Slovenija

Karner se boji, da bi ga kdo zaradi obljubljene nagrade ugrabil

Ljubljana, 10. 07. 2019 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S. / Nika Kunaver
Komentarji
270

Potem ko je odjeknila novica, da so ZDA za informacije, ki bi pripeljale do aretacije treh slovenskih državljanov, razpisale nagrado v višini 4,5 milijona evrov na osebo, se Mihael Karner sprašuje, ali ga bo kdo zaradi obljubljene nagrade celo ugrabil.

Včeraj je odjeknila novica, da so ZDA za informacije, ki bi pripeljale do aretacije treh slovenskih državljanov, domnevnih trgovcev z drogami, razpisale nagrado v višini 5 milijonov dolarjev oz. 4,5 milijona evrov za vsakega. Danes so vodja oddelka ameriškega Urada za boj proti drogam (DEA) specialni agent Brian D. Boyle, regionalni direktor DEA za Evropo Kevin M. Scully in ameriški tožilec za okrožje Massachusetts Andrew E. Lelling preko videokonferenčnega klica predstavili podrobnosti. 

Kot so povedali, so v program nagrad ameriškega State Departmenta za podatke o trgovcih z drogo dodali tri slovenske ubežnike: Michaela Karnerja, Alenko Karner in Matevža Karnerja

Tisti, ki imajo informacije o Karnerjevih in so zunaj ZDA, naj se obrnejo na najbližje veleposlaništvo ZDA, tisti v ZDA pa na ameriško agencijo za boj proti mamilom (DEA), ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) ali imigracijske in carinske oblasti (ICE) v posameznih ameriških mestih, piše na spletni strani State Departmenta.

Michaela Karnerja so opisali kot slovenskega trgovca z drogo, ki je domnevno odgovoren za proizvodnjo in distribucijo številnih odmerkov anaboličnih steroidov v ZDA. Karnerjeva organizacija – Mihael Karner v sodelovanju z Alenko Karner (Mihaelova žena) in Matevžem Karnerjem (Mihaelov brat) – nadzira proizvodnjo in distribucijo steroidov s pomočjo vrste proizvajalcev, trgovcev na debelo in preprodajalcev, ki imajo sedež v več državah v tujini, so dejali. 

Od informatorja tako želijo predvsem podatke, kdaj in kje bodo Karnerji zapustili Slovenijo. V tem primeru bi jih v državi, na primer Italiji, ki ima z Združenimi državami Amerike sklenjen sporazum o izročanju, lahko aretirali.

Glede na to, da so Karnerji v Sloveniji svobodni ljudje, ki se lahko prosto sprehajajo po vsakdanjih opravkih, in proti katerim ne teče noben kazenski postopek, so ameriški preiskovalci morali odgovoriti tudi na očitek – ali z visoko nagrado pravzaprav namigujejo, da naj nekdo ugrabi Mihaela Karnerja, ga prepelje čez mejo in ga tam izroči kriminalistom.

Naj bomo jasni, da ne spodbujamo nikogar, da bi izvršil kriminalno dejanje v zameno za to nagrado. Tako da ne, ne želimo, da bi kdo ugrabil Karnerje in jih odpeljal iz države, so odgovorili. 

Proti Mihaelu Karnerju, Alenki Karner in Matevžu Karnerju so bile leta 2010 vložene zvezne obtožnice na ameriškem zveznem sodišču za okrožje Massachusetts, v katerih Slovence obtožujejo distribucije in uvoza anaboličnih steroidov ter pranja denarja. 

"Karnerji so vodili eno največjih mrež za distribucijo anaboličnih steroidov na svetu in dobavili na milijone odmerkov v ZDA," je povedal ameriški tožilec Lelling. "Nato so preko sistemov za obdelavo plačil, slamnatih podjetij in tujih bank oprali milijone nezakonito pridobljenih sredstev od trgovine z drogo."

Slovenski ubežniki, ki jih iščejo ameriške oblasti.
Slovenski ubežniki, ki jih iščejo ameriške oblasti. FOTO: State Department

Program nagrad ameriškega State Departmenta za podatke o trgovcih z narkotikih Narcotics Reward Program je sicer ustanovil kongres leta 1986 kot orodje v pomoč ameriški vladi pri odkrivanju in sojenju večjim kršiteljem ameriških zakonov o boju proti narkotikom, ki so odgovorni za dobavo na stotine ton nezakonitih drog v ZDA vsako leto. Med uspehe programa štejejo aretacije vodij organizacij preprodajalcev drog, članov terorističnih organizacij in vojaških poveljnikov, ki jim dejavnosti mednarodne trgovine z drogo predstavljajo glavni vir dohodka.

Avstrijsko ustavno sodišče pred leti ustavilo izročitev Karnerjev ZDA

Januarja 2012 so pripadniki avstrijske policije Cobra presekali mednarodno verigo preprodajalcev, ki naj bi jo vodila Slovenca, takrat 36-letni Mihael Karner in njegova 33-letna žena Alenka Karner. Tako so Karnerjevi čez noč pristali na seznamu največjih kriminalcev na svetu. Nalog za aretacijo je prišel iz Združenih držav Amerike, domnevno njihovega glavnega tržišča.

Avstrija je, najprej na prvi stopnji nato pa še na drugi, odločila, da jih bo z letalom poslala v ZDA. Franz Grossmann, tedanji odvetnik zakoncev Karner, je avstrijsko odločitev takrat komentiral: "Nekoliko žalostni smo, saj je s to odločitvijo avstrijsko pravosodje pokleknilo pred ameriškim."

A v zadnjem trenutku je avstrijsko ustavno sodišče ustavilo izročitev. Zakonca Karner sta po plačilu visoke varščine, kar 1.250.000 evrov, odkorakala na prostost in se vrnila v Slovenijo.

Karner je takrat v ekskluzivnem pogovoru povedal, da se lahko po svetu prosto giblje, čeprav se izogiba državam, ki imajo z Američani podpisan dogovor o izročanju. "To je večji del Zahodne Evrope in tudi Avstrija, Italija," jih je naštel leta 2013.

Kot je za našo televizijo dejal Karner, se pred nikomer ne skriva, z družino pa živi v Ljubljani.
Kot je za našo televizijo dejal Karner, se pred nikomer ne skriva, z družino pa živi v Ljubljani. FOTO: POP TV

Karner se boji, da bi ga kdo zaradi obljubljene nagrade ugrabil

Včeraj smo govorili z Mihaelom Karnerjem, ki je doma, z družino v Ljubljani. Pred kamero zaradi odmevnosti, pravi, ne želi. Nam je pa v pisnem pogovoru pojasnil: "Predlagam, naj ZDA pošljejo vsaj nekaj denarja na Generalno policijsko upravo, saj jim oni kar naprej javljajo vse podatke o meni."

Zapisal je še, da se pred nikomer ne skriva in da želi, da se pred slovenskimi sodišči ugotovi, ali je kaj naredil narobe. Danes nam je odgovoril, da ne namerava zapustiti Slovenije, saj ni neumen. Na izjave ameriških organov, da je življenje v Sloveniji zaradi majhnosti utesnjeno (zaradi tega namreč predvidevajo, da bo Karner vendarle kdaj zapustil Slovenijo) je odgovoril, da gre za žaljiv odnos do naše države in pravosodja, ki le spoštuje ustavo, ta pa prepoveduje preganjanje ljudi za dejanja, ki pri nas niso kazniva. Kot je še dodal, se boji, da ga bi kdo zaradi obljubljene nagrade ugrabil.

Karner je v izjavi za Televizijo Slovenija dejal, da je nagrada, ki jo ponujajo ZDA, nejasna. Glede ponujene nagrade za informacije, ki bi privedle do njihove izročitve ZDA, če bi kdo od trojice potoval v tujino, je dejal, da je "edina legalna pot na območju Republike Slovenije ekstradikcija in nič drugega". "Vse drugo je ilegalno in zato kaznivo. Tudi nagovarjanje k temu je kaznivo," je dejal.

Anabolični steroidi, ki jih je prodajal, niso na seznamu prepovedanih substanc, predvideni so bili za rekreativce, njihova uporaba v profesionalnem športu pa je prepovedana, je po poročanju TV Slovenija še dejal Karner.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomaž Hacin
28. 01. 2022 21.45
Za 5 mio si bom pač umazal roke dobil sem naslov in telefonsko.Vsi delamo za denar ki je sveta vladar.
Praškovarit
01. 07. 2020 08.43
+2
in on bo zdaj gradil s Hrvatičem na Viču. ja bravo no
Moros
12. 07. 2019 20.26
+1
Dobim nagrado tako za živega ali mrtvega?
ValterUdovernik
11. 07. 2019 14.30
+10
A mogoce kdo ve, kje Karnerjevi stanujejo? Dva poslovna partnerja, Fatmir pa Ismail me sprasujeta.
modelx
11. 07. 2019 13.58
+3
boji se lahko svojih strank. te ga bodo prve ugrabile in prodale amyim. kakršno nagrado ponujajo, bo ugrabitelj preskrbljen za par življen z opojom
julij19
11. 07. 2019 12.12
-4
Ej slovenčeki,saj ste prav butasti.Sprašujem vas gdo pa lahko mene prisili,da žrem te pospeševalce,ki bi naj jih tile modeli prodajali,nezakonito,gdo pa lahko mene prisili,da prižgem cigareto,pa nihče ne toži nad tobačnimi tovarnami,gdo pa lahko mene prisili,da se ga vsaki dan nacedim z alkoholom,pa nihče ne benti nad temi ki ga prizvajajo,pa nobeden od teh pripomočkov sasvojenosti ni nedolžen.Če so ti ljudje našli tržno nišo in jo nevem kako dolgo uspešno držali,je za to kriva raja,ki je to kupovala,kje so pa takrat bili američani?????
Adminjef
11. 07. 2019 13.50
-2
Ti slovenček nevem o kakih pospeških ti govoriš. Ti so prodajali steroide, malo si preberi o tem, ker si me res nasmejal ko sem prebral to..
resslovenka
11. 07. 2019 14.49
+3
Tržna niša? 😁 Mene bi bilo odkrito sram obogateti na tak način. Ampak ta svet sramu enostavno ne pozna več.
Praškovarit
01. 07. 2020 08.44
+3
yastoo
11. 07. 2019 11.55
+10
Zakaj se pa boji, če ni nič kriv? Naj se sam prijavi in ce je placal miljon eur za za varščino v Avstriji lahko plača tud odvetnika.
Pepe Bolcev
11. 07. 2019 11.26
+5
Haha ha ha zapel bo kako je umrl Slivnik???! Ha ha ha kako pa je umrl Slivnik??? Dej ne bluzi ..
Pepe Bolcev
11. 07. 2019 11.24
-2
Ha ha ha zapel bo kako je unrl
Rde?a pesa in hren
11. 07. 2019 11.22
+11
Kar seješ to žanješ.
SERIOUSLY01
11. 07. 2019 11.10
+2
ne vem , če ga bodo naši udbaši dolgo pustili živega. če pade v roke zda bo zapel kot ptiček...kako je umrl slivnik, kdo je vodil tole zgodbo(on je ni sigurno), povezave z zokijem...itd..se zna zgodit še en "samomor" kot pri slivniku
VZORNIK
11. 07. 2019 11.04
+0
On je le spoštoval zakon trga ....... tisti, ki pa to kupuje je pa itak mal mim ......
hansola
11. 07. 2019 10.32
+21
V kolikor imaš kakršnekoli povezave z ljubljanskim šerifom si oproščen v Sloveniji vsega. Eni pišete, ja saj pa ni kršil pri nas ničesar. Resno?? Davčna utaja pri nas ni kriminalno dejanje? Milijone je utajil. Ampak NE, pri nas greš za eno leto sedet zarad ene manjše kraje v trgovini (no ok razn če poznaš zokija). Tip ima milijone denarja nepojasnjenega izvora za katerega ni plačal eura davka. V ZDA se davčne bojijo vse od siromaka do miljarderja, pri nas je davčna samo za rajo.
hansola
11. 07. 2019 10.35
+1
P.s.: bodo mogli očitno južnjaki pokazat, da majo jajca, vidim da vas kar nekaj te izmečke podpira, njih pa boli, 15 milijonov v žepu za ene boge 3 ljudi ugrabit je mala malca. Tukaj bi lahko vsi lastniki kriptovalut prišli z lahkoto do zaslužka, preko TOR-a najameš 1 ali 2 'čistilca', čez 2 dni so 3 vrečke v ambasadi ZDA v LJ.
Uporabnik8879
11. 07. 2019 10.45
+0
nekaj na pamet pišeš, kar i nekje slišal (gostilniško opravljanje)...drugače bi pa lahko enako napisali (na osnovi gostilniških debat) za g.Kanglerja, g. Janšo in še bi lahko našteval. Zadeve padajo na procesnih zadevah in ne na vsebinskih. Tko da če že "opravljaš" imej za vse enake vatle, ne samo za tiste, ki niso "tvoji".
Uporabnik8879
11. 07. 2019 10.20
-13
Ha ha, Amerikanci še kar mislijo, da lahko povsod počnejo, kar hočejo. Po naši zakonodaji takrat v času prodaje to ni bilo prepovedano in nihče jim nič ne more. Tok butasti pa niso, da bodo šli v tisto državo na dopust, k amerikancom "iz zadnjice mahajo".
emilzapata
11. 07. 2019 10.18
+37
da so modeli kriminalci velikega kova pove že podatek, da so takoj plačali v Avstriji 1 milijon evrov za izpustitev iz pripora, le kje so jih zaslužili kot s kriminalom. Jaz po 45 letih poštenega dela ne bi mogel plačati niti 5000evrov. Pa sem siguren, da niso 1000 krat bolj pametni od mene, še manj delavni, zanesljivo 1000krat bolj moralno izprijeni. Zato je prav, da jih doseže roka pravice, sicer pa tudi stalno prisoten strah je že kar dobra kazen.
Uporabnik8879
11. 07. 2019 10.29
-4
Saj po eni strani dobro razmišljaš, po drugi pa ne. Nikomur niso nič ukradli, premoženje so pridobili s prodajo artiklov, ki po takratni zakonodaji niso bili prepovedani. Saj je tudi na primer ustanovitelj elektronsk valute pridobil veliko premoženje, pa je lahko nekoč v prihodnosti tudi to predmet kake zakonodaje. Ne smemo biti vedno "favšoritni". Če je nekdo legalno prišel do premoženja mu sam nisem prav nič nevoščljiv, mu je pač uspelo, kar meni ni. Bolj so pri nas problem tisti, ki so do premoženja prišli po sumljivih poteh.
Groucho Marx
11. 07. 2019 10.55
+9
Legalno, kaj res? So registrirani za prodajo substanc, jim je FURS odmeril davek?
Uporabnik8879
11. 07. 2019 11.03
-4
Ma daj no, če že pišeš napiši vse in ne nekaj na pamet. Prvo, kje je bilo podjetje registrirano, kako se je trgovina odvijala, kje so se plačevali davki in podobno, ne kar nekaj na horuk. Če bi ne bili plačani bi FURS že posredoval. Najbolj me motijo neke neargumentirane obtožbe, kar na počez. Če imaš podatke jih posreduj tistemu, ki je za to pristojen, če jih pa nimaš, pa tiho bodi. Pa jih ne zagovarjam, ker premalo vem o tem, samo ta folklora ki je zadnje čase pri nas, da moramo prav po vsem tolči, mi gre že malo na, da ne rečem na kaj. Porem se pa še malo vmeša politike not in zadeva je "plodna", seveda za čisto druge namene.
Groucho Marx
11. 07. 2019 11.45
+6
Nadvse hecna je tvoja navedba: Če davki ne bi bili plačani, bi FURS že posredoval. Ja bi posredoval, če bi šlo za drugorazrednega državljana. Slovenski davčni in drugi organi dobro vedo, v katerih primerih in proti komu ne smejo posredovati.
mile952
01. 07. 2020 09.15
+1
Karnerji niso prišli do premoženja po nezakoniti poti, ha, ha, ha, ha... Daj koga drugega flancat...
diebaumeister
11. 07. 2019 10.17
+4
Dejte no "Forum pogumneži" pejte, kaj čakte, pustite tiste vaše mizerne službe in se odpravite na lov za Karnerjem, sej berem spodaj kako usi bi ne vem kaj naredili, ale d vidim, kdo je najbolj korajžn.
losser
11. 07. 2019 10.08
+7
Upam da se kaj pametnega izcimi iz tega. Bo dober material za film.
Jon Bacek
11. 07. 2019 10.05
-8
Če Slovenija pred leti ni predala Srbiji serijskega morilca Pluta, ne vidim nobenih razlogov, da bi predali Karnerjeve USA.
Jon Bacek
11. 07. 2019 10.04
-20
Ne razumem, zakaj ste Slovenci tako privoščljivi? Karnerjevim privoščim bogastvo. Upam, da se bo slovenska politika držala ustave in zaščitila slovenske državljane. Če jih ne bo, naj kar ugasnejo parlament in državo.
mali.mato
11. 07. 2019 10.17
+8
Tudi če so ga dobili s pranjem denarja preko slamnatih podjetij?
pika62
11. 07. 2019 10.17
+14
koliko mladih je uničil prav je da ga Slovenija zapre
Golobek
11. 07. 2019 09.52
+7
Imamo plačane iskalce takih ljudi v Sloveniji100% taki ljudje bi izdali svojo lasno MAMO za drobiž in to bo sigurno da ga bodo ugrabili(tako da je najboljše imet v sebi stavljen GPS napravo in se konektat z policijo...kot na Švetskem imajo bogatuni.