Slovenija

Karl Erjavec postal pomočnik direktorja Iskratela

Ljubljana, 08. 03. 2021 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
1153

Predsednik Desus Karl Erjavec je našel novo službo v gospodarstvu. Erjavec, ki mu februarja ni uspelo postati mandatar nove vlade, se je zaposlil v kranjskem podjetju Iskratel, kjer bo kot pomočnik direktorja Željka Puljića zaposlen za tuje trge, so nam potrdili v telekomunikacijskem podjetju. V podjetju so prepričani, da politika lahko pomembno vpliva na gospodarstvo ter prinaša boljše poslovne rezultate.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Nezadovoljstvo v stranki SMC
    03:16
    Iz SVETA: Nezadovoljstvo v stranki SMC
  • Iz 24UR: Erjavec se podaja v gospodarstvo
    01:37
    Iz 24UR: Erjavec se podaja v gospodarstvo

 

Karl Erjavec je, kljub vrnitvi v politiko in prihodu na čelo stranke Desus, na glasovanju o nezaupnici vladi Janeza Janše doživel nov politični poraz, saj ga na glasovanju niso podprli vsi člani njegove stranke. Sedaj se nekdanji minister več slovenskih vlad vrača v gospodarstvo. 

Danes so nam v Iskratelu potrdili, da so svojo "vodstveno ekipo z današnjim dnem razširili s pomočnikom glavnega direktorja, Karlom Erjavcem". Erjavec bo odgovoren za širitev in vstop na nove trge. "Je univerzitetni diplomirani pravnik z več desetletnimi izkušnjami. Kot poznavalec tako gospodarstva kot politike bo pomembno soustvarjal pogoje za uspešno doseganje strateških ciljev in uresničevanje vizije skupine S&T ter večanje konkurenčnosti na globalnem trgu. Verjamemo, da politika lahko pomembno vpliva na boljše gospodarstvo, in sicer ko se politične izkušnje in znanje uporabljajo v prid boljšim poslovnim rezultatom podjetij in boljšemu poznavanju gospodarskih zakonitosti," so zapisali v odgovoru.

S podjetjem Iskratel, ki je lansko leto postalo last avstrijske družbe S&T, je bil Erjavec že v preteklosti v dobrih odnosih. Kot minister za zunanje zadeve je bil glavni ambasador podjetja. 

Intervju s Karlom Erjavcem
Intervju s Karlom Erjavcem FOTO: Aljoša Kravanja

Bo Erjavec ostal na čelu stranke?

Pred sredino sejo sveta DeSUS se pojavljajo različne špekulacije o usodi Karla Erjavca na položaju predsednika stranke. Ugibanja o tem je podkrepila informacija, da se je zaposlil v Iskratelu. Če bo odšel z vrha DeSUS, bo iz drugih razlogov, ne zato, ker je dobil delo v Iskratelu, pa meni vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Svet DeSUS bo v sredo odločal o predlogih izvršnega odbora, ki je 24. februarja razpravljal o nadaljnjem delovanju stranke po neuspešni konstruktivni nezaupnici s kandidaturo Erjavca za predsednika vlade. Izvršni odbor je sklenil, da bodo zmerna opozicija. Tako ne bodo člani KUL, v katero so vključene opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, in tudi ne bodo podpisali sporazuma o sodelovanju z vlado Janeza Janše.

Poleg odločanja o teh sklepih pa se bodo na sredini seji sveta glede na številna ugibanja v medijih težko izognili razpravi o Erjavčevem položaju. Po nekaterih informacijah bi lahko prišlo do pozivov k njegovemu odstopu ali glasovanja o zaupnici. Erjavec danes na vprašanje, ali razmišlja o tem, da bi to storil, danes ni odgovoril. Po neuspešni kandidaturi za predsednika vlade je sicer napovedal konsolidacijo stranke.

Po Jurševem mnenju Erjavčeva zaposlitev v Iskratelu ni začetek njegovega odhoda z vrha stranke. Če pa se bo poslovil, se bo po njegovih ocenah iz drugih razlogov. "Jaz in tudi nekateri drugi so vedeli, da Erjavec ne bo delal v politiki, ampak se bo odločil za neko drugo službo. Nisem vedel, da bo to Iskratel. A če je tam uspel najti službo, zakaj pa ne. V končni fazi ima že 35 ali 36 delovne dobe, od tega je bil vrsto let minister. Mislim, da je prav, da tak človek na koncu dobi primerno službo," je dodal Jurša v današnji izjavi v DZ.

Po njegovem prepričanju Erjavčeva neuspešna kandidatura za predsednika vlade ni velik poraz. Tak bi bil, če bi pred tem govorili, da imajo 55 ali 60 glasov. A pač ni bilo zadostnega števila poslancev, ki bi bili pripravljeni podpreti to opcijo, je ugotavljal Jurša. Ponovil je, da so špekulacije o tem, kdo je Erjavca podprl in kdo ne, kot lanski sneg. Podprlo ga je sicer 40 poslancev, zato je kljub tajnemu glasovanju nemalo ugibanj, da ni prejel vseh glasov svojih poslancev.

Jurša je tudi spomnil na odločitev, da bo DeSUS zmerna opozicija. Podprli bodo vse predloge, ki so vezani na starejšo populacijo, oz. točke iz koalicijske pogodbe, ki so jo ob vstopu v Janševo vlado sopodpisali. "Če uspeš izglasovati določene stvari, pa je korektno in pošteno, da pač tudi pri nekaterih drugih zadevah, ki niso ideološke, na nek način sodeluješ," je še pojasnil.

Koronavirus pasica november
Koronavirus pasica november FOTO:


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Drekachi24
13. 03. 2021 10.15
Se vidi, da je Kahla blefiral s potegovanjem za premiersko funkcijo. Spominja me na vdovca, ki se teden dni po smrti žene spet poroči.
Emtisunce
10. 03. 2021 19.54
+3
V bistvu bo doma, plačo pa mu bo dajalo podjetje kateremu je, ko je še bil na oblasti uredil več kot 5 miljonov nepovratnih-gratis finančnih sredstev.
alingi1
10. 03. 2021 19.18
+1
Zakaj ne odpre s.p. pa da vidmo POTOP
NA LEVO ni OK
09. 03. 2021 17.32
+2
Karel je prišel nazaj v Desus, da bi stranko konsolidiral, je pa prehitel sam sebe in sebe konsolidiral pred stranko. Toliko o tem za koga dela Erjavc, lastna rit pred vsem na tem svetu.
veliki beli
09. 03. 2021 15.23
+4
Čim dlje od politike, toliko bolje ! Naj ga plačujejo, če imajo preveč denarja, a mislim, da ga ne bodo dolgo glede na njegove sposobnosti !
Bojan-F
09. 03. 2021 15.19
+1
Guruji komuniciranja t.j. virtualni škvadristi, še ste tu ... včeraj se je vaša vnema sovpadala z delovnim časom v javnem sektorju ... kako to?
mario64
09. 03. 2021 15.18
tri dni ga ze vlacijo na 24 ur
toti mišek
09. 03. 2021 15.10
+2
Roka roko umiva!!!No delavci iskratela krasnega nakladača se dobili v kolektiv!!! Korl...BUREK NE!
Sunshine73
09. 03. 2021 14.56
+1
Kwa ni ta zdrel za v penzijo 40 let delovne dobe in 60 let starosti ??
Peterveliki
09. 03. 2021 14.56
+0
ma kako ste foušni,.......ja kajčeš taki smoslovenčki.
stokviz
09. 03. 2021 14.52
+0
Zadetek v polno!!!
Rudolf Maister
09. 03. 2021 14.42
+0
Tisto prej da je sposoben pa je bil seveda sarkazem
Rudolf Maister
09. 03. 2021 14.40
+1
Samo še to: grozljivo pri vsem tem pa je da to mediji poskušajo opravičit. Za kaktusa111 nam je pa tako vseeno
Rudolf Maister
09. 03. 2021 14.39
+1
Nightifly glej stvar je taka vsepovsod v svetu je normalno da odslužene politike zaposlujejo firme za takšne ali drugačne naloge. Samo v Sloveniji pa je mogoče da se zaposli predsednik parlamentarne stranke. Pa kakršen že bil ..
tomazinjo
09. 03. 2021 14.11
+2
Bilo kuda...Kahl svuda!
Rudolf Maister
09. 03. 2021 14.11
+0
Glej kaktus tako sposoben kot je Erjavec je malo kdo tako da je to da se je zaposlil v bistvu dobra novica za Slo. gospodarstvo
nightifly
09. 03. 2021 14.20
+1
Meister ,,,,,,,, morate se zavedati ,da je rjavec po izobrazbi pravnik . Po profesiji pa politik ,vcasih politikant ,sigurno pa tudi lobist ex & in . Taki ljudje so obenem tudi insiderji , in po moje je bil tal clovek -rjavec nominiran za pomocnika ,svetovalca ...karkoli . V bistvu pa je clovek masovnih povezav in poznanstev kjerkoli . Tako imenovanje je zame zelo zelokocljivo ,ker je ta Iskra najverjetneje delniska druzba , rjavec pa politik drzavne strukture , in je to ze model hobotnice . Kaksne hobotnice pa vam verjetno ni treba razlagati . Ali ce poenostavim , ce tak a oseba sprozi prave povezave v vodstveni in vladni strukturi drzave , ki se z naklonjenostjo in svojimi podpisi zavezejo in podprejo mega posle za drzavo v uvoznih ali izvoznih poslih ,je to ze 100 kratni multiplikant stroskov ,ki ponazarjajo delo enega takega cloveka kot je rjavec . Posteno povedano ,meni ga je ze zdaj ze tezko gledati . Slovenija se pomika se eno stopnicko nizje na lestvici kredibilnosti . Amen .
puspan
09. 03. 2021 14.45
+2
No nightfly, moram reči, da si me presenetil in to v pozitivnem smislu. Edino glede pravniške izobrazbe, sem pa zelo skeptičen. Lahko, da ima res omenjeno izobrazbo, ampak takšnih kvalifikacij kroži na tisoče po tem svetu, saj se za denar lahko kupi marsikaj, še posebno veliko strank pri temu poslu prihaja iz Slovenije in kar nekaj takšnih patronov poznam osebno. Kot pravnika smatram človeka z uglajenim obnašanjem, pravilno retoriko in še marsikaj drugega tudi, vendar ta Kekec pri meni pade že v prvem kontaktu, saj revež še stavka ne zna spregovoriti, kot je treba. Da pa je baraba par exelance pa vemo najbrž prav vsi.
Kaktus111
09. 03. 2021 13.46
-2
Kaj je svečkarji ....... kdaj se bo vaš Janez zaposlil v gospodarstvu.....????
plavimil
09. 03. 2021 14.07
+2
mario64
09. 03. 2021 13.46
+1
to sr.nje je tu gor ze dva dni
sinhron
09. 03. 2021 13.25
+5
Karel bi edino pametno storil , da zapusti stranko DESUS in njene poslance , ki so ga najprej povabili v stranko , da jo konsolidira in mu potem zarinili nož v hrbet in ga izdali in izdali načela stranke ! S takimi poslanci ne bi hotel ali mogel delati nihče zdravega razuma ! Zato je raje odšel v poslovne vode , kjer je manj nizkih udarcev !
Uporabnik1110355
09. 03. 2021 13.17
+1
To pove vse o politiki zadnjih 20 let. Točno to!