sebi zagotovil ministrsko mesto, kar mu je uspelo v prav vseh vladnih mandatih od leta 2004. V vladi Marjana Šarca ima DeSUS torej dva ministra, Erjavec vodi obrambni resor.

Karl Erjavec je po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec za predsednika DeSUS napovedal odstop z mesta ministra za obrambo.
Karl Erjavec je po porazu v tekmi z Aleksandro Pivec za predsednika DeSUS napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. FOTO: Aljoša Kravanja

Erjavec cenjuje, da je DeSUS moteč v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. V tej luči je priznal, da je včasih spopad v koaliciji močnejši kot spopad z opozicijo.

Prvo ministrovanje zaznamovala Patria, v drugem so ga 'odnesle kante' 

Njegovo prvo ministrsko izkušnjo na čelu obrambnega resorja v času prve Janševe vlade (2004-2008) je zaznamoval nakup oklepnikov Patria, zaradi katerega je bil Erjavec obtožen nevestnega dela v službi, a nazadnje oproščen vseh očitkov. Je pa postal prvi dotedanji obrambni minister, ki se je na položaju obdržal ves mandat.

To mu ni uspelo v vlogi okoljskega ministra mandat zatem. Tedanji premier Borut Pahor (2008-2011) je zaradi ocene računskega sodišča, da ministrstvo ni odpravilo nesmotrnosti na področju ravnanja z ločeno zbranimi odpadki, leta 2010 predlagal njegovo razrešitev. Erjavec je pred glasovanjem v DZ odstopil sam, pozneje pa se večkrat pošalil, da so ga "odnesle kante".

Karl Erjavec je v politiko stopil v devetdesetih letih.
Karl Erjavec je v politiko stopil v devetdesetih letih. FOTO: Damjan Žibert

Tudi položaj zunanjega ministra v drugi Janševi vladi je Erjavec zapustil predčasno, takrat zaradi izstopa DeSUS iz koalicije po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije o nepojasnjenem izvoru premoženja premierja Janše.

Erjavec je kariero zunanjega ministra nadaljeval v vladi Alenke Bratušek in nato še pri premierju Miru Cerarju, ko je njegov mandat med drugim zaznamovala afera z dogovarjanjem tedanjega slovenskega člana arbitražnega sodišča Jerneja Sekolca z agentko Simono Drenik. To je bil tudi eden od povodov za interpelacijo, ki sta jo zoper Erjavca vložili opozicijski SDS in NSi, a jo je uspešno prestal.

Tudi v tem mandatu je že prestal interpelacijo, ki je sledila njegovi odstavitvi poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca na predlog načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc. V SDS so Erjavcu med drugim očitali zlorabo vojaške obveščevalno-varnostne službe ter zavajanje javnosti. Za ministrovo razrešitev je glasovalo 35 poslancev, proti pa 39.

Ali se mu ministrski stolček ponovno maje zaradi po mnenju premierja Šarca nespretnega komuniciranja o dogajanju po napadu na vojaško bazo v iraškem Erbilu, kjer je bilo tedaj šest slovenskih vojakov, naj bi bilo sicer znano po kongresu, ko je Šarec napovedal pogovor z Erjavcem. Ta pa je po porazu na kongresu že napovedal odstop z ministrskega mesta.

Njegovo prvo ministrsko izkušnjo na čelu obrambnega resorja v času prve Janševe vlade (2004-2008) je zaznamoval nakup oklepnikov Patria.
Njegovo prvo ministrsko izkušnjo na čelu obrambnega resorja v času prve Janševe vlade (2004-2008) je zaznamoval nakup oklepnikov Patria. FOTO: Damjan Žibert

Kdo je Karl Erjavec? 

Svojo strankarsko politično pot je Erjavec sicer začel v zgodnjih 90. letih, ko je vstopil v takratno SKD. Po krajšem sodelovanju SKD in SLS se je ob razdružitvi odločil za SLS. Leta 2004 je za kratek čas presedlal v LDS, a že jeseni kandidiral za poslanca na listi DeSUS. Leto kasneje je prevzel tudi vodenje stranke.

Erjavec se je rodil v belgijskem Aiseauju, kjer je njegov oče delal v tamkajšnjem rudniku. V Belgiji je sicer končal nižje razrede osnovne šole, zato dobro govori francosko, slabše pa angleško.

Iz Belgije se je preselil v Slovenijo in leta 1985 diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti. Najprej se je zaposlil v gospodarstvu. Leta 1990 je postal član izvršnega sveta občine Kranj, čeprav takrat še ni bil član nobene stranke. Od leta 1995 je delal v uradu varuha človekovih pravic, nato je odšel na pravosodno ministrstvo, kjer je leta 2001 postal državni sekretar.

Je oče dveh hčera ter ljubitelj športa. Še vedno rad smuča, deska na snegu in se vzpne na Jošta. Igra tenis in tudi v nedeljo bo odigral partijo z 11 let mlajšim bratom. Te tekme so zelo naporne, saj je zelo pomembno, kdo zmaga: "Če ne zmagam, mi že pravi, da sem za staro šaro in da so moji časi minili," se je pošali v izjavi za STA. Veliko se ukvarja tudi s svojim psom Lunom, poleti pa teče in plava, ko je na morju v Karigadorju.

"Če sem želel čim več uresničevanja naših koalicijskih pogodb v različnih vladah, sem to lahko dosegel edino tako, da sem bil minister. Zdaj te naloge, odgovornosti nimam več."
"Če sem želel čim več uresničevanja naših koalicijskih pogodb v različnih vladah, sem to lahko dosegel edino tako, da sem bil minister. Zdaj te naloge, odgovornosti nimam več." FOTO: Aljoša Kravanja

A ne le šport, zanima ga tudi umetnost - kot mlad fant je imel ambicijo vpisati se na likovno akademijo. Danes pa mu zaradi obveznosti uspe naslikati zgolj eno oljno sliko letno. Nazadnje je naslikal dva lipicanca, in sicer lani spomladi ali poleti, ko mu tudi "zadišijo oljnate barve". Za letos še zbira motive, je pojasnil in za STA na mobilniku pokazal nekaj možnih.

"Eden od mojih hobijev je tudi to, da se moram kot obrambni minister stalno braniti napadov," pa je še hudomušno povedal Erjavec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
19. 01. 2020 21.02
Karlo, saj to sedaj ni več pomembno.
nikita50
19. 01. 2020 14.01
+3
Zdaj pa bo Erjavec nadomestil Kučana, čeprav ga ne bo nikjer v javnem življenju ga bo predvsem desnica vseskozi omenjala oziroma kritizirala poniževala za vse bo kriv. Na intervjuju enega od vidnih članov SDS sem naštel, da je med intrvjujem omenil ime in primek Milana Kučana 62 x, zdaj pa ne vem ali ti ljudje nimajo besednega zaklada, o gospodarstvu ali perečih problemih pa ta član ni spregovoril niti črke od besede. Za SDS je Kučan dobil naslednika in to je sam presvetli Erjavec, pa še Mahnič ki si je Erjavca najbolj sposodil v parlamentu ga bo pogrešal torej ne bo več Mahnič šovov.
kojnusar
19. 01. 2020 13.42
+4
hahaha, kaksna tolazba. kako fantasticen dan.
savel
19. 01. 2020 12.33
+6
Desus bi se moral ze dolgo nazaj preimenovat v Jesus pomagaj stranko. Ko ti penzionisti krojijo usodo drzave nam lahko samo Jezus pomaga!
2fast4
19. 01. 2020 12.20
+17
Zdaj boš pa imel čas, da boš sušilni stroj na hodniku zrihtala :) Ker za Slovenijo si naredil res malo, edino za sebe si poskrbel !!!
resslovenka
19. 01. 2020 11.37
+9
Ah no. Dejmo jokat. Prej bi mislil na to. Ljudje cenimo dejanja, ne besed. No, vsaj tisti, ki mislimo s svojo glavo in vidimo življenje okoli sebe malo dlje od lastnega nosu. 😎
triestino
19. 01. 2020 11.25
+12
Ko pride Matilda pote, ne bos vec clan. Ce je stranki vsaj malo do politicne higiene, bos ze jutri romal na kompost.
Pal?ek Smuk
19. 01. 2020 11.16
+19
Laznjivi klovn!!!
Teofil
19. 01. 2020 10.11
+33
Končno je uvidel da ga nihče ne mara
mackintosh
19. 01. 2020 10.10
+20
karli takrat pa več ne. do par dni prej in nič več :)
wolfterier
19. 01. 2020 10.20
+14
A bo častna četa,Karli...če ne bodo prej pobegnili.
brabusednet
19. 01. 2020 11.17
+17
Jurša in ostali so čisto na tleh.Če hoče stranka napredovat se mora še teh znebit.
prinašalec2
19. 01. 2020 10.07
+31
"Ko me bodo pokopali, bom še vedno član stranke DeSUS" in se delal norca iz tistih, ki živijo na robu preživetja, so pa tebe vedno nastavljali na najbolj ugledna mesta v državi. Ja, verjam, še iz groba se boš lahko posmehoval njihovi naivnosti.
markaurel
19. 01. 2020 10.07
+26
končno se bomo rešili klovna
hotchilipoper
19. 01. 2020 10.06
+20
A vidiš kahl,da se laž ne obnese,pa kraja tud ne
najram
19. 01. 2020 10.05
+15
bougi karlek....kak so ga odpihnili...hehe
korintos23
19. 01. 2020 09.56
-7
V dveh mesecih penzije gor 5%, hvala ti Karel.
Aijn Prenn
19. 01. 2020 09.52
+18
Tole dramo v Desusu si je dr. prištinc z zanimanjem ogledal, da je videl kaj ga čaka prej ali slej...
Aijn Prenn
19. 01. 2020 09.36
+28
Meni se zdi, da je imel Kavel solzne oči... ;-))
Aijn Prenn
19. 01. 2020 09.36
+21
korintos23
19. 01. 2020 09.57
-23
Desus je on ustvarjal s svojimi, tota baba ga bo pa razbila.
mhri47
19. 01. 2020 09.26
+0
Trump je kriv da je takrat ko potegnu, bi moral počakat z atentatom na tistega iranca do konca kongresa Desusa
01xxy
19. 01. 2020 09.24
+21
Nam je všeč ali ne, a Karel je naredil Desus! In misli, da je Desus njegoc. Kaj pa misli Janša, drug izkoriščevalec Slovenije?
Valukk
19. 01. 2020 09.13
+39
Čestitke Kahl gotof si