Slovenija

V Kataloniji protesti, predsednik Torra v Sloveniji o neuspelem boju za neodvisnost

Ljubljana, 06. 12. 2018 20.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na dvodnevnem obisku v Sloveniji se mudi katalonski predsednik Quim Torra, ki ga gosti Društvo slovenskih pisateljev. Po njegovi oceni Slovenijo in Katalonijo povezuje več stvari, predvsem pa želja po svobodi, da bi lahko ohranili svoj jezik in kulturo. Medtem v Kataloniji potekajo demonstracije ob 40. obletnici španske ustave.

Ob 40. obletnici španske ustave so v Kataloniji potekali protesti, ki pa so se sprevrgli v izgrede. V nasilju, ki je izbruhnil med protestniki in policisti v mestu Girona, je bilo ranjenih najmanj šest policistov, aretirali pa so najmanj eno osebo. 

Protestniki so sami sebe označili za antifašiste in so organizirali demonstracije, da bi tako preprečili drug shod v podporo španske ustave. 

Demonstracije so se sprevrgle v nasilje med policijo in protestniki.
Demonstracije so se sprevrgle v nasilje med policijo in protestniki. FOTO: AP

Torra: Potrebujemo mednarodno posredovanje

V Ljubljani je medtem katalonski predsednik Quim Torra pozval k mednarodnemu posredovanju za politično rešitev katalonske krize: "Potrebujemo mednarodno posredovanje, potrebujemo tretjo stran, ki bo špansko vlado prisilila v prava poglobljena in svobodna pogajanja" med katalonskimi in španskimi oblastmi. "Ob vzponu protikatalonskih skrajnih strank je jasno, da bomo samo z mednarodnim posredovanjem prepričali španski establišment, da mora politična rešitev za Katalonijo temeljiti na demokratični volji Kataloncev," je poudaril.

Evropski poslanec Ivo Vajgl in nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki gostita Torro, pa sta bila ob tem kritična do neodzivnosti, nenačelnosti in sprenevedanja evropskih institucij.

Štirje borci za katalonsko neodvisnost v zaporu gladovno stavkajo 

Leto dni po neuspelem boju Katalonije za neodvisnost od Španije je po besedah Torra v izgnanstvu ali zaprtih 19 ljudi, ki so sodelovali pri pripravah za referendum o neodvisnosti 1. oktobra lani. Štirje od teh političnih zapornikov, kot jih je označil Torra, pa so v zadnjih dneh začeli gladovno stavkati. Evropo je zato pozval, "naj ne razočara, naj ukrepa, če še vedno ljubi demokracijo".

Po njegovem mnenju v 21. stoletju ni mogoče imeti političnih zapornikov, Evropa pa, kot je izpostavil, vprašanje katalonske neodvisnosti dojema kot interno vprašanje Španije, kar je po njegovih besedah po mnenju večine Kataloncev nepojmljivo, saj so pričakovali vsaj simbolično podporo. Razmere so sicer boljše kot oktobra lani, zdaj pa pozivajo svet k solidarnosti, je dejal Torra in izrazil veselje, da imajo podporo Slovenije.

Katalonija se bori za obstoj naroda, jezika in kulture 

Prizadevanja za katalonsko neodvisnost so se začela že pred 15. leti, ko so se začeli spraševati, kaj bi se zgodilo, če bi bili svobodni, ali bi študenti imeli boljše možnosti, kako bi bilo, če bi imeli svoje zakone. Katalonija je po besedah Torra ves trud vlagala v kulturo in jezik, ker je bil ta v času Francove diktature prepovedan, v španskem parlamentu je prepovedan še zdaj. Gospodarsko pa so "dobro kot še nikoli" in vse manj odvisni od Španije.

Katalonski predsednik Torra se nahaja na dvodnevnem obisku Slovenije.
Katalonski predsednik Torra se nahaja na dvodnevnem obisku Slovenije. FOTO: AP

Katalonija se po besedah Torra bori za obstoj naroda, jezika in kulture, pisatelji in intelektualci pa imajo pri tem pomembno vlogo, saj lahko vidijo, kakšne vrednote so za idejo svobode. In prav v tem katalonski predsednik vidi vzporednice s Slovenijo, ki je seme samostojnosti posadila prav na pisateljskem društvu. "Če želimo obstati, potrebujemo neodvisnost, moramo voditi same sebe, biti še en glas, ki v tem globalnem svetu ni ne boljši ne slabši od Slovenije, ampak drugačen. Želimo biti le kot vsi ostali Evropejci, nič drugega," je dejal predstavnik naroda in jezika, ki ga govori okrog deset milijonov ljudi.

Torro je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki pa je poudaril, da so prizadevanja za večjo samostojnost Katalonije stvar katalonskega ljudstva in Španije, v kar pa se Slovenija ne vmešava.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
07. 12. 2018 10.08
+5
Slovenija slovi po zapustitvi jugoslavije,druzenje z idejami o zapustitvi EU je pa isto kot tedaj v SFRJ.ne mesajmo se s tem ,ker bomo se bolj odrinjeni iz strani ,,velikih,,
puspan
06. 12. 2018 21.50
+8
Če smo že zase zahtevali neodvisnost in si jo na koncu tudi priborili, bodimo tudi do Kataloncev enaki in jim pomagajmo, saj smo mi tudi člani EU.
marker1
06. 12. 2018 21.30
+3
Z vsemi sosedami smo že sprti, ali bomo to še razširili?
Castrum
07. 12. 2018 07.03
+6
marker1
06. 12. 2018 21.28
+5
Barbika se igra z ognjem...
JE-BI-GA
06. 12. 2018 21.33
+1
Ne, ne. Prišel je, če mu je od Katrce ostalo kaj beštant tajlov
ROMELS
06. 12. 2018 20.36
+8
Če ne bi bilo migracij, bi bilo za katalonce mnogo lažje.