Slovenija

Katarina Bergant postala generalna državna tožilka

Ljubljana, 26. 03. 2024 22.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so za generalno državno tožilko imenovali višjo državno tožilko in vodjo ljubljanskega okrožnega tožilstva Katarino Bergant. Za je glasovalo 49 poslancev koalicije, proti pa so glasovali v opozicijskih SDS in NSi. Katarina Bergant bo po prisegi za dobo šestih let na mestu državnega generalnega tožilca nadomestila Draga Šketo.

Katarina Bergant
Katarina Bergant FOTO: Bobo

Predsednik Državnotožilskega sveta Harij Furlan je pred glasovanjem DZ dejal, da se je Katarina Bergant na mesto državne tožilke prijavila kot edina kandidatka. Poudaril je, da izkazuje formalne pogoje, njen strateški program državnega tožilstva pa je celovit, konkreten in ustrezno umeščen v kriminalitetno politiko. V zvezi s posebnimi znanji, izkušnjami, priporočili in dosežki so med drugim upoštevali kandidatkine izkušnje z obravnavo zahtevnih in obsežnih zadev.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je v predstavitvi stališč poslanskih skupin dejala, da sta za zaupanje javnosti v državno tožilstvo pomembna osebna integriteta in pokončna drža. Po njenih besedah je zanimivo, da je ravno Bergantova zavrnila pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda v aferi Patria. Problematizirala pa je tudi odločbo o mirovanju funkcije, ki je bila Bergantovi izdana leta 2010, in dejstvo, da Državnotožilski svet v gradivu tega ni omenil.

Bergantova je na skupni seji parlamentarne mandatno-volilne komisije in odbora za pravosodje 21. marca sicer pojasnila, da so ji pravice in obveznosti iz delovnega razmerja mirovale zaradi spremstva zakonca veleposlanika.

Poslanka Svobode Lena Grgurevič je na seji DZ pred glasovanjem v lastnem imenu dejala, da stranka SDS že od leta 2006 sesuva državno tožilstvo s ciljem preprečevanja učinkovitega pregona kaznivih dejanj. "Če je državno tožilstvo degradirano, če ne deluje učinkovito, če so plače nizke, najbolj uspešni kadri ne kandidirajo," je dejala.

Bergantova državnotožilsko kariero gradi 27 let, izhaja iz poročila mandatno-volilne komisije. Lani je napredovala v vrhovno državno tožilko, zadnjih šest let pa opravlja funkcijo vodje Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Na skupni seji mandatno-volilne komisije in odbora za pravosodje je dejala, da je delo tožilstva uspešno, učinkovito in gospodarno, kar pa ne pomeni, da ni prostora za izboljšave.

Med prednostnimi nalogami je izpostavila poenotenje kaznovalne politike vseh državnih tožilstev, saj politika pregona krepi pravno varnost posameznika, s tem pa se povečuje zaupanje javnosti v celotni pravosodni sistem. Med drugim si bo prizadevala za spremembo zakona o državnem tožilstvu, ki bi omogočala, da ima tudi generalni državni tožilec možnost spreminjanja in dopolnjevanja politike pregona, kajti to je sedaj mogoče zgolj na predlog sveta ob pregledu letnih poročil dela. Meni, da je treba najti rešitve za poenostavitev in pospešitev dolgotrajnih postopkov za imenovanje in napredovanje državnih tožilcev.

Vlada je v mnenju 21. decembra ocenila, da je glede na dosedanje delo, izkušnje, strokovno usposobljenost ter predložen strateški program dela, osebnostno in strokovno primerna ter ustrezna za imenovanje za generalno državno tožilko.

Generalnega državnega tožilca skladno z zakonom o državnem tožilstvu imenuje DZ glede na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja vlade. Mandat generalnega državnega tožilca traja šest let z možnostjo ponovnega imenovanja. Generalni državni tožilec nastopi s funkcijo, ko zapriseže pred predsednikom DZ.

Generalni državni tožilec Drago Šketa je oktobra odstopil s funkcije. Za to se je odločil po tistem, ko so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Tožilstvo je po odstopu začasno vodila Šketova namestnica Mirjam Kline.

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mali.mato
27. 03. 2024 11.45
+1
Prišlo je plačilo za moževo sodelovanje pri rušenju prejšnje vlade. Sistemska korupcija vsem na očeh.
Verus
27. 03. 2024 10.54
+1
Bemtiš, sami moški na vplivnih položajih in v službah. Sem zadnjiš šel na upravno enoto, saaaaaaami moški izza pleksija. To se mora nehat, res. Moški moramo dovoliti ženskam delati, ker ne moremo v tej družbi ženske potiskati v nedelo.
2fast4
27. 03. 2024 10.07
+4
Karavana gre dalje, za drugo škoda besed....
Defragment
27. 03. 2024 09.55
+3
Je v teh letih, ki pri ženskah močno vplivajo na vedenje in razsodnost. Brez zamere prosim. Sicer je pa v SLO vseeno kdo je na tej poziciji. Samo, da ni njihov.
Darko32
27. 03. 2024 09.08
+10
To je samo edene izmed mnogih dokazov, da sodni sistem je korumpiran do konca. Sami se znotraj sistema rotirajo in tako držijo štango sisitemski korupciji. Zato se lahko samo vprašamo kako bo ta delovala neodvisno, če pa je prej delal na sodniji, kjer so kot smo brali skrivali dokaze, pisali obtožbe na podlagi domnev in frizirali spise. Pa to je isto tako, kot bi sami sebi pljunili v ksledu. Držala bo štafeto na tem področju naprej in mešala meglo. Zato se ne smemo čuditi, če obtožijo nekoga na domnevah in še rpej sfrizirajo dokaze in to očitno samo zato, da se ne brukajo pred narodom. Zato se resn osprašujem do kje bomo šli na tem področju. Na tem položaju bi lahko delaovala samo oseba, katera je zaupanja vredna in je poštenjak. Za navedeneo osebo pa ne moremo tega trditi, saj po defoltu kot vodja sodišča tam v Ljubljani je prežeta z temi barabijami.
iziizi
27. 03. 2024 08.23
+4
Kaj bodo zdaj zaprli akterje v sodni palači